Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 77 od 77

Tema: Dignimo naš glasi protiv aktualnog zakona o potpomognutoj oplodnji

innu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Mojca, baš lijepo pišeš!
    I ja djelujem na osobnoj razini gdje stignem, javno progovoriti nisam spremna, slobodno me popljuvajte, ali da mislim da treba nastaviti s raznim akcijama, mislim. Jedna od boljih je bila ona s jajima, mogle smo i ponoviti...

marcelina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj beilana prvotno napisa Vidi poruku
    aha, ma ja sam shvatila drugačije, da se prije moglo vratit embrija koliko želiš, a kaj ne želiš da se zamrzivalo
    a tetka na vv-u mi je rekla da je taj zakon uveden jer ima jaaaako puno zamrznutih embrija za koje recimo nitko nikad nije pitao i da nitko ne želi preuzet na sebe odgovornost oko uništenja embrija, tak nešt je pričala vjerujem da jedni druge brane, il brane zakon kao takav, il im je jednostavno nametnuto kaj moraju pričat
    Beilana, super da si s nama!!!! A sto se tice "tetke sa VV"... mislim da ona spada u ljude koje svaki napredak znanosti plasi jer misle da ce nam se osvetit "prst Bozji".
    Djabe takvima i skola medicinske struke, a kamoli fakultet kad nista, ama bas nista od toga sto su tamo naucili nisu uspjeli shvatit

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni se čini da je broj tih smrznutih embrija nešto u čemu medicinari traže izliku za nepodizanje glasa protiv zakona.
    Koliko je meni poznato, smrzavalo se SVE. Što u npr. Mariboru, nije slučaj.

sildad avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mojca, kao i uvijek pametno zboriš.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Hvala cure

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mojca, bas lijep post.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mojca ti uvijek nađeš prave riječi

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

aha, ma ja sam shvatila drugačije, da se prije moglo vratit embrija koliko želiš, a kaj ne želiš da se zamrzivalo
    a tetka na vv-u mi je rekla da je taj zakon uveden jer ima jaaaako puno zamrznutih embrija za koje recimo nitko nikad nije pitao i da nitko ne želi preuzet na sebe odgovornost oko uništenja embrija, tak nešt je pričala
    vjerujem da jedni druge brane, il brane zakon kao takav, il im je jednostavno nametnuto kaj moraju pričat
    reci teti da laze ili reci koja je ja ću

marcelina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj aenea prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se čini da je broj tih smrznutih embrija nešto u čemu medicinari traže izliku za nepodizanje glasa protiv zakona.
    Koliko je meni poznato, smrzavalo se SVE. Što u npr. Mariboru, nije slučaj.
    Evo mog primjera iz Slovenije: 13 j.s. punktirano, oplodilo se 10, 8 se pravilno razvijalo do treceg dana kad su vracena 2 najkvalitetnija. Od preostalih 6 samo JEDAN zamrznut!
    To spominjanje broja smrznutih embrija je cista demagogija i zastrasivanje neukih. Nadam se da "tete sa VV" ne misle da su zamrznuti embriji u biti smrznuta djecica. Svi koji su prosli neuspjesne FET-ove vrlo dobro znaju koliko je dug i neizvjestan put od zamrznutog embrija do uspjesne trudnoce.

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj laky prvotno napisa Vidi poruku
    reci teti da laze ili reci koja je ja ću
    Ajme Laky

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

I da, ono što mene ljuti u cijeloj toj priči oko broja zamrznutih embrija... pa nisu ih same kreirale pacijentice, nisu oni sami sebi davale terapiju, nisu oni oplođivali i zamrzavali SVE, a zna se da je Lana u nedostatku vremena zamrzavala ama baš sve a uopće ne želim znati šta su zamrzavali u samim počecima krioprezervacije, to ne bi danas nitko zamrzavao jer od takvih embrija ne bi bilo trudnoće uopće ...................... pa gdje su oni u toj cijeloj priči, gdje su liječnici i biolozi - o tome teta s Vuka ništa?

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zakon o medicinskoj oplodnji je izliječio krioprezermaniju. Bolest se pojavljivala mahom u bolničkog osoblja i glasila je za neizlječivu. Milinovića za Nobelovu nagradu!

beilana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

o tome, ništa, da. ajd cure, molim vas ako može par linka di ja mogu iščitati malo o zakonu i bivšem i sadašnjem
    ja sam se do sad susrela sam par razmišljanja-vjera i potpomognuta, ma to su ljudi koji pojma nemaju kaj se radi u tim klinikama, i koji se dokazuju nekim vjernicima, a u 4 zida su živa katastrofa
    ja znam da ja svoje dijete volim i želim već sad

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Beilana, link na novi Milinovićev zakon je tu:
    http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s...7_88_2150.html

a izmjene su ovdje:
    http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s..._137_3316.html

ta je izmjena ona o kojoj je već bilo govora, da nije bilo pritiska pacijentica, javnosti, novinara koji su valjda po prvi put o jednoj temi imali jednako mišljenje a to je kontra zakona, danas bi samo vjenčani parovi mogli na potpomognutu. Hvala Bogu da se to promijenilo ali je i dalje ostala najgora stvar a to je ograničenje oplodnje na samo 3 jajne stanice po postupku, dok se ostatak može zamrznuti neoplođeno, no praksa u HRvatskoj je pokazalo ono što smo znali od početka, a to je da je uspješnost trudnoća iz zamrznute jajne stanice vrlo loši!

Stari zakon i ne moraš čitati jer datira iz 1978 i obuhvaća svašta pa i oplodnju potpomognutu. Bitno je znati da on nije imao sadašnje ograničenje oplodnje na maks. 3js, a Beilana, nema ju niti jedna druga država jer umanjuje uspješnost!

Tvoje šanse za zatrudniti u Hrvatskoj su prije bile oko 30% sad su ispod 20% po postupku i to je meni dovoljan razlog za ustati se i reći NE!

marcelina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

o tome, ništa, da. ajd cure, molim vas ako može par linka di ja mogu iščitati malo o zakonu i bivšem i sadašnjem
    ja sam se do sad susrela sam par razmišljanja-vjera i potpomognuta, ma to su ljudi koji pojma nemaju kaj se radi u tim klinikama, i koji se dokazuju nekim vjernicima, a u 4 zida su živa katastrofa
    ja znam da ja svoje dijete volim i želim već sad
    samo prosurfaj po ovom forumu, naci ces sve sto te zanima. a sto se tice vjernika...tko vjeruje neka vjeruje, tko ne zeli da mu se oplodjuju sve jajne stanice i tko ne zeli
    zamrzavanje embrija - neka ima pravo na izbor. koliko je meni poznato, u svim europskim zemljama prije postupka potpomognute oplodnje par se izjasnjava o dva pitanja:
    1. zeli li da se oplode sve jajne stanice Da/Ne
    2. zeli li da visak embrija bude zamrznut Da/Ne
    Dakle, ono sto je nama u Hrvatskoj Zakon o MO uskratio je pravo na izbor. O tome se ovdje radi. A to se, ako mene pitas, ne tice samo nas 18% neplodnih parova.

beilana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Članak 15.
    U postupku izvantjelesne oplodnje mogu se oploditi najviše tri jajne stanice dobivene u jednom postupku.
    Broj zametaka koji se unose u tijelo žene ne može biti veći od onoga koji, u skladu s profesionalnim dostignućima i iskustvima, obećava uspješan postupak medicinske oplodnje i, koliko je moguće, ograničava rizik višeplodne trudnoće.
    U jednom postupku nije dopušteno unijeti u spolne organe žene više od tri zametka.
    Višak preostalih spolnih stanica pohranjuju se za korištenje uz uvjete propisane ovim Zakonom.

znači ovaj dio treba definitivno promjenit

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Beilana, jesi išla na pravno savjetovanje? Ja bih digla frku pravnicima što puštaju ljude bez da im daju osnovne informacije o zakonu i zlu koje im se čini. Koliko god im je posao apsurdan neka ga barem odrade kak spada.

beilana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj taca70 prvotno napisa Vidi poruku
    Beilana, jesi išla na pravno savjetovanje? Ja bih digla frku pravnicima što puštaju ljude bez da im daju osnovne informacije o zakonu i zlu koje im se čini. Koliko god im je posao apsurdan neka ga barem odrade kak spada.
    nek se ne diše pravnicima frka, i ovak smo već godinu i pol na vv i tek ćemo najesen u postupak, već mi dosta čekanja

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Good point, Taco! Kad smo mi bili na pravnom savjetovanju govorila nam je samo o donaciji. I svo vrijeme se korigirala: "Ali da, to vas ne zanima, vi ne idete na donaciju... ali ja vam to moram reći." Broj jajnih stnica nije spomenula. I na koncu nas je uvjeravala da bi bilo bolje da se vjenčamo...
    Pravnica je, kaže. Onda sam i ja astrofizičar.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj aenea prvotno napisa Vidi poruku
    Zakon o medicinskoj oplodnji je izliječio krioprezermaniju. Bolest se pojavljivala mahom u bolničkog osoblja i glasila je za neizlječivu. Milinovića za Nobelovu nagradu!

Tibi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

potpisujem mojcu od riječi do riječi, ja sam dva puta uspjela iz prve (jedino što smo izgubile godine i godine, ali to je sada neka druga priča). U drugom postupku koji mi je donio ove moje dvije srećice smo dobili 2 js i obje su se oplodile, što znači da na mene novi zakon nije utjecao, niti sam morala na psihološko ili pravno savjetovanje ALI boli me nepravda koja se nanosi mojim dragim prijateljicama, ali i svim parovima koji još nisu uspjeli postati roditelji zbog nebuloznog zakona jer ne može se sve liječiti na jednak način obzirom su i problemi različiti i zato je potreban individualan pristup. Nekome jednostavno 3 js nisu dovoljne i zato podržavam svaku inicijativu i ako bude organizirano okupljanje rado ćemo se pridružiti

Makica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

mislim da najgore neprijatelje imamo u zenama koje nemaju nikakvih problema za zacecem i sjede u crkvi svaki dan. (cast izuzecima) nekada su mi gore od milinovica. nemojte me krivo shvatiti, ali ako zena ne moze razumjeti zenu, majka majku...to se moze dogoditi svima, a sve nas je vise i vise koje iz ovog ili onog razloga imamo problema.
    jedna od vas, ne znam sada tocno koja, u potpisu ima najbolji transparent : postoji jedan ministar. trebalo bi ga kastrirati. javno. bez anestezije.
    inace nisam nikada bila niti na jednom prosvjedu, ali ako od ovoga nesto bude i ako mi trenutno stanje bude dozvoljavalo-tu sam. i zbog zakona, i zbog svih nasih prica, suza, straha, zelja i borbi.
    mojca, kao i ti, u ovom malom gradu gdje zivim i gdje nemaju pojma o ovoj temi trudim se svakom reci sto zene prolaze i s cim se bore. ako samo jedna od njih otvori oci -to je vec nesto. ali malo koja shvati i iskreno razumije. kao, ima vecih problema u drzavi.
    ne znam sto moze biti bitnije od djeteta? obitelji? sto? sto je vaznije od toga da budem majka? suze mi idu kad pomislim na ova dva malena andela koja nosim u trbuhu. sto je vaznije od toga?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Makica prvotno napisa Vidi poruku
    mislim da najgore neprijatelje imamo u zenama koje nemaju nikakvih problema za zacecem i sjede u crkvi svaki dan. (cast izuzecima) nekada su mi gore od milinovica. nemojte me krivo shvatiti, ali ako zena ne moze razumjeti zenu, majka majku...
    Ne sviđa mi se ovo.
    Nitko ni ne mora nikoga razumjeti. Jedino zakon ne smije oslikavati nečija vjerska uvjerenja.

Makica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ne sviđa mi se ovo.
    Nitko ni ne mora nikoga razumjeti. Jedino zakon ne smije oslikavati nečija vjerska uvjerenja.
    naravno da se slazem, ali ja imam jako puno razumijevanja za druge i nevjerojatna mi je necija nezainteresiranost za ovu temu!

sissy75 avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Bravo Mojca a bravo i sve ostale i pežo-eto mene s Brača di god treba doć prosvjedovat a javila bi se i za Jabuku ako mogu oni doć ovamo jer ja jedino ljeti radim pa nema načina da odem ja do njih.
    Moram priznat da sam zakonom bila šokirana čim su krenili s tim prijedlozima izmjena jer sam znala da sam i ja kandidat za umjetnu oplodnju a kad je Bajs digao ruku da podrži taj zakon osjetila sam licemjerstvo u njegovom najgorem obliku. Dok sam došla do prvog postupka u 4mj,zakon mi je iskreno bio totalno nebitan, držala me euforija badanja hormonima,rast folikula i transfer i onda dok sam ležala na stolu čekajući transfer mi je došla do svijesti prava realnost ovog zakona, od 6js-3 zrele(gle čuda) 2 oplođene i vračene 3.dan. Čim sam vidila biologici facu znala sam nema šanse da ovo uspije i tad shvatila da moram za 6mj.svoje tijelo opet podvrgnit ovom paklu za vjerovatno opet mizeran rezultat.
    Pisala i ja sdp-ovcima i dobila odgovor da zakon pada odma ako dođu na vlast ali i do toga će proći vremena a ja ću do tad vjerovatno opet šopat svoje tijelo koječim

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

OVDJE imas nacrt prijedloga zakona iz 2004.g. i SDP-ov prijedlog zakona koji nikada nisu prihvaceni dok je ovaj Milinovicev izglasan po hitnoj proceduri i kroz iglene usi prosao u saboru.Njega pak mozes procitati OVDJE

Dugo nisam bila na forumu i jos ne stignem sve procitati ali ne mogu a da ne zahvalim svim dragim curama ovdje koje nisu odustale od borbe za sve nas i one koje dolaze poslije nas.HVALA VAM!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

p.s. nemam pojma kako se ovo stvorilo u mom postu

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •