Vjerojatno je mislila do 20og tjedna trudnoće
Printable View
Vjerojatno je mislila do 20og tjedna trudnoće
Ancica, moja mama (med. sestra) kaze da su oni svojevremeno (prije dobrih 30-tak godina, najmanje) ucili u skoli da je podvirus kozica zapravo herpes zoster, koji dokazano skida i smanjuje imunitet. Moja prijateljica koja već dvadesetak godina zivi u Njemackoj, a i sama je lijecnica po struci, tvrdi isto tako (iako i ja nisam guglanjem pronašla vjerodostojnost te tvrdnje)..., ali, ja sam sa 19, kad mi je poginuo tata, iskusila virus herpes zostera na vlastitoj kozi. Lijecenje je bilo dugotrajno, strasno, bolno, a, 6 mjeseci iza toga sam vukla sve moguće bolestine koje su oko mene postojale (a, moram napomenuti da u zivotu osim blagih, čitaj 6 vodenih kozica i jedne gripe), nikad, ama bas nikad nisam bila bolesna.
Sudeci po mojem sinu, koji je prije 7 tjedana prebolio kozice, ova tvrdnja o rusenju imuniteta stoji. Naime, odonda, jos nismo skupili vise od 4 dana boravka u komadu, u vrticu. Te curi nos, te kaslje, te temperatura... da ne nabrajam vise.
Sto se tice odlaska van, nitko ne zabranjuje izlaske apriori, nego preventivno, jer su od kozica izvana, gore kozice iznutra, znaci po svim nutarnjim organima. I to je jedini razlog zasto nije pametno izlaziti van, jer je organizam ranjiviji iznutra pa su veće sanse za pokupit nesto tipa upala pluca, bronhitis i da ne nabrajam dalje. Zato se preporuca ostati u toplom. Sto naravno ne znaci da ne postoje klinci koji bi i kozicama mogli normalno funkcionirati i vani i ne bi ostali bolesni.
Ja sam M. kupala u hipermanganu, doslovce u par zrnaca, da voda bude blago roza i mazala ga kremom koju mi je preporučila mama Pruriced creme, URIAGE. Nema oziljaka i nije se zalio na svrbez. Krema je bas za vodene kozice, dugo na svjetskom, al odnedavno i na nasem trzistu. Nama se isplatila.
Blazenka, koliko dugo si sina ostavila doma nakon kozica.
Orki su izbile 21.12., a u vrtić će tek 5.2.
Do tada će, nadam se, dovoljno ojačati.
Apri, on ti je kozice dobio u utorak (i btw, da spomenem, 22. dan inkubacije) i ostao mi je doma puna 2 tjedna. Ne mozes ga drzati pod staklenim zvonom, meni je bilo bitno da vise nema vidljive tockice (iako su neki roditelji vodili djecu nakon tjedan dana u vrtic), tj. da ih ne grebe.
Ja isto mislim da je ovo tvoje dovoljno, tako je bilo otprilike i kod nas. Meni se poklopio kolektivni godišnji s njegovim kozicama, tako da sam ga mogla malo duze ostaviti doma.
Blazenka, a i ostali, zašto svi govore da je grozno kad odrasli dobe vodene kozice? Naime, MM nije imao kozice ko klinac i stvarno se jako brinem. Moj D.ima 7 godina, a M. ima 4 i još nisu imali kozice, a ja se baš brinem jer neminovno je kad ih oni pokupe da će i MM dobiti.
Prije godinu dana M. je bio u bolnici zbog upale pluća i tada nam je pedijatrica savjetovala da malog cijepimo protiv kozica, jer kao da mu je već ioanko oslabljen imunitet, a da kozice puno puno jaće oslabe isti, pa da bi bilo pametno cijepiti ga. No kako tada nije bilo baš nigdje za kupiti cijepivo, tako je prošlo i dva- tri mjeseca i ja sam odustala od tog nesretnog cijepljenja.
Ja imam 32 godine i nisam preboljela kozice, Frenki ima 6 mjeseci i naravno nije preboljela kozice, a obje smo bile u kontaktu sa mojom nećakinjom koja se nakon 24 sata osipala - daklem - što mogu očekivati? Navodno dojene bebe ne mogu dobiti kozice .... ali navodno
Moja dojena beba je upravo preboljela kozice :/
i kako to izgleda kod malih beba? Mislim na tretiranje, svrbež...temperaturu
Neke su mame rekle da su bebači imali samo dvije -tri točkice, skoro da nisu ni skužili da su kozice u pitanju, neki su se osuli kompletno - jako (naša mala susjeda 9. mj.) a moj je K. bio nešto između, dvije su nam noći bile kritične jer se bacao, najviše je imao u podrčju pelene i to ga je valjda izluđivalo, ostalo, temp. slabo i opće stanje vrlo dobro, samo je dva dana bio jako mazast i cendrav.Citiraj:
ivano prvotno napisa
Čula sam da je Puriced krema jako dobra (ali mi ju nismo uspjeli nabaviti) košta oko 130kn, i možeš s njom navodno mazati cijelu bebu - dok izbijaju
Bebe do 6 mjeseci su pomalo (ne 100%) zaštićene od kozica ali samo ako je mama preboljela kozice. Nema neke čvrste veze s dojenjem.
Rinama, laički rečeno, dječje su bolesti dječje i zato se drugačije manifestiraju kod odraslih. Moglo bi se reći da virus u biti mutira i odrasle napada odraslije, znači direktno po organima, srce, pluća, bubrezi, sve iznutra, tako da odrasli u biti puno, puno teže prebolijevaju dječje bolesti jer one reagiraju "odrasli" laički rečeno.
Ja sam se bojala za muza, jer ih on kao dijete, navodno nije prebolio. Imao ih je mladji brat, pola razreda, jos je par puta bio u kontaktu sa osobama (u djetinjstvu), koje su imale ili tek dobile kozice, ali niti ih onda nije dobio. S obzirom da "umire" od obične gripe, naša je dokica prvo preporučila test na kozice koji obavlja Zavod za javno zdravstvo u Rockfellerovoj i da ćemo tam dobiti info jel je bio u kontaktu s kozicama i stvorio antitijela ili je imao kozice (tam nam je čovjek rekao da ga mama mozda nije dobro pregledala ili zanemarila posve običan mali prišt koji nije morao izgledati kao kozica). Uglavnom, testirali ga, stvorio je antitijela. Test košta oko 500 kn, ali se radi preko uputnice, tako da ga pokriva zdravstveno.
Svoje sam dijete od početka izbijanja kozica, znači dok se još nisu stvorili mjehurići, ali i onda, cijelog mazala tom Pruriced kremom, po savjetu privatne pedijatrice, ovdje često spominjane na Forumu. Da li je to razlog što nema ožiljaka, nemam pojma. Prvi sam se put susrela s tom kremom i jedino mogu reći, da ona ne stiska kožu kao onaj anestin, tj. puder za kozice koji se više ne preporuča. Meni se osobno činilo da se ti plikići uopće nisu razvili, nego kao da ih je krema razgradila.
a ja čekam da je javi bibai i da mi kaže nešto o tom padanju imuniteta...
pa onda nešto o kozicama kojih je bilo samo petnaestak (znači li to da nije stekla imunitet)...
pa onda nešto o tome da su se odmah sušile, plikiće nisam ni vidjela...
apricot, ja si nešto od sinoć razmišljam, da se nisu Orkine kozice poplašile kad ste išli u šetnju pa se povukle :/
ne znam: prva se pojavila 21.12., a van smo izašli na Božić.
ali ni do tada nisam baš primjećivala mjehuriće...
Kod samih kozica "pad imuniteta" nije ništa značajniji nego kod neke druge generalizirane infekcije.
Van (i u zdravo društvo) se može kad se sve pretvore u kraste.
Imunitet stiće bez obzira koliko ih je bilo, makar i jedna (prosjek je od 250-500 komada).
Ako nije imala temperaturu, nije imala kontakt s kozicama, nije imala mjehuriće-(uvijek prolaze fazu mjehurića) vjerojatno nisu ni bile kozice.
Možda je alergija ili je ispikana od nečeg.
Čak i neke virusne bolesti daju osipe nalik kozicama, ali su one češće ljeti.
Lea je npr. od proljeća do jeseni povremeno imala osip za koji bi vjerojatno svatko mislio da su kozice - da nije imala kozice prije toga!
Čak je i medicinska sestra kod naše pedijatrice kad je vidjela taj osip rekla da su t kozice.
imala je temperaturu, dosta djece oko nje je pokozičavilo...
Onda je ipak veća šansa da jesu kozice,
A ako nisu bile sada onda će ih dobiti.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Muzeva sestra se jucer osula (zubarica, saznala da su 2 klinaca kojima je popravljala zube prije Bozica dobili). Mi smo bili prekjucer kod njih. Sveki kaze da nije sigurna da li je MM imao. Ja sva u panici :shock:Citiraj:
Blazenka prvotno napisa
hvala, bibai...
A da li se mama koja doji moze cijepiti protiv kozica?
evo i nas u stadu.
još nismo bili kod doktora, ali mislim da je to to:
jučer je imala dva mala sićušna prištića na licu i to je bilo to.
danas su se ta 2 pretvorila u plikiće, te je dobila još točno 8 prištića.
temperatura 37, znači ništa
svrbi ju malo, pomaže kad pušem po koži :D
super je volje, opće stanje genijalno.
nadam se da ni neće bit puno gore 8)
e da, vrtić je zadnjih mjesec dana poluprazan zbog kozica
lutonjice, mi nismo ni bili kod doktora, samo smo nazvali da nam upiše u karton. počela ona: "mažite hiper... ma vi ćete ionako sve po svom" :lol:
i tako je završilo.
a mi smo išli da nam ih potvrdi, pogotovo jer ih je tako malo i sićušne su. ona ih sad ima već 2 dana, a svega ih je 10, jutrošnji plikići se već posušili - a bili smo u čekaoni s dečkom koji ih je dobio tek noćas i on je bio osut od glave do pete, milioni kozica.
uglavnom, zara je i dalje super, čak ju i ne svrbi (ja pripremila zobenu kašu za svaki slučaj)
Meni H od jucer kuri 39, na 38 padne nakon Lupoceta. Nema nista: ni simptome viroze (ne curi nos, ne kaslje..nis nis..) niti jednu tockicu nigdje. Super dobre volje. MM je slucajno navecer skuzio da mu se cini vruca, a ono 39!!!! Idemo popodne kod dr. da je pogleda. Nekak mi ne odgovara po danima inkubacije i kontakta s tetom da bi bili kozice :?
nemojte još ići doktoru ako nema nikakve simptome - neće ni doktor biti ništa pametniji.
oni uvijek kažu da počekaš 2-3 dana s temperaturom, dok se bolest ne razvije pa da se vidi što je.
jedino ako ti se čini da joj je opće stanje stvarno loše, onda otiđi.
Ma mene je strah visoke temperature, zadnji put je imala groznicu, sva se tresla na 39, pa smo usred noci jurili na Hitnu. Osim toga ja sam PANICARKA 1. klase :(
Evo i nas.
Od jučer imamo kozice. Mi smo išli doktoru, ali ne zbog kozica. Naime, jučer ujutro smo spremili kofere i sve da krenemo na skijanje. Kad se Ena probudila, bila mi je malo čudna, dosta je kašljala i bila cendrava, kako smo kretali tek u 10 ujutro, izmjerim temperaturu i imala je 37,0, pa reko, idemo doktorici pogledati da nije početak upale grla da znamo zbog skijanja. I tako mi prije skijanja odemo na pregled, doktorica digne majicu da pregleda pluća i - vidi vodene kozice. Mene tako sram, bilo je nekoliko prištića ali ja ih nisam uopće ujutro vidjela jer sam je u polutami oblačila. :roll:
Eto, ništa od skijanja već svi ostali doma. Navečer je imala temperaturu, ali danas ne, iako ima već jako puno prištića.
isto ovako i kod nas. (osim epizode sa doktorom)Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
tako je i ostalo: sa tih 10-15 komada.
samo tri su svrbile: jedna iznad oka, druga ispod cice i treća na lopatici.
frkice, to sa temperaturom je bilo i kod nas: po noći smo osjetili da je toplija no što je uobičajeno, ujutro je sve bilo super, a predveče izbile točkice. još je malo curio nosić.
i gotovo.
Ajme koliko kozičaraca a kod nas još ništa. Ne mogu vjerovati da ih možda neće dobiti a igrao se sa klincem kojem su tek izbile jedno sat vremena. Danas je 14. dan inkubacije. Čak smo i doček NG otkazali zbog toga.
tražena si!
Pa dajte mi više link na pp jer ja ne mogu naći!
Lutonjice, niti Matija nije imao više od 15 kozica! Dugo je vukao /točno 3 tjedna/ po meni, jedan sumnjivi prištić iza uha (zato mi je i bio sumnjiv, jer se koze u principu prvo i tamo pojavljuju), a onaj dan kad mu se taj prištić povećao, ima je 37,2 temperaturu. Sljedeći ništa..., samo izbijanje.
Kod nsa nista jos od kozica, samo temperatura 38-39,2. Izvadili krv, nalaz pokazuje na virus. Ili je neka adeno viroza i sl. ili su kozice. Nisam nis pametnija, malo mirnija jedino. MM se stalno pregledava. Njegova sestra je dobro, polako se sve vec susi. A dosta smo se bojali s obzirom da odraslima zna biti gadno.
zara se danas ipak malo više osula , ali svejedno je to puno manje nego što sam vidjela kod druge djece.
svrbe je samo dvije, iznad cice, i po njima pušemo i onda je bolje. ničim ne mažemo, jel to ok?
brunda, inkubacija traje i do 21 dan.
zara je svoje koze zaradila u vrtiću, a u vrtiću nije bila od 21.12. znači, inkubacija joj je bila 13 dana ako ih je pokupila baš ono zadnji dan vrtića, a vjerojatno se još i ranije zarazila i imala dužu inkubaciju.
inače, ljetos se igrala s jednom malom par sati prije nego što su toj curici izbile kozice, i nije se zarazila.
ne moraš ničim mazati: ja sam poslušala mammuju i stavljala lavandino ulje za dezinfekciju.
odmoći ne može, a barem lijepo miriše.
gdje da kupim lavandino ulje (to nije ono aromatično, ili mogu i to - takvog ima posvuda)?
jako su joj crvene koze, gadno mi izgledaju, baš se bojim infekcije
ja sam kupila u biljnoj apoteci i rekla za što mi treba.
ne znam baš da ima neka razlika između tog za kozice i onog za mirisne lampe...
ok, idem danas kupiti