Svi čekao s nestrpljenjem tvoju betu i nadamo se... I donirane jajne stanice budu smrznute pa ima uspjeha.
Printable View
Gala, donirane j.s. UVIJEK daju bolje rezultate (jer su od mladih zdravih plodnih zena).
Pogledaj americke rezultate iz 2007: http://apps.nccd.cdc.gov/ART/NSR.aspx?SelectedYear=2007
postotak zivih poroda po transferu za donirane j.s.: 55%
postotak zivih poroda po transferu za vlastite j.s., zene <35 godina: 40% (a za ostale dobne kategorije: 30.5%, 21%, 11.5%)
Ne kazem da zamrzavanje j.s. nema uspjeha - ima - ali cak i da radi perfektno i da se j.s. ponasaju jednako kao i svjeze, ne moze se izbjeci zamrzavanje zametaka da bi se vratio optimalni broj zametaka zeni (jer se kvaliteta zametaka ne moze predvidjeti prije oplodnje, a broj zametaka za transfer ovisi uvelike o kvaliteti).
A jos da dodam: ako su rezultati o doniranim j.s. iz samo jedne klinike, pogledaj kakvu to razliku radi u statistikama:
http://apps.nccd.cdc.gov/ART/FCT.aspx?SelectedYear=2007
Npr. jedna od dvije vodece americke IVF klinike, CCRM (colorado center for reproductive medicine), ima postotak zivih poroda iz doniranih j.s. od cak 81.6% - i sad to usporedi s 55% koja je americki prosjek za donirane j.s. i s 40% koji je prosjek za vlastite j.s. za mlade zene i vidjet ces da su statistike koje dolaze iz jedne jedine klinike neprimjenjive na Hrvatsku.
(a vjeruj mi, znam koji je to znanstveni clanak i koja je to klinika koja ima jako uspjesno zamrzavanje doniranih j.s.)
Pravo pitanje je - ako je zamrzavanje i odmrzavanje j.s. toliko uspjesno, zasto se ne radi rutinski u svijetu (nego samo za banku doniranih j.s. i za ocuvanje plodnosti zbog dobi ili kemoterapije)?
Opet dodajem - uspjeha ima, i bit ce ih sve vise i toplo se nadam da ce sve cure s ovog foruma ostati trudne na ovaj ili onaj nacin. Dobro je imati jos jedno oruzje u arsenalu borbe protiv neplodnosti. Zalosno je samo sto nam ono najbolje oruzje nije dozvoljeno.
Pino, statistika je statistika i nažalost i kada nam brojke idu u korist ponekad je realnost drugačija. Pogledaj recimo moje dosadašnje postupke. Samo kažem da u ovoj situaciji treba skupit snage i gurati dalje s tim što imamo (tko može u Maribor može, tko ne može bolje da pokušava ovdje nego da gubi vrijeme).
Odgovor na dolje citirano tvoje pitanje nemam, al me živo zanima koja ste si vi same objašnjenja dale (etička, financijska...). Zanima me tvoj odgovor al još ne mogu slati pp a možda bolje ne raspravljati javno o onome o čemu i "bolje upućeni" pa tako i državni lideri šute. Samo ne znam da li bi ti naši lideri bili tako veliki katolici (ili šta već jesu) kada bi njima taj isti tvoj ili moj zamrznuti zametak trebao za spasiti živu glavu (tu se postavlja pitanje matičnih stanica embrija).
"Pravo pitanje je - ako je zamrzavanje i odmrzavanje j.s. toliko uspjesno, zasto se ne radi rutinski u svijetu (nego samo za banku doniranih j.s. i za ocuvanje plodnosti zbog dobi ili kemoterapije)?"
samo da se javim...čekam i dalje betu...jučer sam radila test i bila je vidljiva druga crta...danas također-na jednom testu,na drugom ne...iskreno "poludjet ću"
Romanica, izvadi sutra betu, ili još bolje, danas! A do tada ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ajme Romanica pa ti ćeš stvarno ući u statistiku:-D
Ako je pozitivan sigurno ne laže (ako se dobro sjećam hcg booster je bio u subotu, dakle da je to izišlo iz sistema)!
Jeva čekam da izvadiš betu i držim fige na sve četiri:-D:-D
Iskreno ,vesnare mislim da od svega toga ništa....danas je test bio -,a sutra ću ići vadit betu pa da to potvrdi
ja trebala pocetkom mj procurit,i javit se na humanu da mi vrate zamrznute,ali naravno zastekalo i od stvari ni S..isla ja na humanu vidjet sta dalje kad ono odjedanput policisticni jajnici.dao mi dr klomifen 2 tablete 5 dana i da bi po njima trebala procurit,16.4 narucio me na foliklometriju i onda ak bude sve ok vracanje js....
romanica drzim fige!
Beta je 2,41 tj.ništa
Ja sam kod dr. L.Kak to misliš da se budu mogli zamrzavati ?
romanica zao mi je,drzim fige sljedeci put ce bit uspjesan:-)
romanica, baš sam se nadala da ćeš uspjeti, žao mi je :-(
i ja se nadam da će se zakon promijeniti i da nećemo trebati toliko nade ulagati u nešto s tako malim postotkom uspješnosti (a opet se svi nadamo)
molim te, ne zaboravi ispuniti upitnik (iz mog potpisa), trebat će nam ove neovisne statistike sad kad ministarstvo objavi svoje (uljepšane)
ajme Romanica baš mi je žao:love2::cry:
Bila sam puna nade kad si javila da ti je test pozitivan, ali ipak je bila bar biokemijska, jer bi beta bila 0. I to je neka nada da će idući put biti sigurno pozitivno.
Imaš li planove za dalje?
Čim prije u pogon i držim fige da slijedeći bude dobitan:yes:
naravno, čim prije dalje.Rekao mi je dr.kad dobijem mengu da mu se javim pa ću vidjeti što i kako dalje.Nema odustajanja
romanice baš mi je žao:-(
aje molim te sad se upiši na listu onako kako sam ja to napravila na prethodnoj stranici i malo opiši postupak, spremam to za neke statistike...
cure danas bila na folikulometriji,sutra je odmrzavanje za dva dana moram zvat lab ako se uopce sta oplodilo...drzite mi fige!:-)
barbyRI drzim fige i navijam da nam budes prva Rijecka trudnica iz postupka s odmrznutim JS!
barbyRI i ja držim fige, nadam se da ćeš biti bolje sreće nego ja~~~~~~~~~~~~~~~~~~
tnx cure!
evo odnjela ja plivace u lab,neka bude dobar tulum!!!!!!:-D
u petak moram zvat lab da vidim jel se sta izdesavalo pa mozda za vikend transfer...
Evo topica od ingoline i njenog iskustva, to je na Odbrojavanju, pa da se nađe i ovdje. Savjet od Aurore*, možda pametan, je da se ipak u tom IVF-u di se ide na odmrzavanje js, čisto da se malo poveća šansa da će se doći do embrija, proba iskoristiti ona ipak svježa js koja nastaje u tom ciklusu (da se ima svježa punkcija), ako žena ima ovulatoran ciklus:
"Igolina1 prvotno napisa http://forum.roda.hr/images/buttons/viewpost-right.png
imala sam 16 js, od toga 13 zrelih, oplodili su 3, vratili 1 embrij, 10 js su nam zamrznuli. nije se primilo pa smo prošli tjedan išli na odmrzavanje, odmrznuli su 6 js (iako su nam rekli da odmrzavaju najviše 3 u jednom postupku), 3 su preživjele odmrzavanje, samo se jedna podijelila nakon oplodnje ali je stala tak da opet nije bilo ništa. sutra idemo na dogovor za dalje.
mi smo odlučili ne ići više na zamrznute js, nije vrijedno živaca i vremena koje potrošimo tamo svaki drugi dan dok čekamo na red po dva sata, radije ćemo ići na stimulirane postupke svakih 6 ili više mjeseci ako treba.
trenutno smo jako razočarani tak da nam se činilo da je najbolje tako...možda se predomislimo..."
curke ima svjetla na kraju tunela... čula sam da su u ri danas bila dva kriotransfera, tj dva transfera embrija od odmrznutih js,
ipak ima nade, iako male ali vjerojatno će biti sve više i više kako prolazi vrijeme (naše dragocjeno vrijeme nažalost) jer je to ipak
novost kod nas.
Igolina ne mogu se složiti s tobom da ima svjetla na kraju tunela, barem što se tiče odmrzavanja js.
Jel tebi i meni to nešto znači? Nismo uspjele doći do transfera pa kad čujem da je neka klinika imala 2 uspješna odmrzavanja js to me baš nikako ne zadovoljava jer je to i dalje eksperimentalna metoda a ne praksa. I iskreno ne vjerujem da će toga biti sve više jer eto na forumu za sada imamo jako malo slučajeva gdje je došlo do transfera (ja znam 1) nakon odmrzavanja js.
Praksa je zamrzavanje zametaka a to nam naš zakon uskraćuje i toga svi moramo biti svjesni.
mene je to malo ohrabrilo ipak, bez obzira na prvi neuspjeh
sad se pak ne nadam nicemu.....:cry:
barbyRI, nije loše nadati se, ali je bit čemu se nadati. U našem slučaju moramo se nadati da bi možda mogli imati sreće i to je sve. Bitno je biti svjestan da je zakon loš i da da zamrzavanje js nije standardna metoda koja donosi dobre rezultate. Smješno je zatvarati oči pred tim i maštati o nekom ubrzanom napretku ove metode, jer bi u protivnom i druge zemlje to koristile kao standard.
Praksa je zamrzavanje zametaka a to nam naš zakon uskraćuje i toga svi moramo biti svjesni.[/QUOTE]
vjeruj mi da sam bolno svjesna toga da je zakon loš i što nam uskraćuje ali u nemogućnosti da idemo vani na mpo moramo ovdje učiniti sve, što je u našoj mogućnosti s obzirom na ograničenja zakona, da dobijemo našu mrvicu.
vjeruj mi da sam bolno svjesna toga da je zakon loš i što nam uskraćuje ali u nemogućnosti da idemo vani na mpo moramo ovdje učiniti sve, što je u našoj mogućnosti s obzirom na ograničenja zakona, da dobijemo našu mrvicu.[/QUOTE]
Meni su zamrznuli jedan embrij...Beta je 18 12dnt,ja krvarim vec 3 dana a idem ponovo vaditi betu za 2 dana.Ako bude negativno trebam piti neku terapiju i pripremati se za novi transfer ako embrij naravno prezivi odmrzavanje.Ima li neko iskustva sa tim.Ja cisto sumnjam da ce prezivjeti,ali eto.Mislim da bih radije isla ponovo na stimulaciju,nego da mi ovo racunaju kao pokusaj,a male su sanse.
Meni su zamrznuli jedan embrij...Beta je 18 12dnt,ja krvarim vec 3 dana a idem ponovo vaditi betu za 2 dana.Ako bude negativno trebam piti neku terapiju i pripremati se za novi transfer ako embrij naravno prezivi odmrzavanje.Ima li neko iskustva sa tim.Ja cisto sumnjam da ce prezivjeti,ali eto.Mislim da bih radije isla ponovo na stimulaciju,nego da mi ovo racunaju kao pokusaj,a male su sanse.[/QUOTE]
alma_itd gdje si u postupku?
Igolina1, ne ovisi to toliko o biolozima, nego je to jednostavno, u svijetu, još uvijek, svugdje, s fantastičnim biolozima i svemirskim laboratorijskim uvjetima, relativno neuspješna stvar, kad se usporedi s lakoćom zamrzavanja-odmrzavanja embrija, zamrzavanja-odmrzavanja sperme. Radi se o tome da su jajne stanice najveće u tijelu, pune vode, i teško podnose odmrzavanje-zamrzavanje. I to ne može neko učenje, praksiranje, vješta ruka biologa, zaobić jer nisu ni oni miracle-workeri, mogu se možda malo ispraksirat, ali to ne znači da će sad to odmrzavanje-zamrzavanje nešto bit bitno uspješnije, po mom razumijevanju.
Zato to ne radi nitko tko ne mora, bilo zbog katastrofalnog zakona, bilo zbog katastrofalne situacije (pacijentica oboljela od raka) - to Slovenci, primjerice, nude samo kao zadnje, zadnje sredstvo mladim ženama oboljelima od raka koje će proći kemoterapiju i time oštetit reproduktivno zdravlje itd. U Mariboru, u sklopu IVF postupka, to se uopće ne nudi jer je relativno besmisleno.
samo hoću reći da me ohrabrilo to što se nešto dešava i na tom polju, neki pomaci na bolje, nemam para da idem u sloveniju pa sam osuđena na zamrzavanje mojih js i šansu od tek 1-3% izgleda za oplodnju :( . znam da je zakon loš, nisam ni rekla da je dobar, znam da nitko vani to ne radi, nisam to ni tvrdila, znam ograničenja takvog zakona. ali dok se ne promijeni i ovakvi mali pomaci će mi davati nade za dalje.
Eh draga Igolina, mi se svi nadamo s tobom da ce ti bit uspjesno... i jasno mi je da ljudi nemaju novaca za ici van. MM i ja smo svu svoju ustedjevinu potrosili na postupke, a drugi ljudi dignu i hipoteku na kucu ili unovce stednju za mirovinu, samo da mogu pokusat... surovo je to
hocu ti samo reci, da je pitanje sto je bolje - imas li vremena koje mozes trosit na zamrznute postupke s j.s.? Ako da i ako ti to ne smeta, onda sve ok, jer je i mala sansa bolja od nikakve. Ali ako ti to oduzava liječenje jer umjesto u stimulirane ides u odmrzavanje j.s. - e onda to već impaktira koliko dugo čekaš do trudnoće. Jer ti je sansa u svjezem postupku ipak puno veca od sanse s odmrznutim j.s.
Čak i prirodni IVF vjerojatno ima sličan postotak uspjeha kao odmrzavanje j.s. Kuzim da se oni moraju uvjezbat, ali eto sa stanovista pacijenta to nije optimalni tretman, cak ni po novom zakonu (jer je onda uspjesnije ici u ponovni svjezi pokusaj).
Potpisujem ovo. I ja bih procijenila da ti se više isplati ići u prirodne IVF-ove (kod nas), nego u transfere s odmrznutim jajnim stanicama, to smo ti pokušale reći, koliko god je, pretpostavljam, emotivno izazovno "odbacit te već dobivene js".
Idealno bi ti bilo ispregovarat s doktorom da kad budeš išla po smrznutu js, da ti ispunktira i ovu svježu, koja nastaje u prirpdnom ciklusu, jer s njom ćeš imat, rekla bih, skoro pa duplo veće šanse (barem tipa do 5%, prije je to bilo 5-8% za prirodni IVF, recimo na VV-u) doći do OK embrija, nego s tim odrmznutima, pa je vuk sit (oni uče kako se to radi) i koza cijela (ti imaš neki benefit od toga), onako, grubo rečeno.
Jedino, ne znam koliko je ta stvar izvediva vis-a-vis troškova i komplikacije procesa u labu, jer je i ovo odmrzavnaje-zamrzavanje js navodno preskupa stvar, radi se onako... zbog političkih razloga novog zakona, inače se, po zdravom razumu, ne bi niti radilo.
evo bez obzira na to kakav bi zakon trebao biti, kakvi su zakoni drugih zemalja, kakav će biti možda za par godina mi smo dogovorili još jedan kriotransfer za 5. mj, a slijedeći stimulirani je u 7. mj... nije tako daleko.