Ovo boldano je zgodno.
Mada kako ne treba a priori prozivati ih luđakinjama tako ni a priori dobro osvještenima.
Printable View
Mi nismo morali nikakve dokaze priloziti. MM je pitao matičarku sto treba napraviti da bi prijavio dijete rodjeno doma i rekli su mu da treba tamo kod njih potpisati zapisnik. I to je bilo to.
Mi nismo bili sumnjivi... :mrgreen:
Malo sam ostao u čudu na ovaj članak jer nitko od poznatih s bebicom rođenom u fušu nije imao problema :coffee:
istina, mi joj nudili potvrdu od lijecnika, al ona je rekla da u zakonu pise svjedok i da je njoj to dovoljno.
Nisi u pravu Manuela, prica nije dovoljno napuhana. Ja sam navela svaj primjer da podebljam naglasak na apsurd koji tu vlada.
Zakon o maticarstvu se temelji na svjedočenju i nitko ne bi trebao imati probleme pri prijavi djeteta. A ipak ih ima.
ne bih ja to tako protumačila...za njihovu trudnoću svekoliko pučanstvo zna...i isto je očekivati i za porod...
samim time...mislim da javne osobe ne bi imale problema ovakvu priču dati u javnost...a to znaju svi akteri priče...
zato mi je izuzetno drago što je ovakva priča u novinama!
Iz svega izlazi zaključak: Kad netko odluči roditi doma, treba naručiti i matičara uz babicu, pa će sve vidjeti:lol: i biti siguran tko je rodio i tko je rođen.
Ma i nevažno zapravo, jer je sam prijedlog vaginalnog pregleda u svrhu utvrđivanja da je žena rodila, a da bi mogla prijaviti dijete apsurdan.
o zbilja svašta :roll:
mislim reči da nisu socijalni slučajevi koji to rade bzvz nego žene koje to rade jer to žele i pripremale su se za to. sad da li je to ok ili ne to svatko mora prosuditi za sebe.
Stanam, jedina kriva informacija u tom članku je ta, dakle umjesto 6 mjeseci trebalo bi pisati 6 tjedana. Sve je drugo točno.
komentator me nasmijao
kaže : sad znam zašto se država ponaša kao da ne postojim,rođen sam doma:lol:
[QUOTE=Danci_Krmed;1932882
, jedina kriva informacija u tom članku je ta, dakle umjesto 6 mjeseci trebalo bi pisati 6 tjedana. Sve je drugo točno.[/QUOTE]
kak ste tak dobro upučeni u štamparske greške, ko da ste ga vi pisali!?
i dalje sam malo zaprepaštena ovim člankom, jer ne slaže mi se sve što sam čula od mama koje su rodile doma i ovog što tu piše!:roll:
manuela, činjenica jest da ovisno o matičnom uredu, pa čak i o različitim matičarima u istom matičnom uredu, od roditelja se traže različite stvari.
kod nekih je dovoljno potpisati izjavu, drugi traže potvrdu o rođenju od pedijatra, treći traže potvrdu o trudnoći od ginekologa, četvrti traže sve to zajedno, a peti evo traže i vaginalne preglede.
zgodno je i da sve to ovisi o veličini grada (što je manje mjesto, manje toga traže) i o broju kućnih poroda u nekom gradu (što ih je više, to više zezaju oko prijave)
žena o čijem se djetetu radi je uostalom komentirala ispod članka na večernji haer.
znam pouzdano da su činjenice istinite na način kako su navedene u članku, to sam htjela potvrditi, a nerealno je (kao što je i cubana gore rekla) da bi ta brojka za izbjegavanje vaginalnog pregleda bila 6 mjeseci nego je logično i točno da je to 6 tjedana, pogotovo dok traju lohije (krvarenje nakon poroda), dakle greška je samo u toj jednoj riječi
znam i za situaciju u manjem gradu gdje je bila živa frka kako prijaviti dijete, od roditelja su zahtjevali svakojake potvrde, svaki put kad bi išli u matični trebalo je neku novu, drugu stvar donjeti i tek nakon 2 tjedna su 'pristali' upisati dijete. doduše, obečali su i da ni jedno dijete rođeno doma neće više imati te probleme jer su uhodali proceduru, ali dalje nemam info pa ne mogu reči
ma da, nije pravilo, ali najčešće je tako (što je manje mjesto i što je manje kućnih poroda, to su "blaži" u zahtjevima :rolleyes:)
ništa djevojke, prva koja odluči na porod kod kuče, znate kaj vam je činiti!
i obavezno javite da čujemo najnovije vijest!
:*
problem je što ne znamo kaj činiti jer svaki matičar traži nešto drugo. u tom je poanta.
Pa kad u zakonu ima onaj stavak "ako sumnja, onda može tražiti..."
Moja svekrva 1973 rodila kod kuce bez primalje sa susjedom i to bilo dovoljno
Druga (doseljenica iz Bosne) 1989 rodila kod kuce i sve 5 (mislim da nije nijednom bila kod ginekologa, cetvrto dijete...
Tako bi i ja nakon dvije maltrtiraze, al kad se zamislim sto kasnije :(
Prestrasno
A kad se rastanete od muza, on pise kao otac djeteta ako se dijete rodilo godinu dana od dana rastave (ne 9 mjeseci!): ajme apsurda
I ako zelite upisati nekoga drugog, vrlo je komplicirano
ozbiljno? ako sam dobro razumjela, ako je majka u braku ili se rastavila nedavno ne može samo tako upisat drugog oca osim muža?
ozbiljno.
totalni apsurd.
A možda bi se sve trudnice koje namjeravaju roditi doma, par dana prije poroda, trebale prošeati pred matičarkom, dignuti košuljicu, pokazati da zbilja nosi trudnički trbuh, a ne balon. :roll:
Ako se tako propise, zasto ne... :roll:
ako zele definitivno i zauvijek otkloniti sumnju, jedini nacin je DNA test. sve ostalo, ukljucujuci i papir iz bolnice ako si rodila u bolnici, nije dovoljan dokaz.
zakon i je i nije jasan sto se toga tice.
on jest jasan u dijelu da je dovoljna pisana izjava osobe koja dolazi prijaviti dijete. to ne mora biti otac ni majka ni primalja ni susjeda, to moze biti (pise u zakonu) 'osoba koja je saznala za rodjenje djeteta'. doslovno tako.:-o a tako je jer je zakon pisan jako, jako davno, kad se htjelo potaknuti ljude da prijavljuju djecu. tad se seljacima nije dalo za svaku prijavu ici u grad pa su prijavljivali novorodjenu djecu jednom u par godina i nastajale su svakakve situacije jer su djeca prijavljivana kao par godina mladja, itd.
danas taj zakon vise nema smisla i treba ga mijenjati. na nacin da se medju ostalim jasno odredi sto je potrebno za prijavu djeteta rodjenog kod kuce. maticare zbunjuje ta klauzula o sumnji, sto pise cubana, i ta klauzula je stvarno nejasna i nedorecena. sto ako maticar sumnja? sto treba uciniti? o tome u zakonu ni slova.:roll: i onda nastaju subjektivne interpretacije.
Beti3 dobro si mi dala ideju da svoje pitanje na PKK preciziram, pa glasi:
Pošto mi je želja roditi kod kuće traže se:
- liječnik (koji me može odmah gledati da vaginalni pregled poslije ne bude upitan)
- primalja
- matičar
- mm
- nek' se nađe i jedan svjedok...nedaj Bože kojeg novog pitanja prava.
Ma ne samo da imamo loše zakone, nego onda i od toga rade svašta :(
Ne bih rekla da je zakon loš, mislim da mu samo fali još jedan članak eventualno.
pozdrav...
Ćlanak je u cijelosti istinit i pisan iz iskustva roditelja (Karmen i mene) koji smo priču prošli od do.
Zakon je jasan, matičari nisu. Ili zakonu fali još koja stavka.
Prema ljudskim pravima majke porod kod kuće nikako ne može biti ilegalan, prema pravima djeteta država je itekako dužna omogućiti asistenciju pri porodu kod kuće!
Da, ovo je stvar i za feministice...
Sve ovo počinje od slijedećeg dopisa ministra Milinovića pravobraniteljici za djecu, a koji je proslijeđen bolnicama grada zagreba kao i matičnim uredima:
http://members.webs.com/MembersB/edi...toid=132922346
Roditelji iz članka su trebali zatražiti pismeno rješenje od matičarke da odbija predloženi upis djeteta uz argumentaciju zašto je rješenje negativno, te spomenuti da će joj se javiti njihov odvjetnik. Sigurna sam da bi se gospođa tog trena predomislila i upisala dijete.
A što se tiče dokaznog materijala, nikakvi vaginalni pregledi i DNA analize, na to vas nitko nemože natjerati, nego lijepo od sada pa nadalje snimati porod kod kuće pa neka revni birokrata u matičnom uredu gleda jel' dite od matere izašlo.