-
Imam 2 cure i svaka je iz različitog razloga imala problema s kakanjem.
1. E. je jesenas krenula u vrtić, mjesec prije toga skinula pelenu i u 12. mj napunila 3 g. + ima mlađu seku= idealni kandidat za "psihičko" zadržavanje stolice (isključivo moj izraz za situaciju) pa se od zadržavanja sve stisne i postane i fizički, pa boli kad kaka i uobičajeni zatvorni krug. Trajalo je par mj. i mislim da smo sad to riješili. Tu je Portalak (uz hrpu drugih tehnika) pomogao.
2. T. -14 mj, koja iako je dojena ima problema s kakanjem od 1,5 mj. i to je zaista fizički jer ne zna svjesno zaustaviti kad krene, a tvrdo pa jadna ne može i sve gore i gore i sve više dana između stolica (i ništa više nije pomagalo, prije 10-ak dana sam bila očajna), Portalak kod nje- 0 bodova i tu kaže pedica-
homeopatija- Nux Vomica(naravno homeopat mora odrediti doze)
spasili smo se:yes:
pa eto, ako nekom pomogne...
-
Citiraj:
EvaMONA prvotno napisa
zatvorni krug. ..
sorry, zatvoreni krug,
:-ozatvor i sve te riječi u vezi kakice su mi bile glavni vokabular ovu jesen i zimu
I da , što se tiče starije pedijatrica uvijek govori: "joj ti trogodišnjaci koji neće kakati, često nas zezaju"
- očito je to raširen problem
-
ja sam s oboje djece imala problema s nekakanjem u ranoj dobi - sin sa 2 mj, kci sa 2 tjedna (dobro je dobivala na tezini, normalno se ponasala, redovno piskila, ali naprosto nije kakala). sad kad gledam, kod oboje je bio problem tvrda stolica. u prvom slucaju smo to rijesili homeopatijom (expresno), u drugom sam po preporuci pedijatrice pocela piti puno vise vode nego inace i to je odmah pomoglo. inace sam sklona premalo piti, moguce da sam bila dehidrirana i da je zato beba imala tvrdu stolicu, tko ce ga znati. uglavnom, pomoglo je.
kod beba pomazu i masaze trbuha etericnim uljima (u smjeru kazaljke na satu), nekoliko puta dnevno. i stavljanje u bezpelenaski polozaj iznad umivaonika, jer im je tako puuuuno lakse kakati nego lezecki u pelenu. l.
-
Ne znam da li ovo spada u ovu temu,ali nisam pronasla slicniju...
Moja malena(27meseci)je do pre 2 dana imala celih 10 dana temperaturu.
Sve smo analize uradili,sve u najboljem redu,virus,nema terapije.
Nema apetita,ne jede,nema stolice.
U pocetku se nisam zabrinjavala,bilo mi je bitno da ista pojede,da antipiretike ne guta na prazan zeludac,
pa se provukao keks,griz s cokoladom,pecivo....0% vlakana.
Nije kakila 6 dana.Uz to svakodnevno po celi dan kuka i place kako ju boli guza,nek perem,nek mazem....izludela sam.
6.dan nekako uz glicerinski cepic i silnu dramu se pokakila.
Stolica najnormalnija,nista tvrdo ni kabasto.
Temperatura i nejelo se nastavljaju i kakice nema i nadalje.
Bili kod pedice 3 puta,kaze,kada bude jela kakice.
Cepice ne odobrava,neka cekamo.
Nakon 10 dana temperature,ipak dobija antibiotik,temperatura odmah prestaje,i vec tri dana je dobro.
Osim sto i dalje jako slabo/skoro nista ne jede,i ne kaki.
Ali zato po celi dan ide za mnom i zali se na guzu,steze nogice,nece ni na wc ni na tutu.
Jutros opet kod doktora,dobili neki probiotski prasak BEBIbion,razmucen se pije ujutro,nek sto vise bude fizicki aktivna i bice ok.
Ali,ja cu izludeti od njenih tegoba:(
Ne mogu dete slusati kako se muci,i ne znam sta da radim.
Svaki put kada se pozali,skidamo gacice,pregledamo,guza cista kao suza,peremo,mazemo....
I opet,i opet,i opet:no:
Zaista nikada do sada nismo imali problema,sedne,pokaki se i ode svojim poslom.
Ovo je strasno.
I masiramo trbuscic,i stavljam je u pozu za kakenje,pritiskam nogice na stomacic,suve sljive pojede po jednu dnevno,pije vode puno.
I,nista.
-
Niko mi se nije javio...:(
Malecka je preplakala dan.Mm stigao s posla i odmah stupio u kaciju.
Pozvali hitnu,pedijatar posavetovao da odemo na dezurnu kliniku.
I tako,zavrsismo na klinici.
Gastroenterolog radi prepodne,pa ju je pregledao hirurg.
Prepipao trbuh,mek,i analni otvor,nema anomalija,i rekao da dodjemo kod gastro sutra.
Evidentno da je zatvor u pitanju.
Malecka je danas 3 puta pustila malo kake u gace,iako se svesrdno trudila da je zadrzi.
Kada smo dosli kuci,napunila je cetvrte gace,kakica meka kao maslac.
Ali uvijala se i plakala kao da sam vrag na guzu izlazi.
Oprali se i premorena je zaspala.
Ne znam da li da od jutra zaredjamo po doktorima,ili da pricekam dan/dva,mozda se sredi i samo...
-
Kažeš da je stolica meka. Meni to zvuči kao da ona ima nagon za stolicom, ali ne želi kakati. Plače dok pokušava zadržati stolicu.
-
Očito je da je trenutni problem psihološke prirode. Zadržavala je stolicu (možda je jednom bilo neugodno kakati, ili nije dugo kakala pa nije htjela kad je stisnulo), boljela je guza. Od silne nervoze oko kakanja, nastao je problem koji je narastao do ogromnih razmjera i postaje sve veći. To je ono što ona vidi. Dobili smo upute od gastroenterologinje da obavezno NIKAKO ISPRED NJE NE PRIČAMO O KAKANJU! Ona o tome ne smije čuti ni riječ. Kad treba kakati, pustiti ju na miru, to nije predstava, to nije nešto važno, to je nešto što se radi svaki dan i normalno je. Pa mi smo u toj fazi ušli u djetetov film i svi plesali oko nje kad joj se prikakalo! :roll:
Sredit će se samo, ali traje dok se u glavici sve ne posloži :(
Dotle paziti na prehranu i skretati joj pažnju od toga.
-
Da,ona ima jak nagon,ali se plasi i ne da kakici van iz guze.
Prekrsti nogice,cupka i place:(
Ne kapiram uopste sta je boli.Nikakvu ranicu ne vidim,stolica je meka...i doktor je veras video da je s njom sve u redu.
Sve mi je jasno,da je bila pod temperaturom 10 dana,da nije imala apetita i nije jela.
Ono sto je pristala jesti nije ono sto inace jede.Provuklo se tu svacega sto do sada nije ni probala.
Velim,bolje da ista ima u stomacicu nego da guta hemiju na prazno.
I sve to ima za posledicu da se na guzi nahvatala paucina od nekoriscenja:)
Ja sam jos uvek kod kuce,kuvam svaki dan,imam njih troje i zdrava prehrana mi je na prvom mestu za decije zdravlje.
Nikada nijedno od njih troje nije imalo problema sa stolicom.Ali nikakvih.
U medjuvremenu je pomalo pocela jesti,ali nije bas zainteresovana,pa jos ne mogu izabrati 100% sta ce pojesti,
mucimo se,natezemo...
Zadnja 2 dana bolje jede,i dosao je red na kakicu.
Tu je zapelo:(
Pije sad taj Bebi bion,valjda ju je to poteralo.
Nisam pametna,a i nemam iskustva sta sad?
Ne bih ja pominjala nikakvu kakicu pred njom,ali ona se zakaci za mene,place i zali se da je boli guza.i tako po celi dan...
Uopste se ne igra,nije vesela,nista je ne zainteresuje,samo na meni visi.muci se cica mala.A i ja sam vec na ivici snaga.
Kako da to ignorisem?
Veceras je napunila gace dok je vecerala palentu s jogurtom,uz najstrasniju scenu.
Kako prevazici taj psiholoski momenat?
-
Ako nekom treba, imam pola flaše Portalaka. Rok trajanja lipanj 2011.
-
na žalost i kod moje curice od 20 mj se pojavio isti problem :-(. do sada je kakala svaki ili eventualno svaki drugi dan na kahlicu. stolica je bila tvrđa, ali nije joj radila nikakvih problema. prošli tjedan nije kakala 3 dana i četvrti dan se je uspjela pokakati uz vrisku, suze .... nakon toga više ne želi niti vidjeti kahlicu, odbija mijenjanje pelena ( odradimo uz veliki plač), ne želi kakati, tiska u sebi do krajnjih granica ... dajem joj svaki dan prolife, jede kruške, kašicu od šljiva .... sad već dva dana govoriti "ne kakati, ne kakati" i vidim ju da se muči.danas ćemo joj probati dati lanene sjemenke. kod nje je dodatni problem taj što ne voli jesti. dosta hrane odbija ... s prehranom se mučimo već mjesecima, još dok je bila sasvim mala beba.
samo se nadam da ćemo nekako uspjeti riješiti taj problem bez odlazaka dr i gastroenterologu :-(.