Al pecnica tu ima bitnu ulogu. Moja je bas super. Ima funkciju koja sprijecava isušivanje tijesta sto koristim za biskvite i dizana.
Printable View
Al pecnica tu ima bitnu ulogu. Moja je bas super. Ima funkciju koja sprijecava isušivanje tijesta sto koristim za biskvite i dizana.
1kg brasna za dizana tijesta
1/2 l mlakog mlijeka
100g secera
1 friska germa 40g
150g putra
1 zlicica soli
2 jaja+ 1jaje za odozgo
1 zlica korice limuna i malo narancine
2 zlice Hagelzucker (ne znam kako se to zove na hrvatskom)
Mahuna vanilije ili 2 vanili secera (onda smanjim za 20 g secer)
2 cepica ruma
Stavii mlijeko u rajnglicu i malo zagrijati, dodati secer, malo brasna i namrviti germu.
U rajnglu od 4 lit staviti brasno, listice putra, soli, jaja, koricu limuna, rum, vanili secer. Malo promijesati. U šubu dodati "mlijeko" i 10 min mixati na najjace. Malo istuci. Pustiti da se digne dvostruko. Prepoloviti. Formirati dvije "kobase". Plesti s 4 kraka. Pustiti jos 30 min na protvanu (tepsiji). Premazati jajetom koje je dobro izmijesano s malo soli i secera. Posipati Hagelzuckerom. Peci 10 min na 200C pa smanjiti na 180C i peci jos 35 min.
http://www.coolinarika.com/recept/secer-u-granulama/
da vam uštedim guglanje
kako plesti 4 kraka s dvije kobase?
Moji preci su imali pekaru i kod nas se tradicionalno dosta kuha. Svi su zadovoljni s ovom pletenicom (mama kaze da sam vjestica, nema bolje pohvale :) )
mogu se umješati grožđice unutra?
Prekrizis dvije kobase pa imas 4 kraka i onda ovako:
https://m.youtube.com/watch?v=3DMnxeaDtFc
Mislim da mozes grozdjice, zasto ne. Ja ih ne volim.
Ja sam to pletenje isprobala prethodno s dvije kuhinjske krpe. Nije tesko, samo se grif ulovi.
ja opet ne shvaćam kako dvije kobase, a 4 kraka
ili se smjesa podjeli na 2 kobase
svaka kobasa na 4 trake
pa se dobiju 2 pletenice
Ne mogu pronaci odgovarajuci video. Al pokusat cu opisati. Napravis križ tako da prvo stavis okomitu kobasu pa preko nje vodoravnu. Gornju polovicu okomite prebacis prema sebi tako da obgrli vodoravnu, al ne preklopis s donjom polovicom okomite, nego stavi ju npr malo lijevo (mozes naravno i desno, svejedno) od simetrale. I onda imas 4 kraka. Kad ides s lijeva prvi krak je vodoravna lijeva, pa okomita gornja, pa okomita donja, pa vodoravna desna. I onda pletes. Probaj s necim, tetrapelenama, kuhinjskim krpama, debljom špagom...
Sexi :lool:
Evo tu otprilike na 10. minuti pocinje pletenje:
https://m.youtube.com/watch?v=a6cEeXQs3_8
jel ta pinca slična panettoneu? ja obožavam panettone.
http://www.browneyedbaker.com/panettone-recipe/
sasa nije, kao sto je rekla Peterlin razlika u tijestu je velika.
osim toga panettone se radi par dana, pinca u jedan dan.
opet ću ja doći na moj kuglof
kao kompromis između višednevnog panettonea i teške pince
ali nemaš tu puno posla. samo puno čekanja.
ja ni ne kazem da je muka, ali trebas misliti i na to tijesto. ja vise volim pocela sam i zvrsila sam isti dan.
Ja tijesto za sirnicu dižem obavezno na toplom.
Btw., u prave oriđiđi sirnice ne idu dodaci tipa grožđice, orasi, kandirano voće itd. To se onda drugačije zove.
Sirnica trpi samo narančinu (puno) i limunovu koricu.
Ako vam kuhinja, čak i dok se tijesto diže, ne miriši po narančinoj korici, onda to nije to. :mrgreen:
Sveki stavi prek noći dizati. Nema šanse da joj utekne jer ima puno jaja i šeć, al nije preslatko. To je teško tijeto, ne diže se kao kruh nego jako sporo, zato žene dižu cijelu noć.
Moja mama je uvijek radila kuglof, al otkad sam probala šeširak (pletenica s jajcom na dnu), glasam za šeširak.
MM više voli pogaču - radi se od istog tijesta, al peće u nekoj manjoj ranjglici pa reže na kriške.
Dica i ja više volimo šeširak jer ima više kore. Muž glasa za sredinu pa dobiva pogaču.
Evo, našla ja sliku od prije par godina (još mi je bila stara kuhinja): http://i.imgur.com/ZoryFPp.jpg
Znale su mi ispasti i bolje i gore. Ne da se meni komplicirati - ja ih ne premijesim.
Peče se na ravnom plehu, može i više njih na jednom?
a jel se može umješat malo rogača ili maka u nju?
Može i više na jedan veliki pleh. Ja ih stavim tri, to mi je prava mjera.
Ma mo'š ti stavit' i mak i rogač i neznamšta, al' to ti onda mijenja esenciju sirnice :mrgreen:.
ja napravila kuglofe
i zaboravila staviti limunovu koricu :-x
baš se osjeti da fali
sad idem umjesiti nove
gotovo
već otišlo jutros mojoj dr. i sestri
da sam zaboravila koricu sjetila se popodne
još za dr. neće toliko faliti, njen je s grožđicama natopljenim rumom
sestra ne voli grožđice pa je čisto tijesto
sad sam umjesila za nas dva komada
Danas jer sutra putujemo pa cu nositi sa sobom
Inace bih sutra
Super su mi ispale! Radila sam po ovom video receptu od mojce, ali s kracim vremenom dizanja. prvo tijesto 2 sata, a onda sam napravila pince i jos su se dizale oko sat vremena. Nista preko noci. I sa suhim kvascem, jer nisam imala svjezi.
Bome si zaslužila da ti super ispadnu, nakon onih neslavnih krafni. Ja sam ove godine isto uzela suhi kvasac, ali ga razmutim u toplom mlijeku da ide brže, pa ispadne kao sa svježim. Ove godine imala sam lokalpatriotski Digo, kvasac moje mladosti i nije me razočarao.
Ja sam jutros zamijesila tijesto za pince, 3kom odjednom u velikom plehu. Dizalo se par sati u pećnici, isključenoj, da ne bude na propuhu. Premazala sam žumanjkom, urezala i posipala stučenim kockama šećera pošpricanim limunovim uljem. Mljac!
kolko dugo ste pekli, ja malo manje od 30 min na 180 i lakona se karbonizirala, fina je ali jaaako tamna
Moje tijesto se diže upravo :)
I zekane ću radit od tog tijesta.
Inače i ja radim sa suhim kvascem kao Peterlin, ali danas sam išla po svježi.
Fiiino miriši cijeli stan, nadam se da će biti fine!
Ja sam ih napravila jučer, ispale su divne :heart:.
Sad razmišljam da napravim još jednu turu, jer smo ih skoro sve utamanili :mrgreen:.