ovo si moram isprintat i staviti na frizider zajedno s jelovnikom i popisom za ducan.
Printable View
Ufff, nemoj raketu, to se rado kvari (apricot je pisala o tome negdje na topicu o ekspres loncima). Ja imam neki istočnonjemački, težak je ko 100 vragova i već star, ali radi. Ima poklopac na vijak, a ja više volim one s pernim mehanizmom. Imala sam nekoliko godina paralelno dva lonca i bome mi nije bilo viška.
Vidjela u Sparu nešto slično onome što sam imala prije (Lagostina - bio je savršen, ali me ostavio - raspao mu se poklopac).
Povremeno imaju akcije, pa ga se može dobiti za tristotinjak kuna, što je vrlo povoljno, a nema nikakvu elektroniku (samo takav bih kupila).
Evo, našla sam neki link na letak s popustima - ovo je super, dva lonca + jedan poklopac, za 349 kn. Imaš u istom katalogu i Tefalov lonac:
http://issuu.com/kupac.hr/docs/inter...ovi_4_do_24-12
Bio je ovog ljeta na akciji i pojedinačni lonac (5 litara) za neku smiješnu lovu - 299 kn ako se dobro sjećam. Baš si mislim, ako opet naletim na takvu akciju, uzet ću ga.
Ooo, i mi obožavamo pravi rižoto od svježe sipe, ali iz istih razloga koje si navela, ni ja ga baš često ne radim - puno košta i dugo traje, ali to je drugačija kategorija hrane....
Rižoto od liganja kod nas je niskobudžetni i brzo gotov.
Za riblji temeljac koristim glave od brancina i orada ili bilo kakve bijele ribe (imam smrznute, namjenski ih odrežem za temeljac, pogotovo ako su ribe tak velike da mi glave smetaju u tavi ili plehu). Direkt iz leda skuham ih u slanoj vodi s lovorovim listom, kriškom limuna i zrncima papra. Brzo je gotovo. Znam ubaciti par smrznutih kockica celera (to imam u škrinji za juhe i umake, da ne moram svaki put čistiti). U krajnjem slučaju u ovo se može dodati i na vrh noža vegete, ali to napravim ako stvarno nemam ništ bolje.
Lignje odmrznem (ako se sjetim, izvadim ih na vrijeme, ako ne - potopim u toplu vodu, isperem i dooobro ocijedim. Ako su cijele, izrežem na kockice, ako su kolutići, ostavim kako jesu.
U ekspres lonac ubacim maslinovo ulje i luk (kapulu) pa malo procvrčim da luk postane proziran, gore ubacim smrznute lignje i prodinstam kratko da ispari višak tekućine. Dodam začine (sol, papar, kosani češnjak, pola količine zelenog peršina) i podlijem bijelim vinom i ribljim temeljcem. Zatvorim lonac i to je gotovo za nekih 15 minuta.
Dalje može na dva načina - kad su lignje gotove, stavim ekspres lonac pod vodu, ubacim rižu za rižoto, po potrebi dodam još temeljca, vratim na vatru i dokuham (štajaznam 5 minuta nakon što zapišti, ovisi o riži ali ne treba joj dugo). Kad je gotovo, opet ekspres lonac pod vodu, otvorim, ubacim crnilo i još malo prodinstam na vatri, kontrolirajući gustoću.
Budući da mi se riža znala raspasti, ponekad skuham rižu odvojeno, pa ubacim u lonac s lignjama naknadno, dodam crnilo i prokuham. Količinom temeljca reguliram gustoću, na kraju dodam zeleni peršin i to je to. (Sad bi moja djeca rekla "a gdje ti je parmezan???"
Hvala vam! Iduci tjedan je tjedan snicli na naglo.
A ekspres lonac mi je totalna nepoznanica i svake godine mi se s pocetkom skolske godine mota po glavi ideja o kupnji.
Citala sam o tom aprinom loncu, ali mi promaklo da se kvari. A i cijena nije motivirajuca :)
Malo sam se potrudila, slikala i mjerila vrijeme za napraviti šnicele. I cijeli ručak. Ali, sa 2 ruke. :) Sa jednom bi trebalo više od 27 minuta. Ili, staviti bebu negdje ( recimo u hranilicu) da gleda u mamu, pa ima mama 2 ruke slobodne.
Juha sa njokićima od griza, pašta, šniceli od ramsteaka, salata od crvenog kupusa i pečeni patliđan. Niti pola sata, od nule do serviranog stola. Desert je bio samo sladoled. Ako to nije fast, ne znam što je :)
http://public.fotki.com/Beti3/govei-...-brzinu/#media
Super, Beti!
Pikula , navratila sam na temu samo da kazem da kuham ajvar.
Da ne bih bila puno izvan teme ubacujem i jedan recept sa ajvarom ( ne ZA ajvar).
grah sa ajvarom i vrhnjem
dinstati nasjeckani luk na masnoci . Dodati isprani konzervirani grah.
Kad se zagrije dodati 2 pune zlice ajvara ( i iz ducana je dobar) , promjesati, dodati jedno kiselo vrhnje, sol i papar po ukusu.
moze uz rostilj kao prilog, ili uz neke popecke, salatu kao glavno jelo.
10 min. Trebas dvije ruke za otvoriti konzervu , staklenku i nasjeckati luk. ;)
Moja djeca pomalo uče kuhati. Trenutno je "in" ovo:
Njoki u umaku od gorgonzole
- paket gotovih njoka (skuhati prema uputama)
Umak: u 250 ml vrhnja za kuhanje otopiti 100 g pljesnivog sira (gorgonzola ili srodno) pa preliti po kuhanim njokima. Ne treba ni soli ni bilo čega... (ako hoćeš kompletan obrok, dodaš kobasice i kraj priče)
Umjesto njoka može tjestenina bilo koje vrste ili špecli, ali njoki su najbrže gotovi.
Jučerašnja večera (isto su sami slagali)
Tjestenina s tunjevinom
- skuhati tijesto (svrdla ili slično)
- napraviti umak: konzervu tunjevine ocijediti od ulja i pomiješati sa malom konzervom kukukruza, 2-3 žlice majoneze (ili vrhnja), dodati žlicu kapara i po želji pola crvene rog paprike narezane na kockice
Pomiješati sve zajedno i navaliti! Može uz to paradajz na šnitice.
Grah iz konzerve mi je najdraža namirnica u kuhinji nabrzaka koje zovem zdravom :)
dakle meso neko na naglo, na toj masnoći (btw ja koristim svinjsku mast, maslinovo ili maslac ovisno o namirnici) popržim luk i onda ubacim procijeđeni grah, začini po želji i gotovo za minutu. Brže je ako se pravi u dvije tave ali onda ima tava više za ribati :)
Otkako imam ikeinu drobilicu za češnjak obavezno ide i češnjak, prije mi je bilo lijeno i sporo sjeckati češnjak.
Ili fino jušno popržiti slaninicu ili neke kobase s malo luka, dodati grah iz konzerve, podliti sa vodom ukuhati tijesto i to je to.
Sad ljeti mi je ipak puno draže u woku spržiti paprike, tikve i luk uz neko meso, rižu ili tijesto.
Krumpir mi zapravo oduzima najviše vremena mada je mojima najomiljeniji, meni osobno je najdraži (čitaj najbrži) prilog riža.
a zasto to brasno s jedne strane,koji je efekt?
(pitam za ove snicele na naglo)
ja sam nekad davno pržila šnicle u brašnu ali to je da bi imale koricu ali prvenstveno je bilo brašno zbog umaka.
Dakle šnicle u brašno (fora je jedna strana brašno druga senf) pa dobro popržiti i onda podliti sa vodom/juhom/vinom i lagano dinstati jako dugo.
Brašno stvori "koricu", zadrži hranjive tvari u mesu, i meso ne postane suho, kao kad se stavi golo na ulje. U šnicelina " na brzinu" trebamo zadržati fino meso, saft nam nije bitan. Kako je ovo meso koja sam pripremala jako mekano i gotovo za 5 minuta, dovoljno je pobrašniti jednu stranu.
Kod šnicela od buta, koji se duže pripremaju, nabrašne se obje strane, Ustvari, najbolje je uvaljati te, tvrđe šnicele, u mrvice i batom ih utisnuti. Zatim se prepeče sa obje strane, podlije i pusti dinstati dok ne omekšaju. No, to nije fastfood, koji bi pikula :)
Kapulu uopće ne volim u kuhanju. Stavim ju u gulaš, naravno, jer ne bi bio gulaš, ali ne jedem, ako baš ne moram. Mislim da kapula, osim sirove, uopće ne može biti dio brzog kuhanja. Za nju treba dosta vremena.
Ja ovih dana cesto samo u vatrostalnu posudu isujem paket smrznutog povrca za francusku, na to stavim pilece batke i nadbatke, zacinim, mrvu pouljim i u pecnicu. Priprema je ispod pet minuta, dalje sve pecnica odradi sama. Samo se treba sjetiti na vrijeme staviti da se pece
Uzmes file bilo kakve ribe, nasjeckas cesnjak, persin, sto god zelis da pase sa ribom, malo prezla i to sve stavis na sredinu filea i zarolas kao roladu. Zatim file zamotas u aluminijsku formulu da sav sadrzaj drzi na jednom mjestu(mozes poduplati kolicinu, pa tako zarolane filee u foliji staviti u zamrzivac i koristiti po potrebi).
Zarolane filee bacis u lonac sa vrucom vodom i kuhas kojih 25 min. Izvadis iz vode, odmotas foliju i riblju roladu posluzis sa krumpirom/rizom i blitvom.
Kazu da je prvi zalogaj uvijek sa ocima, a ovo jelo stvarno izgleda predivno. Jednostavno je a pri tom i hranjivo.
možda bi se moglo staviti u papir za pečenje
brzo gotovo, ne zahtjeva neke spesl namirnice, i nije nezdravo
sirnica bez sira
kore za savijacu, 2 jaja, jogurt, vrhnje, malo ulja i malo mineralne
sve pomijesati, ubaciti u protvan, ili vatrostalnu i peci 20-ak min
Jeeee....
Ovako nešto: http://gastrodiva.bloger.index.hr/po...u/1868281.aspx
Ili ovo - ima čak i video kako se rolada omata. MORAM isprobati.
Yummy-mummy, hvala na odličnoj ideji, a mi ćemo se već snaći kako iizbjeći foliju.
pikula, na istu foru možeš slagati razne složence i bez mesa.
U vatrostalnu posudu staviš povrće. Ima po dućanima za kupit opranu i narezanu cvjetaču ili poriluk ili uzmeš smrznuto.
Na dno staviš tijesto, pužiće, mašnice, kaj klinci vole.
Na to povrće i na vrh naribaš sira i umutiš par jaja s malo vrhnja za kuhanje i s time zaliješ,ako ne jedete jaja, onda bez jaja iako će jaja to sve povezati, ali nema veze.
Rezultat je prefin i djeca to obožavaju iako je od povrća.
Šnicli na naglo se peku samo na vrućem ulju bez ikakvih dodataka.
Vrućina zatvori pore na mesu i ono bude sočno, ali se nesmije predugo peći.
Par minuta sa svake strane je dovoljno.
Zato se i zove na naglo.
I kad je gotovo: posolit.
Brašno na vrućem ulju zagori i nema nikakve potrebe da se stavlja.
Brašno se koristi kod pohanja.
jedemo jaja :) super su mi ti slozenci. ma treba se svega toga i sjetit
Ovaj slozenac od Tanci, jel treba povrce djelomicno skuhat, ili ide skroz sirovo? Tjestenina skuhana skroz ili dopola?
Ja nikad niš ne kuham.
Samo suknem u posudu, protvan.
Ali možeš tako iskoristiti i ostatke tijesta pa kraće pećeš.
Ja se zezam da tako počistim frižider od ostataka.
Fora je da je priprema jednostavna i pećnica odradi ostalo, a kombiniraš kaj imaš doma.
Može se stavit i kuruza i špek ili kobase, mrkva, mozzarelu, ma svašta.
Moj muž i kći jedino tako pojedu poriluk, inače nema šanse.
Mogu se napraviti i popečci od kelja, kak je to tek fino.
Ali zahtijeva više vremena.
Znaci tijesto skroz sirovo uvalis? I koliko se to onda pece?
ne znam - ali znam da volim francuski krumpir. A problem oko njega je taj da sve ranije moraš skuhati, pa tek onda u pećnicu.
Ja ne kuham tjesto za lazanje neg se ono "skuha" pečenjem jer je zaliveno bešamelom.
nekak mi to ne izgleda - hitneš sirovu kobasu zajedno s povrćem - a možda se skuha. ili to vrijedi za korištenje skuhanih ostatak iz frižidera.
meni na žalost ti složenci niš ne pomažu - kuham ujutro, i onda si djeca to malo zgriju i jedu za ručak. možda bih mogla staviti nešto peći i isprogramirati pećnicu, aliali bih se bojala da će se opeći vadeći to van.
Sad si mislim - moglo bi se neku varijantu francuskog krumpira napraviti po ovom receptu kako Tanči radi svoje složence. Jedino ne možeš unutra staviti kuhana jaja, ali ostalo sve možeš. Moram probati.
Složence za grijanje ja radim u keramičkim kaserolama-ovako nešto - imam ih nekoliko, crvena mi taman ulazi u mikrovalnu: http://mondo.hr/berghoff-keramicka-p...rtasta-geminis
Cijela ta posuda mi stane u mikrovalnu, složenac se uredno reže i na hladno i grije u mikrovalnoj u tanjuru. Čak je bolje da se grije kriška po kriška, jer za cijelu količinu dugo treba da se zagrije.
Može se složenac raditi i u vatrostalnoj posudi, to se isto uredno grije u mikrovalnoj.
Sve se zalije s vrhnjem i umućenim jajima i u tome kuha u pećnici cca 45 min pa i manje.
Ovisi o tijestu, može i krumpir, ali ne sirovi jer njemu više treba.
Ako se koristi već skuhano, onda se kraće peće.
Pozdrav! Eto mene opet. Drago mi je da vam se svidja moj recept. Sto se alu folije tice, i ja je izbjegavam, ali je ona u ovom slucaju nezamijenjiva. Papir za kuhanje bi se raspao u vodi. Ukoliko neka od vas ima drvo banane kao sobno bilje, mozete ribu zarolati u list banane i pricvrstiti cackalicama ili spagom. Jedini je problem sto bananin list vjerojatno nece dobro zadrzati sastojke unutar dilea, dok folija sve to gotovo hermeticki zatvori. :)
Kad smo kod ribe i smotuljaka, imam jos jedan odlican. Djeca ga naprosto obozavaju:
Potrebni su filei lososa, zreli avokado, chilli papricica, zlica meda
Filei lososa se poloze odvojeno na papiru za pecenje (1 papir za jedan file)
mango se nasjecka na sicusne kockice
chilli papricica se nareze isto tako na sicusne komadice (obavezno odvojiti sjemenke jer su jako ljute)
Mango i chilli se pomijesaju i doda se med
Mjesavina manga, chillija i meda se stavi na vrh svekog filea
skupe se sve cetiri strane papira za pecenje i zavezu spagim ( u sredini je file), smotuljak nalikuje na tuljac
Tuljci se stave u pecnicu na 200c- 15 minuta
Posluzuje se uz rizu ili njoke