dr. zoran raič- dom zdravlja mup, šarengradska
Printable View
Ja sam 13+3 i zbog opterećene anamneze imam preglede barem svake 3 sedmice,koji izgledaju ovako dođem sa nalazom urina prvi put i KKS, koji radim u svojoj ambulanti,izmjere mi pritisak, uradi abdominalni uzv od 2-3 min kratko popričamo i to je to. Kada sam sa 6+1 došla sa laganim krvarenjem pregledao me je i vaginalno i provjerio grlić, inače ne bi.
Ja sam zadovoljna, voljela bih da ima više konverzacije, ali šta je tu je.
Ja sam u ovoj trudnoći bila svaki put na uzv.
Prvi put sam sama tražila uzv, dakle s 8 tjedana, da vidimo da li srčeko kuca, da mi zapravo potvrdi uopće da sam trudna.
Drugi put je bio pregled s 12 tjedana i opet uzv zbog nuhalnog nabora (ili kak se to već zove)
Treći pregled je bio sa 16 tjedana i učinilo mu se da mi je trbuh malo veći nego bi trebao biti pa me stavio na uzv da vidi da nisu dvoje (ak me tad nije šlagiralo skoro) ili da nije veća trudnoća.
Četvrti mi je pregled s 21 tjedan i opet idem na detalji uzv jer se to valjda mora u tim tjednima.
kod mog socijalca - sestra mjeri tlak i kilažu ( prije je radila i urin na trakice ali sad to više nerade) doktor: mjeri stomak smješnim malim metrom i opipava stomak zbog položaja - nakon toga na još smješniji aparatić pronalazi puls bebe i onda pregled(uvijek i obavezno) usput teče razgovor tipa kako ste i sl. ima pitanja ....
sve skupa max 30 minuta
na uzv ideš 3 puta tijekom trudnoće (prvi cca. 12 tj. vaginalni onda cca. 20 tjedan pa cca 30 tjedan) ako je trudnoća "ko iz knjige" ovo sam napisala jer mi je upravo tako odgovorio s obzirom da još neznam spol pa sam u međuvremenu pitala zašto mi ne dogovara uzv. nadalje uzv je u drugoj zgradi pa se na uzv dolazi po narudžbi tj. termini se ugovaraju minimalno 2 tjedna unaprijed.
inače u gradu rade još dva privatnika i još jedan socijalac i svi rade kao kopirani.
jedino što drugi socijalac radi u zgradi u kojoj je uzv pa svoje pacijentice ak nije gužva uzv pregleda odmah mislim bez naručivanja.
ako ti smeta njegov nacin rada promijeni ga nema gorega nego kada nemas povjerenja u svog lijecnika,ja sam svoju dok,promijenila nakon sto mi je provela zadnju trudnocu slampavo,pa sad u ovoj trudnoci doktor nije niti provjerio kako je beba a zadnji uzv sam imala prije dva mijeseca kad je ustanovljena trudnoca s 9tj. naravno da sam ga promijenila takodjer jer zbog zadnje dvije rizicne trudnoce nemam mira i volim sve znati na vrijeme a ne kada je prekasno.povjerenje je temelj odnosa s lijecnikom
vaganje, tlachenje, potom vaginalni pregled da se vidi stanje cerviksa, na samom pocetku i jos par puta prema rasporedu me gledala na uzv (prvo transvaginalno, kasnije preko trbuha), kad sam na pocetku dobila grceve (crijeva ;)) pogledala me na uzv jel beba ok iako nije bilo po rasporedu, svaki put me pita jel ima kakvih problema, jel se dobro osjecam, sto pijem od vitamina i koliko, te da li osjecam bebu svaki dan da se mice. pretrage smo radili tocno po rasporedu (krvna slika, senzibilizacija, hepatitis, treponema, rh faktor, krvna grupa, brisevi, papa, secer, urinokultura itd.), za kombinirani probir i 4D u 20. tjednu me pitala da li zelim ici i objasnila sve o tome, s time da je rekla da je to moj izbor da li ja zelim to obaviti. jedno vrijeme je slusala kucaje srca preko uzv, sad je beba velka pa to radi s nekim drvenim smijesnim pomagalom. opipa mi trbuh, kad joj se cinilo da polozaj nije kako treba (da je poprecno) me pogledala na uzv. draga je i vrlo strucna.
Moji pregledi za vrijeme obje trudnoće su uvijek uključivali vaginalni pregled, mjerenje tlaka, pregled urina (s trakicom), vaganje i detaljan UZV pregled.
Pitanja tipa "kako se osjećate" su vrlo humana, potrebna i ugodna za čuti, ali, nažalost, nekada nisu dovoljna. Ja sam se izvrsno osjećala iako sam imala klasičan slučaj preeklampsije. Uvijek ću biti zahvalna svojoj liječnici na pažljivim i detaljnim mjesečnim pregledima i što je sve prošlo u najboljem redu.
evo s obzirom da već dugo nitko nije pisao,pa pišem ja...Kod mog doktora ja kod sestre izmjerim tlak,težinu i urin na trakicu,onda kod doktora malo popričamo,pa me pregleda vaginalno,ranije mi je onako lakše,al sad je malo delikantnije pregledao,to sam osjetila...i onda ultrazvuk na stolici i poslije zovemo mm unutra i s njim pogledamo,i onda još malo popričamo..i tako svaki put...nikad nemam poslijedica tipa krvarenja ni ništa...ja zadovoljna...moj đep zadovoljan...ništa neplačam...sorry na podužem postu... :-D
dajte mi molim vas recite cure, plaćate li UZV pregled u trudnoći?
moja je ginekologinja privatnica ali u sklopu HZZOa, tako da ja tu pružam svoju karticu. imala sam do sad 3 UZV, dva sam platila, jedan nisam. u utorak idem opet. pretpostavljam da ako bude radila UZV da će mi naplatiti. problem je što baš nemam 150kn viška, inače bih voljela vidjeti bebu (ok, to i nije neki pametan razlog, znam, to što bi ja gledala). onda mi neko priča da joj svaki put napravi UZV i nikad ne naplati. ???
vaginalno me još nije gledala. ali zar ne bi trebala raditi neki bris? moja je sestra u 2. t imala visoko prsnuće puno prerano zbog nekih bakterija koje nisu otkrili jer nisu prije radili bris. :-/
Ako je moja socijalan gledala uzv (5 minutni) tada nisam plaćala (rijetko je to radila, samo u ranoj trudnoći da utvrdi da li je plod u maternici) , ostale UZV-ove sam mogla dobiti uputnicu pa obaviti u bolnici ili privatno (tako sam i radila, privatno , 3 preporučena UZV-a u preporučenim tjednima+ jedan u terminu da ne odlazim na pregled u bolnicu )
Moj doc socijalni mi je u drugoj trudnoći svaki mjesc radio ultrazvuk, nikad mi nije naplatio.. prošli tjedan sam bila na prvom pregledu u ovoj trudnoći, odmah je napravio uzv i sve mi pokazao.. Naravno nije naplatio.. naručuje me svaka 4 tjedna i svaki put će raditi uzv..
mislim da znam kod koje si ginicke... ja sam bila kod dr. Đ i njezin je uzv katastrofa ziva, nikad nije mogla vidjeti kak treba nis... bila sam kod dr. S na 4d UZV-u i platila 400 kn.... a sve ostalo sam trazila uputnicu za bolnicu i tamo su mi radili UZV besplatno....
kolegica nije placala UZV ni jedan kod dr. S... tak da neznam zasto tebi naplacuje...
Pa da, ja sam kod dr. S.! U utorak ću je jednostavno pitati. Pretpostavljam da će pitati "Hoćemo pogledati?", na što ću ja reći "Ako moram platiti, nažalost ne." :-/
Hvala ribica na komentaru!
Eto, ni Klaudija ne plaća. Super za nju.
Znam doduše da su tri UZV u trudnoći preporučena pa sam pretpostavila da ta tri neće naplatiti, a ostale ako ja želim napraviti, ali i naplatiti.
Ja idem kod soc. ginekologa i radi mi vaginalni uzv i ne naplacuje mi. Mislim da treba postojati neko generalno pravilo, a ne kako se netko sjeti. Probaj pitati u HZZO-u.
Idem soc. dr. koja mi je prva i jedina ginekologica..ne znam ni sama još da li sam zadovoljna..
Što mislite??
10+2 trudn, do sada 2 uzv, prvi u 6 tjednu i u 8 tjednu. Svaki put sam dobila slikicu i kratko objašnjenje da je sve u redu
Za tjedan dana idem na 3 pregled, do sada mi je trudnička knjižica prazna, da li je to u redu??? nikada me nisu vagale, mjerile tlak ništa. Da li je bilo prerano??!
Zadnji put sam napomenula da pijem 2,5l tekućine dnevno pa me poslala vaditi krv i zbog mog Chrona inzistirala sam na željezu da vidim da li sam opet oko 1-2 na krvnom nalazu.
Sad čekam, da vidim budu li kakve preglede, valjda bude briseve radila...nešto?? malo sam zabrinuta
Shania, ako je sve u redu, onda ni trebaju nista raditi. Ali ako imas neku kronicnu bolest onda trebas sa svojom gin. raspraviti o mogucem utjecaju na trudnocu, krvnu sliku ili bilo sto drugo sto te brine. Razmisli o tome sto ti ocekujes od tih pregleda, pa porazgovaraj sa svojom doktoricom.
Shania, i mene su tek zadnji put, s 11 tj. vagale i počele pisati u trudničku, a bila sam dva put prije toga, pa nisu. Pomislila sam da je možda zbog mogućnosti pobačaja, pa da još ne vode trudnoću tako rano, nego čekaju da se "primi"... :unsure:
meni moj socijalni gin naplati svaki pregled 50 kn za ultrazvuk
mene isto zanima kako to funkcionira sa naplaćivanjem?
inače, svaki pregled mjerenje tlaka, kilaže, pregled urina, vaginalni pregled, ultrazvučni pregled i odgovor na pitanje "kako se osjećate?"
ja zadovoljna:)
Cure, dajte stvarno provjerite to naplaćivanje UZV-a kod socijalnih ginekologa. Ne vjerujem da se smije naplaćivati. UZV u bolnici na uputnicu je isto besplatan pa ne vidim razloga da u ambulantama naplaćuju.
Meni je ovo prvi glas...da na socijalno plaćate uzv.nikada nisam ništa platila, ni participaciju, iako sam prije neki dan saznala da mi oslobodjenje od participacije vrijedi samo za ginekologa, kako kasnim sa plaćanjem dopunskog, kod dr. opće prakse sam platila 10 kn
U trudnoći nisam ni 1 platila uzv, ni kod ginekologa ("socijalni") ni u bolnici...Zbog krvarenja svaki put su me pregledavali ručno i onda poslije uzv ( vaginalni ) i svaki put sam jače prokrvarila nakon ručnog pregleda koji je, blago rečeno, neugodan (provjeravaju dal sam zatvorena s 13 tjedana) s objašnjenjem prijetnje od pobačaja...
ali nisam ja išla u bolnicu na pregled nego u ordinaciju tu na otoku, on je tzv. poluprivatnik, ako se to tako zove
privatnik i ima ugovor sa HZZO-om
UZV-a moze napraviti koliko ti treba, i ne smije ti naplatiti nista, pogotovo trudnicama, imas sve besplatno, ako trazi lovu ti trazi racun,ako ne izdaje racun, onda mulja, a ti ne daj lovu bez racuna.
Ja osobno vodim trudnoću kod privat ali znam jer prijateljici je jednom prilikom naplatio UZV (nije bila trudna ali svejedno) i bilo je to sumnjivo i išla provjerit da bi naravno skužila da joj to ne smije naplatiti i onda je zvala na neki telefon na HZZO koji služi za takve primjedbe i nepravilnosti u radu liječnika i to im rekla i prijavila ga tamo.
Upravo sam zvala onaj besplatni broj u HZZO i razgovarala s neke dvije žene, druga je bila jako ljubazna i rekla je sljedeće: Ako dr. misli da UZV treba, onda ga ne smije naplatiti. Ako pacijent traži UZV, onda ga može/mora naplatiti. To je rekla da nije sigurna, da bi trebala provjeriti neki zakon, ali to sad ne može... i da zna moju dr. i da ona radi korektno. I da joj HZZO obzirom na ugovor pokriva dio troškova za UZV, a dio ne.
Doduše rekla je i da bi trebalo da svi doktori rade jednako, ali da zna da ne rade, ali eto. Pretty much doslovno tako.
Još je rekla da bi ja mogla poslati račun u HZZO i da bi mi možda vratili novac, ali bi to skinuli dr. s glavarine (whatever). Pa neću joj tako ići iza leđa. Onda ću je sutra pitati hoću platiti UZV ili ne. Budući da imam bolove, ja mislim da bi ona trebala smatrati kako bi UZV pregled bio potreban, dakle besplatan, ali... hm.
Mislim... kužim, ali nažalost nemam viška novaca.
ni ja nisam do sada platila ni jedan uzv, pa mi je to sada malo čudno, a odlazim svaka 3 tjedna na pregled i to kompletan...... vaganje, mokraća, tlak, pregled te uzv
Ako liječnik ima ugovor sa HZZO-om, a pacijentica otvoren kartog kod istog dr, onda joj ne smije naplatiti UZV. Ako žena nema karton kod tog dr, onda joj normalno sve naplaćuje, jer je u tom slučaju riječ o privatnoj praksi.
Moja kolegica je taj "problem" riješila tako što je tražila račun. Sestra se čudom čudila, da oni ne izdaju račune :roll:, na što je ova moja digla frku i dreku. Više joj nikad nisu spomenuli naplaćivanje UZV-a (ni bilo čega drugoga tijekom trudnoće, van trudnoće naravno naplaćuju participaciju ako žena nema dopunsko osiguranje).
Mojoj sestri je doktor najavio da će je uzv koštat 100 kn, kod njega je preko socijalnog od neki dan. Rekla sam joj da joj ne smije naplaćivat, ali neće se ona tamo raspravljat pa će radije platit nego da mora ić u bolnicu na uzv. Ja bih radije otišla u bolnicu.
Stvarno mi nisu jasni takvi doktori..
Moja doktorica je isto jedna od onih kojima je "mrsko" nesto uraditi,pa svaki put dzaba dodjem.Prije me je to smetalo,al sad vise ne.
Dakle dodjem,uvijek nanovo sestrici napomena koja sam ono ja,ona sto je muz porodio:roll:,pita kako si,da vidimo koji je ono tjedan,da vidimo nalaze,pogleda,napise hrpu tableta,apaurin (kao za kontrakcije,nikad ne pijem,jer da pijem,popila bih jedno 5 kutija u svakoj trudnoci),neke preparate za zeljezo,cak i kad bude ok,b complex,c vitamin.I svaki,ama bas svaki put kaze,papa test cemo iduci put.I tako dodjem iduci put,sve isto.
A posebno joj dolazim na ultrazvuk,tako da to sebi razgodim na dva ultrazvuka.
Pregleda vaginalnih nema dakle,i drago mi je.Jer primjetila sam kod nas barem,u onoj prostoriji gdje je stol za pregled pored stoji onaj stalak s svim onim strasnim spravama.Svaka zena udje,zadrzi se po pet minuta,tako da nema sanse da sterilizuju one sprave,jer cim izlazi jedna pacijentica,ulazi druga.I samo si zamislim sve infekcije koje se mogu prenijeti,i zahvalim Bogu sto imam ovakvu doktoricu.
I ovo sto idem,moram da bih poslije mogla prijaviti bebu. :heart:
Silan, pretjeruješ, sprave se moraju sterilizirati i svaka pacijentica dobiva svoju sterilnu. Obrati pažnju kad ideš doktorici, sigurno ima i sterilizator ili autoklav u prostoriji (velika željezna kutija nalik na mikrovalnu pečnicu).
sirius,vjeruj mi,nikad nisam obracala paznju na ovo,niti mi je palo na pamet,dok nisam cula pricu zena u cekaonici.
Poslije sam se fakat zapitala kad oni to odrade.
doktorica i sestrica sjede u jednoj prostoriji,i iz te prostorije se ide u drugu.Mi pacijentice ulazimo kao na traci,bez ikakvog veceg zadrzavanja,i nikad nisam zatekla sestricu u toj drugoj prostoriji,vec uvijek sjedi pored doktorice,tako da bas ne znam kad to obavljaju.Bas cu iduci put obratiti paznju jel u prostoriji ima neki sterilizator,da ne bude rekla kazala.
Silan, ne sterilizira se između pacijentica. Imaju dovoljan broj sterilnih spekuluma za sve naručene pacijentice kojima treba pregled sa tom, kako ti zoveš, "strašnom spravom".
Sterilizacija se obavlja sa otprilike ovakvom"spravom" i to se radi kad se skupi više instrumenata. Oni to odrade izvan radnog vremena jer autoklav ima timer.
edit:Krivo sam kopirala link.
Evo slika jednog:
http://www.cls-med.de/Sterilisation-...ege::4930.html
Mogu vjerovati da ti trudnoća mijenja percepciju, ali ne možeš samo ovako nekoga optužiti za nesavjestan rad.
ja imam karton kod svog gin pa opet svaki put platim
digla bi frku ali on mi je čak i neki dalji rod-znate kako je to na otoku
ali onda više nebi mogla odlazit kod njega a ne ide mi se na kopno za pregled svaki mjesec a i došlo bi me puuno skuplje
zato šutim i platim:)
ma ja mislim da oni imaju više tih steriliziranih stvari, pa po potrebi uzimaju, a iskorištene odlažu na jednom mjesto pa kasnije opet steriliziraju