Moj David i ja, iako si ti uvjerena da si napravila najbolje za vas i vaše dijete tako što si ga "naučila" da se sam u suzama uspava, molim te nemoj mu se nikada pohvaliti time...
Do kraja života neću zaboraviti kako sam povrijeđena i žalosna bila onog dana kad je meni moja mama sva ponosna ispričala kako je ukinula "ludu i štetnu" naviku mog tate da me uspavljuje zibajući zipku nogom cijelu noć, a beba bi naravno plakala čim bi on stao...
Ja sam bila nedonošče, jedva izvukla živu glavu i nisu me imali prilike dotaknuti 4 mjeseca koliko sam bila u inkubatoru, pa kad sam došla doma, tata je bio lud od sreće i nije me ispuštao iz ruku :heart:
Noću me uspavljivao zibajući jer je to bio njegov način da mi pokaže koliko me voli, ali ja mama donijela presudu da tako da lje ne ide, da će me razmaziti i do puberteta tako uspavljivati, pa ga je nagovorila da me puste da se isplačem...
Ispričala mi je kako sam se derala cijelu noć, poplavila od plača, zaspala u zoru i spavala cijeli idući dan...
Isto je slavila svoju pobjedu kao i ti sada svoju...
Kroz smijeh i vidno zadovoljna me obavijestila da sam odonda uvijek zaspala sama i nije više sa mnom bilo niiiiiikakvih problema...blago njima...ispada da dijete rodiš samo zato da ga istreniraš da ti radi što manje smetnji i problema u životu :sad:
Hm, očito su mene slomili brže nego neke druge bebe koje se grčevitije bore za svoje pravo na mamu...
Nisam ja ništa od toga naučila, jednostavno sam se predala...
Iako se oni cijeli život kunu kako me beskrajno vole i da su sve radili iz ljubavi prema meni,
uvjerena sam da je ovaj događaj bio kamen temeljac naših loših odnosa, prvi u nizu postupaka kojima su me učili da se na njih ne moram oslanjati kad mi je teško i da je svrha mog postojanja da ja razumijem i uvažavam njihove potrebe i motive, a ne oni moje....
Što ima gore za malo dijete kojem je majka centar svemira, od osjećaja da ga je baš majka iznevjerila, da je plačući dozivaš, a nje nema!
Ne zato što je fizički nema u blizini pa ne može doći, već je tu, a ne želi te primiti?
Što tako malo dijete zna o principima i majčinim potrebama?
Kako se od njega uopće može očekivati takvo ponašanje koje daleko premašuje njegove sposobnosti?
Uvjerena sam da voliš svoje dijete više od svega i zato ti ne želim sudbinu moje majke, da jednog dana tvoje dijete piše o tebi kako ja pišem o njoj...
Molim te da razmisliš kakvo sjeme siješ u njegovo malo srce ako opet dođeš u priliku puštati ga da plače "koliko hoće"...
Neka djeca lako prihvaćaju spavanje u svom krevetiću/sobi ali nekima je mamina blizina puno više potrebna i doista je okrutno uskratiti im ono što im znači najviše na svijetu...
To znači podnijeti i neke žrtve s naše strane, da, ali za koga se treba žrtvovati ako ne za svoje dijete :angel:
Kod ogromne većine ljudi ljubav prema djetetu nije upitna, ali nevjerojatno kako često upadnemo u zamku da radimo na potkopavanju naših odnosa, uvjereni da je to za zajedničku dobrobit...
Svi mi griješimo u najboljoj namjeri i vjerojatno će svakoga peći savjest zbog nečeg što je napravio u najboljoj namjeri i kasnije shvatilo da je put u pakao popločen najboljim namjerama...
Da ne bi mislila kako sebe smatram sveticom, ja sam par puta napravila jedan od najvećih zločina, nalupala Leonu je po guzi...
Sad više nema šanse da to napravim, srce mi je dobilo dobru lekciju. ali nikad si to neću oprostiti i kad god to javno napišem, pa me netko popljuje, ja se pokrijem ušima i ne pada mi na pamet braniti se, jer obrane i opravdanja nema, nema...
Ono što možemo napraviti nakon takvih grešaka je priznati ih, dobro ih zapamtiti i nikada ponoviti ;)
A što se tiče dobre literature, umjesto "Svako dijete može naučiti spavati", puno bliža Rodinoj viziji je knjiga Elizabeth Pantley "No cry sleep solution" koja daje metode koje su jednako uspješne ali neusporedivo nježnije prema djeci :heart:
Leina mama, ovo potpisujem do zadnje točke i zareza :DCitiraj:
Maya, tvoj je sinčić samo uplašen i nesiguran jer nije u "svom" stanu. Već samo preseljenje u novi stan za njega je veliki šok, a k tome još i spavanje u vlastitoj sobi
Ja bih rekla da se on boji... Iščupan je iz poznatog prostora i odvojen od vas... Mislim da mu je to previše...
Mislim da ste trebali ići korak po korak. Budući da nije imao problema sa spavanjem u vlastitom krevetiću, mislim da ste ga trebali smjestiti u istu sobu gdje i vi spavate.
Zato samo strpljenja sa malim zlatom dok se ne udomaći . I preselite mu krevetić u svoju sobu, ak je moguće.