Khm, ima nas i takvih :mrgreen:
Ni kod nas nema nastave u ponedjeljak, prema najavi.
Printable View
Moja srednjoškolka ima u pon. nastavu, ali kod nas je škola počela tjedan dana kasnije nego u nekim drugim županijama te pretpostavljam da se stoga moraju nadoknaditi nastavni sati.
ana.m dobro si shvatila za proljetne - taj tjedan koji prethodi imaju samo dva dana neradna (četvrtak i petak) i zatim je neradni Uskrsni ponedjeljak. Dakle, nemaju tjedan prije Uskrsa nego samo dva dana i to je ukupno 5 dana - prije je bilo duže.
OT - nemamo nastavu i na prvom roditeljskom smo odmah dobili raspored tzv. nenastavnih dana, mislim da ih je 4-5
Uskrs je 8.4.2012 a praznici su od 2.4.2012 do 6.4. 2012. (piše u odluci Ministarstva)
To je, dakle, cijeli tjedan prije Uskrsa (+ naravno još Uskrsni ponedjeljak)
vrag mi nije dao mira, išla provjeriti u kalendar i dopis - emilyna varijanta je točna, dakle slobodni su od subote 31.03. do nedjelje 08.04. što je ukupno 10 dana
sorry ako sam nekog zbunila, više me sludile te kombinacije
bolje da više niš ne računa, totalni kuršlus - dakle slobodni su od subote 31.03. do ponedjeljka 09.04. što je ukupno 10 dana
i to onaj tjedan prije Uskrsa
Ni mi nismo imali nastavu u ponedjeljak prije sisveta, što mi je bilo okej jer smo i u firmi imali spojeni dugi vikend, a onda me dijete "obradovalo" u petak sa obavijesti da je 11.11. Medjunarodni dan ucitelja i da nemaju skole niti taj dan. Je li netko cuo za to? Je li i u vasim skolama taj dan neradan?
Vec mi taj bezobrazluk ide na zivce, stalno si smisljaju neke slobodne dane a mi nek se snalazimo za cuvanje. Prosle godine su imali Dan škole koji je trajao 2 dana, a za koje vrijeme sam ja trebala zbrinuti dijete. Sad kad placam boravak to mi uopce nije smijesno.
Koliko ja znam, Dan učitelja je 5. listopada.
Koliko ja znam, 11.11. je Martinje :mrgreen:. Da nisu ovi u školi malo pobrkali lončiće???
Dosta zafrkancije... Rodietljima koji rade ovo je veliki problem. Moji su klinci išli u školu onaj ponedjeljak 31.10. (samo su roditelji koji eventualno putuju nekamo s djecom trebali javiti na vrijeme, zbog školske kuhinje i planiranja dežurstva).
Na web stranici škole je radni kalendar. To se planira još početkom škg. Ponekad ima nenastavnih dana kroz godinu ako je npr. nekakvo gradsko natjecanje (kod nas bude iz fizike). Taj dan nema nastave, ali se uredno organizira dežurstvo za djecu boravkaše.
Pitaj tko je u razredu predstavnik u Vijeću roditelja, pa nek se raspita kakva je to politika škole??? Tako se nećeš zamjeriti učiteljici/razredniku, a sve ćeš doznati. Nek i to Vijeće posluži nečemu...
Mamanata, ove godine ima 4-5 viška dana koje osnovne škole mogu rasporediti kako žele.Vaši su očito uzeli 11.11.
Nama su većinom uzeli prozor dane ( drugi dan je praznik ili dan prije je praznik) no u 5. mjesecu isto imamo dane koji nisu vezani uz nikakve praznike.
Jedino što nije u redu je to što Vam nisu kalendar dali na prvom roditeljskom. Naši su od ove godine napokon to uveli.
Nama je u školskom kalendaru prvi slijedeći blagdan 25.12.
11.11. je Martinje ali to stvarno nema veze sa školom.
Nemojte mi sad samo opet reći da je to svagdje neradni dan samo u Čk nije :lol:.
Nemojte miješati blagdane i praznike s dodatnim neradnim danima u školi :-)
Međunarodni dan učitelja je 5. listopada i radni je dan (učitelji ga u školama tek simbolično proslave). Tvoje je dijete vjerojatno nešto krivo shvatilo. Najbolje je da nazoveš školu i provjeriš informaciju.Citiraj:
a onda me dijete "obradovalo" u petak sa obavijesti da je 11.11. Medjunarodni dan ucitelja
Učitelji si ne smišljaju neradne dane!!!!! Dan škole je itekako radni dan učiteljima (koliko je potrebno samo sati pripreme za Dan škole: priredbe, radionice...). I na te dane su učitelji U ŠKOLI, a ne DOMA. Vjerojatno su prošle godine obilježavali neku posebnu obljetnicu pa je zato Dan škole bio 2 dana. I većina škola tada organizira dežurstvo u boravku.Citiraj:
Vec mi taj bezobrazluk ide na zivce, stalno si smisljaju neke slobodne dane a mi nek se snalazimo za cuvanje. Prosle godine su imali Dan škole koji je trajao 2 dana
Sa svim nenastavnim danima (što ne znači i neradnim) roditelji se upoznaju na početku šk. godine tako da imaju dovoljno vremena organizirati se.
Znači, kad si u tvrtkama roditelji spoje vikende, onda je sve u redu, a kad slučajno nema spajanja, onda su učitelji glavni negativci i neradnici.Citiraj:
Ni mi nismo imali nastavu u ponedjeljak prije sisveta, što mi je bilo okej jer smo i u firmi imali spojeni dugi vikend
Što s roditeljima koji rade i subote i nedjelje, u smjenama?!
I opet se potvrđuje stara poslovica: teško je svima ugoditi!
nama su dali raspored slobodnih dana na prvom roditeljskom
i trebalo ga je zapisati, jelte
ali, nije baš da smo pisali pa će me slobodni dani šamarati tijekom cijele godine
Da, oni valjda slave Martinje na stetu svojih ucenika :)
Imaju mogucnost boravka za one koji nemaju drugih mogucnosti, ali mi je bed ostaviti dijete tamo cijeli dan, bojim se da ne bude jedini :(
Vec mi je jedan put dosao iz skole, njega je njegova uciteljica pitala zasto njegovi roditelji dolaze po njega tako kasno (16:30)?
Stvarno smo tiranini sto radimo posao sa punim radnim vremenom i sto ne mozemo izaci s posla prije 16 sati...
A sto se tice predstavnika u Vijecu roditelja, razgovarala sam s tom mamom. Ona je i sama ucitelj u jednoj drugoj skoli, i bila je ljuta i ogorcena jer su cijelu proslu godinu imali samo jedan sastanak koji je bio u potpunosti formalan. Nista na njemu nisu raspravljali, rijesili niti dogovorili se. To je bila cista farsa.
Bojim se da se nemam kome zaliti...
nama je učiteljica te dodatne dane napisala na ploču, a mi uredno prepisali dok nam ih je pojašnjavala da ne bi bilo naknadnih isčuđavanja :-)
Dosao je iz skole sa obavijesti isprintanom na komadu papira. Bojim se da nismo niti ja niti moje dijete krivo shvatili.
Nisam rekla da su si ucitelji smislili neradne dane. Smislio je cijeli kolektiv skole zajedno. Sama si rekla da medjunarodni dan ucitelja nije 11.11., sta onda slave?
I drugi ucitelji ga obiljezavaju simbolicno, radno, svi osim u mojoj skoli?
Sto se tice dana skole, da, imali su nastavu. Prvi dan, u petak su imali neku radionicu do 10:30 nakon cega je trebalo doci po dijete jer vise nije bilo nikakvih sadrzaja, a drugi dan, u ponedjeljak, je skola bila u potpunosti zatvorena. Nije bilo nikakvog dezurstva.
Nisu nas upoznali. Bili smo na svim roditeljskim sastancima i informacijama. Obavijest za ovaj dan smo dobili 7 dana ranije.
Vidim da bi se netko svadjao.
Nije mi u redu niti sto nije bilo skole u ponedjeljak jer je to najnormalniji radni dan, ali srecom kazem ni mi nismo radili da nismo imali problema sa cuvanjem.
Naravno da znam roditelje koji su radili taj ponedjeljak i kojima je bio problem zbrinuti dijete. Svi smo mi dali dijete u boravak jer ga nema tko cuvati...
I da, zao mi je roditelja koji rade subotom i nedjeljom, u smjenama. Divim im se kako uspjevaju sve organizirati.
Ne, nije mi uopće do svađe.Citiraj:
Vidim da bi se netko svadjao.
Morala sam odreagirati na tvoju sljedeću izjavu:
Mislim da je pretjerana i neistinita (objašnjenje je bilo u mojem prethodnom postu). I škola nije ustanova u kojoj se dijete čuva, već je riječ o odgojno-obrazovnoj ustanovi.Citiraj:
Vec mi taj bezobrazluk ide na zivce, stalno si smisljaju neke slobodne dane a mi nek se snalazimo za cuvanje.
Sve što smatraš neprimjerenim u radu škole u koju ide tvoje dijete, izreci na roditeljskom sastanku ili napiši pismeni prigovor naslovljen na Učiteljsko vijeće svoje škole. U tom pismu predloži da škola na početku šk. god. roditelje upozna s kalendarom škole, dežurstvima i svime onime što smatraš da bi trebala kao roditelj znati.
Hvala vam svima na odgovorima.
Sad znam da 11.11. nije Medjunarodni dan ucitelja nego Martinje i da se nigdje drugdje ne slavi osim u skoli koju pohadja moje dijete. Takodjer sada znam da svaka skola ima pravo raspodijeliti nekoliko slobodnih dana po volji. Nazaost nitko nas nije o tome obavijestio na vrijeme vec tek nekoliko dana prije.
Slazem se da skola nije ustanova u kojoj se dijete cuva, no roditelji koji rade se pouzdaju u skolu kao mjesto gdje ce im dijete biti zbrinuto dok su oni na poslu.
Na kraju krajeva, sada i placamo taj boravak.
Praznici svi znamo kad su, i za praznike se na vrijeme organiziramo.
A sto se tice usmenih ili pismenih prigovora, svima je jasno da se mozemo zaliti do mile volje i da se apsolutno nista nece promijeniti...
mamanata, moguce da je tog dana dan skole?
Prvo, tvoja škola nije jedina. Drugo ne slave Martinje. Naši profesori već godinama odlaze taj dan na Interliber u Zagreb i treba im cijeli dan jer putuju. To je u kalendaru škole unaprijed i mislim da se moraš složiti da učiteljima i profesorima trebaju knjige.
Roditelji se ne trebaju pouzdati u školu da će im zbrinuti dijete. To je dužnost roditelja. Školsko dijete i po zakonu može samo iz i u školu.
A što se tiče prigovora možete se žaliti, i bit će razmatrano i uvaženo ako je moguće. To ti pišem kao dugogodišnji predsjednik Vijeća roditelja i član Školskog odbora. Nisam prosvjetni radnik. No, njih izuzetno cijenim jer moraju i učiti našu djecu i još imati posla sa roditeljima. Trebali bi imati pola godine slobodno.
Ma kako se roditelji ne bi trebali pouzdavati u školu da će im zbrinuti dijete, kad u školi postoji dnevni boravak koji se k tome sad još i plaća, a da ne govorim da se trebaju zadovoljiti ekstra uvjeti i donijeti svakojake potvrde da bi dijete uopće dobilo taj boravak?? Zašto onda uopće boravak, ako škola ne zbrinjava djecu? Naravno da zbrinjava.
Ako škola ima slobodne dane onda to roditelji moraju oho-ho unaprijed znati, a ja evo svjedočim da niti mi nismo unaprijed znali da je dan prije Sisveta neradni, kao niti Dan škole - doduše, moje dijete ne ide u boravak pa dopuštam da zato nama to možda nije unaprijed rečeno (iako je svejedno trebalo biti jer se i mi moramo organizirati za čuvanje ako nema škole)
Možda su se oni samo dogovorili obilježiti taj dan baš na taj datum...
Kako god bilo, informacija je o tome trebala biti dostupna na prvom roditeljskom sastanku, kad se razgovara o kalendaru školske godine. Obično je i na web stranici. Pa ti podaci upravo za to i služe - da ljudi mogu planirati. Ako se i dogodi nešto nepredviđeno, pa nije red obavijestiti roditelje dan unaprijed. Mi smo morali javiti do srijede 23.10. ako smo planirali neko putovanje, pa djeca ne bi došla u školu 31.10. To mi je ok, ali onda isto tako škola mora nekoliko dana ranije obavijestiti roditelje.
Ako nije bilo najavljeno, ondak su omanuli i može im se prigovoriti. Iz iskustva znam da nisu sve škole jednako dobro organizirane. Naša nije loša, ali ne kažem da ne bi moglo biti i bolje.
S druge strane, ja sam često u školi na informacijama (recimo 2x mjesečno ili češće, minimalno jednom mjesečno za svako dijete) i malo me toga može iznenaditi, ali većina roditelja to ne prakticira. Ima ih dosta kojima su informacije u nezgodno vrijeme, tako da to razumijem, ali htjela sam reći da je jako bitno imati dobru komunikaciju sa školom/učiteljicom/razrednikom. Ja imam brojeve mobitela za nedajbože (ne zlorabim), pa da mi je dijete došlo doma s takvim papirom odma' bi nazvala da vidim u čemu je štos.
Pa i imaju pola godine slobodno. Prema PRAVILNIKU O POČETKU I ZAVRŠETKU NASTAVNE GODINE, BROJU RADNIH DANA I TRAJANJU ODMORA UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA ZA ŠKOLSKU GODINU 2011./2012, nastava se organizira i izvodi u najmanje 175 nastavnih dana.
Ako se uzme u obzir da godina ima 365 dana, znaci da su slobodni vise od pola godine. :)
Nemojte me krivo shvatiti, svaka cast uciteljima, mislim da je njihov posao izuzetno tezak i nikad se nebi mijenjala s njima iako ja imam samo 20 dana godisnjeg odmora, samo me razljutilo da u 2 mjeseca koliko skola traje su vec imali 2 dana bez skole.
Sorry, draga, ali s ovakvim stavom nećeš osigurati dobru komunikaciju u školi. Nije ti to pametno... ipak tvoje dijete tamo provodi jako puno vremena i debelo ti je u interesu da znaš što se zbiva i da naučiš cijeniti dobre strane cijele priče. Ne kažem da ne treba tu i tamo prigovoriti, ali dizanje na stražnje noge ne koristi nikome, najmanje tebi i tvom djetetu.
Ja bih dodala i to da održavanje nastave nije jedini posao učitelja i profesora - ne znači da su slobodni i da imaju godišnji odmor u one dane kad nema nastave.
To je točno, npr. u našoj školi na Dan škole koji je za djecu bio neradni, u školi su se održavala sportska natjecanja, tako da za najveći broj učitelja to najvjerojatnije uopće nije bio neradni dan.
Mi smo na prvom roditeljskom sastanku dobili napismeno plan događanja, izleta, praznika i slobodnih dana u ovoj šk.god. To nije bio univerzalan, od škole tiskan materijal nego individualni plan baš za naš razred.
Da pojasnim.Citiraj:
Pa i imaju pola godine slobodno. Prema PRAVILNIKU O POČETKU I ZAVRŠETKU NASTAVNE GODINE, BROJU RADNIH DANA I TRAJANJU ODMORA UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA ZA ŠKOLSKU GODINU 2011./2012, nastava se organizira i izvodi u najmanje 175 nastavnih dana.
Ako se uzme u obzir da godina ima 365 dana, znaci da su slobodni vise od pola godine. :-)
Nemojte me krivo shvatiti, svaka cast uciteljima, mislim da je njihov posao izuzetno tezak i nikad se nebi mijenjala s njima iako ja imam samo 20 dana godisnjeg odmora, samo me razljutilo da u 2 mjeseca koliko skola traje su vec imali 2 dana bez skole.
U školskoj godini mora biti najmanje 175 nastavnih dana (znači, neposrednog rada s učenicima; tada su i učenici u školi; od prvoga ponedjeljka u rujnu do sredine lipnja).
Učitelji rade i prije početka nastavne godine (pripreme za šk. godinu: stručna usavršavanja, sjednice, popravni, pisanje planova i programa, pripreme za šk. godinu) i nakon početka nastave (sređivanje šk. i učeničke dokumentacije, stručna usavršavanja, sjednice, popravni ispiti, mature...). Dio stručnih usavršavanja imaju i tijekom šk. godine u popodnevnim satima (ponekad i subotom).
Učitelji rade više od tih 175 nastavnih dana
Učitelj prema zakonu može imati najviše 30 dana godišnjeg odmora koje može iskoristiti SAMO u vrijeme zimskih ili ljetnih praznika.
Znači, nije istina da učitelji ne rade više od pola godine. (Istina, ne rade subotom i nedjeljom kada, nažalost, neki ljudi u trgovini i ugostiteljstvu rade. Ali to je pak druga tema.)
MamaNata, primjeni istu formulu računanja slobodnih dana i za sebe. 52 tjedna puta 2 dana vikenda= 104 dana + 11 dana državnih praznika (bilo bi 13 da neki ne padaju u nedjelju, ali i profesorima su ti praznici također nedjeljom) = 115 i plus 20 dana godišnjeg= 135 dana.
Profesori imaju samo 10 dana godišnjeg više.
A koliko bi radnih dana trebali računati profesorima kad su 8 dana na maturalnom putovanju i spavaju uglavnom u autobusu? Pa to su 3 smjene puta 8 dana= 192 sata- više nego mjesečna norma.
Oprostite na upadu...
Koje li računice!
Izgleda da učitelji rade samo od onog trena kad uđu u učionicu do trenutka kad nogom stupe van nje?! Sav ostali posao (pripreme za nastavu, stručna usavršavanja u školi i van nje, paprilogiju prije, za vrijeme i nakon nastavne godine, i još puno, puno toga) obavi se jednim zamahom čarobnog štapića!
Pobogu, dajte više poštovanja prema tim ljudima koji, htjeli vi to priznati ili ne, provedu više vremena s vašom djecom od vas samih!!!
MamaNata,
nadam se da se ne ljutiš što sam pogledala tvoje prijašnje postove i iz njih odgonetnula o kojoj se školi radi. Budući da mi tamo radi prijateljica, iz prve sam ruke saznala zašto u petak nema nastave. Naime, škola tvoga djeteta njeguje već 16 godina prijateljstvo s jednom budimpeštanskom školom. Jedne godine njihovi učenici i prof. dolaze u posjet tvojoj školi (koji bivaju smješteni u obitelji učenika tvoje škole), a druge godine učenici i prof. tvoje škole odlaze k njima.
Učitelji tvoje škole su odlučili 5. listopada ne obilježiti tada, već zajedno s učenicima (koji su svojim učenjem, ponašanjem... to zaslužili) 11.11. otputovati u posjet svojim budipeštanskim prijateljima i tako nagraditi i djecu i sebe. Oni se tamo zasigurno neće odmarati, već će raditi i vrijeme provoditi s djecom. Inače, riječ je o projektu koji podržava i Grad Zagreb (nije riječ o samovolji škole).
Nadam se da će i tvoje dijete u višim razredima imati mogućnost biti dijelom te prijateljske razmjene.
Laura29, hvala na informaciji. To je ono sta sam se pitala ispocetka, u prvom postu, zasto moje dijete taj dan nema skole i da li u drugim skolama nema nastave taj dan. Sada si mi konacno dala odgovor.
Zao mi je sto sam izazvala takvu buru, Beti3 me povukla za jezik s izjavom da bi ucitelji trebali imati pola godine slobodno.
Suzdrzati cu se od svih daljnjih komentara osim onog da profesori provode vise vremena sa mojim djetetom nego ja.
Uciteljica u jutarnjoj smjeni je s njima od 8-11:30 (3,5 sata). U popodnevnoj smijeni od 11:30-15:30 (4 sata).
Za to vrijeme ja radim (8 i vise sati). Moj je od 16:30 do spavanja. To je malo vise od 4 sata.
Osim toga, moj je preostalih 190 dana u godini kad nema skole :)
I nemam namjeru imati griznju savjesti sto imam posao sa punim radnim vremenom.
Da u OŠ Ante Kovačića nema nastave svaki brižan i odgovoran roditelj saznao je na vrijeme, navedenu informaciju saznali svi koji su išli redovito na informacije.
Osim toga, nije moguće da dijete u izvanrednim situacijama ne može ostati jedan dan samo u stanu.
Često se pitam tko sve odgaja djecu i gdje su ona stara vremena kada su djeca bila puno samostalnija i odgovornija.
Ovakvim odgojem, stvaraju se naraštaji kretena, koji od objesti neće znati što bi prije - napili se, izdrogirali se, pobjegli od kuće, potukli se s nekim, orgijali,....a u najboljem slučaju možda postoji nada da ne posegnu za ničim od navedenog, već da samo dobar dio života parazitiraju, očekujući da sve umjesto njih treba učiniti netko drugi.
Zg_, strašno je ovo što si napisala!