I to sam bila, jer nisam stigla do bankomata pa da narucim nesto. Ima svega.
Printable View
Moji klinci se nisu dali u maramu...vrištali bi u njoj...čak mi je doma došla i mama sa dugogodišnjim iskustvom i sa svojim marama, i rekla da to još nije doživjela...Zato je mali voli Baby Bjorn klokanicu. U njoj sam s njim odradila hrpu kućanskih poslova.
Kuhanje nisam prakticirala sa djetetom, iz sigurnosnih razloga.
Imala sam par nezgoda u kuhinji (dok sam sama kuhala) i da je dijete bilo blizu, ne bi bilo dobro.
Naravno, ove s ispravnim stavom imaju manje zahtjevnu djecu. Vjerojatno da sam ja imala zahtjevno dijete, ne bih ovakve gluposti lupetala. A moj trojac je uvijek spavao, sisao i smiješio se. Kad mi je grah tako fino pao...:mama:
i bas tako, nisu sva djeca jednaka
a nisu ni roditelji
neka djeca placu, neka ne, neka se nose, neka ne, nekim roditeljima nije ni bitno place li beba (ono, dobro je za pluca), higijenski minimumi se razlikuju i tak...
a bome, nisu ni mame u istom stanju nakon poroda, ni psihicki, ni fizicki
ne mozes reci, ja sam stigla i mogla, pa mogu i drugi
Pa, nisam to ni rekla. Samo sam rekla da mi se čini najvažnijim da žena zauzme stav ja to mogu. Trudna žena se pita kako će sama brinut o kućanstvu i bebi od 3 mjeseca. Umjesto savjeta da kupi sve kućanske aparate i pripremi se na angažiranje osoblja, nije li važnije reći ženi: Ma, sve ćeš stići, ajde ne mora sve blistat, ali nećete biti gladni i smrdljivi.
Ne živimo svi po istim kriterijima, ali nekako ako je danas malac posebno plačljiv možemo ručat kajganu, a istuširat se može u 3 minute ako dijete plače. Nije da baš čovjek puca od ponosa što ruča kajganu i da ga je trominutno tuširanje napunilo energijom, ali je sit i ne smrdi. Sutra je novi dan. I treba se probudit prije malog vraga, stavit kuhat juhu i oprat se pošteno. Možda čak i namazat mlijekom za tijelo i napunit mašinu.
Pa je, istina casa
Treba se i dobro organizirati
A i prihvatiti da nekad i dobra organizacija ne pomaze
Evo, ja danas imala dobar plan, al mala bubana, ne spi, visi po meni
Nisam vjezbala, kuham s kasnjenjm, velike su dobile sendvic, a rucak cu zavrsiti kad mm dodje
Ves za slaganje razbacan po dnevnom boravku, a kaj sad, slozit cu ga prije spavanja
Jela bas i nisam, osim njihovih ostataka, al vise od toga me mori sto nisam popila jos jednu kavu
A planirala sam i palacinke peci
Sad tipkam jer ona visi na cici
A jbg, sutra ili prekosutra cu sve stici
E, i ja volim svoje masine :-)
I tetu koja mi jednom na tjedan pocisti stan (iako ja cistim svaki dam)
Stvar je u stavu. Moja djeca su uvijek bila najgori spavači i najveće plačkavice od sve djece koje znam. Nitko od njih nije uopće spavao do godinu ipo a u 10 godina rodila sam njih četvero. Uvijek sam sve radila s djetetom u jednoj ruci i navikne se čovjek na sve, pa tako i na to. Pomoć sam imala s prvim djetetom jer smo dva mj živili kod muževih roditelja i tako je moralo biti. Ali meni ovakvoj to je bila smetnja. sa svima soatlima sve sam radila sama. Mm bi dobivao po 5 slobodnih dana kad bi rodila, ovo sve ostalo sam sama. I nije to tragedija ni smak svijeta. To je kratak period koji se treba istrpiti i izdržati ali se itekako može. Ako si spreman dati baš sve od sebe i malo više od toga. Sve ovisi kakav si tip. Ja ne podnosim nikoga u kući, ni svoju mater ni svekrvu. Meni je moj mir važniji od umora
sirius, uopće ne čitaš
tipka dok doji :mrgreen:
ima djece koja su 0-24 na rukama/cici ili imaju kolike
ima mama koje su šepave, kljakave, uklještene, neispavane
ima stanova u kojima moraš biti dalaj lama da bi oprao pod od silnih prepreka
ima ljudi koji nemaju love za niš ni čistilice ni sušilice ni dostave
e sad stvar je stava biti zahvalan ako bar nešto od toga nije zapalo tebe i sačuvati mir i dobro raspoloženje.
a ako si imao sreće pa te nije zapalo niš od toga onda možeš barem biti pun razumijevanja i želje da pomogneš
najlakše je reći "sve je stvar stava/organizacije"
ja nisam imala vremena mislit o socijalnoj izoliranosti, a bilo je trenutaka kad bi se itekako sjetila, pripremi se na to, al i to prodje
ne peglam, sudje u perilicu, cistim usput i navecer
vise je nereda kad su veci, sad nema kraja pospremanju za njima
Meni je definitivno ležernost olakšala prvu godinu :lol:
Kad se rodila kćer bila sam van sebe i plakala sam se kad sam išla van iz bolnice :lol: jer me uhvatila panika kako ću ja to sad. Ona je bila beba za poželjeti.Mirna, čak nije baš nešto ni puzala-ona je odmah htjela na noge.
Nemam pojma kako bi to izgledalo da mi je sin bio prvo dijete jer taj je bio dosta zahtjevan. S njim sam jako puno bila po vani i jedva sam stizala išta doma... sreća da me tu već opalila ležernost . Za njega sam uvijek stigla skuhat a nama je bilo kako kad.Sve ostalo je stizalo u hodu .. nekako...
X na Trinu od riječi do riječi (okej, osim da sam ih rodila 4 u 10 godina, al 2 u jednom danu jesam)
Koja socijalizacija, mame, svekrve - MIIIIIIIIIIIIIRRRRRRRRRRRRR je bila moja najveća nagrada.
U kući kaos, samo preživljavanje prva 3 mjeseca. Sve mašine u pogon - sušilica, perilica suđa i veša, pun frižider svakih tjedan dana (po mogućnosti da pošalješ nekog tko zna što voliš da ti donese). Pri ruci broj pizzerije koja ima brzu dostavu (da stigneš dočekat i pojest pizzu u tih 25-30 minuta u kojima beba spava).
MM i ja smo kupovali velike zalihe svega, hrane, pelena, vode, toalet opreme - samo da moramo što rjeđe u dućan.
Jedan mali je bio kao priljepak 24/7 godinu dana. Drugi se isto žicao tu i tamo.
Preživjeli smo taj početak. Nije ni sad med i mlijeko, al bar se s njima da razgovarati, što je veliki napredak.
Pa što nije ono neko pravilo da je svaka prvorotkinja nakon 27 stara prvorotkinja? Mislim, biološki gledano. Pa i je... Plodnost žena počinje opadati u tridesetima. Inače, i danas je moj trojac bio besprijekoran pa sam zadržala pozitivan stav. I nikad nije najlakše reći sve je stvar stava, najlakše je reći: Jee, strašno ti je teško, trebala bi i imati bar dvoje ljudi na raspolaganju 24 sata, jadna moja ti!!! To najčešće ljudi žele čuti.
Pa zasto im ne kazes to stozele cut? Tebi ni iz dzepa, ni u dzep; a njima ce zvucati da ih netko razumije... :-)
casa, pa to je zato sto ih imas troje :mrgreen:
i ja ih imam troje, sad uzivam, ali mi je bilo svakako, pa znam da nije sve samo u glavi
Mislila unaprijed koliko se dalo. nisam bila u inozemstvu, pa mi je prijateljica darovala dosta stvari za bebu i dala popis što treba.
Prije odlaska u rodilište ispekla sam kolačei zaledila, ne puno, 2 vrste da se nađe.
Doma smo imali tjedni raspored, plac i shopping je mm obavljao subotom, u tjednu je donosio samo kruh,mlijeko i sl.iz kvartovskog dućana. Ja bih napravila popis, on bi donio.
Kuhala sam jednom dnevno, mm je pripremao doručak koji smo obično jeli zajedno jer nisam spavalica. Kadje bio na sl.putu, došao bi mi brat ili kolegice s posla, rijetko. Išla sam van s bebom jako brzo jer on je rođen u svibnju, a bilo je toplo. Šetnja do najbližeg dućana bila je zakon. Ali nisam mogla puno nositi jer mije bilo teško prtiti kolica i stvari i bebu po štengama na 2.kat. imao je mjesec dana kad sam ga prvi put sama vozila u autu u jajetu. Kasnije su mi jedna kolica bila u autu da ih ne nosim goredolje.
Uvijek sam u zamrzivaču i špajzi imala zalihe kao hrčak. Tjestenina, povrće koje stoji, jabuke...Isto tako deterdžent i pelene za svaki slučaj, jednokratne za van.
Veš je prala mašina, suđe suđerica. Kad bolje razmislim, bilo mi je ok. Ja sam brza kuharica, mm nije zahtjevan, a raspored je bio usklađen sa dinamikom sisanja. Moj L. je imao grčeve pa nije punospavao u komadu, dosta sam ga nosila ali nije mi to bila drama.
Sretno itebi!
mislim da je bila negdje tema "kućni fast food" - pisalo se o brzim i jednostavnim jelima...
mene to spašava, kuhanje nikad dulje 30-40 min
Drage, puno hvala što ste svoja iskustva podijelile sa mnom. Pomno sam ih proučila!
1. Stav- nove okolnosti, ništa neće biti kao prije, snizi kriterije, postavi si prioritetet (glavno da imamo šta jesti, čisti smo, čist štednjak, pod i kupatilo, ostalo polako!)
2. Kad beba spava-napuni baterije! Spavaj, surfaj, razgovaraj s nekim bliskim/bitnim
3. Svaki dan šetnja- to nisam sigurna koliko ću bit u prilici. Dolazim u zimsko doba u jako hladnu zemlju….uuuuu! Koliko treba bit minimalna temperatura da se s bebom smije vani?
4. Pomagala
4.1. Suđerica-nećemo ju imat
4.2. Perilici rublja-vjerojatno hoćemo, nisam sigurna; tamo gdje ćemo živjeti ljudi uglavnom peru rublje u zajedničkim praonicama, a u stanovima samo ako je predviđena i dozvoljena instalacija; nadam se da ćemo je ipak uspit nabavit
4.3. Sušilica rublja-nema šanse; teoretski bi mogla u toj zajedničkoj, ali radije ne bi. Gadi mi se i zajednička perilica rublja i sušilica
4.4. Ekspres-lonac- mogli bi ga imat, ali planiram koristiti slow cooker preko noći za kuhanje ručka. Možda neće biti loša ideja i ekspres lonac za one dane kad ću navečer bit precrknuta za stavljanje hrane u slow cooker.
4.5. Mjesto za prematanje-planiram nabaviti onu prematalicu koja se stavi na krevetić. Je li to dovoljno?
4.6. Pegla-zaboravi je!
4.7. Irobot usisavač-to sam planirala nabaviti. Ima li ga koja od vas? Je li zadovoljna?
5. Organizacija
5.1. Dok je dragi još doma, otuširat se
5.2. Pošto sam i ja jutarnji tip planiram odmah, nakon jutarnjeg presvlačenja i dojenja, obavit sve što trebam (napravit ZKS, skuhat doručak, dovršit ručak, raširit robu, stavit novu robu u mašinu); E sad, pitanje je hoću li stić otuširat se prije presvalčanje i podoja ili ne. Kako je vama to išlo? Kad ste se vi stigle otuširati?
5.3. Zalihe- skuhanih obroka i namirnica
5.4. Tjedni šoping-planirati kupnju! Razmišljam i o dostavi organskog voće&povrća, trebam vidjet još cijene, al obzirom da ću tamo bit u zimsko doba, nije to loša ideja
5.5. Zalediti kolače prije rodilišta-dobra ideja! I ja sam to planirala, ali ne znam koje su kolači zgodni za zaledit?
5.6. Kućni fast food- moram nać taj topic sa jelima za 30-40 min. Ima li i vegetarijanskih jela tamo?
6. Beba
6.1. Bijeli /rozi šum
6.2. U maramu pa s njom sve obavljat – nadam se da se neće bunit protiv toga? Kada ste vi počeli stavljati bebe u marame? Je li rano odmah kad se izađe iz rodilišta? Nekako imam filing da su onda najmanje šanse za bunjenje i najveće za adaptaciju…al ja sam totalni amater! Šta ja znam o bebama!
Jesam sve dobro pohvatala, rezimirala? Nešto bitno zaboravila?
Nama je sad oko 6 tjedana. Uf, koji staž. :lol: Nitko mi ne pomaže. MM nuna malu kad trebam nešto raditi, ak ona ne spava u to vrijeme. Usišem jednom u 10 dana, često pospremim, skuham svaki dan, imamo perilicu suđa.
Peglam svu njezinu robicu. Perem ju na 40 ili 60, pa ju volim "dezinficirati". Al to je jedino što peglam. Ostalo sve jako uredno složim, a mm ne nosi košulje. Možda i bi kad bih ih opeglala.
Po noći kod prematanja i hranjenja upalim tv i malu lampicu (kao onu što se ušteka u struju, jedino što je ova na baterije i prijenosna je). Nemam lampu, a ovo mi je super kombinacija.
Mrak mi je duda. I jastuk za dojenje kad ju uzmem sebi (oko 5 je polubudna i uzmem ju sebi jer jedino tako se ne dižem svakih 5 min, pa odrapimo spavanac do 9h). I super mi je MM jer me probudi kad mala zakmeči. Ne čujem ju svaki put jer sam premorena.
S bebom se najviše bavim hranjenjem, mala stvarno voli papati.
Kad sam ulovila neku rutinu i ritam, počela sam doručkovati i tuširati se. :lol: Sad kak uspijemo spavati malo duže ujutro, budem suvisla tijekom dana. Al po noći buncam.
Draga, ja se ne bih ustručavala koristiti zajedničku sušilicu - to grije i pali sve bakterije. Istina, bolje bi bilo imati vlastitu (ako ni zbog čega drugog - onda zbog lokacije, da ne moraš izlaziti iz stana u zajedničke prostorije), ali raspitaj se malo kako je tamo kamo ideš - možda ljudi imaju uhodanu praksu i zgodne ideje koje nama ne padaju na pamet jer nam ne trebaju. Možda možeš naručiti uslugu pranja i peglanja u vešaraju - ali to ti je opet kao i korištenje zajedničkih aparata. Vidjela sam to kad sam provela 6 mjeseci preko bare i nije mi bilo nešto posebno mrsko.
Ako nemaš suđericu - nastoj koristiti ŠTO MANJE posuđa.
Slow cooker bi mogao biti dobra stvar - bitno je da imaš nešto za kuhanje oko čega ne treba skakati. Povremena dostava hrane je zakon. I mikrovalna također, iako je ja nisam koristila dok su moji dečki bili bebe - dobili smo je zapravo kad su imali cca 1 i 2 godine, ali spasila mi je glavu, ne za bebe nego za nas, odrasle.
Vegetarijanska jela - pa štajaznam, to je nezahvalno za davanje savjeta. Od tih jela mi doma volimo kineska i indijska jela od povrća i riže i razne salate od mahunarki (može i iz konzerve) - to je sve jako brzo gotovo, ali je pitanje kako se slaže s dojenjem. Nemoj već sad misliti o tome, vidjet ćeš. Za dojilje je često veći problem kravlje mlijeko nego mahunarke, ali nema pravila. Smislit ćeš nešto.
Beba - prematalica za na krevetić je dobra, ali kratkog vijeka (moj stariji ju nije mogao koristiti jer je imao debelo preko 4kg kad se rodio). Iz istog razloga nisam mogla koristiti ni maramu ni nosiljke - jednostavno je bio prevelik i pretežak. Nema tu kristalne kugle - prilagodit ćeš se SVOM djetetu kad se rodi. Sigurno će biti stvari koje ti neće odgovarati, a planirala si ih. Isto tako - smislit ćeš rješenja koja ti sad ne padaju na pamet. Život će te dovesti do toga. Sretno!
Nisi ništa bitno zaboravila, ali može se dogoditi nešto nepredviđeno ...ali to tako ide. Uživaj i sada i nakon rođenja djeteta!
Peterlin, a koje si kolače spremila i zamrzla? I ja sam planirala tako napravit, ali nikad nisam do sad smrzavala kolače pa ne znam koji su pogodni za to. :/
U nekim većim dućanima prodaju kolače, ali ne dobiju ih friške već smrznute. Ja bih češku pitu i slične.
Meni je super ležaljka. Da mi je ova pamet i višak love, kupila bih onu za 1000 kn koja vibrira i lijepo nuna bebu (nadam se još jednoj bebi pa bi mi se isplatilo). Imamo običnu, posuđenu i super mi je. Već je mala jednom bila sa mnom u kupaoni dok sam se tuširala. :mrgreen:
Eh, sad se ti sjeti... Mislim da je bila mađarica i sirni kolač (biskvit punjen svježim sirom). Svakako ništa komplicirano. Ako nemaš mjesta u ledu, zaboravi priču... Radije se raspitaj gdje ima dobrih kolača iz dostave i spremi si broj telefona.
Inače, većina biskvitnih kolača s kremom dobro podnosi smrzavanje, također i oblatne, roladice i slično (imaš recepata na topicima o božićnim kolačima).
Čitam malo, moj limač ima 15 mjeseci i ja još uvijek niš ne stignem. Još uvijek se voli nositi, ne želi u kolica, tek je prohodao pa su i te naše šetnje drž ne daj, neće u tricikl.. imam osjećaj da tornado prolazi kroz kuću, stalno nered. Kad kuham primi se za moje noge i cendra. Ne znam baš fino kuhati, iako se trudim koliko mi vrijeme i situacija dopuštaju, ali vječito se svađam s mužem oko klope. Malac još ciki, budi se x puta po noći tako da ni ne spavam dobro.. da sam planirala unaprijed kak bude sve izgledalo kad rodim, sigurno ne bi ovak izgledalo. Tak da planovi su za baciti u vodu... Mislim da ovisi jakooo puno o tome kakav je bebolinač.. moj mališa je plakao od jutra do sutra, stalno sam ga nosila..i to uglavnom ja.. Veliku pomoć sam imala i imam od mame svoje, a i od tate, muž tu i tam. Očekivala sam više. Ali i ja sam osoba koja nikad nije zadovoljna pa je i to jedan od faktora koji mi otežava život koji zapravo uopće težak :)) Organizacija je bitna, da! S njom sam oduvijek na vi...
Meni su puno pomogle nosiljke - ne kuzim ono o preteskih 4kg, moji su oboje rodjeni s preko 4kg i bili u nosiljkama do 12-13kg tj druge godine (naravno manje nakon sto su prohodali).