e sad da nisi uzela godišnji djete bi bilo u nekoj drugoj grupi isto zbrinuto.
Printable View
Mi se nikad ne vozimo busom, pa moram priznati da nisam ni znala da se ne smije...
A niti o sigurnosti nisam bas razmisljala jer mi nije trebalo :unsure:
Malo off t...kako sigurno voziti tako malo dijete npr. zet busu (ne provociram, stvarno me zanima,ako se nadjemo u prilici) - jel bila takva tema, ne mogu bas pretrazivati s mobitela
nikako
pravilnik kaze da dijete ne smije biti u kolicima, vec u narucju
zakon se ne odnosi na javni prijevoz
zato je nastao pravilnik za predskolske i skolske ustanove
jer je u prvom slucaju odgovornost na roditeljima
a u drugome - na ustanovama
Mene recimo muči što moramo potpisati suglasnost da dijete ide busom na izlet, a nigdje nije navedeno da će biti vezano. Što s tim?
nazovi prijevoznika i zahtijevaj da se djeca prevoze prema Pravilniku
Mi smo predložili ali je teta rekla da oni to ne prakticiraju, što mi je i jasno jer taj dan ima na popisu i brizi 22 djece npr., a ne 23 ili 24 i tako treba i ostati. Taj dan je moje dijete bilo predviđeno ili za u drugu grupu ili za moju brigu, što smo i prihvatili. Kažem, otišli smo u muzej, dapače u nekoliko njih, nije problem. Ove godine će ići L., a neka druga djeca neće...
A ništa, pitati ću sutra ravnateljicu da li će djeca biti vezana u busu. Uh. Predviđam okretanje očima.
Evo našla nešto: http://www.cvh.hr/cvh/propisi-i-uput...oze-djeca.aspx
Citiraj:
Članak 2.Autobusi kojima se obavljanja organizirani prijevoz djece, mora ispunjavati sljedeće posebne uvjete:
- vanjska prednja i stražnja lijeva strana autobusa mora biti obilježena posebnim znakom za prijevoz djece,
- unutrašnjost autobusa mora biti čista i neoštećena (sjedala, podovi, bočne stranice, rasvjetna tijela),
- mora imati osnovni pribor za interventno čišćenje vozila (metla, lopatica, posuda, spužva i sl.),
- mora imati ispravan uređaj za zagrijavanje i prozračivanje vozila,
- vanjske površine autobusa moraju biti neoštećene, a ako su sanirane, sanacija mora biti izvedena uredno,
- svi znakovi obavijesti i natpisi unutar autobusa (ulaz, izlaz, izlaz za nuždu i sl.) moraju biti napisani najmanje na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu,
- sva sjedala moraju biti tapecirana,
- sva sjedala moraju imati naslon za glavu,
- sigurnosni pojas mora biti ugrađen na svim sjedalima,
- na svim sjedalima moraju biti nasloni za ruke,
- ako u autobusu postoje smjesta za stajanje, ne smiju se koristiti.
Ma nisam uopće sigurna da želim pitati. Ispasti ću čudakinja (ili luđakinja). :roll:
1000 posto sam sigurna da idu bez pojaseva.:roll:
Da bi autoprijevoznik mogao ponuditi svoju uslugu djecjem vrticu obavezan je imati naslone za ruke i pojaseve u funkciji.
Kada djeca ulaze u bus jedan odgajatelj ih u busu smjesta i zakopcava pojaseve te spusta naslone. Kada svi udu jos jednom se prebroje djeca i pregledaju pojaseve te se tek tada smije krenuti.