Ja mislim da je ovo sukob jednog ekstremnog i jednog umjerenog mišljenja.
Ali zašto ne odgovoriš konkretno, za ovaj jedan konkretan postupak?
Printable View
Ja mislim da je ovo sukob jednog ekstremnog i jednog umjerenog mišljenja.
Ali zašto ne odgovoriš konkretno, za ovaj jedan konkretan postupak?
Odgovorila sam,baratate s ne provjerenim informacijama.Raspravljate o nećemu što je rekla-kazala,a ne konkretan postupak!
I u ovakvoj priči kakva jest (istina, nemam učiteljicinu stranu priče, čula sam to od svog
djeteta i od mame od malog), ti si podržala i opravdala ovakav postupak, ovako:
.Citiraj:
Ništa se vašoj djeci neće dogoditi radi kritike,čak i ove grube.
Psiholozi kažu da svako dijete, da bi pravilno razvilo svoj karakter, mora doživjeti određeni broj frustracija
To je razlog zašto smo grupno "graknuli".
Rekli psiholozi,a ja se slažem s njima.Na svu sreću živimo u demokraciji u kojoj Vi imate pravo "graktati",a ja imam pravo zauzimati ovakav stav.
Na maturalcu je moj učenik izgubio novce, svojom greškom naravno, i ja sam mu posudila 50 eura da si kupi par majica u HM-u.
Trebala sam mu reći, tko te šljivi, punoljetan si i sam si kriv što si izgubio pare.
Valjda, ali to nisam ja .
Vratio mi je novce čim je prije mogao, a te iskrene suze i očaj kad se suočio sa činejnicom da je zadnji dan ostao bez novaca mislim da su mu škola do kraja života.
I da , izružila sam ga na pasja preskakala XD, ali ga nisam pustila da bude gladan, žedan i frustriran.
KAd mi je vratio novce, ja sam na to zaboravila-svaki dan je nešto novo , zadnji dan pri dodjeli svjedodžbi, mi se još jedan put, pred svima zahvalio i rekao da sam mu ja bila kao druga mama .
Nisam omiljena u zbornici.
Previše se vežem za djecu, i preemotivna sam.
Imamo mi roditelji i puno više prava od "graktanja", a ti očigledno nisi još naišla
na roditelja kojem takve metode nisu baš tako super.
A što se tiče psihologa kojima je zaključavanje u razred prvašića odlična metoda odgoja,
takvi postoje samo u tvojoj mašti.
Over&out
Mariaziram, cvijetiziram ;-)
Učitelj, nastavnik, profesor, odgajatelj jednostavno mora imati u fokusu dijete, a ne roditelje. S roditeljima bi trebao više ili manje surađivati, ali njih niti ne odgaja niti ne uči. Roditelji su često katastrofa, znam iz iskustva, ali ta učiteljica je ostala u nekom svom odgojnom vremeplovu na početku prošlog stoljeća...
I ne mogu vjerovati da netko iz struke može braniti i blaži oblik takvog odnosa prema djetetu. Klinci u prvom razredu, pa to je još sve mekano, nježno, bebasto, jer ovi odrpanici po gimnazijama su još djeca sve do mature (pogotovo dečki :-) )...
u mom iskustvu škole, uzevši moje obrazovanje, moje radno iskustvo naslagale su se polako već godine, i ne znam da li bih na prste jedne ruke nabrojala ljude koji su dobro odabrali svoje zanimanje... Motiv , imamo puno ferija i godišnjeg nije baš neki za upisivanje bilo Filozofskog, a kamoli Učiteljske akademije...
Ma,ukratko, meni je to strašno...
Jumbina, vjerujem da određena količina frustracije omogućava djetetu da se razvija i odraste. Kao pozitivan oblik frustracije vidim izazove koje mora svladati, radne navike koje mora steći, odricanje od nekih stvari koje ne može imati.
Javno ponižavanje i zastrašivanje od nadmoćne osobe, koja bi usto tom djetetu trebala biti jedan od životnih uzora, može biti samo štetna za njegov razvoj.
Dakle, da bi prisilila roditelje da se ponašaju kako ti želiš, smatraš da je opravdano maltretirati i ponižavati njihovo dijete?
Zaključavanje djeteta, izolacija i slične metode definitivno nisu kritika, čak ni gruba, već zlostavljanje i može samo izazvati negativne posljedice.
Treba se malo osvrnuti oko sebe, nama odraslima je teško pohvatati životne konce današnjeg vremena, a kamoli djeci.
Niti živimo u istim uvjetima. Meni je jako teško kad moram svoje učenike tražiti novce, te hrana, te predstava, te ovo, te ono. I uvijek si razmišljam, mogu li oni to platiti, nisam nikad pomislila da su roditelji neodgovorni, ili pak dijete. Dogode se takve nepredviđene situacije, znam po sebi, il nemam sitnog, il niš u novčaniku, il nisam stigla do bankomata, i odu dani.
Ne znam jesam li ovo dobro razumjela, znači ja kao roditelj moram hvatati roditelje iz razreda i opominjati ih jer nisu na vrijeme donijeli novce za kazalište. Možda banaliziram, ali ne vidim da je to moja obaveza.
Oni će se ponašati onako kako se ti ponašaš prema njima. Grubi stav, prozivanje, negativnost stvorio bi bunt u svakome, u malom djetetu i odraslome čovjeku. Pristojnost, uvažavanje, razumijevanje i strpljenje stvara isto takve roditelje.
ma naravno da ova nastavničina prijetnja nema veze s pedagogijom. nema se tu uopće što razmišljati.
pedagoški bi bilo pozvati roditelje, napomenuti na roditeljskom (općenito, u nikog ne upirati prstom) da je suradnja roditelj-učitelj nužna i da zbog neodaziva pati ne samo to jedno dijete, već i ostali, kao i sam program, odnosno, provedba plana.
ukoliko roditelji nemaju sluha za suradnju, nastavno osoblje ima i druge karte na koje može igrati - od pismenog obavještavanja roditelja do pozivanja CZSS (mislim da bi to bilo ipak malo previše u ovom konkretnom slučaju oko novca za karte)
nažalost, istina.
svakako, htjela sam samo reći da nastavno osoblje ima cijelu paletu mogućnosti kako reagirati, a ne zastrašivati dijete.
kao osoba koja isto radi (s nešto malo starijom) djecom uvjerila sam se da ih se najbolje pridobije kad im se približi, kad im se da prilika, pohvala. pohvala je mnogo korisnija od pokude. ne kažem da sad treba ukinuti kazne, dapače, treba ih naučiti da preuzmu odgovornost za ono što su napravili, ali u ovom konkretnom slučaju, ovo dijete uistinu nije ama baš ništa skrivilo, a niti je ova (ne)pedagoška metoda zastrašivanja mogla polučiti nekakv pozitivan ishod.
što je učiteljica dobila kad je zastrašila, a možda i posramila dijete? sad će dijete, što, jasnije pojasniti roditeljima kako je bitno na vrijeme plaćati karte?
" ali ne i skrivati ga (odnosno podmetati ga) iza stručnog mišljenja drugih struka" - no@ ???Ništa ne skrivam i ništa ne podmećem...ovo nije moj nivo razgovora.
Razgovaram o frustracijama i kritikama usmjerenim ka djeci.O postupku učiteljice ne razgovaram,jer je ne provjereno što se dogodilo.
Blilo bi zanimljivo čuti njeno mišljenje o tom događaju,a i ovim komentarima.
Matilda
Matilda lijepo je vidjeti da još uvijek postoje idealisti u prosvjeti,nemoj ovo doživjeti kao kritiku.
Tema je otišla puno dalje od ove učiteljice i od ovoga slučaja.
Problem je u opravdavanju ovakvih metoda "odgoja", bez obzira jesu li istinite i bez obzira na njihov uzrok.
One su loše, kakav god da je kontekst bio.
I žalosno je što nalaze na odobravanje barem i minimalnog dijela struke.
Pozvala si se na psihologe, i onda kada se jedna od njih javi, kažeš da to nije tvoj nivo komunikacije...
Što?
matilda, oprosti što citiram tvoje postove, ne kažem, možda i jesi idealista :mrgreen:, ali, iskreno, ovaj zadnji post jumbine me opet zaprepastio. žena radi u školi, i to u osnovnoj školi, s malom djecom, i ovi matildini postovi su joj bili dovoljni da zaključi kako je matilda idealist.Citiraj:
Ne da to ne bi smjela raditi prvašićima koji se tek prilagođavaju na školu i pravila, nego postupak je nehuman (zaključavanje i zastrašivanje).
Pa djeca uvijek kasne kad treba donijeti novce, nisu svi u mogućnosti odmah platiti, tko zna kako dijete živi, tko radi i kako roditelji primaju plaću (ako primaju).
A o kašnjenju u školu, to se protivi Kućnom redu škole, u kojem lijepo piše (vjerujem da sve škole imaju sličan kućni red) da dijete treba pokucati, ući u razred i ispričati se zbog kašnjenja, reći razlog, te dalje nastaviti pratiti nastavu.
Citiraj:
Treba se malo osvrnuti oko sebe, nama odraslima je teško pohvatati životne konce današnjeg vremena, a kamoli djeci.
Niti živimo u istim uvjetima. Meni je jako teško kad moram svoje učenike tražiti novce, te hrana, te predstava, te ovo, te ono. I uvijek si razmišljam, mogu li oni to platiti, nisam nikad pomislila da su roditelji neodgovorni, ili pak dijete. Dogode se takve nepredviđene situacije, znam po sebi, il nemam sitnog, il niš u novčaniku, il nisam stigla do bankomata, i odu dani
Citiraj:
Oni će se ponašati onako kako se ti ponašaš prema njima. Grubi stav, prozivanje, negativnost stvorio bi bunt u svakome, u malom djetetu i odraslome čovjeku. Pristojnost, uvažavanje, razumijevanje i strpljenje stvara isto takve roditelje.
mene žalosti što se sasvim normalni postupci i razmišljanja jedne učiteljice - nazivaju idealizmom.
utopijom.
rijetkim pojavama.
u principu, znam da to nije tako, al opet je tužno za pročitati.
to ja malo dramaturgije radi :mrgreen:
sve nekako mislim o toj učiteljici , da li bih je mogla ikako opravdati, ne mogu nikako
scenarij 1.
-roditelji nemaju novaca...
-u tom slučaju ne posramljuješ, kažnjavaš, prijetiš zlostavljanjem...nije dijete krivo za situaciju
scenarij 2
-roditelji imaju novaca, ali su manje više zaboravni kreteni
-opet sigurno ne posramljuješ, kažnjavaš, prijetiš zlostavljanjem...nije dijete krivo za roditelje kretene
scenarij 3
-roditelji imaju novaca, dali su djetetu novac, a on potrošio
- e brate, tu tek ne posramljuješ, kažnjavaš, prijetiš zlostavljanjem, nego ti zvoni alarm u glavi, i zoveš starce da imamo možda , a možda i ne problem... savjetuješ se s pedagogom,psihologom etc
ma, mene straši taj stav ravnodušnosti u školama, učiteljima... uostalom , idealizam , volja za radom, entuzijazam koji iz tog idealizma slijedi i jesu nešto što može školu učiniti prihvatljivim mjestom
i da , svom djetetu želim učiteljicu punu ideala...da je život često s**** naučit će i ovako i onako....
Kao što se ne zna učiteljičina strana priče, ne zna se niti roditeljeva...u svakom slučaju jako nezgodno za bilo kakvo smisleno komentiranje, a pogotovo zauzimanje strana
ono što je mene jako začudilo je da bilo tko može odobravati ovakvo ponašanje prema djetetu (po meni vrlo blizu zlostavljanja), i to iz bilo kojeg mogućeg razloga - bio njegov roditelj odgovoran/neogovoran ili samo pune glave egzistencijalnih problema s uznapredovalom zaboravljivošću - takvo je ponašanje u bilo kojoj odgojno-obrazovnoj ustanovi vrlo jednostavno i jednom rječju - nedopustivo.
i s druge strane nedopustivo je da se odgojiteljima/učiteljima/nastavnicima/profesorima takvo ponašanje mora/može tolerirati dok su nam svima puna usta "ne po guzi" i dok roditelj više uz sve te silne protokole o obiteljskom nasilju koji nemaju veze ni s mozgom, a kamoli sa stvarnošću za bilo kakvu ozbiljnu borbu protiv ozbiljnog obiteljskog nasilja, ne smije krivo niti pogledati dijete jer ga se odmah proziva da zanemaruje dijete.
Naravno da je roditeljska odgovornost i odgoj preduvjet da bi sve ostale institucije mogle odraditi svoj dio posla, ali budimo realni djecu u današnje vrijeme najmanje stignu i odgajaju roditelji - nažalost.
Da je učiteljicin postupak nepedagoški...to je ovdje svima jasno...no mi neznamo da li je ona to zaista rekla..tipa "Marko, ostat ćeš zaključan u razredu!" ili je možda rekla "Marko, već 5 puta u informativku pišem da trebaš donijeti 20 kn za kazalište, a tvoji roditelji ne reagiraju...Što da sad radim??Šta bi te možda trebala zaključat u učionicu kad mi krenemo u kazalište??Reci im da mi se jave u vezi s tim.."...karikiram...ali mi ovdje nagađamo...jer ja (recite da sam idealist) ne vjerujem da je i najgoroj učiteljici tako olako izreći takve grozne prijetnje...pa učiteljice su stalno "pod prismotrom" puno dječjih i roditeljskih očiju...i za tren dospiju, evo, bar na forum..:mrgreen:
Osim samih zgražanja na učiteljicinu reakciju (opravdanih), htjela bih više konkretnih prijedloga od svih forumašica koje su odgovorile na temu...kako bi vi riješile taj problem...dijete nije donijelo novce, a na predstavu ne može ići dok nije plaćeno...i što sad??Ajmo malo s prijedlozima (pretpostavimo da su roditelji obaviješteni i ništ)!
Pa ja bih dala tih 30-ak ili koliko već kn da možemo svi ići.. ako se već radi o jednom djetetu koje nije ni za šta krivo..
na stranu cijela ova rasprava i necu je opce komentirati
uvijek se iznova cudim kako je moguce da su ljudi koji ne znaju pravopis zavrsili faks
NEMAS POJMA o pravopisu, a uciteljica si
daj molim te lupi RAZMAK iza tocke ili zareza - tvoj svaki post izgleda... ma ne znam ni sama... nepismeno - sto je strasno za jednu UCITELJICU!
djzs kako ce djeca koju ti ucis naucit ispravno pisati???
meni su nepismene uciteljce na forumima nesto najgore sto postoji
daj bar NEMOJ NIKOM REC da si uciteljica
U potpunosti se slažem s tobom, al nažalost rijetki su koji tako razmišljaju. Šteta što ljudi koji drže djecu pod staklenim zvonom, ne kuže da im na taj način rade medvjeđu uslugu. Kad tad im se taj pristup obije o glavu, znam puno primjera u praksi, najčešće ih kasnije kad nisu pod zaštitom roditelja "pojedu" kolege na poslu.8-)
Kraj godine. Dijete ima negativnu ocjenu i uči kako bi je ispravilo. Učiteljica ima još hrpu učenika za ispitati i kaže djetetu da ne zna da li će ga stići ponovno pitati. Otac, mrga od 110 kg dolazi pod velikim odmorom i kaže učiteljici "Zašto ne pitate moga sina?" - "Imam još 15 učenika za ispitati i ne znam da li ću stići ponovno pitati vašeg sina" - "A da ja vas zaključam u zbornicu? Da li biste onda našli vremena za ispitati moga sina?"
mi cesto kasnimo, skola je na drugom kraju grada i stvarno nikad nemam pojma kako cu proci na putu. nekad stignem za 20 minuta ali nekad ni pola sata nije dovoljno
sebastian ide u skolu za djecu sa posebinm potrebama (autizam) i nemam bas previse izbora u koju ce skolu.
jednom nas je prilikom upravitelj docekao i pred njim poceo pricu o kasnjenju, kako cesto kasni i slicno. ja sam pooludila i na upravitelja da nije normalan, kako se moze pred malim tako ponasati, zar ne vidi koliko je mali sad uzrujan. urpavitelj je poceo bjezati od meene u svoju kancelariju a ja sam uredno isla izgovorila sve i svasta. on je skuzio da je napravio glupost ali kako je tip zavrsio u toj skoli po ne znam kojim kriterijima ne zna se nositi ni sa klincima ni sa situacijama koje se dogadjaju.
uglanvom, on mi je onako zapjenjen rekao da on nece samnom ulaziti u raspravu, ja sam zavrsila pricu sa timee da je klincu dao odlican primjer kako komunicirati i pokusala malog smirriti za nastavu
taj dan sebastina je na dvoristu klinca koj mu se derao u uho. uciteljica nije reagirala jer kao na dvoristi se smiju derati, ali..... sebastian ima problema sa senzorskom integracijom i buka tog tipa kod njega izaziva glavobolju. i sebastian je malog slozio na pod i primio u kravatu i stisnuo (a sebastiana smo prij epol godine dali na judo jer je u razredu jos jedan klinac koj ih je sve udarao sakama i laktovima a seabastian se nije znao obraniti). sebastiana su skidali sa malom, stisnuo ga je ko pitbull
poslje je jos jednog klinca mlatno sakom, a jednog povukao za kosu
ortopedagogica koja radi na skoli je pricala sa nama, ja sam joj reekla sto je uzrok. nije me bas uzela za ozboljno ali smo 3 dana nakon toga imali sastanak u skoli sa njom, uciteljicom i sa nama je ko pratnja isla sebastianova terapeutica za floortime, iz centra za autizam u amsterdamu koja im je puno plasticnije objasnila. reakcije kod tako male djece na neeku frustraciju mogu se dogoditi i nekoliko dana kasnije, kad klince neki dodatni dogadjaj izazove na reakciju
osobno bih reagirala i kod uciteljice i momntalno isla kod direktora i trazila da se to sredi
ako ne reagiraju uvijek postoje skolske inspekcije. to zakljucavanje vrata kod kasnjenja je stvarno ruski rulet jer neemate poojma sto ce klinci napraviti u trenutku inspiracije. da ne spominjem da dio djece osjeca nelagodu kad su ostavljeni sami, ima djece koja mogu uletiti u napade panike. sto ako dijete ostane ispred skole i odluta, ode neekud na cestu? pa manje klince moze neko i ukrasti, klinci nestaju svaki dan
Slažem se sa stray, ne znaš što je gore, djeca koja će se otvoreno uspaničiti i plakati kod kuće ili oni koji će to "otrpjeti", a onda razviti neke trbobolje i kao neobjašnjive strahove od škole. Kad sad iz perspektive roditelja gledam pojedine primjere u školstvu čini mi se da uopće nema što ekstra "raditi" s djecom jer kao i kod kuće da je sustav funkcionalan i djeca bi funkcionirala uspješno. Uz iznimke koje su tu da potvrde pravilo, govorim općenito.
U godinu i pol promjene 4 učitelja, svako malo nemaju tjelesni jer su zeznuli raspored dvorane, ne idu van zbog ovog ili onog, na hodniku kaos 6 i 1 rz jedan do drugog, imaju radove -lakiraju parkete usred nastave, na porti nikad dežurnog, dežurni učitelj je "tu negdje"... a onda su djeca problem i ovakva i onakva. Svaka čast uzornima koji su mirni i usred kaosa, ali ja mislim da bi upola manje bilo porblematične djece, da svatko radi svoj posao. A ako ne mogu i nemaju novaca, volje, čega vec nek priznaju pa nek angažraju volontere i donacijske telefone ili nek uvedu pravo na homeschooling. Ovako dok je prioritet mramorom popločat svaki trg i rivu, a djeca nemaju grijanje u nekim školama jasno pokazujemo do čega nam je stalo i onda nek nam ne budu djeca kriva kad podivljaju. Nitijedan posao koji se ozbiljno ne radi ne uspije. Čast požrtvovnim entuzijastima od učitelja i nastavnika na čijim se leđim i iznesu generacije djece.
ono sto pokusavam reci je da roditelji moraju napraviti sve za klinca i da morate naci nacin da uciteljicu pokrenete da bude pozitivan uticaj u zivotu vaseg djeteta
ako uciteljicu napadnete dovodite zenu u situaciju da se mora braniti i tu nema mjesta za konstruktivan dogovor
znaci, recite zeni sto vam se konkretno svidja u njenom radu, kako vidite rezultate i kako ste zadovoljni ali sto bi mogli napraviti da se nesto drugo recimo popravi jer dijete nakon doredjene situacije ima problem
osobno ne vidim kako mozete nekog tko proziva klince za roditeljske greske namotivirati da se ponasa pedagoski. postoji sigurno neka inspekcija i ne vjeruejm da skole jedva cekaju da im dodje inspekcija. mozete takodjer stupiti u kontak sa drugim roditeljima i pokusati reagirati kao grupa?
Netko je spomenuo da su škole prestale biti odgojno obrazovne ustanove. To stvarno uvelike postaje istina. Kad čitam postove nekih učiteljica ovdje, stvarno mi dođe loše. Prestrašno mi je to.
Sva sreća pa imamo učiteljicu koja je poput Matilde :heart: Moje dijete je više s njom nego samnom, meni je prestrašna ideja da bi ona prala ruke od odgoja te djece u razredu. Pa ako neće sada, kada će? nikada?
I ja sam presretna da je A. imao učiteljicu za kojom đaci plaču jedan drugome na fejsu i maštaju kako bi bilo super da im predaje do kraja škole. A naučila ih puno, vidi se sad u petom razredu. I naravno, jako, jako je pazila kako se ponaša prema njima. Brižno, s poštovanjem, odgojno, autoritativno, i bez "grube kritike" :roll: .
Točno tako vertex :yes:
Ovo da je ikome prihvatljivo tako prijetiti djetetu (da je NE ZNAM kakav kontekst) je apsolutno neprihvatljivo. Ako ne znaš bolje i drugačije, onda se bavi nečim drugim u životu, nisu svi stvoreni za taj posao niti bi ga trebali raditi.
Mukica
na stranu cijela ova rasprava i necu je opce komentirati
uvijek se iznova cudim kako je moguce da su ljudi koji ne znaju pravopis zavrsili faks
NEMAS POJMA o pravopisu, a uciteljica si
daj molim te lupi RAZMAK iza tocke ili zareza - tvoj svaki post izgleda... ma ne znam ni sama... nepismeno - sto je strasno za jednu UCITELJICU!
djzs kako ce djeca koju ti ucis naucit ispravno pisati???
meni su nepismene uciteljce na forumima nesto najgore sto postoji
daj bar NEMOJ NIKOM REC da si uciteljica
Dakle,povodom ove provokacije,napravit ću ispravak,bez komentara!
Na stranu cijela ova rasprava i neću je uopće komentirati.
Uvijek se iznova čudim kako je moguće da su ljudi koji ne znaju pravopis završili fakultet.
NEMAS POJMA o pravopisu, a učiteljica si.
Daj, molim te, lupi RAZMAK iza točke ili zareza. Tvoj svaki post izgleda... ma, ne znam ni sama... nepismeno - što je strašno za jednu UČITELJICU!
djzs (???) Kako će djeca koju ti učis naučit ispravno pisati???
Meni su nepismene učiteljce na forumima nešto najgore što postoji.
Daj bar NEMOJ NIKOM REĆI da si učiteljica.
Učiteljice Jumbina, napravite ispravak ispravka jer imate dvije pogreške. :mrgreen:
Čuj, Jumbina, ako ćemo o pravopisu (i mene je ubolo u oči ali na forumima se to kao tolerira) Mukica koristi način pisanja koji je uobičajen u virtualnom svijetu i žargon. Dok je tvoj način pisanja... pa, osebujan :) tako da sam i ja pomislila - hm, a učiteljica je...
Evo si ispravljala Mukicin post pa si pokazala da znaš pravopis, ali onda sve te greške meni upućuju na prilično nagao karakter
a da prestanemo secirati jumbinu?
i ja imam nagao karakter, pa što ?
ok , ja se ne slažem s njenim stavovima, ali ne znači da ću je analizirati kao fbi profiler.