Odi na ponistru. 5minuta UV dođe i kroz oblake.Citiraj:
Andora prvotno napisa
Printable View
Odi na ponistru. 5minuta UV dođe i kroz oblake.Citiraj:
Andora prvotno napisa
Hvala Bogu.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Off topipc. Ja skoro o svemu što dođe iz amerike tako mislim :mrgreen:
Moram se počet liječit od teorija zavjere
baš dobro da sam naišla na ovu temu. to me muči skoro dva mjeseca. pedijatrica nam je na prvom pregledu dala AD3 kapi i rekla 6 kapi dnevno. ja došla kući,pročitala recept i zaključila da je to preopasno i pregorko i nepotrebno za dojeno dijete koje provede u šetnji oko pola sata dnevno na suncu. ali sam ja počela umjesto nje piti te vitamine po 6 kapi dnevno, jer mi se čini da je bolje da ih uzme kroz mlijeko. molim vas drage rode i rodani, dajte mi neku potvrdu jesam li u pravu. zaista ne bih htjela svom djetetu naškoditi iz neznanja.
kroz mlijeko ih neće dobit (ili se varam), no 6 kapi je definitivno puno.
ja se držim šetnji dok ne dođu D3 kapi.
AD3 ipak ne dajem.
ovo sam našla na plivinom sajtu
Vitamini topivi u ulju (A, D, E, K) dobro se resorbiraju - unose preko crijeva u organizam, no taj se prijenos može znatno poremetiti uslijed bolesti probavnog sustava, bolesti žuči i bolesti gušterače. Ti se vitamini jako dobro mogu uskladištiti u našem organizmu i to najčešće u jetri i u masnom tkivu, a njihov se suvišak odražava se kao hipervitaminoza i može kao posljedicu imati narušavanje ravnoteže organizma i pojavu bolesti.
A vitamin
A vitamin čine različiti oblici jednog kemijskog spoja kojeg nazivamo retinoičnom kiselinom, pa je točnije ako pod pojmom A vitamina zapravo podrazumjevamo skupinu A vitamina. Naša jetra je glavno "skladište" tog vitamina. Naime, u jetri je pohranjeno 90% svih rezervi vitamina A u organizmu.
Vitamin A važan je u formiranju i održavanju procesa vida. Dobro je poznato da njegovim nedostatkom dolazi do pojave tzv. noćnog ili kokošjeg sljepila, odnosno nemogućnosti prilagodbe oka u uvjetima smanjene svjetlosti. Nadalje, taj vitamin je važan za zdravlje i ljepotu kože, za stvaranje obrambenog sustava organizma, štiti od štetnih utjecaja sunčevih zraka i slobodnih radikala (agresivne čestice koje uništavaju stanične i vanstanične strukture). Nedostatak vitamina A najprije ćemo uočiti u obliku noćne sljepoće, suhoće kože i promjenama na sluznicama. No oprez! Ovaj se vitamin dobro zadržava u tijelu jer nije topiv u vodi. Stanja koja prate visoke količine vitamina A uključuju glavobolju,mučninu, povraćanje, uvećanje jetre uz istovremene promjene na jetri, suhoću sluznice usana, gubitak tjelesne težine. Zabilježene su čak i trovanja vitaminskim preparatima koji sadrže velike količine vitamina A sa smrtnim ishodom.
Značajniji su prehrambeni izvori vitamina A jaja, mlijeko i mlječni proizvodi, dok žute i lisnate zelene biljke poput mrkve, bundeve, špinata, marelica, osiguravaju velike količine jednog narančastog pigmenta - "beta-karotena" iz kojeg u organizmu nastaje vitamina A bez opasnosti da nastupi "predoziranost", zato uživajte u sirovoj mrkvi i dobar tek!
D vitamin
D vitamin je topiv u ulju i ovisno o razini pigmentacije kože koja upija UV svjetlo i stupnju izloženosti suncu, oko 80% tjelesnih potreba može se proizvesti u organizmu. Preostali dio može se pribaviti iz prehrambenih izvora kao što su ribe i žitarice. Zdrava jetra i zdravi bubrezi neophodni su za stvaranje aktivnog oblika vitamina D u našem organizmu.
Osnovna je uloga vitamina D poticanje iskorištavanja kalcija i fosfata iz hrane putem probavnog trakta. Stabilna koncentracija tih iona u plazmi nužna je za normalnu funkciju podražajnih stanica i mineralizaciju kosti. Nedostatak vitamina D u djece očituje se rahitisom. U odraslih se poremećaj očituje bolešću poznatom pod nazivom osteomelacija.
Treba paziti kod davanja preparata tog vitamina u obliku kapi, jer suvišak izaziva pojavu povećane koncentracije kalcija u krvi i povećano izlučivanje kalcija putem mokraće. Nastaju zastoji u rastu, taloženje kalcija, slabost, glavobolja, povraćanje, proljev i prekomjerno izlučivanje mokraće (poliurija).
mi bili kod pedijatrice i rekla da ne preporuca oleovit, jer je to uljna otopina, pa ak dojde do aspiracije, moze biti grdo. MM sad po njenoj preporuci kupio vigantoletten 500 i.e. pakiranje od 30 tableta. svaki dan se otopi po jedna tbl u malo vodice i da.
Kapi iz proizvodnog pogona u Poljskoj nisu stigle pjeske ali su stigle i vec neko vrijeme se nalaze u Zagrebu. Prema Zakonu o lijekovima svaka prva serija proizvoda (laicki to je svaka serija bilo novog prozvoda ili proizvoda kojem se nesto mijenjalo u procesu proizvodnje) mora proci kontrolu na Agenciji za lijekove i nesmije se pustiti u prodaju prije nego sto Agencija izda potvrdu o "ispravnosti". Zato proizvodjac nije uvijek u prilici reci tocan datum kada ce se proizvod naci na trzistu.Citiraj:
p.s. kako je divno vjerovat Plivi da će pošiljka doći početkom ožujka - da, a TEK je 22. 03. Možda kapi iz Poljske donose pješke?!
Ko je ovdje lud? Ovdje svi tako rade, eh meni se ca jednom sedmicno da ih preskocim zato sto pobrkamo njene rutine za spavanje, a tad ih imam obicaj davati....
ovako pise na bocici:
1ml-retinol(vitamin A) 6600 IE,
kolekalciferol (D3 vitamin) 2640 IE
5 kapi- ca 1000 IE vitamin A
ca 400 IE vitamin D3
E, je li ovo previse ili ok mjera?
Ovdje i nema puno sunca, ja sam cesto vani s njom, jos uvijek dojimo na zahtjev i ona je zdrava curica od 10 mjeseci...
Da li i dalje da "preskacem" jednom sedmicno?
[quote="Linea"]Koliko vidim to se radi o razlicitim kolicinama tih tvari u tih par kapi?
Ja sam sad pocela paniciti jer ja dajem svojoj maloj pet kapi na dan, i tako trebam raditi sve do njene pete godine!!!
Ko je ovdje lud? Ovdje svi tako rade, eh meni se ca jednom sedmicno da ih preskocim zato sto pobrkamo njene rutine za spavanje, a tad ih imam obicaj davati....
Trebalo bi biti:ovdje na sjeveru svi tako rade, eh meni se desi jednom sedmicno....
di si na sjeveru Linea? koliko sjeverno?
Jug Svedske..... samo ljeto je ok, zima je siva i vlazna... nema snijega i sunca kao na sjeveru...
Na kapima su te upute o pet kapi na dan u toku pet godina... znaci vazi za citavu Svedsku.. a znam da to preporucuju sve babice ovdje...
Brinem se sad za vitamin A... koliko je previse i skodno?
Da li da insistiram da predjemo na te kapi sto vi kupujete D3?
Ovo me je ozbiljno zabrinulo... :cry:
Cure, jako mi je bitna ova informacija o kolicini tih vitamina u ovim kapima sto ih upotrebljavamo.. je li previse ili je ok...
Da ne otvaram novi topic, pleaseeeee..... :love:
mi bili danas kod pedijatra i ja napomenem kak sam smanjila količinu kapi koje dajem jer smo više vani. na to je on rekao da beba ne može biti toliko na suncu koliko joj vitamina d treba i da mu moram i dalje davati jednaku količinu kao i zimi.
pipajući mu zatiljnu kost ukazao mi je na nedostatak vitamina d, a to se zove kranioneštotonija ili tomija-efekt ping-pong loptice.dakle kosti su mu još premekane za njegovu dob.
e, pa bravo ja! a baš sam se hvalila kak imam jednu bočicu već 3 mjeseca. ja mu jednostavno zaboravim dati. tak da u najboljem slučaju dam 1x tjedno.a sad kak je proljeće krenulo uopće mu ne dajem, baš kad je kišovito,onda da.
linea,pročitaj sastav kapi, vjerojatno nije isti kao u Hrvatskoj. ak sam dobro shvatila, ti švedske kapi koristiš
i moj je imao kranio-nešto... al je vać na slijedećem pregledu bilo ok. i tvom će samo moraš nastavit davat kapi 8)
Zamolila bih nekog tko ima Plivit D3 kupljene u RH da mi pogleda što u uputstvu piše za broj kapi za novorođenčad. Ja sam isto Plivit D3 kupila u Sloveniji i piše za sprečavanje rahitisa za dojenčad i malu djecu 2 kapi na dan, a jedna poznanica mi tvrdi da na njezinima (kupila ih je u RH u isto vrijeme) piše 2-5 kapi pa me baš zanima jel stvarno tako. Rok trajanja mojima je do 07/08.
Te se preporuke stalno mijenjaju, od pedijatra do pedijatra...
I bas tako, variraju u preporukama od 2 do 5 kapi.
Ja preporucujem ovaj link:
http://www.lalecheleague.org/FAQ/vitamin.html
Linea,ti si isto na sjeveru?!Mi isto tu zaglibili u zemlji bez sunca,ha,ha.Tu vele da moram svaki dan davat 5 kapi i tako 2 godine.S tim da mi je pedijatrica savjetovala da kad idemo u Cro ne moram davat kapi jerbo tam ima sunca. :D No mene vise muci to da sam skuzila da u tim kapima ima i nekakvog orahovog(ili ljesnakovog) ulja..nis sad ne kuzim? Pa to onda moze i alergeno bit..grrrrr.Anyway,sad cu prek ljeta probat ne davat taj D-vitamin.Davali smo ga 7 mj po 5 kapi(priznajem nekad bi i zaboravili,)i valjda joj je to okej?!
Meni je pedica rekla, nek se ne bojim vit. A jer je to minimalna doza preporučene količine u kapima. Dala nam je AD3 kapi i to po 5