Najveći problem je ograničenje oplodnje na samo 3jajne stanice.....pa ne zamrzavanje embrija, pa besmisleno psihološko i pravno testiranje......nadovezat će se one pametnije i iskusnije....
Najveći problem je ograničenje oplodnje na samo 3jajne stanice.....pa ne zamrzavanje embrija, pa besmisleno psihološko i pravno testiranje......nadovezat će se one pametnije i iskusnije....
a gle ja imam 14 embrija zamrznuto i nisam još ni jednom pitala za njih, ali to ne znači da neću, već davno bi se odlučili za još jednog kindaća, da ja nažalost ne vodim jednu drugu bitku, ovak dok se to ne riješi naša seka ili braco još nas čekaju....
nije se nikada baš moglo vratiti embrija koliko hoćeš
iz mog osobnog iskustva mogu ti samo reći da po novom zakonu s obzirom da je dijagnoza mog supruga granična azospermija a moja PSCO s ovim zakonom nebi baš imali puno šanse....
ofkors, beilana..svaka glava koja izađe iz pijeska puno znači..
čim zalutam na topice po klinikama pa vidim koliko cure ne zanima i koliko su u slabo upoznate sa problematikom, sva se naježim i sjetim se one crne prognoze (već sada je sve manje prognoza, a sve više realnost) ine33 - nestat će "know how"..:-(
ja sam na prosvjedima u Splitu nosila transparent svaki put dok se prosvjedi nisu otopili, a većina od onih 200-tinjak koji su dolazili na te prosvjede također nisu pojma imali o čemu se tu radi. Pisala sam onom KRAdeze Milinoviću mailove, pa zanima me ovo, zanima me ono, pošaljite mi molim vas statistiku, naravno dobila 0 odgovora na svaki od poslanih mailova (a možda čovik još nije savlada email pa me zato ignorira). Pisala SDP-ovim zastupnicima kao slijedećoj velikoj stranci iza vladajuće nam, što misle poduzet po pitanju sadašnjeg Zakona ako se kojim slučajem nađu kao signifikantni tvorioci nove vlasti, svi obećavaju promjenu Zakona super promptno. Ne znam zašto sam skeptična ali svi su mi duboko sumnjivi!!! I tako dok psi laju a karavane prolaze ja i dalje bez bebaća. Rekli bi u Audiciji " i tako jedem ja ta govna"
ajme, svaka pohvala za ovaj topic, no i dalje vidim "samo stare (ne po godinama :-)) koke" koje se ovdje javljaju.
Ja ću samo reći za mlade koke da su Milinović i Golem donio zakon bez konzultiranja struke, bez uključivanja udruga, pacijentica, čak što više su se oglušili na preporuke struke, oni su sve kontra napravili i donijeli zakon kakav imamo sada i koji Vama drage moje mlade koke (ne po godinama nego po MPO stažu) umanjuju šanse za uspjeh. Milinović se šprda s nama i prezentira rezultate koje govore o 50% uspješnosti, e da mi je vidjeti te klinike koja svaki drugi par usrećuje po postupku, pa čak ni Cito sa svojim PICSI, oocyte i IMSI metodama to nije u stanju prodati kao rezultat.......
Prosvjed ??? uvijek sam za, rado ću doći sa svojom bebicom iz mariborskog postupka. Recite kad i gdje i naravno zašto....!
Do tada pozdravljam sve MPO liječnike i embriologe (čast rijetkim izuzecima) koji su nas ostavili na cjedilu i koji kimaju glavicama kako Milinović kaže, koji dolaze na Milinovićeve naručene presice u ministarstvo kako bi iznio svoje lažne rezultate.....
X kamo sreće da cure čim prije počnu shvaćati što im se dogodilo...
i da, moram se složiti s Aenea, Ina33 je davno rekla da će znanje o medicinskoj oplodnji među pacijenticama nestati, ali da će to tako brzo ići da već nakon dvije godine većina uopće ne zna i često ne želi znati što se zbiva oko njih je mene ovih dana uistinu šokiralo i rastužilo.
Otići će Milinović, ali će posljedice njegovog zakona i već jesu trajne!
Meni je od ovog zakona bilo mučno i prije nego sam postala MPO pacijent. Mislim da je tu istu mučninu morala osjetiti svaka normalna osoba u ovoj državi.
Na zadnji prosvjed nažalost nisam išla jer je bio par tjedna nakon pozitivne bete, bila sam u strahu od gužve... ali ću se rado pridružiti svakom sljedećem, ma tko god ga organizirao. Priznajem, ne bih sama izašla pred kamere, jer ih se grozim. Na koncu... bilo bi kontraproduktivno da progovorim... bingo iz prvog pokušaja, Milinović bi me obožavao.
Ali imam potrebu nešto učiniti i to na neki način i radim: svima pričam o tome da je moja beba MPO beba, uopće nemam potrebu to kriti, i svima koji ne znaju ništa o MPO pričam o tome kako postupak izgleda, pričam o teškim 2WW, više o iskustvima drugih jer su moja skučena.
Najviše pričam o sramotnom novom zakonu, o Milinovićevoj demagogiji, o uplitanju crkve u struku, u osnovna ljudska prava, o nepravdi, o neprofesionalnosti. Pa ljudi ne zanju o čemu se radi. (Ruku na srce, znamo li mi o čemu se radi o nekim drugim apsurdnim zakonima koji se nas ne tiču?)
Mnogi tek kad im se detaljno sve objasni shvate u čemu je fora s te "famzne 3 stanice" i pokažu razumjevanje. Jer, malo tko će pokazati empatiju prema temi napisanoj u članku u novinama, ako se to ne tiče njega samog ili nekog njemu jako bliskog. Ili ako se ne radi o nečem spektakularnom. Nažalost, živimo u površnom društvu, u društvu koje voli kritizirati... a jedva se na izbore udostojimo izaći... a kamoli na prosvjede. I ne zaboravimo... većina biračkog tijela ipak pristaje na brain-washing svake nedjelje.
I zato ja "djelujem" na osobnoj razini gdje god mogu. I duša mi bude mirnija. Sad mogu otvoreno pričati, dok sam bila u postupku nisam mogla, tek sa par bliskih prijateljica... ali sad osjećam da je to moja dužnost... i dug prema ovom podforumu, portalu i curama koje su me podržavale, a same se i dalje bore.
Stara koka sam po godinama a ne i po MPO stažu...
Mojca, :heart:
Mojca, baš lijepo pišeš!
I ja djelujem na osobnoj razini gdje stignem, javno progovoriti nisam spremna, slobodno me popljuvajte, ali da mislim da treba nastaviti s raznim akcijama, mislim. Jedna od boljih je bila ona s jajima, mogle smo i ponoviti...
Beilana, super da si s nama!!!! A sto se tice "tetke sa VV"... mislim da ona spada u ljude koje svaki napredak znanosti plasi jer misle da ce nam se osvetit "prst Bozji".
Djabe takvima i skola medicinske struke, a kamoli fakultet kad nista, ama bas nista od toga sto su tamo naucili nisu uspjeli shvatit :-(
Meni se čini da je broj tih smrznutih embrija nešto u čemu medicinari traže izliku za nepodizanje glasa protiv zakona.
Koliko je meni poznato, smrzavalo se SVE. Što u npr. Mariboru, nije slučaj.
Mojca, kao i uvijek pametno zboriš.
Hvala cure :oops:
Mojca, bas lijep post.
Mojca ti uvijek nađeš prave riječi :heart:
Evo mog primjera iz Slovenije: 13 j.s. punktirano, oplodilo se 10, 8 se pravilno razvijalo do treceg dana kad su vracena 2 najkvalitetnija. Od preostalih 6 samo JEDAN zamrznut!
To spominjanje broja smrznutih embrija je cista demagogija i zastrasivanje neukih. Nadam se da "tete sa VV" ne misle da su zamrznuti embriji u biti smrznuta djecica. Svi koji su prosli neuspjesne FET-ove vrlo dobro znaju koliko je dug i neizvjestan put od zamrznutog embrija do uspjesne trudnoce.
I da, ono što mene ljuti u cijeloj toj priči oko broja zamrznutih embrija... pa nisu ih same kreirale pacijentice, nisu oni sami sebi davale terapiju, nisu oni oplođivali i zamrzavali SVE, a zna se da je Lana u nedostatku vremena zamrzavala ama baš sve a uopće ne želim znati šta su zamrzavali u samim počecima krioprezervacije, to ne bi danas nitko zamrzavao jer od takvih embrija ne bi bilo trudnoće uopće ...................... pa gdje su oni u toj cijeloj priči, gdje su liječnici i biolozi - o tome teta s Vuka ništa?
Zakon o medicinskoj oplodnji je izliječio krioprezermaniju. Bolest se pojavljivala mahom u bolničkog osoblja i glasila je za neizlječivu. Milinovića za Nobelovu nagradu!
o tome, ništa, da. ajd cure, molim vas ako može par linka di ja mogu iščitati malo o zakonu i bivšem i sadašnjem
ja sam se do sad susrela sam par razmišljanja-vjera i potpomognuta, ma to su ljudi koji pojma nemaju kaj se radi u tim klinikama, i koji se dokazuju nekim vjernicima, a u 4 zida su živa katastrofa
ja znam da ja svoje dijete volim i želim već sad
Beilana, link na novi Milinovićev zakon je tu:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s...7_88_2150.html
a izmjene su ovdje:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s..._137_3316.html
ta je izmjena ona o kojoj je već bilo govora, da nije bilo pritiska pacijentica, javnosti, novinara koji su valjda po prvi put o jednoj temi imali jednako mišljenje a to je kontra zakona, danas bi samo vjenčani parovi mogli na potpomognutu. Hvala Bogu da se to promijenilo ali je i dalje ostala najgora stvar a to je ograničenje oplodnje na samo 3 jajne stanice po postupku, dok se ostatak može zamrznuti neoplođeno, no praksa u HRvatskoj je pokazalo ono što smo znali od početka, a to je da je uspješnost trudnoća iz zamrznute jajne stanice vrlo loši!
Stari zakon i ne moraš čitati jer datira iz 1978 i obuhvaća svašta pa i oplodnju potpomognutu. Bitno je znati da on nije imao sadašnje ograničenje oplodnje na maks. 3js, a Beilana, nema ju niti jedna druga država jer umanjuje uspješnost!
Tvoje šanse za zatrudniti u Hrvatskoj su prije bile oko 30% sad su ispod 20% po postupku i to je meni dovoljan razlog za ustati se i reći NE!
samo prosurfaj po ovom forumu, naci ces sve sto te zanima. a sto se tice vjernika...tko vjeruje neka vjeruje, tko ne zeli da mu se oplodjuju sve jajne stanice i tko ne zeli
zamrzavanje embrija - neka ima pravo na izbor. koliko je meni poznato, u svim europskim zemljama prije postupka potpomognute oplodnje par se izjasnjava o dva pitanja:
1. zeli li da se oplode sve jajne stanice Da/Ne
2. zeli li da visak embrija bude zamrznut Da/Ne
Dakle, ono sto je nama u Hrvatskoj Zakon o MO uskratio je pravo na izbor. O tome se ovdje radi. A to se, ako mene pitas, ne tice samo nas 18% neplodnih parova.
Članak 15.
U postupku izvantjelesne oplodnje mogu se oploditi najviše tri jajne stanice dobivene u jednom postupku.
Broj zametaka koji se unose u tijelo žene ne može biti veći od onoga koji, u skladu s profesionalnim dostignućima i iskustvima, obećava uspješan postupak medicinske oplodnje i, koliko je moguće, ograničava rizik višeplodne trudnoće.
U jednom postupku nije dopušteno unijeti u spolne organe žene više od tri zametka.
Višak preostalih spolnih stanica pohranjuju se za korištenje uz uvjete propisane ovim Zakonom.
znači ovaj dio treba definitivno promjenit
Beilana, jesi išla na pravno savjetovanje? Ja bih digla frku pravnicima što puštaju ljude bez da im daju osnovne informacije o zakonu i zlu koje im se čini. Koliko god im je posao apsurdan neka ga barem odrade kak spada.
Good point, Taco! Kad smo mi bili na pravnom savjetovanju govorila nam je samo o donaciji. I svo vrijeme se korigirala: "Ali da, to vas ne zanima, vi ne idete na donaciju... ali ja vam to moram reći." Broj jajnih stnica nije spomenula. I na koncu nas je uvjeravala da bi bilo bolje da se vjenčamo...
Pravnica je, kaže. :) Onda sam i ja astrofizičar.
potpisujem mojcu od riječi do riječi, ja sam dva puta uspjela iz prve (jedino što smo izgubile godine i godine, ali to je sada neka druga priča). U drugom postupku koji mi je donio ove moje dvije srećice smo dobili 2 js i obje su se oplodile, što znači da na mene novi zakon nije utjecao, niti sam morala na psihološko ili pravno savjetovanje ALI boli me nepravda koja se nanosi mojim dragim prijateljicama, ali i svim parovima koji još nisu uspjeli postati roditelji zbog nebuloznog zakona jer ne može se sve liječiti na jednak način obzirom su i problemi različiti i zato je potreban individualan pristup. Nekome jednostavno 3 js nisu dovoljne i zato podržavam svaku inicijativu i ako bude organizirano okupljanje rado ćemo se pridružiti
mislim da najgore neprijatelje imamo u zenama koje nemaju nikakvih problema za zacecem i sjede u crkvi svaki dan. (cast izuzecima) nekada su mi gore od milinovica. nemojte me krivo shvatiti, ali ako zena ne moze razumjeti zenu, majka majku...to se moze dogoditi svima, a sve nas je vise i vise koje iz ovog ili onog razloga imamo problema.
jedna od vas, ne znam sada tocno koja, u potpisu ima najbolji transparent : postoji jedan ministar. trebalo bi ga kastrirati. javno. bez anestezije.
inace nisam nikada bila niti na jednom prosvjedu, ali ako od ovoga nesto bude i ako mi trenutno stanje bude dozvoljavalo-tu sam. i zbog zakona, i zbog svih nasih prica, suza, straha, zelja i borbi.
mojca, kao i ti, u ovom malom gradu gdje zivim i gdje nemaju pojma o ovoj temi trudim se svakom reci sto zene prolaze i s cim se bore. ako samo jedna od njih otvori oci -to je vec nesto. ali malo koja shvati i iskreno razumije. kao, ima vecih problema u drzavi.
ne znam sto moze biti bitnije od djeteta? obitelji? sto? sto je vaznije od toga da budem majka? suze mi idu kad pomislim na ova dva malena andela koja nosim u trbuhu. sto je vaznije od toga?
Bravo Mojca a bravo i sve ostale i pežo-eto mene s Brača di god treba doć prosvjedovat a javila bi se i za Jabuku ako mogu oni doć ovamo jer ja jedino ljeti radim pa nema načina da odem ja do njih.
Moram priznat da sam zakonom bila šokirana čim su krenili s tim prijedlozima izmjena jer sam znala da sam i ja kandidat za umjetnu oplodnju a kad je Bajs digao ruku da podrži taj zakon osjetila sam licemjerstvo u njegovom najgorem obliku. Dok sam došla do prvog postupka u 4mj,zakon mi je iskreno bio totalno nebitan, držala me euforija badanja hormonima,rast folikula i transfer i onda dok sam ležala na stolu čekajući transfer mi je došla do svijesti prava realnost ovog zakona, od 6js-3 zrele(gle čuda) 2 oplođene i vračene 3.dan. Čim sam vidila biologici facu znala sam nema šanse da ovo uspije i tad shvatila da moram za 6mj.svoje tijelo opet podvrgnit ovom paklu za vjerovatno opet mizeran rezultat.
Pisala i ja sdp-ovcima i dobila odgovor da zakon pada odma ako dođu na vlast ali i do toga će proći vremena a ja ću do tad vjerovatno opet šopat svoje tijelo koječim
OVDJE imas nacrt prijedloga zakona iz 2004.g. i SDP-ov prijedlog zakona koji nikada nisu prihvaceni dok je ovaj Milinovicev izglasan po hitnoj proceduri i kroz iglene usi prosao u saboru.Njega pak mozes procitati OVDJE
Dugo nisam bila na forumu i jos ne stignem sve procitati ali ne mogu a da ne zahvalim svim dragim curama ovdje koje nisu odustale od borbe za sve nas i one koje dolaze poslije nas.HVALA VAM!
p.s. nemam pojma kako se ovo stvorilo u mom postu