marla-s prvotno napisa
imam dg. anksiozno-depresivne, plus panic attack. majka sam jednog djeteta školske dobi i u ranoj trudnoći sam. ne pijem lijekove od prošlog tjedna jer sam doznala za trudnoću. psihijatrica me skinula sa svih lijekova i rekla da pokušam izdržati makar 1. trimestar.
za sada sam relativno ok, doduše, osjećam kako se vraćaju svi simptomi, ali još uvijek mogu izdržati dan bez lijekova. nekoliko godina idem na psihoterapiju.
prepoznajem li loše obrasce? uglavnom da. svoje dijiete pokušavam zaštiti od svojih strahova, no nemoguće je potpuno skriti kroz što prolazim tako da problematiku prilagođavam i približavam njegovoj dobi, pitanjima, potrebama. u neke sam ga stvari bila prisiljena uputit - recimo što učiniti ukoliko ostanem bez svijesti i padnem na pod (to mi se dogodilo prošlo ljeto), ponekad se jako bojim bez očitog razloga, znam se tresti, ali onda mu objasnim što mi je i da će to proći. mnogo sam bolji roditelj na lijekovima, normalnija sam i dijete mi je manje izloženo svemu onom ružnom što proživljavam.
od svoje dijagnoze ne bježim. uostalom, ja nisam svoja dijagnoza. no ne bježim ni od svojiih dužnosti i obaveza. i onih dana kad mi je jako loše u trenucima kad mogu približim se i posvetim svom djetetu. daleko sam od savršenog roditelja, no mišljenja sam da je to ionako jedna od iluzija. trudim se i dajem sve od sebe da poboljšam kvalitetu svog i života svoje obitelji, a to je dobar, pozitivan primjer za moje dijete.