Prelijepa,prelijepa prica :heart:
Printable View
Prelijepa,prelijepa prica :heart:
Hvala vam svima, a ja još uvijek živim na valovima postporođajne euforije. :) Ono što također razlikuje medikalizirani od prirodnog poroda je i to što nisam osjetila ni trunčicu baby bluesa, čak ni u rodilištu gdje sam neke stvari morala prihvatiti, makar mi se nisu sviđale. Također, puno mi se stvari izdogađalo u posljednje vrijeme, na koje bih inače reagirala suzama, no sada je neka čvrstoća u meni.
Da i ne spominjem kako sam danju odmorna, makar Damjana noću dojim (no on spava kraj mene, nema ustajanja, samo cika radi noćnu :mrgreen: ), jučer smo bili đir do grada (malo sam pretjerala jer su me poslije užasno bolili kukovi), dojili na rivi uz zadarski zalazak sunca :heart:, a sve 16 dana nakon poroda :D
Ovo je sve meni bilo nezamislivo prije, i sada sam očekivala da neću biti u svijetu živih najmanje mjesec dana.
potpisujem, isto je oavkva razlika bila i kod meneCitiraj:
klia prvotno napisa
Klia, prekrasno si opisala svoj porod, tvoje priče ću se prisjetiti kad ću i ja rađati
prekrasna priča :love:
Zanima me dali itko kod nas radja kod kuce? S obzirom da je situracija po bolnicama dosta sugava, ne profesionalna, hladna i tako to, mislim da onima koji bi si mogli priustiti jednu kvalitetnu babicu, ovaj dozivljaj bi bio puno laksi, veci i ugodniji. Ja da mi netko nesto kaze dok radjam, ba ja mislim da bi ga nogom strefila di mi dodje. A samo zamislite, u svojoj spavacoj sobi, na svom krevetu, oko vas sve ljudi koji vas vole i postivaju. Jedna kvalitetna i osjecajna babica, a sigurna sam da bi i doktor dosao u kucnu posjetu. Pa kako sam negdje procitala, 200 E se placa prije poroda u dzep, pa dosao bi sigurno svaki za to doma.
Jedna mama koju znam da radja vec drugi put doma, mi je ispricala kako to sve ide. Ona spremi svoju dnevnu sobu za porodjaj. Stavi jastuke na pod, sve cisto i ugodnih boja, topla atmosfera, muzika, prijateljice je zabavljaju, zezaju se, onda kad trudovi postanu jaki svi zajedno meditiraju i disu skupa. Sto joj treba to joj se donese, osjeca se kao princeza.
Vecina zena kod nas su zdrave i mlade mame, komplikacije se desavaju rijetko ako pratite trudnocu i znate sto se desava. A uvijek mozete imati auto spremno za hitne slucajeve. Babica donese sa sobom sve potrebno, ono za rez i za sivanje i sl. Puno tih babica imaju i zavrsene tecajeve za homeopatha ili sl. te imaju neskodljive ljekove koje daju za opustanje.
Mjesec dana prije poroda se radu neke vjezbe i masira se neka krema-gel da se koza ucini elasticnijom, te je puno manji slucaj kidanja.
Marilu, a zasto bi takav lijepi dozivljaj poroda trebao biti rezerviran samo za one koji si mogu priustiti?
Moram vam priznati da mi nakon prvog poroda (za koji tek sad kužim da je bio težak i kompliciran) nije padalo na pamet razmišljati o porodu kod kuće (moja je baka rađala veliku djecu kući: jedno je umrlo, jedno oštećeno, ostalo petoro preživjelo, od nje sam valjda naslijedila takvu posteljicu), ali nakon ovog poroda, i uz činjenicu da je bolnica od moje kuće udaljena 10 minuta autom, takva mi ideja više nije nezamisliva. Doduše, ne znam bi li se u sljedećoj trudnoći opet ustrtarila, ali ono što je važno jest da tek sada razumijem vas koje ste 100 posto za porod doma.
By the way, u današnjoj Slobodnoj je članak o stolčiću za rađanje u zd rodilištu.:)
:)
Mislim da ti je za posteljicu zadužen gen na Y kromosomu, tako da teško da si to od bake naslijedila ;).
Zapravo, pretpostavljam da se radi o više gena, ne o jednom.
Ček' ček', kako gen za posteljicu na "muškom" kromosomu? :)
Ne znam kako, tako sam pročitala u knjizi "Sebični gen".
marilu, stvar je u tome sto kod nas legalno, porod kod kuce - ne postoji. naime, tako nesto uopce nije predvidjeno u zakonu. i babice, za razliku od evropskih, nemaju mogucnost visokog skolovanja i zapravo se obucavaju samo za ispomoc ginekolozima, nemaju kvalifikacije da rade samostalno.
ali zene radjaju i ovdje kod kuce, samo se o tome ne prica, jer je to uglavnom neasistirano. oni koji bi eventualno asistirali, suocavaju se s mogucnoscu da porod krene krivo - a tad bi odgovarali pred zakonom (jer to je, kao, nadrilijecnistvo). zato nije isto tih 200 eura - u bolnici je to lijecnicima puno lakse spremiti u dzep.