Davore ti si otkriće
8)
Printable View
Davore ti si otkriće
8)
hvala svima. jednu turu smo odradili, a za drugu ćemo koristiti pametne savjete mamazike i davora. bravo ljudi :D
probaj palentu s ABC sirom. mmmmmmmmmmmCitiraj:
anchie76 prvotno napisa
Ili s kiselim vrhnjem. Za odrasle (a i za malo veće male gurmane) možeš posuti češnjakom...
Probali smo mi i to 8) I jos dosta drugih verzija, ali se nisam mogla bas svega sjetiti u trenutku pisanja...
Recimo palenta + jogurt + sezam mmmmljac
Ili mljeveni ljesnjaci/bademi u slatku kasicu...mmmmljac
Ideja milion :D
samo da kažem da mi već 4 večeri za redom kuhamo sitne rezance u mlijeku - strašno joj se dopali.
a gotovo za nekoliko minuta (ako ne računam pranje štednjaka nakon što pokipi)...
neko je pitao, zasto ne cokolino?
anchi + apricot su vec odgovorile.
zbog previse secera, koji po meni nije dobar ni za zube, ni za djecu opcenito.
plus navikavanje na preslatki okus.
samo bi jos dodala, kako je fascinantno kako industrija nalazi nacina povecane zarade.
dakle lino bilo koje vrste 50% secera,
nesquik (je li se tako pise) 70% secera,
itd....
secer kosta malo, lino i razni kakaosecerni napitci kostaju puno.
u njima ima zanemarivo malo kakaoa koji je najvrijedniji i najskuplji sastojak. a puno secera. koji je prilicno bezvrijedni sastojak.
voda kosta malo.
mineralna nesto ili puno vise.
a ove nove mineralne vode sa agavom, breskvom, itd... preplavise becke ducane. kostaju jako puno. nisam uvjerena da toliko vrijede.
ali proizvodaci zarade prilicno.
U čokolinu ima 40% šećera, u suhoj tvari. Propisano 30 g u 200 g mlijeka. To je 12 g šećera u 2 deca mlijeka. Cca 1 žlica. Ja toliko slatkoga, bilo šećera bilo meda stavim anyway u jutarnju kašicu, bio griz, zob, ječam. Jel stvarno toliko loše dati zaslađeni jutarnji obrok? Ne treba li on davati ekspolozivnu energiju? Pa slatki zajutrak ili doručak, kažu predstavnici mediternaske kuhinje, je energetski vrlo poticajan način početka dana za djecu koja ovako i onako eksplozivno kreću. Šnita kruha s medom, marmeladom ili džemom je, po meni, isto odličan početak dana. Šećer se trpa u sve i svašta, izvanredan pojačivač okusa, s pravom se anatemizira, ali mislim da za jutarnji obrok ima zeleno svjetlo.
Naravno, protivnik sam ispraznog slatkog deserta (bombona, pudinga, čokoladiranih mlijeka, punjenih, mliječnih čokolada) u drugoj polovici dana, tada moje uživaju ili u voću ili nečem bjelančevinastom ili ako me baš jako volja ispečem kakao-biskvit s provjerenim namirnicama unutra..
Žlica šećera na jednu porciju, brrr, ja volim slatko ali to je previše...
Apricot, dodaješ li što u to mlijeko s rezancima, sol, šećer, začine? Samo tijesto je turbo bljutavo.
ništa, meni je najsuper taj neutralni okus mlijeka i otopljenog škroba.
moja strina na selu je nekada stavljala sol, nekada šećer... ja to nisam mogla jesti...
Probat ćemo i to, lako poslije dodam, ako ništa drugo kraš ekspres. O.t., moj Daniel je jedno vrijeme jeo tijesto s parmezanom, onda pod kraj dodao malo kraš ekspresa...za zasladit :roll:
Ma, samo slatko vrhnje, ono gusto i - da vidiš miline, rukice u vrhnju do pazuha, a rezanci samo iščezavaju :lol:
Nije dobro utoliko što stvara prehrambenu naviku, ljubav prema slatkom koja je intenzivna i dugovječna, nemoguće je riješiti je se. Ja strašno volim slatko... Danas se pitam nije li to možda zato što su mi kad sam bila mala dodavali slatko u kašice, a pouzdano znam da jesu.Citiraj:
Virgo30 prvotno napisa
Pekmez na kruhu OK, šećer u griz radije ne.
Eto. Iskreno hvala na brizi. I ja volim slatko, kao i velika većina gojaznog ogavnog zapadnog stanovništva (pa i istoka..sjetimo se rahatlokuma ili baklava). No..ja sam također mama-štreberica, vrlo pažljivi dozator svega što jedemo.. ako što pročitam, shvatim i zadovoljavajuće je logično toga se i držim, pa i toga da djeci treba davati hranu sa svojom prirodnom slatkoćom slanošću.Citiraj:
Nije dobro utoliko što stvara prehrambenu naviku, ljubav prema slatkom koja je intenzivna i dugovječna, nemoguće je riješiti je se. Ja strašno volim slatko...
No, u nekom slučaju to ne ide... i sad da li je manje zlo dati djetetu kašicu s relativno većim udjelom šećera nego svakodnevno voditi bitke? Jer eto, kad su online dvoje gladne djece ujutro..vrlo je teško svakog dana održati smirenost, sabranost i dobru volju. Nazovimo to šećernom linijom lakšeg otpora. Nikad nijedna, od početka dohrane nije htjela progutati ni žlicu rižolina ni ništa žitno-ugljikohidiračno, a da nema slatkoće, pritom se ne zavaravajući grožđicama ni začinima slatkog mirisa, dok voće, ma koliko kiselo bilo- nikad s zrncem šećera ni keksa.
Jedini, čokolinom, saharozom, medom ili marmeladom zaslađeni obrok moje djece je doručak i katkad čokoladica od 15 g ili komad kolača za užinu . Kad im netko ponudi čokoladu navale, rasprčkaju i pojedu najviše 2 kockice. Same su odbile jesti pudinge, Dukatine, princes uštipke, krempite...i sad budi pametan..
Evo sad sam nedavno kupila bateriju za moju superpreciznu digitalnu vagu sa greškom plusminus 1 gram. Evo..U jednu moju žlicu ide 9 g šećera..za pola litre mlijeka 2 žlice 18 g..stvarno sablažnjivo :shock: ....
Ja mislim da su to jednostavno ukusi. Kg šećera mi traje...cca 2,5 mjeseca sa svim kolačima koje radim. Kriza je...špara se..
ajme, preplavili me mirisi i okusi djetinjstva..........Citiraj:
apricot prvotno napisa
aries, jeste li vi to zvali "jukica"?
virgo cijenim tvoje postove i nacin razmisljanja.
pametni i sa mjerom.
jos davno paracelsus rece da svaka stvar moze biti i lijek i otrov. ovisno o kolicini.
i svatko sam u odnosu na situaciju i stavove sam odlucuje sto ce i kako ce.
gledaj, ja u principu ne uzimam nikakve ljekove. mislim da sam zadnji antibiotik popila prije 15 godina. sve prehlade i slicno rjesavam cajevima, propolisom, globulama i slicno.
ali evo jucer i danas sam uzela aspirin complex, jer me je uhvatila grda prehlada, a moram zavrsiti neke poslove, sutra putujemo u istru, inu moram voditi simo, tamo (igraliste, muzika, prijateljice)...
prije nesto godina, uzela bi si dva dana, odmorila se uz svoju prirodnu apoteku. sad nemam ta dva dana pa rjesavam brzinski i u hodu. ali kao iznimku.
sto hocu reci?
okolnosti uvjetuju puno toga. cokolino ujutro sigurno nije katastrofa.
ali ja sam odlucila drugacije, jer je on meni oznacavao pocetak procesa:
- naviknutost na PREslatki okus- poznajem dovoljno djece koja jedu samo preslatke stvari i sve drugo im je bezukusno. i poznajem dovoljno 5-godisnjaka sa 5 plombi u ustima.
i onda to krene sve dalje i dalje. necemo piti vodu jer je bezukusna.
pitala sam tete u vrticu zasto pored vrca vode uvijek ima i vrc soka- odnosno sirupa razrjedenog vodom. one mi kazu: puno djece odbija piti vodu. a zedni su.
ne razvije se onaj fini prirodno osjet za fine i delikatne arome prirodne slatkoce bundeve mrkve, psenicnih klica, voca i slicno..
naravno da to ne mora tako biti. i sama to vidis na primjeru svoje djece.
ali na nekoj drugoj djeci, vidis da bas krene u krivom mjeru.
ja sam zeljela objasniti zasto cokolino MENI kao svakodnevna hrana nije bio prihvatljiv. i cura je narasla velika i bez njega.
nismo, to je bila jednostavno "pašta na mliku"Citiraj:
apricot prvotno napisa
samo što je baka koristila usitnjenu paštu za špagete :lol:
to s rezancima mi fino zvuči
no hard feelings, ali u svoj ostaloj hrani uživamo bez ikakvih kamuflaža 8)Citiraj:
seni prvotno napisa
ja iz istog razloga bježim od vegete ko vrag od tamjana...
Vidim da se većina buni oko čokolina i ostalih lina, a koristite mikrovalnu. To čudo neće nikad u moj dom. Neću ni ja mom davati lina i te stvari, ali samo pitam lino ne a mikrovalna da?