Naravno da možeš.
Na komunikacijskim se nauči uvažavati druge i njihovo mišljenje 8-)
Uključujem se iz razloga što sam svoju bebicu dojila točno 10,5 mjeseci i prestala sam jer sam vidjela da bebica super prihvaća sve dohrane od slatkih do svih vrsta slanih, a i počela sam raditi....Međutim sjećam se problema sa tvrdoćom grudi,kvržicama i bas svime što prestanak dojenja donosi.Čak u tolikoj mjeri da sam bila otišla u ljekarnu po tablete,ali me farmaceut od toga odgovorio i rekao mi da pijem limun,odnosno jake limunade bez šećera i meni je to pomoglo....
Ta bebica sada je jedna zdrava, vesela prvašica a ja sam sretna jer smatram da sam joj dovoljno dala...Zato ''puščice'' ako na kraju sve i završi sa prestankom dojenja nemoj brinuti....
Ja ću samo još jednom posvjedočiti koliko je opasan bromergon - kolegica je htjela prestati dojiti (dijete od 3 godine), obratila se liječniku, koji joj ga je prepisao.. nakon što je uzela prvu tabletu, oblio ju znoj, zapovraćala se, pala u nesvijest, tlak otišao u nebesa.. hitna ju je spasila, srećom da nije bila sama doma.
Što da kažem, odustala je od bromergona, a i od prestanka dojenja (nakon što je sa mnom razgovarala). Još uvijek doji curku od 4,5 g.
Puščice, tebi su savjetnice sve rekle. Sretno :)
U potpunosti potpisujem!
Napomenula bi da se istom logikom treba voditi i na temama o zdravlju i cijepljenju.
Tako da savjeti ili osobna iskustva oko npr. neuzimanja propisanog antibiotika, necijepljenja i sličnog treba također staviti u kategoriju "koji detergent preferirate", i s obzirom da npr. ne postoje savjetnici za (ne)cijepljenje, već su za to ovlašteni jedini liječnici, takve postove također treba zanemariti.
Primjeti da nismo reagirali na tvoj prvi netočan savjet (a niti na drugi a bogme niti na treći niti n-ti) - svatko savjetuje iz svog iskustva (jer iz čijeg će ako nije educiran na temu?) Ali ako se kontinuirano ponavlja da netko ustrajno dolazi i pritom krivo savjetuje, da - smatram svojom odgovornošću da korisnice upozorim na to, i isto očekujem od svih drugih koji su educirani na temu, a sve zbog toga da bi žene u konačnici dobile točne i ispravne informacije za svoj problem - jer ako neće kod nas, kod koga će...
Možemo mi do beskonačnosti govorit o ovakvim ili onakvim osobnim iskustvima, sigurna sam da svatko može naći ono što će potvrditi baš njegovu teoriju.
Treba se voditi onim što je dokazano, a dokazano je da je bromergon često neučinkovit u zaustavljanju laktacije i da zaista može imati prestrašne nuspojave (jedna od njih može biti i srčani udar), i da je preporuka struke da se bromergon ne koristi za zaustavljanje laktacije jer su preveliki rizici a mogće da neće imati željeno djelovanje.
Koje struke?
Činjenica je da medicinska struka propisuje Bromergon radi zaustavljanja laktacije, da je taj lijek registriran i odobren.
Ima nus pojava, naravno, ima ih i svaki drugi lijek - neke su teže, neke lakše.
No, nije na savjetnici za dojenje da daje savjete da li uzeti ili ne neki lijek koje je propisao liječnik. Jer je onda to nadriliječništvo.
Pa da, ali često se niti sama struka ne može dogovoriti.. Da, NEKADA se bromergon propisivao za prestanak dojenja. Zadnja istraživanja pokazuju da to nije pametno i da je bolje laktaciju zaustaviti prirodno, jer nema nikakvih mogućih strašnih nuspojava.
Dakle, naučili smo nešto novo i pametno. Stoga su vodeći lideri u svijetu promijenili preporuku za bromergon, i više ga se ne bi trebalo prepisivati ženama za prestanak laktacije. E sad, to što svi liječnici ne prate najnovije preporuke i idu po starom, to je drugi par čarapa....
Deaedi, što se tiče iskustava, naravno da je moje u rangu tvojeg. Nitko ovdje ne zabranjuje razmjenu iskustava, niti je nečije iskustvo manje vrijedno.
Konkretni savjeti su druga stvar i naša je obaveza voditi računa da korisnici dobiju samo one ispravne.
cice su jadne i ispuhane, kao da je samo koža ostala. nakon što sam mu 2 najteža dana dala samo 1x u danu cicati, taj 2. dan sam odlučila da neću piti terapiju i da ću nastaviti dojiti po starom . tada nisam znala da me idući dan čekaju prazne cice. otad do danas su prošla 3 dana.
kad mu ponudim dojku on se sav sretan baci na posao , ali ta dojka niti izbliza nije ista (izgubila je na tonusu) i on je počne gristi i to baš jako. ipak ima skoro pa 11 mj i 7 oštrih zubića. to svaki put završi s mojim suzama. kad zagrize, ja odmah vadim cicu, on podivlja i urla, ja vratim, on ugrize oz petnih žila, ja vadim i plačem, plače i on. i tako to izgleda.
na svu sreću, po noći nema tog veselja. kad se promeškolji, ja uvaljam cicu, on sisa i ipak počne vući mlijeko i čujem da guta 5-10 puta. do sad je svaku noć dojio tako 2-3 puta. ujutro već prvi podoj čim je budan grize me. do danas sam mu nudila dojku i po danu ali sam danas donijela odluku da se više neću zezati. naprosto me toliko grize da nema smisla provoditi relaktaciju s tako velikim djetetom (ajde da ima 2 ili 4 mj). dojiti ću ga po noći i dalje jer sam tako bar sigurna da je pojeo nešto mlijeka (budući da imamo problema s dohranom, ova stavka s mlijekom mi je jako bitna i uvijek odahnem kad čujem da guta). evo da tako ostane još nekoliko mjeseci dok ne usvoji neki suvisli mliječni obrok, ja ću biti zadovoljna.
btw. za one koji prate peripetiju:
od početka je dr. smatrala da je neka urinoinfekcija i ti atb. zbog kojih sam imala pakao i naplakala se i ostala bez mlijeka su bili baš ciljano za te stvari. ja sam prestala piti atb 2.dan kad mi je pukao film i napravila nove nalaze u pon. nalazi su pokazali bolju krvnu sliku a danas je stigla urinokultura koja je sterilna. da ne povjeruješ. dakle po nove atb neću niti ići i sve ovo (prestanak dojenja) je bilo uzalud.
ajajaj... baš su te dobrano zeznuli :( drži se lukava, dobro je i tako kako si odlučila. Zaista nije nužno da doji i po danu :)
lukava :love2:
potpisujem anchie
lukava, :love2:
bromergon je po mojem misljenju igranje sa zdravljem-kada majka prestaje dojiti,laktacija se prirodno gubi/postepeno i prirodno.mislim da u ovakvom zdr stanju nije potrebno dodatne kemije.poznajem majku koja je upravo nakon bromergona imala teski oblik zastoja pa mastitis.kao sto su cure rekle,uz obloge i masazu kvrga pustiti da proizvodnja stane.silovati kemijom nepotrebno i po mom misljenju stetno.inace,kad se koristi kupus dobro ga je istuci baticem za meso,bolje djeluje.
sretno,nadam se da ce proci bez bromergona-iako svaka zena ima pravo odluciti za sebe
nisam vidjela da se sve ipak dobro rijesilo/nek bebac dalje cicka navuci ce si koliko treba.sretno i dugo dojenje zelim---
hvala cure na odgovorima i podršci!
nadam se da će nam ovo spavajuće dojenje (sad se proteglo i na dnevne spavance) biti učinkovito još nekih max pola godine, onda bih željela prestati.
sad sam napisala post i nekamo je otišao (!?)
da ne duljim:
prestala sam dojiti noću prije tjedan dana. imam problem. boli me lijeva dojka. šta da radim? bojim se mastitisa. imala sam ga prije par tjedana isto na toj lijevoj dojci uz temperaturu 40, ubilo me. ne želim to opet!
lijeva dojka je malo tvrđa, ne pipam konkretnu kvrgu, a desna je skroz mekana i ispuhana.
forsiraj dojenje na toj dojci i stavljaj hladne obloge i obloge od kupusa
stani pod tuš i otvorenim dlanom, kružnim pokretima, masiraj dojku, ali ne tako da trljaš kožu, nego da zajedno sa dlanom kruži i tkivo
apri, hvala na odgovoru!
ali ja sam prestala dojiti. znači skroz prestala.
u zadnja 2 mjeseca smo imali samo noćne podoje, prošli vikend sam odlučila prestati i to. prve 2 noći nije dobio ciku, skužila sam da se pune al sam mu dala tek ujutro kad je bio budan da posrče da se ne bi prepunile. onda mu 3. dan nisam dala niti to ujutro.
dakle on nije dojio od ponedjeljka. glupo mi je davati tu cicu. probati ću se izdajati, a ovo s masiranjem ću raditi, idem baš sad pod tuš.
apri, baš sam šašava. sad sam skužila da se iz mojeg posta nije vidjelo da malac ima 13 mj i da doji noću već zadnja 2 mj. oprosti.
evo cika je bolje, izdojila sam malo.
dakle prije 2 tj smo izbacili noćne podoje i malac od tada nije sisao. dojke su mekane, ali lijeva me stalno muči jer se s donje strane i sa strane stvaraju kvrge. budući da su dojke mlohave i budući da je produkcija mlijeka na kraju dojenja bila mala, je li glupo da se svako malo izdajam i tako nastavljam i potičem produkciju? evo već 2 tj . ista stvar: bole me cice, ne prejako, onako samo malo. kad izmasiram i mrvicu probam izdojiti i kad stavim kupus lakše mi je. problem je što sad idem na posao, ne stignem ja misliti na cice, nekad prođe puno sati a ja se sjetim da bi mogla popipati što se dešava. jel to normalno da traje 2 tj???
ja sam sad izdajala skoro mjesec dana. Ne stalno, prva 4 dana sam svaki dan izdojila jedanput. Ne previše, rukom u ručnik dok štrca mlaz. Kad krene ,lijeko van u kapljicama prestala bi.
Poslje sam svaka 2-3 dana malo izdojila jer sam osjećala da nisu skroz normalne.
Izdajala sam navečer, prvo se istušitrala toplom vodom a onda izdojila (nekih 10-15 ml). Cicama je bilo veliko olakšanja a ovom količinom sigurno nebi navukla više mlijeka :) Mene nije ništa boljelo samo su bile onako ljepo popunjne i na mjestima bi bile kvrgave (a opet ne jako kvrgave kako su znale biti na početku dojenja).
Mislim da boljeti ne bi smjelo ništa.
kužim. hvala što si se javila da čujem tuđe iskustvo. mene čudi ova lagana bol i kvrge. kad sam starijeg sina prestala dojiti, isto sam reducirala noćne podoje i od tog dana se nisam izdajala niti sam išta osjećala. ovo mi je tako čudno... dojke nisu popunjene, baš su se smanjile i mlohave su, ali na nekim predjelima osjetim te kvrge koje lagano bole. ja se ne izdajam izdajalicom nego ručno i u biti masiram kvrge i onda izdojim samo malo, nikad ne idu mlazovi nego samo kapljice. čim malo izađe, osjetim neko olakšanje, ali nije u piatnju velika količina. baš sam zabrinuta žašto to još uvijek traje...
Ako te boli moguće da je došlo do zastoja. Odi pod tuš, pusti toplu vodu koliko možeš izdržati (ili toplu oblogu stavi) i masiraj jače (ne prejako da te boli).
Kombiniraj masažu i izdajanje, malo masiraj pa malo izdoji. Trebala bi razbiti kvrge da se ne zakomplicira stanje. I ja sam se izdajala ručno, tako mi je lakše.
Nadam se da će ti brzo biti bolje :)
Nazovi i SOS ako ne ide na bolje, cure će znati što napraviti.
Iako tema već duže vrijeme nije aktivna ja ću je podići.
Situacija je ovakva, nakon prvog porođaja proradila mi je štitna hipo, malca sam dojila 13mjeseci odbila ga lagano jer je prihvatao dudu pa je i flašicu nekako. Pošto sam ja imala mlijeka za 5 djece nakon 6 dana patnje sa uplama, bolovima, izdajanjem otišla sam svom ginekologu, prepisala mi je Bromergon tablete, došla sam kući izdojila svo mlijeko po preporuci i popila tabletu, kroz dan mlijeko je se povuklo, hB nisam imala Nus pojava.
U drugoj trudnoći morala sam piti minimalnu dozu PTU za štitnu, beba je se hB rodila zdrava i ispravna na CR, pedijatar mi je preporučio da ne dojim zbog lijekova, ali sam u razgovoru sa endokrinologom u toku njegove posjete meni u bolnici, odlučila da na svoju odgovornost prekinem lijekove makar 6 mjeseci i dojim curicu, ali.... Ali to se oteglo već na 14 mjeseci, sve sam odbijala da prekinem, kao neka je još malo, a ona je dojila kad želi i koliko želi tako da je nekada po 50ak puta dnevno vukla po malo. Prije tri dana sam odlučila da je dosta zbog moje kilaže od 48kg na 1.70 cm i vidljivi znakova poludjele štitne.
Prvi dan od 16h nije dojila navečer u 21h uz plakanje od 1h zaspala i spavala do 4h ujutro pa se probudila uz plač a mene tresla groznica i ja ne znajući šta, dam joj da doji.
Danas je drugi dan jučer opet nije spavala prijepodne u 16h zaspala spavala do 20h i onda do 3h jutros plač, kmezanje, maženje, vriska, u 7h ujutro se probudila i opet plač. Ne želi da je bilo ko uspava osim mene, tj penje se po meni, povlači majcu a mene grudi ubijaju.
Em su ogromne, em bole, izdajala sam par puta samo da popusti pritisak ali se za 1h opet napune, kupus slabo pomaže ili nikako, hladne obloge isto tako mijenjam ih svaki 30 min jer se ugriju, masiranje oči mi ispadaju, čaj od žalfije ne pomaže, smanjila sam tečnost na 5dcl dnevno, ishrana još manje, ali mlijeka ima i previše. Ne bi da idem ginekologu jer će mi opet prepisati Bromergon, a ja sa svojom poludelom štitnom i slabim imunitetom ne bi da se zezam iako prvi put nije bilo posljedica.
Izvinjavam se na dužem postu, svaki savjet je dobro došao i unaprijed hvala na odgovoru.
Mislim da trebaš i dalje izdajati kad ti postane neugodno (ne previše, samo dok ne propusti pritisak). Nastavi sa hladnim oblogama i kupusom.
Meni je trebalo 4 dana da se dojke normaliziraju i da nema nabreklosti i nelagode (nemam problema sa štitnjačom).
Nemoj si ograničavati tekućinu i hranu da ne iscrpiš organizam. Unosi tekućinu u svojim uobičajenim dnevnim količinama.
Iskusnije će nadam se moći više pomoći, sretno :love2:
Maša, hvala ti što si se javila, ja se i dalje se borim sa nabreklim grudima, malena je za divno čudo sinoć zaspala u 21h i spavala do 5:30h što se nije ni jednom desilo za ovih 14 mjeseci.
Danas sam čak i pojela čehno bijelog luka jer mi je nekada, neko, negdje rekao da je i on dobar za zaustavljanje mlijeka, došla sam u fazu u kojoj ću sve probati samo da stane :))
lp
Meni je nakon 7 dana bilo olaksanje i morala sam sve manje i manje izdajat, tako da izdrzi jos malo, vjerujem da ce se smanjiti produkcija.
Sad ces se i naspavati :)
Anđeli, onako kako ti je maša rekla; izdoji mrvu po mrvu, da ublažiš napetost.
Radije svakih pola sata po nekolliko kapi, nego više odjednom.
I stalno drži hladne obloge i kupus, kolilko god ti to posao i život dopuštaju.
Hvala svima koji su se javili.
Ja i dalje se zezam sa nadolazećim mlijekom, grudi su vidno omekšale, ali mlijeka i dalje ima, npr kad skinem grudnjak počne curkati po malo. Napuhanost ima sve manje, čvorića i guta nema hB, sad ne znam da li i dalje trebam stavljati hladne obloge ili ne ?
Mlijeka u dojkama može biti još mjesecima :) neće curiti ali ako stisneš dojku izaći će malo.
Ja bi na tvom mjestu još 2-3 dana preventivno izdojila mrvicu mlijeka (1-2 puta dnevno).
Obloge ne moraš stavljati ako nema nelagode i nabreklosti.
Samo ih motri i dalje :)