Ovako - što se tiče ispravljanja hvata olovke, treba ispravljati. Razlog - ako dijete nauči na krivi način držati olovku, to je jako teško ispraviti i cijeli život će opterećivati zglob više nego je potrebno. A trokutasta olovka smanjuje rizik od pogrešnog hvata gotovo na nulu. Šesterobridne olovke su recimo ok, a olovke okruglog presjeka nisu za djecu. Ni za odrasle. Baš sam se uhvatila da ne mogu pisati okruglom olovkom (dobila neku s nečijim logotipom).
Inače, za sasvim malu djecu postoje krejoni (voštane bojice) u obliku piramide tj. tetraedra, koje omogućuju i sasvim maloj ruci pravilan hvat. Nisam ih vidjela u Hrvatskoj. Evo kako izgledaju:
http://www.drawyourworld.com/Catalog...crayontri.html
Kasnije treba koristiti DEBELE trokutaste olovke (3-6 godina) pa tek nakon toga trokutaste olovke standardnog promjera.
Moj stariji sin je imao smetnje motorike (ima još uvijek, ali naučio je kako to prevladati), a mlađi je ljevak - kod njih je još važnije osigurati pravilan hvat, da ne savijaju zglob u obliku kuke jer stradavaju zglobovi. Trokutasti pisaći pribor je najprije razvijan upravo za ljevake, a tek kasnije su shvatili da i sva druga djeca jako lagano i brzo nauče pravilan hvat.
Inače, sa žaljenjem moram ustanoviti da se u vrtiću posvećuje 100 puta više pažnje tome (zapravo, vrtić i jest pravo mjesto gdje se s tim počinje) nego u školi - pola učitelja pojma nema, a ako i čuju štogod o tome, ne pridaju pažnju ni važnost. Oni koji žele, educiraju se uz nas... Ja sam za te olovke čula od stručne službe u našem vrtiću, pa sam se prisjetila gdje sam ih još viđala (prije puno godina, kad sam kao djevojka čuvala djecu u Londonu).
Danas ima i drugih pomagala za pravilan hvat - razni nastavci koji se navuku na olovku i omogućuju zapravo korekciju pogrešnog hvata (npr. ako dijete nauči držati olovku tako da mu palac prelazi preko nje). Većina logopeda upućeni su u problematiku i znaju više o tome.
Ja i dalje mislim "bolje spriječiti..." pa su moja djeca od prvog dana imala (i još imaju) cijelu zbirku pribora. Teško je reći što je najbolje - treba probati. Neka djeca od najranije dobi ne trpe debele olovke i tu im se može popustiti, pogotovo ako imaju dobar hvat. Bitno je samo da roditelj vodi računa o tome (kao, recimo, i o spuštenim stopalima - sitan nedostatak koji kasnije može izazvati velike probleme...)
Što se tiče predvježbi za pisanje, mi smo silom prilika s našom djecom isprobali puno toga:
- bojanke - NULA bodova (mrzili su ih obojica, a s tim su se slagali i SUvagovi logopedi)
- labirinti - puno puuuno bolje, pogotovo kod starijega koji se rodio s organiziranim umom tehničara
- zagonetke (veće-manje i drugi prostorni odnosi, što ne pripada, pronađi razlike) - to je puno bolje prolazilo
- obojati su htjeli samo vlastite crteže
- osim drvenih bojica jako jako dobro su prolazile vodene i tempere
- flomasteri, koje obožava većina djece - NULA bodova u našoj kući, osim signira (njih obožavaju i dan danas)
- šablone za crtanje (koje ja smatram smećem, netko nam ih je poklonio) - NULA bodova; moji nisu ni prepoznavali što je to
- naljepnice (ja to isto smatram smećem) - OBOŽAVALI su, lijena djeca 21. stoljeća koja misle da sve treba biti odmah gotovo... Morala sam potiho izbaciti iz kuće.
- škare + papir + ljepilo (kolaži vrsta raznih) - to je dobro prolazilo i voljeli su
- slano tijesto - OBOŽAVALI su, kao i plastelin, glinu, glinamol itd...
- izrada igračaka od kestena, krumpira, mrkvi i drugog (sa čačkalicama i štapićima za roštilj) - OBOŽAVALI su
- vune, konci, špage - SAVRŠENSTVO za vezanje čvorova, a mlađi je jako rano naučio i šivati (prišiti gumb) čak znaju i naheklati lančić i prstima i heknadlom...
- nož, ribež, nož za krumpir - SAVRŠENSTVO za mlađega, nula bodova za starijega
- kabeli, vijci, razni ručni alati - SAVRŠENSTVO za starijega, ne pretjerano za mlađega
- origami - više su voljeli gledati mene, ali savladali su neke jednostavne stvari tipa avion, raketa, čaša, kapa... (tu još ima prostora, nismo gotovi)
- glazbeni instrumenti - savršenstvo
- gibanje uz glazbu u svrhu poboljšavanja koordinacije (v. knjigu Ples pisanja) - genijalno
- brain gym i joga (neke osnovne vježbe) - to su voljeli, i dan danas ponešto od toga radimo, naročito istezanje i masažu (mlađi je rođeni davatelj, stariji primatelj)
-
glasovna analiza i sinteza - GENIJALNO
- igre za produljivanje intervala pažnje ("nastavi rečenicu") - super je prolazilo
- igre tipa Kalodont i dan danas dobro prolaze, iako smo se preselili na Država-grad-rijeka-planina...
Ufff, bilo bi još toga (da ne napadam temu računalo) ali dosta. Ne bih htjela preplašiti roditelje predškolaca. Za prosječno dijete ovo je debelo previše. Ja sam bila u situaciji da osposobim za školu dijete koje do pete godine nije moglo skočiti sunožno i za koje su mi predlagali Suvagovu školu, tako da je i 20% ovdje navedenog u vrh glave... Moji dečki sve su to smatrali igrom. Dobrim dijelom i mi smo na to tako gledali, ali svrhu nismo gubili iz vida. Priprema za školu = igra sa svrhom. Tako radimo i danas.