-
Makrobiotičari ne jedu gorenavedene biljke jer sadrže solanin.
Inače kad se jelo zgusne kuzuom ono ima nešto drugačiju teksturu nego kad se zgušnjava gustinom, gustin dan onako brašnasti, saftasti oblik, a kuzu više želatinozni, iako se ne radi baš prava želatina sa kuzuom. Aru prah nisam koristila, no navodno je ista stvar kao kuzu, s tim da se kuzu smatra silno ljekovitim a aru prah ne. Zašto makrobiotičari ne koriste gustin - hmm, pa možda zato što u Japanu nema gustina :P , no kuzu se ne koristi samo radi pukog zgušnjavanja jela nego radi svojih ljekovitih svojstava.
-
Uh, zaboravila sam temelje makrobiotike, moram priznati.. ali otprilike se sjecam da se krumpir i rajcica ne jedu po makrobiotici jer su to tzv. "nocne biljke"... a patlidjani, paprike i drugo su tropske, a kako se makrobiotika bazira na koristenju prehrane unutar nasih klimatskih uvjeta i unutar neke odredene udaljenosti... onda one kao nisu adekvatne (pitam se mijenja li se to s obzirom na ove vrucine! Trebalo bi!)...
Zaboravih sve to... vidim da cu si morati ponovno prolistat neke knjizice... odavno posudene, nikad vracene... ne znam vise ni kod koga su....
Mislim da je sve to lijepo pisalo u knjizici Bobana Pejica Hrana za zivot.
-
ispravka = Zlatka Pejica.. ne Bobana..
-
ako je dozvoljeno predloziti,mislim da se ovaj topic moze komotno zatvoriti,obzirom da je recept prokusan i opisan.pa ako se moderatori slazu...
-
Evo ključam ga po želji. :)