nisam reka da je ganache, nego kao ganache
rijetka je kao smjesa za palačinke
ali, ok, ja nisam tako spretna kuharica, moja ganache je isto rijetka, nikako se ne može mazati već se lijeva
gusta je kao liker od jaja :-)
Printable View
nisam reka da je ganache, nego kao ganache
rijetka je kao smjesa za palačinke
ali, ok, ja nisam tako spretna kuharica, moja ganache je isto rijetka, nikako se ne može mazati već se lijeva
gusta je kao liker od jaja :-)
kad bi radila markizu (a nju bi radila tako da se od biskvita napravi kao bacva s poklopcem) radila bi tako da bi izvadila biskvit iz kalupa, izrezala ga, u kalup stavila najlon, vratila biskvit (dijelove), napunila kremom, stavila u frizider da se stisne i pomocu vrece izvadila sve van.
znam da nije kao tvoj, ali ja se ne bi zahebavala s trakicama
metro
eh
pa čemu bi onda forum služio?!
tc, tc, tc...
baš smo lijepo porazgovarale
žene, da vi vidite taj kalup... koji prekrasan oblik
savršen <3
pa slikaj ga pa cemo vidjeti.
ja imam neki u oblku zvijezde, poklonila mi frendica, jer joj nisam dala jesto krancle, pred bozic, koje je moj muz ponudio, a ja dreknula NEEEEEEEEEE DAAAAAAAAAAAAAAAAM.
i danas me zezaju na taj racun, ali mi se nije dalo provesti jos jedan dan da bi ispekla i namazala pekmezom isti.
no da se vratim na temu. ja nemam pojma sta bi u tom kalupu ispekla, a kamoli kako bi vadila.
pa mi ovo daje ideje, no ja nemam ni tortu koju bi radila.
ja samo gledam sta bi jela, jer sam gladna
:mrgreen: mene sad stvarno zanima, kakvo je to Ipak srce koje je tebe toliko osvojilo! Sigurno ima neku čaroliju, a nećeš nam reći, od koje su kolači savršeni :mrgreen:
Uvijek možeš napraviti običnu okruglu tortu, a tom svaršenom obliku pomoći turpije i šmirg-papira dobro naoštriti rubove, pa ti on posluži kao model za izrezivanje.
8-)
kad je apri u pitanju ona bi napravila dobar kalup po kojem bi narpavila to savrseno srce.
kod mene bi bilo dobro da ispadne bilo sto. sad me sram idem se :škartoc: kako ja izrezem kolace.
ma znam da jest, ko i plava rajngla strine iz bosne.Citiraj:
žene, da vi vidite taj kalup... koji prekrasan oblik
savršen <3
ali pusti to, i tako bi ti rezanje trakica ubilo svaki sentiment.
nije rajngla, nego lavor u kojem je držala brašno
sad mi sve suze krenule :-(
hebalo vas srce!
Stavi sliku kalupa ili nađi neki link, da se divimo...
Offt. ja imam starinski terakota kalup u obliku srca, rebrasti. Jedino što se može peći u tome je engleski kolač sa suhim voćem i slična teška tijesta, a isto stavim papir na dno da lakše ispadne. Čak ni klasično dizano tijesto ne ide - zalijepi se, bez obzira čime ga mažem i posipam.To je prastari kalup, tradicionalni. Dok još nije bilo pek papira, znala sam staviti običnu bijelu salvetu i držalo je vodu, ali nije pogodno za kolače s filom.
Ont. baš bih ga mogla upotrijebiti i ispeći štogod u njemu, mislim da ga djeca nikad nisu vidjela u upotrebi.
ajde da se prikačim na temu:
a kako izvaditi kolač iz kalupa za kuglof, srneći hrbat ili šarlotu
(sve ih imam a nikad upotrijebila)
jel će biti dovoljno ako kalup dobro namastim i pobrašnim?
tajna je u dobro namastiti i pobrašniti ( hoda i da se brašna s kukuruznim brašnom)
ja u terakotama pečem povrće, krumpir, ribu, meso... nema boljeg okusa
Meni se najbolje pokazalo kad debelo rukom namažem maslacem + obilno posipam krušnim mrvicama i još protresem, da se zalijepe na taj razmuljani maslac. Nije da uživam u tome, ali ako mi je baš jako bitno - to je to.
Naravno, krušne mrvice nisu za one koji su na bezglutenskom režimu. Funkcionira i sa svim drugim vrstama grisa, oštrog brašna ili što već stavljamo u kolače.
Naravno! Musaka, sve vrste složenaca, čak i ona torta od palente i mljevenog mesa... Ček malo - imam ih nekoliko: smeđi veliki, zeleni okrugli srednji, crveni pravokutni srednji (idealan za mesnu štrucu), narančasti mali...i odlični su.
Ali ovaj stari kalup u obliku srca me svrbi da ga ponovno probam iskoristiti za kolač (dugo nisam, imam klasične zenkerove modle za kuglof pa ovo dugo duuuugo nije došlo na red).
Peterlin,To te srce vuče, Valentinovo ie blizu ;)
em, to imaš po viteškim sajmovima
ima i drugdje, ali ja sam tri kupila na tri različita sajma, uvijek ima tih grnčara
i za ok lovu
i ja imam kalup srce keramički koji se ne otvara i u njemu sam par puta pravila parfe ili jogurt tortu tako da sam nakon pečenja biskvita izvadila ga i obložila kalup alu folijom i sipala kremu i gore stavila biskvit i kad se stegne samo okreneš
Ja ih isto imam nekoliko, što pravih glinenih iz Srbije i Makedonije, za gravče i sl... što onih iz dućana u lijepim oblicima za kruh i kuglof... a nedavno sam u Ikei kupila još dva pravokutna taman veličine Barilla lazanji. :)
I svi bez poklopca... a ja bi s poklopcem.. a di tog ima?
Kalup za kuglof dobro namastim maslacem i pobrašnim oštrim brašnom. Kuglof vadim van kad je još topao.
I ja bi isto... Sve si mislim da bi toga moglo biti u Sloveniji. Kad budemo na proljeće išli tam, ponjušit ću malo.
Ima i na Njuškalu, evo: http://www.njuskalo.hr/sudje-posudje...-oglas-3598586
Ali svojevremeno je netko ovdje na forumu pisao o crnom keramičkom posuđu s poklopcima. To je bilo prekrasno, ali ne sjećam se više detalja.
Sorry, to je nama stalno u upotrebi. Ove manje posude su iznutra bijelo glazirane, pa ih koristim za sve - glavna jela, priloge, salate, čak i kao zdjele za voće, a idu i u pećnicu, suđericu, čak i mikrovalnu (rijetko). Skupilo ih se toliko jer su prije valjda desetak godina bile dostupne na bonove u trgovini gdje moji roditelji redovno kupuju, pa su me zasuli - dobila tri komada. Mislila sam da će biti viška, ali figa - sve se to koristi.
Ja sam mislila radit ovaj vikend panna cottu u kalupu za kuglof, to ne mogu masnit i brašnit. U receptu piše "izliti u navlaženi kalup", je li netko to radio, je li to dovoljno kad se krema stegne da lijepo izađe?
Ja sam ubacila panna cottu u plastični kalup za puding, navlažen, i to je radilo.
Pa nije loša ova iz linka... autentična. :)
Ali ova mi je ljepša, a ima ih u više dimenzija http://www.loncarstvo-buser.com/pdf/...TAK-PEKACI.pdf
Hvala na ideji... zvala sam da vidim cijenu ne javljaju se... valjda je prerano. Štore su mi usput kad idem k baki, bude li cijena prihvatljiva, kupiti ću.
Evo javio se. 26 cm je 29 eur, 30 cm je 39 eur.
i ja isto.
ALI :D
kad bi ubacila u one male kalupe (porcija) to bi se brzo ohladilo, no kad bi ubacila u veliki (ono, za rezat sta god je unutra veliki) on bi se puno puno duze hladio. par puta sam se zeznula i prerano okrenula.
inace kad nisam imala kalupe radila bi u obicne zdjelice ili salice, samo sam ih smocila, kao i za puding, uredno je sve islo van.
:klap:
Našla sam još i ovo, ali više mi se sviđaju šarene posude (možda svratim do Zaboka): http://crofi.com/kralj/loncarstvo_kralj.htm
vratimo se torti srcolikoj. molim apri da mi otkrije kako ce to rezati na šnite? (eno kalup stoji godinama jer mi okp brani rezati nejednake snite)
:lol: :klap:
Offt. kod mene doma se nikad ne režu jednake šnite jer mm i stariji sin pojedu duplu (pa čemu rezati dvije) a mlađi sin i ja pojedemo jednu zajedno.
Ont. evo jedne slike gdje se vidi izrezana torta - nije mi to ružno:
https://www.google.hr/search?q=torta...ra%3B430%3B366