Ne znam što je autor time mislio, mogu samo pretpostaviti. To da nešto "trune" zvuči doista gadno i mislim da bi autori koji pišu takve stvari trebali imati izražen osjećaj odgovornosti prema čitateljima i objasniti što su time htjeli reći.
U ovom kratkom citatu on ne pravi razliku između pasterizacije i UHT-pasterizacije, dakle valjda govori općenito. Kad kaže "svježe" valjda misli na svježe pomuzeno, neprokuhano mlijeko. Ja osobno takvo mlijeko ne bih dala djetetu, prvo bih ga prokuhala, jer u njemu može biti gomila bakterija. Na selu to i rade, osima ako ga ne koriste za kiselo mlijeko, sir i vrhnje i sl.
Svježe mlijeko kakvo je u dućanima je pasterizirano na niskoj temperaturi, čime se smanjuje broj bakterija na prihvatljivu vrijednost. Ono je kratkog trajanja jer se već nakon par dana one toliko namnože da ga pokvare. Da takva fermentacija nije poželjna, svatko se može uvjeriti mirisom i okusom. Od pokvarenog svježeg mlijeka neće nastati fini jogurt. Da bi dobili poželjnu fermentaciju, treba je usmjeriti dodatkom kulture Lactobacillusa i sl.
Kod trajnog mlijeka, nakon UHT su uništene sve bakterije, ali ostaju enzimi koji djeluju u mlijeku i oni nakon 60ak dana dovode do mjerljivih promjena u sastavu mlijeka, prvenstveno pada koncentracije vitamina, pa ono gubi na kvaliteti, a zatim se vremenom kvare i dr. svojstva. Zapravo mislim da ga je najbolje potrošiti u prvih 40ak dana, za svaku sigurnost, bez obzira na rok trajanja.
Što se tiče telića, meni je to sasvim logično. Ako su pustili da mlijeko stoji tako dugo, u njemu su se nagomilale bakterije koje su pojele ono što je trebao dobiti telić! Što su uopće htjeli pokazati tim pokusom? glupo i nepotrebno, mogli su prvo malo razmisliti o tome što rade pa bi vidjeli da im pokus nije potreban. I ovo drugo isto, kad su teliću davali pasterizirano mlijeko. Nije tele umrlo od onog što ima u pasteriziranom mlijeku nego od onog što nema: žive stanice, protutijela, faktori rasta.... Isto kao kad bi za dojenče prokuhavali majčino mlijeko.
Slažem se da je mlijeko što je svježije to i hranjivije, prvenstveno kravlje za teliće, ljudsko za dječicu itd. U slučaju kad ljudi piju kravlje mlijeko mislim da je bolje da je ono pasterizirano, bilo kako. Moj izbor u prilikama kakve su na hrv. tržištu je trajno mlijeko iz razloga što mi dostupna svježa mlijeka nisu fina ("njušim" ih). Da ima neko fino svježe mlijeko sa zelenih pašnjaka gdje kravice slobodno lutaju, bilo bi mi draže od trajnog. Ovako...