Ja kuham, ja čistim, obavljam spizu, plaćam račune...
Printable View
Ja kuham, ja čistim, obavljam spizu, plaćam račune...
Ovako je bilo u mojoj roditeljskoj kući. Tko je prvi doma, taj se prima kuhanja. Bome - svi znamo. Moja mama jako voli kuhati, ali već godinama je jako slabovidna pa tatine vještine u kuhinji dobro dođu. Moj brat živi sam, pa mu isto treba ta vještina jerbo nema nikog drugog tko bi kuhao, osim ako dođe k nama na ručak. Moja djeca uče kuhati jer mi smatramo da treba. Glupo je i nepotrebno očekivati da će im žene jednog dana kuhati... Trebaju znati sami se pobrinuti za sebe. Prošla su vremena žena domaćica. Danas ih ima na prste prebrojivo. Nažalost, raspored kućanskih poslova ne slijedi - žene još uvijek često tegle više, iako u kućni budžet doprinose ravnopravno. Sve što možemo učiniti protiv toga jest odgojiti djecu (naročito mušku) da se primaju svega, i kuhače i kliješta ravnopravno.
Nabavljam namirnice i kuham. Rijetko smo skupa u nabavi. Kako kuham tako perem ili punim suđulju. Svi nose tanjure do sudopera. MM nekad puni suđulju. Raspremaju ju djeca na smjenu, dvoje velikih se izmjenjuje.
Vješam i kupim veš i uživam u tome. Nitko ne pegla. Samo vrlo rijetko košulje, al uglavnom smo ih prestali nositi.
Računi, usisavanje, brisanje podova, sanitarije - MM. Veliki održavaju svoje sobe, malecke spremaju igračke. Posteljinu skupa naš krevet, djeci MM.
Vrt je moj! :-D
MM kuha, jer ja ne znam. :mrgreen: Ja obavljam nabavku i planiram obroke. Suđe peremo podjednako, on veće komade, ja manje, jer inače sve zalijem. :roll: :nespretnjakovićka:
Imamo takav dnevni ritam da uglavnom obroke za cijelu obitelj kuha MM, a ja kuham za E. i mene. Kako ona cesto nije na rucku, uglavnom kuhanje spadne MM-a.
Ja perem sudje i radim lagano ciscenje.
On riba pecnicu i obavlja neka zesca ciscenja.
E. nakon jela nosi tanjure u sudoper.
Namirnice kupujemo ili zajedno, ili on kupuje (s listom ili bez nje).
U biti, tako je i kod nas (pogotovo ljeti ili ako imamo druge obveze) pa znamo "upecati" gotovu ili polugotovu hranu izvan kuće, donijeti iz kantine s posla ili bilo kako... Pobrinuti se da je ručak na stolu ne znači nužno i da treba kuhati.
Ljetos smo se bavili građevinskim radovima izvan kuće - mislim da u životu manje nisam kuhala. Djeca su velika i mogu sama ispeći jaja i skuhati ili ispržiti kobasice, skuhati njoke s umakom, napraviti razne svježe salate... tako da smo mm i ja mogli ganjati druge stvari, a dečki (veliki klipani) su bili zaduženi za pribavljanje hrane. Ponekad su kuhali, a ponekad trk u Spar po pohano meso... Nije me smetalo ni ako su pribavili duboko smrznuti cordon bleu (iako mi to inače nije špica filma i nešto čime bi se čovjek trajno hranio) ali ako se netko drugi pobrinuo da ručak bude na stolu - ne prigovaram.
Moji sinovi znaju skuhati lešade, skuhati krumpir i napraviti domaći pire, a mlađi je obožavatelj kisele repe pa je to savladao. Još davno je ugnjavio baku da ga nauči kuhati sarmu. Istina, nije ju još radio samostalno, ali njegovo sudjelovanje odavno nije zanemarivo. Evo njegovog recepta za sarmu s Coolinarike: http://www.coolinarika.com/recept/sa...icajeni-nacin/
ovako nekako i kod nas, ja sam dobra za usputna svakodnevna čišćenja, ali kad treba nešto temeljitije, tipa očistiti frižider, napu.. zovem muža. On kad briše pod puno ga bolje obriše, jači je i pritisne krpom bolje valjda, baš se sve sjaji. Stakla isto muž pere jer od mene ostanu crte. traljava sam malo, ali zato brza, njegova čišćenja trajuuuuu
Ok Cvijeto, jesi dobila okladu?
Daj zaključaj temu da nas "prosječne" ne muči više :mrgreen:.
(šalim se, neću previše kukati jer vidim pomake od "ničega" prema "nečemu", al opet... zaključaj temu 8-)).
kuhamo oboje, cak on mozda i vise jer krace radi od mene
preko tjedna minimalno, salju bake, blazene bile, djeca jedu kod njih pa se mi brzinski snalazimo
vikendom naizmjenicno, s tim da ko kuha i cisti poslije jer je inace bilo svadja o ekonomicnoj uporabi sudja i bacanju smeca cim se stvori ili stvaranju piramida na radnoj povrsini
peremo sudje jednako, ja brisem fronte, pecnicu, on cesce cisti frizider
ja ne sljivim to 'nije htio' ili 'tako je odgojen', nisam ni ja odgojena da kuham, pocela sam tek kad sam zivjela sama
moze on ne voljeti kuhanje ili peglanje, ne volim ih ni ja bas
ali onda evo, dajem zauzvrat usisavanje i brisanje prasine, ribanje wc-a, spizu i smece, ali podjela ce biti postena
placanje racuna ili mijenjanje zarulja je bezvezarija, daj ti ono sto je svakodnevno i vremenski i fizicki zahtjevnije
kod mene stvarno ne pale 'zenski poslovi' ni obaveze, dok skupa zivimo, skupa se brinemo i dijelimo
Ja pretežno kuham i pretežno ja ostavljam krš u kuhinji. On čisti. Pretežno. Pali suđericu uvijek, kupuje sve za nju, ja ju samo praznim. Nemam pojma di se stavlja sol i sl...
On pravi roštilj, peku i sve te neke delicije... ali tad radi sve od kupovine mesa, pravljenja paca pa do nošenja na stol... I napravi to deset puta godišnje, obično kad dođe netko, pa svi padnu na dupe kako on to super kuha... a ja koja kuham svaki dan dobijem šipak od komplimenata.
Zimnicu radimo svi zajedno (ako radimo).
Kupujemo oboje, tko prvi vidi da nešto fali, taj puni frižider... plac nam podjednako dobro ide, jer kupujemo kod par kumica i to je to, ako idemo na plac, jer često naručim povrće na neviđeno... Plus što ja imam kontakte s proizvođačima, pa gomilam količine na jesen...
Zajednički shopping? Noup. Lažem, kupujemo djetetu cipele zajedno. :) Nema vremena za to... Kad se sjetim da smo nekad jednom tjedno punili kolica u Mercatoru, zajedno. Eh...
jel da se ja uopće javljam na ovu temu?
muž kuha. muž ide u nabavku. muž sprema kuhinju.
muž čisti i sprema i ostatak kuće. pegla kad ja ne ispeglam, a ja često ne ispeglam. sve okokućne poslove radi muž uključujući mini vrt.
on vozi djecu u školu/vrtić. ja ih skupljam onaj tjedan kad radim ujutro, a kad radim popodne on ih skuplja i razvaža na aktivnosti.
i mene zanimaju rezultati oklade :coffee:
edit: sad čitam mojčin post pa se sjetih zimnice. i to on pravi. pekmeze, punjene paprike, kisele krastavce... i da, peče kruh jer ne voli kupovni
rahela, ako ti on ikad dosadi... :aparatic:
Pa kaj je tu čudno? Netko to voli i ide mu, netko ne voli i ne mora mu biti... Sve je to stvar dogovora. Uostalom, meni uvijek ide na živce kad ljudi (muškarci i žene) od tih kućnih poslova rade drame... Bzvz. Obaviš kaj moraš, a u nečemu uživaš više pa to radiš češće...
Meni su se uvijek čudili (ekipa s posla) što znam rukovati silikonom, gletati, lijepiti pločice (popravno - za više od toga nisam imala prilike, ali planiram vježbati u vikendici) i krečiti, a to zna jako puno žena. Isto kao što jako puno muškaraca zna kuhati i ide im to.
Zlo je samo kad su ljudi jako lijeni. Ali i tome ima lijeka - platiš nekoga i kraj priče.
Kod mene je to neka druga priča koja nema veze s lijenošću, bez beda mogu za sebe reći da sam stvarno vrijedna i većinu života radim nešto, pa nerijetko i do 10-12 sati dnevno, često do dugo u noć kad klinci zaspu i sl. „Radim“ u smislu da radim za posao ili neki drugi sličan tip aktivnosti (volontiram i sl.), a ne odmaram, ne gledam TV, ne pratim serije i slično. Ok, dođe i to na red, ali u prosječnom danu puno radim. Ali ništa, tj. rijetko nešto što ima veze s kućom i održavanjem kuće. Moja najbolja frendica je u stanju sto puta raspravljati što se pere na kojoj temp. koji prašak je za što. S čim se briše ovo ili ono. Obožava i kuhati i peći kolače i kad je u društvu netko treći (osim mene) krenut će na red i svi detalji o odvajanju žumanjka od bjelanjka – kad da, a kad ne :).
Meni je sve to nula bodova jer kuću doživljavam kao mjesto na kojem se prespava i predahne i opet ide van. Ja kad provedem nekoliko sati čisteći ja sam duboko nesretna jer sam to učinila. (Još nemam novaca za čistilicu). Nisam nimalo sretna jer je sve pospremljeno i čisto nego sam nesretna što sam morala trošiti vrijeme na nešto tako glupo, umjesto da sam bila vani. U stanju sam biti vani satima. Mislim baš vani, na otvorenom, u prirodi. I to ne mora biti ništa posebno, obična šetnja Maksimirom, Sljeme, Jarun i slično. Ako vikendom nismo bili barem 8 (a po ljeti i više) sati vani ja sam u komi od propalog vikenda. Tako da kod mene su kućanski poslovi nešto najgore na svijetu. Ne iz lijenosti. Nego besmisla. Ne zanima me ni kako mi kuća izgleda. U Ikei sam bila samo jednom, i nisam ništa kupila. Zavjese je kupio mm. I sve slike, ukrase, vaze i sl. Čak i za pola namještaj sam nakon jednog dana hodanja njemu rekla „kupi koji ti se više sviđa“. Suđe i krevetninu sam dobila u miraz od mame koja je toga nakupovala za 7 života i godinama mi sve čuvala u kutijama. (Da, luda žena, ali eto, bar nisam morala to kupovati). Eto. Ja i kuća – nula bodova. I uvijek će mi to biti najveća tlaka na svijetu i radit ću od toga dramu. A nisam nimalo lijena :mrgreen:.
Ja sam kod nas sef od kuhinje. Ne bi dala kuhanje za nista na svijetu. Ovako bude- ja u cetvrtak znam sto se kuha narednih 7 dana i onda ili napisem detaljan popis i posaljem muza na Dolac u petak ili ja odem sama u subotu, sto najvise ovisi o obiteljskim planovima i o gastro projektu za taj vikend jer nekad pocinjem kuhati vec u petak za nedjelju.. kuham svaki dan, nekad dan ranije za iduci dan, nekad ujutro, nekad napola pa zavrsavam kad dodjem etc. Kruh uvijek navecer ispecem kad treba, otprilike 2x tjedno. Ali MM zato cisti kuhinju. Ja sam ovako kao Spajka. Jako uredno kuham, cistim za sobom, no kad se najedem kuhinja me ne zanima. To obavlja on. Sin prazni perilicu uglavnom. On zna ponesto skuhati. No nema sanse doci do izrazaja.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Rahela,nisi se trebala javljati :-P
Samo mi vadis mast :-P
Kod nas samo ja kuham. Muž podgrije, skuha tjesteninu i sl.
Nabavka u dućanu, to obavljamo zajedno, plac obavljam ja jer mi je gušt. Volim otići kod svoje kumice kupiti svježa jajca i povrće.
Ponekad se podijelimo oko usisavanja, kupaona je moja, prozore pere muž. Što se tiče čišćenja u tome je on temeljitiji. Ja više volim biti s djecom u parku.
:lol:
ovima kojima je MM temeljitiji,jeli moguće da je to tako jer se toga uhite 2x godišnje pa onda imaju volje bit temeljiti?
tang,nabavi kvalitetne krpe za staklo,nema upiranja i prozor čist ko suza i bez primjene sile!
Daj preporuci neku kvalitetnu krpu za prozore. Meni sa svakom ostaju fleke. Kupila sam i tupeware krpu pa nisam zadovoljna
evo,jednu smočim,drugu suhu ..ja imam psa i malu djecu koji to dobro zaseru s proštenjem....
http://www.superstvari.hr/webshop/proizvod/blic-set/
a s ovom očistim cijelu kuhinju,od šporke ploče preko fronti...i nakon 2 takva čišćenja ide u mašinu....
http://www.superstvari.hr/webshop/pr.../hq-nano-krpa/
kemiju ful rjeđe koristim...
Skulirana, kakva ti je to reklama: kupi ove krpe pa sama peri staklo :lool:
Jos mi reci sta da kupim da sama i napu perem :)
Mislim da nije stvar toga, nego je on jednostavno takav, perfekcionist koji se uhvati detalja. Ja gledam cijelu sliku i detalje ignoriram. I jedno i drugo ima dobre i lose strane.
Ja zapravo slično kao sasa, volim kuhanje i istina je da muž kupi "sve krivo". On kupi jedino kad može fotkat proizvod koji trebamo. Na popisu ne može stajati "jaja", mora stajati "10 jaja". Mi šeramo aplikaciju na smartphoneu i upisujemo što fali, ali moram biti savršeno precizna za njega. Npr. stoji mi nekad "putar na akciji". To znači da mi se zaliha smanjuje i kad ulovim na akciji da kupim 3 komada. App dozvoljava fotku. Al to ne funkcionira s placom, mesnicom, voćarom. Pošizi kad mu napišem da kupi voće koje izgleda dobro, a nije preskupo :)
Uglavnom, znam da sam odgovorna za to da ja nabavljam i kuham.
Kad je peglanje u pitanju, tu sam samo šutila prvu godinu. Stavila sam si lokot na usta i sad pegla bolje od mene. Najbolje mi je kad ja kao znak pažnje njemu ispeglam, a on veli "i ti misliš da je ovo ispeglano?" :lol:
Slično i s ostalim poslovima. Za roštiljanje mi je isto OK stajat pored roštilja i vrtit meso. Često sam tako umorna da rađe meditiram uz roštilj i pivo, nego razgovaram s ljudima :oops:
rahela, carica :alexis:
Ahahaha upravo sam ja to htjela napisati :mrgreen:
Hahaha, i ja.
:)
Kod nas, vise kuham ja, jer dođem prije, a i nesto mi bolje ide. I volim kuhanje. Nisam doduse expert kao sasa :naklon:, a ima dana kad mi / nam se i neda, pa ili nisto složimo na brzinu, ili naručio, ili odemo vani jesti. Muž isto skuha ako dođe prije, nekad i zajedno kuhamo.
ostalo kako tko stigne.
sto se tice mog odnosa prema spremanju i kućanskim poslovima, na Bubilinom sam tragu.
a slažem se i sa peterlin, da iz svih tih poslova ne treba nužno praviti veliku filozofiju.
Inače, primjećujem kod mladih generacija kolega na fakultetu, da veliki broj njih zaista zajednički sudjeluju u svemu oko djece i kuće.
Jelena, kako se zove aplikacija, to bi nama trebalo
Točno! Samo čekam kad ce otvoriti neki restorančić.
Kod nas uglavnom kuham ja. On napravi nešto jednostavno kad mu se da - ispeče jaja, pureće filete, pomfri (to jedemo doslovno 2-3 puta godišnje, pa ne znam bi li i to uračunala), juhu, napravi neke zanimljive sendviče... Ali, to je rijetkost. Par puta me iznenadio sa finim varivom, ali doslovno par puta. Čišćenje - pola pola. Ipak, moram mu priznati da on vodi računa npr. o sjaju i soli u perilici suđa (nikada u životu to nisam kupila, niti znam gdje se stavlja) i čišćenju pećnice.
Nemam ništa protiv te podjele kada je njemu sezona posla u punom jeku, ali voljela bih da me dočeka topli ručak, netom spremljen, kada mu posao mine. Nije čak niti da on ne bi htio, dapače, ali nikako da se uskladimo da zajedno nešto skuhamo, da mu pokažem kako se to radi. Uspjela sam ga naučiti skuhati samo juhu.
Ne volim kuhati, ali moram (čekam replikator, tablete ili nešto slično), no to radimo zajedno, ja dulja jela (juhe, maneštre i sl.), on kraća (pašte, rižota i sl.).
U biti, ja sam ko BB. Jedini kućanski posao koji volim jer me opušta je vješanje veša na onu aluminijsku konstrukciju.
I on je ko BB pa je kompromis teta čistilica. U biti, ja bih bila najsretnija da imamo nekoga na puno radno vrijeme da kuha, čisti, kupuje i popravlja, no, to nije moguće, a ni izvjesno, pa nekako šepamo :)
Zuska i ja! (Osim sto mi kuhanje nije tlaka)
ali neću se žaliti, sretna sam da si mozemo priuštiti gospođu, koja nam dolazi jednom do dvaput tjedno i opere, opegla i počisti.
I nama se potrefila neka kombinacija gdje nam jedna žena sad ispegla, a usput strastveno čisti sudoper i gornju ploču špareta, al meni to ne smanjuje bitno opterećenje, budući da je MM peglao, a ne patim od toga da ne smije biti kapljice na sudoperu. Svejedno veseli me kad ona očisti :)