*mamica* prvotno napisa
Ovako i ja. Da mene Tanči gleda sa strane, sigurno bi mislila o meni isto što i o roditeljima o kojima piše ovaj post :mrgreen:
Ali ja pretjerujem kada su pokloni i druženja u pitanju. Imam veliku obitelj i širok krug kumova i prijatelja i jako volim proslave i zabave svih vrsta (svadbe, rođendane), volim pomoći u pripremi, volim se družiti, ama ne pada mi teško ni pospremiti poslije :mrgreen:
Znam pozvati drage ljude na okupljanje i ručak/večeru čak i kada za to nema posebne prigode.
Nije mi drago vidjeti da djeca dobivaju skupe gadgete i skutere, ali volim poklanjati odjeću, knjige, nakit i mislim da su to sasvim ok i primjereni pokloni za djecu svake dobi. Mislim da stvari za uspomenu kao što su naušnice koje si poklonila kćeri ostaju kao uspomena za cijeli život i mislim da to ima veliku sentimentalnu vrijednost. Ja svakako brižljivo čuvam sav nakit koja su moja djeca dobila za krštenje, svaki komad ima svoju priču i vezan je uz onoga tko im je to poklonio i drago mi je što im mogu sačuvati takvu materijalnu i sentimentalnu vrijednost za cijeli život.
Ono što mi nije drago, a što su i drugi primijetili, a mislim da sam to već spominjala u nekoj drugoj temi, jest to što za tebe veliku vrijednost imaju petice i uspjesi u školi. I ja bih nesumnjivo bila ponosna na takve uspjehe da je moje dijete u pitanju, ali mislim da nije ok identificirati dijete sa tim uspjesima. Slično sam nešto prošla i sama - uvijek sve petice, uvijek najbolja i uvijek sam bila promatrana kroz tu prizmu. A ja nisam htjela da budem "vrednovana" na temelju svog uspjeha. Često bi me sreli moji profesori koji su mnogo godina poslije predavali mojoj sestri i rekli bi mi kako su je pitali - "zašto ti nisi kao xy". Ili i sami moji roditelji koji i dan danas nabrajaju hvalospjeve o mojoj školskoj prošlosti.
Meni osobno je to grozno te sam i jednima i drugima "začepila usta" jer ne želim više biti moja svjedožba/sastavak/ispit/diploma u roku i slično. A pogotovo to nije relevantno danas, skoro 10 godina nakon što sam završila svoje školovanje. Ja sam kompletna osoba sa svojim manama i vrlinama, nedostacima i neuspjesima kao i uspjesima, majka, domaćica, supruga, poslovna žena i kao takva želim biti i vrednovana.
I ti učenici koji ne postižu uspjehe kao tvoja kćer su osobe sa svojim ljudskim kvalitetama, sa potencijalom, to su nečija djeca čiji roditelji ipak vide i njihove druge pozitivne odlike i koji žele svojoj djeci priuštiti ono što smatraju da zaslužuju radi onoga što jesu. Neka djeca imaju poteškoća u učenju i ponašanju, neka jednostavno prolaze kroz taj period u svom životu, a pogotovo je pubertet krizno razdoblje.
Neka su uistinu i neodgojena i njihovi roditelji ne žele prihvatiti istinu o sebi i svojoj djeci i slavlje krizme je ujedno i stvar njihove taštine i ega. Ali ne bih rekla da se radi baš o svih 90% (je li taj postotak spomenut na početku cijele priče, nisam sigurna?) krizmanika koji su se krizmali sa tvojom kćeri i neskromno proslavili taj događaj.
Ukratko, djeca ne trebaju biti vrednovana samo na temelju svojih školskih uspjeha i ocjena, to je samo dio čitavog mozaika koji ih čini osobama, niti bi roditelji svoju ljubav, pažnju, naklonost i darivanje trebali temeljiti samo na tome.
A tvoju kćer će mnogo toga zaboljeti u životu. Jedan put će to biti skuplji i mnogobrojniji pokloni, drugi put će biti ljepša frizura, treći put dečko za kojim ona čezne. H...ga, bolit će i nju i tebe, ali to je život, nasreću ili nažalost, nisam sigurna.