Potraži ga na Wikipediji.
Printable View
Potraži ga na Wikipediji.
Ima ovdje nešto.
http://www.glas-koncila.hr/index.php...1&news_ID=2337 ,
vadim citat , Rebić :Citiraj:
»Prema tome, smijemo zaključiti da je pitanje o podrijetlu čovjeka«, smatra dr. Rebić, »s obzirom na njegovo tijelo, još uvijek u katoličkoj teologiji otvoreno. Dana je sloboda katoličkim teolozima da zastupaju evoluciju u izvjesnom smislu kao vjerojatnu tezu. Ista je takva sloboda dana i svim vjernicima. Dužnost je znanosti da nam o pitanju postanka čovjekova tijela u budućnosti pruži točnije i sigurnije podatke.«
pa zar nije još prije 5-6 godina papa objavio da je darwinova teorija u skladu s biblijom. al da se neće ispričati darwinu :mrgreen:
Papa Pio XII. je 1950. u enciklici Humane generis naveo da su za Crkvu prihvatljiva istraživanja prirodnih znanosti o porijeklu čovjeka. Ivan Pavao II. i Benedikt XVI potvrdili su da nema konflikta između vjere i teorije evolucije. No ostaje nešto što razlikuje crkveno učenje o postanku svijeta i čovjeka od materijalističke interpretacije: naime, vjernici vjeruju da je evolucija svjesno Božje djelo, a ne samo produkt slučaja, odnosno slučajnih mutacija. Čovjek nije samo produkt slučaja i pogrešaka, nastao bez razuma i razloga.Dakle, Crkva prihvaća evoluciju, to jest postupni nastanak života, ali na način da taj život proizlazi iz logosa, s razlogom i svrhom. Knjiga postanka objašnjava što čovjek Bogu jest, zašto je i s kojom svrhom stvoren. Benedikt XVI je još kao prefekt Kongregacije za nauk vjere pisao o tome, a kao papa je proglasio američki sukob kreacionizma i evolucionizma apsurdnim.
KKC puno govori o tome, a ovdje ću citirati samo ovo:
283 Pitanje o porijeklu svijeta i čovjeka predmet je brojnih znanstvenih istrazivanja koja su izvanredno obogatila naše znanje o starosti i razmjerima svemira, o postanku raznih oblika života i o pojavi čovjeka. Ta
nas otkrića pozivaju da se jos vise divimo veličini Stvoritelja, da mu zahvaljujemo za sva njegova djela i za um i mudrost koju daje učenjacima i istraživačima.
284 Velikom zanimanju za ta istraživanja snažan je poticaj pitanje drugoga reda koje nadilazi područje vlastito prirodnim znanostima. Ne radi se samo o tome da se zna kada je i kako tvarno nastao svemir, ni kada se pojavio čovjek, nego radije da se otkrije koji je smisao toga porijekla: vlada li njime slučaj, slijepa kob, bezimena nuzda, ili neko nadsvjetsko, razumno i dobro Biće zvano Bog…
Ovo s isprikom je došlo na inicijativu Anglikanske crkve 2008. da se treba Darwinu ispričati. Vatikan je ocijenio da to nije potrebno, jer, za razliku od Protestantskih crkava, Katolička crkva nikad nije osudila Darwina niti je njegova knjiga bila na Indeksu zabranjenih knjiga. Godine 2009. Pontifikalno sveučilište Gregoriana je u Rimu organiziralo znanstveni skup na svjetskoj razini o biološkoj evoluciji, u povodu 150. godišnjice objavljivanja Darwinova djela.
ta biblija je stvarno čudo. da znanost jednom i dokaže sa sto-postotnom sigurnošću da boga nema, katolički teolozi i filozofi bi razvili filozofiju da je i to u skladu s biblijom.
:mrgreen:
što je možda i jedan od dokaza da je biblija stvarno božja riječ :-o :mrgreen:
Biblija je čudo :) Čudo Božje
[QUOTE=Nena-Jabuka;2292421]Ima ovdje nešto.
http://www.glas-koncila.hr/index.php...1&news_ID=2337 ,
Ako je ovo odgovor meni, moram priznati da nisam u clanku procitala da kc prihvaca teoriju velikog praska. Bas suprotno.
A i clanak se uglavnom bavi evolucijom, a to znam kako crkva tumaci.
Samo sta evolucija ostavlja nadu da ce se razvit stogod bolje i razumnije od covjeka, a Biblija?
[QUOTE=enela;2292669]
http://www.vatican.va/roman_curia/co...rdship_en.html - o nastanku svemira se govori u točki 63.
Ovo mi je razjasnilo stav kc prema nekim znanstvenim cinjenicama i teorijama. Nadam se.Citiraj:
Christians have the responsibility to locate the modern scientific understanding of the universe within the context of the theology of creation.
Hvala Zdenka2.
Pretpostavljam da je učiteljica pričala o Sv. Barbari i Sv. Luciji u okviru adventskih običaja sijanja pšenice, dječjih povorki sa svjetlom i sl, pa je tome dodala i priču o njihovom mučeništvu, koje i nije priča nego povijesna činjenica. Toga ima i danas i to masovno - Nigerija, Indija, Sirija...
MIslim da roditelji trebaju reagirati ako misle da su neki sadržaji koji se u školi nude neprikladni za njihovu djecu.
Pa općenito mislim da ukoliko roditelj ne prihvaća nauk Katoličke crkve, njihova tumaćenja i program koji se prezentira na vjeronauku, ne treba upisivati djecu na školski vjeronauk. Moja cura ne ide na vjeronauk, i mislim da je to dobra odluka. Inače bi vjerojatno i ja postavljala pitanja kakva postavlja daddy.
pa dobro deaedi, al ima situacija gdje jedan roditelj prihvaća, a drugi ne prihvaća. a program se može prezentirati na jedan i na drugi način.
a priča o ocu koji drubi glavu kćeri vjernici (ajd poslije ga grom ubije :mrgreen: ) ne vjerujem da je dio kurikuluma za prvi razred. :-/
Rekla bih da daddy misli da eksplicitni opisi mučeništva nisu primjereni za djecu te dobi, i ja se sa time slažem.
Ali to je stvarno do učiteljice, u vjeronaučnom udžbeniku nema tih priča - uči se o svecima i mučenicima, ali rekla bih da je odluka vjeroučitelja što će pričati o tome.
Evo, recimo u drugom razredu su sada učili o Abrahamu, no ne spominje se žrtvovanje Izaka - a to je recimo nešto što pretpostavljam da dijete od osam godina ne bi baš lako shvatilo, znači sadržaj je prilagođen dobi.
Slažem se... Ovisi o predavaču, u svakom slučaju. Ovo je tema za roditeljski sastanak, pogotovo ako su i drugi roditelji primijetili pretjeranu revnost vjeroučiteljice + potpuno odsustvo osjećaja za mjeru i način.
(U razredu mog starijeg bilo je sličnih problema pa se to raspravilo na roditeljskom sastanku zajedno i na predmetnim informacijama svatko za svoje dijete, a kod mlađeg koji ima drugu vjeroučiteljicu sve je išlo i još uvijek ide glatko i nenametljivo...)
ovako je kod nas. suprug je vjernik, ja nisam. bome ćemo ih lijepo zbuniti sa svojim interpretacijama biblije, vjere i crkve.
samo se nadam da ih ne počnu izlagati na vjeronauku.
bit će mi drago da vjeronauk shvate kao zabavu i druženje, da iz njega izvuku poučne poruke.
to je sve šta očekujem od tog predmeta.
Moj sin ne ide na vjeronauk, ali je silom prilika i stjecajem okolnosti morao odslušati par sati vjeronauka u razredu pa mi je doma došao s pričom o Abrahamu i Izaku i bogme sam bila prisiljena upustiti se u priče za koje uopće ne smatram da ih on sa svojih 8 godina mora znati i razumjeti.
Tako da sadržaj zaista ovisi o odluci vjeroučitelja. Žalosno je samo što smo mi kao roditelji odabrali sasvim drugu opciju, a i opet mi dijete sluša ono što - po našoj odluci i slobodi izbora - ne bi trebalo slušati.
http://www.youtube.com/watch?v=KiMNzQi3OqY
od 00:18 djeca u židovskoj školi raspravljaju o toj situaciji... dobro mali veli, jednom kad je podigao nož kao da ga jest ubo u srce. iz filma "vjernik" (inače jako dobar film)
ja se sjećam da se moji roditelji nisu nikako slagali s tadašnjim školskim programom odnosno s onim što bi mi klinci prenosili iz škole ili donosili ispisano u bilježnicama
to što sam čula različite tvrdnje mislim da mi je samo koristilo
brzo sam shvatila da nema apsolutnih istina, po mom mišljenju svakome je bolje da to što prije spozna
moje dijete još ne ide u školu ali se susreće s različitim vjerovanjima, čim smo došli do nekih škakljivih pitanja bila sam spremna objasniti da neki ljudi vjeruju da jedno a drugi drugo, ali da pravu istinu malo tko zna
O postanku svijeta i čovjeka također se još raspravlja, ako kreacionizam ni ne računamo. Zašto to ne bi rekli djeci?
Što se tiče odsijecanja glave, ne znam što bih rekla. Sjećam se i da sam u toj dobi mogla pročitati razne krvave priče (mitove, bajke) a da me ne bi toliko dirale. Kao što djeca ne reagiraju na krvave detalje u bajkama. Ipak, učili smo o mučenjima narodnih heroja i konclogorima i to bi nas diralo - jer je bilo ispričano s namjerom i na takav način da nas dirne. Dakle hoće li tvoje dijete imati neke negativne posljedice od tih priča ovisi o karakteru tvog djeteta i o načinu na koji im vjeroučiteljica predstavlja te dijelove priče.
Mislim dakle da tvoje dijete (najvjerojatnije) neće imati noćne more niti će biti previše zbunjeno ako joj objasniš da možda vjeroučiteljica nije uvijek u pravu, kao što ni ti nisi uvijek u pravu.
To ipak ne znači da ne trebaš reagirati ako misliš da su neki sadržaji neprimjereni, niti da smatram da je uredu što se vjeronauk održava u školi.
u biti, morala bih se editirati - umjesto pravu istinu malo tko zna trebala sam napisati pravu istinu nitko ne može znati
pa ti si došla čak do kraja posta 8-)
ali zašto ne? tako skidaš unaprijed odgovornost sa sebe :mrgreen:
Ispitala sam Anitu, ona je prvi razred. Oni imaju udzbenik "Ucimo ljubiti Boga i ljude". Ucili su o svecima u dijelu "Ljudi i poslije smrti zive s Bogom" (to je bio dio vezan uz Dusni dan). U sklopu cijele price o umiranju i zivotu ucili su i o svecima ( kul pricice, nikakava mucenja i sl).
Dio o sv. Barbari su radili vezano uz 4. prosinac, dobili su slicicu koju je trebalo obojati, izrezati i zalijepiti u biljeznicu, i yup, culi su kako je njen tata dao da joj odsijeku glavu jer se nije htjela odreci Boga. Kaze da su svi rekli kako je to grozno, i vjeroucitelj se slozio da je to grozno (sto je tata dao takav nalog, nisu ulazili dalje u raspravu).
Okej, ima jos ubijanja, Kain je ubio Abela (gledali su neki crtic). Doduse, Anita iz svega toga izvlaci moralne pouke (tipa: nije lijepo ubiti svoga brata ako si ljubomoran) i nastavlja dalje.
Mislim da bi bilo dobro da roditelji odluce, sto ce im djeca uciti u skoli. Oli evoluciju da je eto slucajno nastao ili kreacionizam da je stvoren Inteligentnim procesom.
slažem se sa stormom, mi se također trudimo da djeci objasnimo različita vjerovanja - sve na nivou priča.
ali su u ovoj dobi te priče daleko od porodičnih odsijecanja glava, makar bila dio folklora.
Moje je mišljenje da se evoluciju i kreacionizam nikako ne bi smjelo izjednačavati, a naročito ne u školi.
Evolucija je znanstvena teorija, do koje se došlo na temelju činjenica, hipoteza i znanstvenih metoda. U znanosti nema vjerovanja/nevjerovanja, hipoteze se provjeravaju i na kraju prihvaćaju ili odbacuju, ovisno o dokazima.
Kreacionizam je tumačenje koje nema znanstvenu podlogu, samo vjersku.
Ipak, dokaza za evoluciju danas je toliko da je apsurdno u 21. stoljeću govoriti da bilo tko, a naročito dijete u osnovnoj školi, samo treba odlučiti hoće li im vjerovati ili ne :zbunj:
Inače, čini mi se da u našim školama ipak (još) nema opasnosti od ovakvih dvojbi, jer kreacionizam nije toliko došao do izražaja (kao u nekim američkim sredinama).
Mozda zvuci glupo, pa da pojasnim - hoce li moje dijete sa 7 godina vjerovati da je svijet stvorio Bog ili je nastao ovako ili onako je stvarno njena stvar.
Sjecam se kad smo obradivali teoriju nastanka svijeta na jednom satu biologije u srednjoj skoli pa je profesorica iznijela nekoliko teorija o nastanku - meni je bilo fascinantno sto mnogi nisu culi i teoriju da su zivot na Zemlju donijeli vanzemaljci :kez:
tanja, nije poanta u izjednacivanju teorija. na biogiji ce uciti o evoluciji, na vjeronauku npr o kreacionizmu, no nismo mi ti koji ce za njih odluciti u sto ce oni vjerovati.
dijete mora znati razliku između znanosti (znanstvene metode, hipoteze, dokaza) i religije (vjerovanja).
time mu ne oduzimaš mogućnost da odabere vjerovati. ali tu jednostavno ne ide znak jednakosti.