ovo moje se odnosi na post od apri
Printable View
ovo moje se odnosi na post od apri
A sad mi je jasno odakle onaj miris paljevine u hrani iz woka... :P
Nisam naisla na verzije sa vrhnjem.
U woku se moze i ne mora koristiti ulje, ali dobro je koristiti ulje koje dobro podnosi visoku temperaturu (kikiriki, palmino). Po mom iskustvu ovisi i koje meso koristis, naprimjer ako uzimas svinjetinu nije potrebno ulje, a ako koristis piletinu ili puretinu treba ti malo ulja.
Inace najjednostavnija je verzija, na ulju preprzis meso narezano na rezance, zatim izvadis meso, odlijes ulje, ubacis povrce nasjeckano na rezance ili manje komade, promijesas, povrce pusti malo vode, dodas soja sos i na kraju vratis meso i posluzis na rizi ili kus kus ili vec kak hoces.
prvo se wok zagrije na vatri, zatim dvije zlice ulja (kikiriki, sezam...).
poriluk izrezan na kolutice skupa sa sjeckanim dumbirom ubaciti unutra.
par minuta vrtiti (hrana se mora stalno okretati onom drvenom mjesalicom), zatim tikvice na kolutice, cetvrine kolutica, stapice kako tko voli.
nakon par minuta sampinjoni i dimljeni tofu izrezan na kocke.
jos par minuta vrtiti, zatim dodati dvije zlice soja ili tamari sosa, jos promjesati i to je to.
sluziti samo ili sa kuhanom rizom, prosom, qinoom, tjesteninom.
Ja samo gledam sta pisete. Ponosni smo vlasnici velikog, teskog i gusenog woka od prije tjedan dana. Jednom sam radila rizu s povrcem u njemu i bilo je fino, ali meni je fino i iz obicnog lonca. :P
A sto zauzme mjesta u kuhinji ...
Jos cekam i recepte, pa ajde se raspisite...
zašto bih ja wok (apropos ovoga od anchi pp da je fino i iz lonca)?
kako stalno naglašavam, kod mene se ručak kuha u jednoj posudi, a čini mi se da wok pruža više mogućnosti za to: pirjaš meso, pa ga digneš na stijenke i za to vrijeme pirjaš povrće. na kraju sve sjediniš.
ja tako planiram i sa rižom, ali ne znam hoće li uspjeti. zato moram probati.
meso koje se priprema u woku MORA biti marinirano.Citiraj:
srecica prvotno napisa
To vam kaže neko ko je u srednjoj zarađivao đeparac kao ispomoć u kineskom restoranu ;)
sa rižom ili kineskom "staklenom" tjesteninom mora uspjeti!Citiraj:
apricot prvotno napisa
Ja sam ga kupila prije cca 2 godine u Metrou na sniženju za 200 kn;težak je jako i jako sam zadovoljna;oprala sam ga samo prije prve upotrebe,sad ga samo pobrišem papirnatim ubrusom.
Rižu uvijek skuham posebno i dodam pred kraj ostalim sastojcima i uvijek je super.
kako mislis ovo izvesti?Citiraj:
pirjaš meso, pa ga digneš na stijenke
moj "wok" (pod navodnicima, jer ocito ne spada u kategoriju oridjidji wokova :mrgreen: ) nema nikakve izbocine da se digne bilo sta :?
je l kuhate s njim na staklokeramičkoj ploči?
Ma trebas ga oprat al ne ga ribat. Moj izgleda bas onako kako kaze gore:Citiraj:
Bubica prvotno napisa
After repeated use and the proper care, your wok will develop a beautiful, black patina and food no longer will stick to the surface during cooking.
Operem ga toplom vodom, s ribalicom po potrebi i osusim na sporetu ili krpom. Ne trebamo vise premazivati uljem nakon pranja (dok smo to radili ja bih stavila malo ulja u wok, mozda zlicu, pa to ulje razmzala po unutrasnjosti s papirnatim rucnikom ili salvetom).
Teflonski wok ne valja za pravu kinesku kuhinju jer se ona mora raditi na jakoj vatri a teflon se ne smije zagrijavati na visoj od osrednje temperature, u suprotnom je opasan po zdravlje.
Ovako izgleda nas wok: slika.
a ja sam ga vidjela i punog, buaaaaaa...Citiraj:
Ancica prvotno napisa
emily, kakve izbočine.
pa digneš na bočne stranice, na plašt... stijenke...ono što nije dno.
ne znam kako da kažem.
kreće era woka :D
tnx apri
mi smo dobili veliki gusani, jednom smo ga koristili, bilo je fino ali nemoguće za očistiti, stavili smo neki dresing, mm je jedva skinuo ostatke , ali je ostala crta po rubu - od tada stoji jer mi se neda maltretitati sa njim dok 100% nisam sigurna kako ga goristiti
Vidjela sam neki dan na stranicama kupi-prodaj, kineski wok, gusani, (što ne volim tu riječ, podsjeća me na guske) za 250 kn.
ja dobila za dar za vjenčanje super wok- WMF. vidim da je netko preporučio dućane u Beču, a kod nas ih ima u Mülleru-samo mislim da su dosta skupi. ovaj moj, poslije sam vidjela, košta oko 500 kn. ja sama ne bih dala toliko! hvala gostima :mrgreen:
Yok i zaboravi. Wok funkcionira jedino ako kuhaš u skladu s kineskim principima, a to znači na pravoj pravcatoj vatri i to jakoj.Citiraj:
Vrijeska prvotno napisa
I mi imamo keramičku i ne pada mi na pamet zamarati se oko woka.
Umjesto toga, možeš (uz malo truda) postići skoro iste efekte u običnom željeznom suđu.
Mirta30, za temeljito čišćenje gusanog woka treba samo jaka vatra, malo strpljenja i otvoren kuhinjski prozor/ventilator na jako: griješ dok sav smrad ne ode van u vidu dima i potom pustiš da se postupno ohladi kako ne bi pukao. Ohlađeni wok premažeš uljem, ili ako više voliš kineski štih - svinjskom mašću.
postoje dvije vrste woka, ljetni i zimski, odnosno za pripremanje hrane u toplijoj sezoni i hladnijoj. tako su mi bar kinezi objasnili. ljetni wok je od zeljeza, a zimski od gusa. ja imam gusani, kupljen u merkatoru na snizenju za 350 kn, i jos sam s njim dobila sest malih tanjura, sest velikih plitkih tanju, sest zdjelica za juhu i sest zlica. sve po sest! a kao ljetni mi sluzi tefalov wok vec duze vrijeme.
vidite što sam našla:
http://www.bionovaskk.si/bio21/
ima i recepata i cijena...
i don't get it :?Citiraj:
emily, kakve izbočine.
pa digneš na bočne stranice, na plašt... stijenke...ono što nije dno.
pa sve sklizna natrag unutra :/
sta mislite o emajliranom wok-u, ima u mercatoru (slovenacki)
emily, ne sklizne :)Citiraj:
emily prvotno napisa
kod woka je bitno da je težak što bi automatski trebalo značiti i da su mu stjenke debele...duže se zagrijava ali se zagrijava ravnomjerno
ja kupila danas u mercatoru, emajlirani wok slovenacke proizvodnje.
proizvodjac je EMOETT d.o.o. i to im je nekakva BIO-linija posudja.
crn je,ima mrezicu za cedjenje, dve rucke sa strane, tezak poklopac a i sam je tezak. probam pa javim utiske.
probala i mogu reci da je odlican
išla sam jučer u Merkur... 942 kune!
Možda, kada bi sve sam odradio!
Pored njega, u Lesnini (prema bubicinom naputku) bio jedan na sniženju, sa 400 na 200, ali metalna drška i nikako mi nije "ležala" u ruci.
Potraga traje i dalje (ništa ne bih rekla da prošli tjedan nisam bila u Tchibu) :x
Da li si pogledala ovaj sto sam ja kupila? Bilo ih je i u Merkuru ali nisu bili na akciji.
ne bih ja sa dvije ručke: kad dižem nešto teško, drugom rukom se moram pridržavati za element.
inače padam :lol:
pa ti kuvas za vojsku ;)
ma ne, samo za nas dvoje (dijete se tu i tamo prišlepa).
ali wok je sam po sebi toliko težak da mi klecaju koljena.
Apricot, bit će od hipoglikemije :lol:
neeeee, od diskushernijeeeeee :lol:
ja imam ken hom wok, sa tv prodaje
nije gusani, al je težak
pa više koristim tefalov
eto, a baš danas mislim kako već dugo nisam radila povrće na rezance u tom woku
neka telepatija u điru
ja mećem i vrhnje
odličan wok prodaju u metro-u, od lijevanog željeza, košta 97,48 kn
jucer sam u IKEI vidjela najnoviji wok, pa se pitam jel to taj o kojem ste pisale. Ovaj je na snizenju oko 6 Euro, velik sa onom resetkom- rostilj dopola :/
ma to je taj što ništa ne valja!
a sto ne valja nista?
Maloprije mi narucio brat ovaj da mu kupim i donesem :/
da podignem temu
je li netko kupio i gdje u zadnje vrijeme dobar wok
po mogucnosti u splitu i zagrebu
ja škicam onaj u bio&bio, čini mi se mali, ali je od lijevanog željeza
200 kn, čini mi se
ima li tko?