Da,obicno dijagnozu daje pedijatar, a ako se ponavljaju ili se nesto zakomplicira, tek onda se ide kod orl.
Printable View
Pedijatri bi najradije davali sami prognozu i pregledavali. Ne svi, naravno, većina. To je sistem zdravstva. Na temelju svog iskustva mogu reći, da ne prepričavam detalje, ako vas kao roditelja, iako pedijatra situacija ne zabrinjava, vas zabrinjava, osjećate da ne štima, primijenite energičniji pristup, da ne kažem agresivniji. Imate pravo dobiti sve štor tražite. nažalost, svelo se na to da mi moramo znati više od pedijatra i govoriti mu što nam treba. Katastrofa! O odgoju mogu odlučivati, ali o medicini ne znam ništa, nije mi to struka. Ali eto, i tome se učim. Moju pedijatricu nije čudilo što dijete pije pet antibiotika zaredom, dala bi mu i šesti. Ali tada smo rekli dosta. Pristojno, ali odrješito. Zatražila sam uputnicu za orl. Ne kažem da treba skakati na prvu ili drugu upalu i paničariti, tražiti svašta od paranoje. Ja nisam. Ali eto, ispostavilo se da zbog loše liječene prve upale uha (pedijatrica je dala antibiotik 7 dana, orl mi je rekao da se za uho niked ne daje manje od 10 dana antibiotik) dijete ima tekućinu u sr. uhu koja je dugotrajni problem.
Inače, govorili su mi svi liječnici da je lakše kad djetetu iscuri gnoj, odmah je olakšanje i uho zacjeljuje, nije kao ta tekućina dugotrajna borba.
U svakom slučaju treba se obratiti kvalitetnom ORL-u (mi smo bili u Merkuru kod dr Znaora - preporučujem) koji će prema povijesti bolesti najprije odrediti sve potrebne pretrage, a onda prema nalazima i odrediti što je potrebno učiniti. nas je dr. (specijalizantica) s rebra odmah poslala na vađenje treže mandule čim je fiber pokazao da je preko 80% vegetacije (u tom se slučaju nema što dalje razmišljati o operaciji), dok nam je specijalist u merkuru još odredio i obveznu timpanometriju da se vidi treba li cjevčice jer samo vađenje manudle ako je previše gustog sekreta nema nikakav učinak ako se sekret ne makne iz bubnjišta. Kako je timpanogam bio dobar, cjevčice nisu trebale, ali je očigledno problem bio u trećoj manduli s obzirom da sada nema nikakvih upala. Eto to je ispravan put.
Naravno da trebas traziti (i pedijatar bi sam trebao poslati) specijalisti ako nije dovoljno strucan da rijesi problem ili je problem takav da zahtjeva specijalisticko misljenje.
Samo hocu reci da dobar i iskusan pedijatar nekad zna bolje od nedovoljno iskusnog specijaliste. Nama se to desilo, da nam je specijalist dao pogresnu dijagnozu, a nasa pedijatrica je bila u pravu.
nitko nema iskustvo s otoventom?
kod mog starijeg sina timpanometar je los, audiometrija isto pokazuje da je sluh poremecen (radi cega smo i krenuli na pretrage)...preporuceno vadenje 3 krajnika, mozda ventilacijske cjevcice ako se timp. ne poboljsa
fluimukan, zvake, fizioloska...alergija nema, nalazi uredni, nije imao ceste upale uha