Moj prvašić je danas bio na izletu u Gradu mladih, nije nosio nikakav novac, a nije mu, kako se čini, ni trebao.
Printable View
Moj prvašić je danas bio na izletu u Gradu mladih, nije nosio nikakav novac, a nije mu, kako se čini, ni trebao.
ne stavljaj srceka
pitanje bi li moja razmazena jedinica to napravila da joj nisam dan prije najavila tu mogućnost
pa srceko skroz pase. i velikodusnost se uci. mogla je uprkos tvojoj najavi mogucnosti pozivanaj prijatelja na sladoled, to ne napraviti. ali je napravila.
Po meni je 20kn sasvim ok cifra za tako malu dječicu. I mene je raznježila učiteljica koja je kupila slatkać dječici koja nisu imala novaca.
u nizim razredina i B je dobijao 10-20 kn za sladoled, i on je jednom doma dosao u minusu.
Skolu u prirodi su uciteljice super organizirale, ne sjecam se vise koji dogovor je bio, koliko novaca ponijeti, u sitnim apoenima, uciteljica j eonda to pokupila i dnevno im davala "dzeparac" da ne potrose sve prvi dan na sladolede. Isto je bilo i sa slatkisima.
Sada u petom je dobio za Plitvice 40 kn (bili bez rucka pa me bilo strah da ce biti i gladan), potrosio samo 10 (on nikada ne kupuje suvenire) ali je zato drugi dan u kvartovskom ducanu potrosio ostalih 30:sick:.
Slažem se.
Kod nas postoje dvije razredne blagajne, jednu ima učiteljica, a drugu poslijepodnevna odgojiteljica (blagajne, naravno, pune roditelji početkom školske godine i po potrebi kasnije). Iz tih se blagajni na izletima kupuju sladoledi i sve ostalo što je djeci potrebno upravo zato da ne bi došlo do situacije da neka djeca imaju više, neka manje, a neka ništa. Prije svakog izleta dobijemo obavijest što trebamo dati djeci (npr. ponekad užinu nose iz škole, ponekad je potrebna od kuće) i uvijek je naglašeno da djeci ne dajemo novac.
Naši idu na izlet u ponedjeljak. Rečeno nam je da im damo 10 kn za sladoled, a ja ću mu dati 20 za slučaj da neko dijete zaboravi. Sviđa mi se ta vaša ideja pa je kopiram. Inače bi mu dala samo 10, kao što nam je i rečeno.
Možda nije rečeno dovoljno jasno u mom prvom postu, ali kod odlaska u Maksimir nisu postojale nikakve upute oko nošenja novca-pa je polovica razreda ponijela novac za džeparac, a druga ne. Niti za izlet u ponedjeljak ne stoji ništa o potencijalnom džeparcu (iak osmo dobili upute oko opremanja za izlet). No, da se ne ponovi situacija od zadnji put poslat ću s curkom 20kn, nek joj se nađe.
Djeca moraju učiti raspolagati novcem i zato mislim da je dobro staviti im u đep u skladu sa mogućnostima i njihovim godinama, 5, 10, 20 kuna... Ponekad neće kupiti ništa, ponekad će se vratiti s minusom, ali sve je to "životna škola" i dio odrastanja. Treba ih učiti štedljivosti, razvijati osjećaj za druge, ali i ponekad dozvoliti da budu rasipni. Ne mislim da im treba dati 500 kn pa nek ih zdrobe za kojekakvegluposti, nego ono, pustiti ih da budu djeca i kupe si ono što se se njima sviđa.
Moja kćer je išla u školu u prirodi i preporuka učiteljice je bila 20 kn po danu. Dali smo joj 100 (po 10 kn). Nešto je otišlo na slatkače, nešto na suvenirčiće, sir :-) (bili su na nekom OPG-u koji se bavi proizvodnjom sira i poklon mlađoj seki....doma je vratila 40 kn.
moja je jučer bila na cjelodnevnom izletu, unutar županije, drugi grad.
dala sam joj 20kn đeparca.
a ona se vratila sa 3 suvenira (svaki 10kn) i hvalisanjem kako je pojela veeeeliki sladoled od dvije kugle (svaka kugla 5kn).
došlo mi je da je udavim jer je znači žicala okolo novce. i sad ja moram djeci vratit 20kn koje je ova moja žicarošica posudila.
Loryblue:lol::lol:
ima sve predispozicije za ministricu financija RH
Ja sam, kao što sam napisala, za izlet prvašici dala 20 kuna, kao što je bila preporuka učiteljice, a ona se vratila doma s 12 kuna. Kupila si je sladoled, gledala je suvenire, ali niš joj se nije svidjelo, pa nije ni kupila...
Ja nemam jos prvasica ali kad sam sama bila prvasic isla sam jedan tjedan na zimovanje i dva puta po dva tjedna na ljetovanje s drustvom "Nasa djeca". I naravno da sam svaki put dobila novce za suvenire, sladoled (ne svaki dan naravno), razglednice i marke, telefonsku govornicu (ako slucajn bude neka u blizini), izlet u obliznji grad i za "nek se nadje". Svaki put sam sama s tim novcem raspolagala kako znam i umijem, i znalo mi je ostati za povratak u Zagreb. Tako da moram priznati da mi je strano kad netko sumnja nacelno u sposobnost prvasica da racionalno potrosi 20-30kn na izletu.
Nadam se da cu i ja moju djecu uspjeti nauciti kako se postupa s novcem, a mislim ih nauciti i da se u dzepu uvijek treba nac koja kuna za svaki slucaj.
da joj je dat ovu funkciju država bi bankrotirala u pola sata.:mrgreen:
bilo bi dugova na sve strane.:lol:
šalu na stranu, dogovor na roditeljskom sastanku je bio da se djeci da džeparac od 20kn.
ako je moja uspila užicat 20kn, a djeca od kojih je izmuzla novce također su i kupila suvenire i popila sokić i pojela sladoled pitanje je koliko su onda imali džeparca????
kad je moja išla na izlet, mi uopće nismo razmišljai o džeparcu
svi su jeli sladoled. njoj je kupila prijateljica :heart:
drugi put ćemo joj dati 10-20 kuna
Moja ćera je danas rekla kako će nam ona posuditi novce za kamper (da se razumijemo - MM je rekao kako bi super bilo imati kamper (gledali su Peppu) pa je ona rekla da možemo kupiti, he he, a on da je preskupo), otišla do svog novčanika i shvatila da nema ni novčića (mama posudila).
Inače uvijek ubacuje u onu kasicu za pomoć djeci u obrazovanju, a i ponekad dam jedoj ženi nešto love pa joj objasnim zbog čega.
prvašić jučer otišao na bundek s 10kn, kupio sladoled za 5 kn sebi i prijatelju. :-)
btw, i dalje mislim da se raspolaganje novcem ne mora učiti na trosatnom školskom izletu.