Uzmi tu orhideju, izvadi je iz zemlje i škarama odreži sve dijelove korijena i listova koji nisu vitalni. Zatim stavi novu zemlju za orhideje, dobro je zalij... i nadaj se najboljem. :)
Printable View
Uzmi tu orhideju, izvadi je iz zemlje i škarama odreži sve dijelove korijena i listova koji nisu vitalni. Zatim stavi novu zemlju za orhideje, dobro je zalij... i nadaj se najboljem. :)
:heart: hvala
mlohavi listovi orhideje su vjerojatno posljedica prevelike vlage, uz manjak svjetla. moja je doma bila takva, sva je izgledala gnjilo, stan je dosta mracan jer su prozori zaklonjeni drvecem izvana, a orjentacija je sjever i istok. Uspijeva samo neunistivo bilje, zelene nezahtjevne vrste (spatifilum, dracena, zamija), nista sto cvjeta niti njeznih, tankih, malih listića.
Donijela sam ju na posao gdje je na velikom istocnom prozoru, oporavila se za tjedan dana. sigurnije ju je rjeđe zalijevati nego precesto.
Ja sam na nekakvom portalu o orhidejam pročitala da bi ih se trebalo zaljevati na način da se teglu potopiu vodu i tako drži otprilike 5 sati. Doduše zaboravila sam svako koliko to treba raditi...
Ja imam dvije orhideje na mikrovalki uz porzor koji gleda na sjever. Bitno vam je da nisu na propuhu, primjetila sam da im smeta, zaljevati odstajalom vodom i dobro zaliti i odliti višak vode nakon par sati (meni zna proći i par dana). Inače dobila sam info da vole mineralnu vodu i žena u Austriji ih ima posađene u običnoj zemlji i zaljeva ih mineralnom vodom i cvjetaju kao lude. Ja sam par puta zalila isto i bijela (phaleonopsis) cvate kao luda ima preko dvadeset cvjetova i nisam ju stigla presaditi jer non stop cvjeta. Mislim da im paše povremeno grijanje mikrovalke i vlaga u zraku (kod nas je uvijek između 40 i 60% vlage u stanu). Druga je iste vrste ali šarena rozo žućkasto sa prugicama i plafon izbaci dva cvijeta maximalno i ako potjera koji pup često se posuše prije nego se otvore. Ne znam u čemu je kod nje problem isto ih tretiram. Inače kupila bih još orhideja ali ne znam gdje bi ih sve stavila.
Inače zalijevač afričke ljubičice kad lišće lagano klone isključivo u tanjurić, a ostalo cvijeće direktno u teglu. Imam dvije guzmanije kojese zaljevaju direktno u čašicu cvijeta i starija je potjerala novi izdanak a stari se suši.
Nemam prozorskih klupčica pa nemam mogućnosti držati puno cvijeća pogotovo sad kad imam dijete. Inače imam kolekciju malih kaktusića koje sam izbacila ljetos na terasu i toliko su neki potjerali u vis da ću ih morati presađivati u veće teglice jer se prevaljuju. Nabavila sam kaktuse jer su mi se razne dracene, difenbahije, kokosi i drva života pa i jedan bonsai osušili pa sam bila odustala od cvijeća ali malo po malo skupih opet par cvijetaka za svoju dušu.
Mineralnom gaziranom ili mineralnom negaziranom vodom?