educirati policiju da pravovremeno primjeni adekvatnu silu?
Printable View
o, ja nisam to rekla...već da puno/dio njih na visokorizične utakmice (zna se koje su to) ide s tom mišlju.
da nije tako, ne bi bilo ovih dodatnih žrtava. i ne smeta me kad stradaju huligani, ali ovo mi je, ipak, malo previše.
osim toga, ako se navijači pregledavaju pri ulazu, kako se tamo stvorila bengalka-pitajte nogometaše....oni znaju.
opet ponavljam, ja nisam rekla SVI...
i ako ih je samo 20 od dvjesto meni je to puno. jer to je 20 ljudi bez kontrole, a s oružjem u ruci.
o tome pričam.
Nisam fan policije, da se razumijemo. No ovdje sam u potpunosti na njihovoj strani. Oni dolaze na tekmu ne zato što im se gleda niti da bi mlatili nekoga - oni dolaze jer im je to posao kojim prehranjuju familiju. Da, možemo reći da su oni sami izabrali svoj posao. No ja nekako volim vjerovati da je smisao policije nešto "viši" od sprečavanja pomahnitalih navijača da unište tuđu imovinu i međusobno se pobijaju.
Osim toga nakon ovakvih stvari se uvijek udara po policiji. Pred neko vrijeme je isto bilo sranje - grupica bbb-ovaca je namlatila hajdukovca. Pa su drvljem i kamenjem po policija što se nije uključila. Da se uključila onda bi drvljem i kamenjem po policiji što ih je namlatila.
Meni se sve čini da je huliganska ekipa davno prije utakmice unutra unijela i baklje i boksere i tko zna što još.... Ne mogu vjerovati da bi ih zaštitari i policija pustili da s tim uđu na stadion. To je već moralo čučati na stadionu, da bude dostupno. I TU JE ODGOVORNOST KLUBA - kako osiguravaju stadion izvan vremena održavanja utakmice.
Tja, kak god čovjek okrene, takva mjesta i događaje treba izbjegavati, ali nažalost mnogi od nas ne mogu (stanuju blizu stadiona ili se zateknu tamo).
Pa baš čitam jučer iskustva nekakvog navijačkog vođe, opisuje svoje doživljaje iz Engleske gdje su išli na neku utakmicu i tukli se sa Englezima. I sad on piše kako je policija upala, kako su efikasni, kao gerilci, kako ne mlate nego onesposobljavaju, kako su dobro utrenirani i kako bi naša policija trebala tako djelovati. Pa si mislim - hello?, a da se vi možda ne mlatite, kako bi to bilo? Kao što Peterlin reče - dajemo novce za stadione, za klubove, za navijače (u gradu u kojem tisuću djece ostane neupisano u vrtić i u kojem ima tri bazena) i sad bismo još trebali davati lovu da se policija uči gerilskoj borbi protiv navijača.
Niti ima tu dobrovoljnog javljanja, niti si svaki policajac može sam odrediti što bi radije radio. Bez obzira što to nekome zvuči nevjerojatno, ali i u policiji ima reda, rasporeda posla, rasporeda dužnosti, visokoobrazovanih kadrova, pametnih ljudi,.... (istina ima i kukolja, kao i svigdje).
Val, ali mi ovdje pričamo o 1000 navijača na koje dolazi 50 policajaca (karikiram, nisu provjerene brojke)....i kad policija uleti među one koji rade nered može pogriješiti u tolikoj masi ljudi....to je normalno! Zato oni koji ne prave nered trebaju bježati od onih koji rade...ne znam što čekaju kad vide da pale bengalke i kidaju stolice? Možda žele malo navijati, smijati se nekome s razbijenim nosom? Ne znam, ja bih odmah bježala prema izlazu kad bih vidjela što me čeka, ne bih sigurno čekala da vidim razvoj događaja. Znatiželja je ubila...koga ono? :oops:
Je Mima, točno, u pravu si..međutim, jednako tako stoji i činjenica da se naše redarstvene snage baš i ne educiraju na način kako bi to trebalo biti. Bojim se da smo, što se stručne edukacije ovlaštenih osoba negdje na pragu zemalja trećeg svijeta :-/
Što, dakako, ne opravdava nasilje i propuste...Ali bi se možda stvari, da ta nekakva poštena edukacija postoji,rješavale daleko efikasnije i uz manje žrtava s obje strane...
I nemojmo žmiriti na jedno oko, jednaka eskalacija nasilja (doduše, ne u toj mjeri) je prisutna i kod utakmica drugo i trećeligaških klubova. Jedino što tamo nema policije, eventualno redari...I to valjda nešto govori
Ako misliš da je smisao policije djelovati na tekmama (i to još na način da navijači budu happy), s time se ne slažem.
Zašto ne izračunaju koliko jedna tekma košta porezne obveznike? Jer mi smo ti koji plaćaju prekovremene policajcima. I mi smo ti koji saniraju štetu nakon tekme. No nije bed, lako nam dignu još neki porez ili prirez ako će usfaliti za nogomet.
Da to policiji nije cilj onda bi bio daleko veći broj ranjenih. No bune se i protiv onesposobljavanja, pregrubo je. Predlažem da se ukinu pendreci pa da policija finim glasom zamoli pomahnitalog huligana (jednog od onog koji je policajcu izbio oko) da se primire. Da nam ih ne uzrujaju jelte.
E da - prije par godina je moj siroti susjed, sada je već pokojni, izašao van braniti navijačima da ulaze u haustor. I premlatili su ga. Pa mi neka mi netko kaže da treba na finjaka.
Otkud ti to znaš da su svi krenuli prema izlazu? A pretpostavljam da nisu mogli izaći jer se izlazi zatvore da se ne bi proširili neredi na cijeli stadion. Teško mi je povjerovati da je netko mirno stojao na izlazu, daleko od nereda i da se policija obrušila na njega. :/ Uostalom, ako je tako, zašto ne tuže policiju? Mislim, vi pričate kao da živimo u SSSR-u :lol:
a je li?Citiraj:
smatram da puno tih policajaca, na visokorizične utakmice, ide iz razloga da bi batinala.
Sigurno su iz interventne ili specijalne policije molili nadređene da ih pošalju na tekmu, jer im se baš tuče.
Vjerojatno su i policajci onda započeli nerede, tko zna?
Istina, kao što i Anemona kaže, u svakom žitu ima kukolja, i nemojmo sve trpati u isti koš. Nit su svi navijači huligani, nit su svi policajci zlatni. Ali policija sigurno nije započela nerede. Kad su huligani počeli šiziti, ovi su se valjda trebali pokupiti i pustiti da se međusobno poubijaju na tribinama?
Ne sviđa mi se nikako, nikako te generaliziranje,diže mi se od toga kosa na glavi. Poznajem nekoliko vatrenih navijača koji su vrlo dragi ljudi, a poznajem još više policajaca koji zaista časno i s ljubavlju obavljaju svoj posao i paze da mirnije spavamo.
OT, nadam se da dobiju barem dnevnicu.
ja uopće ne kužim zakaj se ljudi koji dođu gledati tekmu međusobno psuju i tuku
meni to fakat nije jasno:?:
iz ove dvije rečenice vjerovatno kužite da ne pratim nogomet,a ni MM:mrgreen:
ne kužim zakaj bi ja koja navijam za dinamo trebala mrziti nekoga tko navija za hajduk
MM često ode na hokejaške tekme,i super mu je
na takve tekme bi bez problema išla s djecom
što se tiče ovog događaja mislim da je policija radila svoj posao,no isto tako mislim da je u cijeloj toj makljaži mogao nastradati i netko nevin
kada bi imali dobar zakon i educirane policajce do takvih situacija nebi ni dolazilo ili bi se svele na minimum
X
Nisam ni na jednoj ni na drugoj strani. Mrzim iz dna duše svako nasilje i netolerantnost. Sva sreća pa ni mene ni mog muža ne zanimaju tekme (volimo pogledat prvenstvo preko tv-a), a muž je ovisnik o formuli(vrte se u krug, a ti se loviš bojicu na tribini jer ih ne vidiš kroz 70% staze-milina)
No na one snimke od neki dan gledam onog dečka koji je nekaj mahao na tribinama prema policiji i onda ga je murjak dohvatio pendrekom. Kad je dečec pao na stolice (sigurno ima nešto slomljeno) murjak ga je nastavio lupati nogom i pendrekom.
Ma da mu je neznam šta viknuo (a samo je to radio) nema ga pravo ni murja ni nitko tako lupati pogotovo kad je čovjek na podu i leži, znači nemočan je , stavi mu lisice kvragu, odvedi ga u maricu, a ne svoje frustracije lječit na tuđim leđima (a državne slušbe su sigurno sfrustrirane- ne pitam se zašto-znam)!!! Ne treba nama gerila, nama treba kultura prije svega!
Za huligane koji razbijaju smatram da je kriv odgoj od doma. I odgoj se "nosi" do kraja života, osim ako muškarac nađe ženu koja ga "uspije svladati i preodgojiti"!
d
Dijete spava pa mogu :mrgreen:
Znate što je meni fascinantno? Uvijek se radi o istoj grupaciji ljudi.
MM trenira košarku pa idemo na tekme.
I sada, jednom usred cibonine utakmice ustaje grupica ljudi na jednoj od tribina i udri u dernjavu "Dinamo, dinamo" - kakav fakin Dinamo na Ciboninoj tekmi?? Pa "ubij srbina" i tako dok ne nisu potukli međusobno.
kažem, to što si napisala ja sam tako shvatila..a vidim i još poneki...Tek poslije je uslijedilo malo detaljnije obrazloženje..No bez obzira na to, kao netko tko je svojevremeno došao iz sistema i cijeli je život okružen tim istim sistemom, ne slažem se. Meni je to generaliziranje.
Slažem se sa tvojim postom kasnije gdje kažeš da ako je i 20 došlo s takvim naumom-previše je. Ma, ako je i jedan došao-previše je brate. Od jednog sve počne.
Međutim, ajmo imati na umu da policija u ovom slučaju nije počela prva. Hebote, na mene da navali desetak huligana, bome ni ja ne bih gledala po kom udaram :-/
Ne kažem da je to prihvatljivo - uostalom napisano je da u svakom žitu ima kukolja.
No, isto tako netko može linkati sliku navijača koji policajcu gura baklju u usta (slučaj iz Be) - nije li to malko više od navijanja? Štoviše, nije li to i malko više od divljanja?
Da se razumjemo - ne odobravam nasilje niti s jedne strane. Niti udaranje čovjeka dok leži na podu.
No nasilno ponašanje (a grupa navijača se ponaša nasilno) zahtjeva grubo postupanje. Uostalom onesposobiti je širok pojam. Što to znači?
Udariti pendrekom da padne na pod? Zamoliti da stane? poprskati suzavcem? Kako možeš pomahnitalog pijanca spriječiti da napravi neko zlo (ubije nekoga npr) i spremiti ga u maricu na fin način?
Poanta ove rasprave je da je meni više nego smješno da tamo neki izgrednik kometira da ih tuđa policija "finije" onesposobljava nakon što oni divljanjem ugroze druge. A ne da želim reći da je prihvatljivo mlatiti nekoga.
mima, pa neće država propast radi troškova edukacije policajaca. :mrgreen:
potpisujem u stvari petarpan.
nasilje na stadionima je jedan fenomen, svjetski fenomen, nisu ga izmislili nit dinamovi nit hajdukovi navijači. kako znamo, neke zemlje su ga drastičnim metodama, uspjeli svesti na minimum. jedino je žalosno, što se prije toga trebala desiti velika tragedija.
to je jedna specifična situacija, u kojoj moraš znat kako djelovat. kako se postavit.
nemam pojma, kad policajci hvataju teroristu usred grada, obučeni su valjda za to da ne pucaju na prolaznike :mrgreen: kad pregovaraju s otimačima, isto su obučeni za to.
tako se trebaju educirati i kako se ponašati u ovim situacijama, gdje je hrpa podivljale djece, hrpa agresivaca, hrpa nasilnika i hrpa normalnih navijača.
glupo mi je i uopće u ovom problemu gledati tko je kriv.
normalno da su krivi huligani i nasilnici.
ili njihovi roditelji :mrgreen:
ali, oni su tu, oni postoje, a činjenica je da stadioni i na inače mirne ljude djeluju kako djeluju.
nije ni to ništa čudno ni neobično.
to je masa ljudi, masa adrenalina, euforija.
masa testosterona :mrgreen:
a nogomet je nogomet. najpopularniji sport, ma šta sport, više od sporta :mrgreen: i nikad neće biti usporediv s hokejom. i to je tako.
e sad, zašto je tako, sociolozi su sigurno već dali odgovore na ta pitanja.
iksam icy, moja djeca ne spavaju nego skacu po meni
Vječno rivalstvo između ta dva kluba je meni nepodnošljivo. I ne samo između klubova, nego između teritorija jedne jedinstvene države.
Kada su suprug, sin i frend sa svojim sinom otišli gledati utakmicu Dinamo-Varteks, to im je bila najbolja tekma (doduše, klincima i jedina :mrgreen:) koju će pamtiti, kao i hokejašku utakmicu ove sezone. Jer je tamo bilo prisutno fer-navijanje, bez vrijeđanja, a sa takvim emocionalnim nabojem za svoj klub da navijači nisu otišli dugo iz gledališta čak i nakon poraza.