-
Sta je s magarecim kasljom i haemoph. infl. tip B? Za djecju paralizu znam da je vec dugo nema kod nas i u Americi.
Za vas koji ne cijepite ili izbjegavate cjepiva, planirate li djecu cijepiti u pubertetu protiv tetanusa, Hep B i djevojcice protiv Rubeole?
-
Zorana, one step in time ;) .
-
one step in time :roll: =one step at a time
-
Moj Karlo sa svoje tri godine još nije cjepljen. A i ne planiram ga zasada cjepiti.
Bez obzira od ugroženosti Austrije i Hrvatske od krpeljnog meningoencefalitisa mislim da baš zbog nosača kojeg možeš naći lako na slabo odlakavljenom dječijem tijelu i skinuti ga uopće nije potrebno cjepiti djecu. Pretraživanje tijela i repelenti sasvim su dovoljni za dijete.
Navodno od početka sisanja krvi krpelja imamo šansu od neka dva sata skinuti krpelja bez da on kroz svoju slini pusti mikroorganizme u našu krv.
Bitno je neomamljivati krpelja i neokretati ga nego ga trzajem izvući. Ako i ostane "strašna" glava u mjestu gdje se on uborao, nema veze jer je krpelj bez tijela na mjestu mrtav i ne može ništa pustiti, a čovječje tijelo će to mjesto organizirati upalom i odvojiti od našeg krvotoka.
Ako nekome ovo zvuči naivno, neka se zapita zašto ljudi u ugroženim područjima nisu već svi cjepljeni ili obolili.