hvala..auuu,koliko toga ima za ispunjavati....huh.... :mrgreen: :roll:
Printable View
hvala..auuu,koliko toga ima za ispunjavati....huh.... :mrgreen: :roll:
Možemo li na neki način u povrat poreza uvrstiti silne račune od privatnog dermatologa za dvogodišnju bebu .
mi smo upravo pokušavali nazvati poreznu da to pitamo jer imamo pun .... privatnih računa za razne briseve za P., pa ako je već prijavljeno dijete na MM-a može li on to iskoristiti kao svoju olakšicu, ali nismo uspjeli dobiti jer je stalno zauzeto, zna li netko pouzdano, može li roditelj na kojeg je dijete prijavljeno na zdravstveno iskoristiti račune od privatnog doktora kao svoju olakšicu
I ja sam htjela isto napraviti, međutim dobila sam informaciju da se to ne može - šta i nije logično obzirom da moja kćer to ne plaća iz svog džepa, već ja plaćam, a ona je moj uzdržavani član.
Kad smo već na ovoj temi...
Znate li može li se priložiti račun za dioptrijske naočale od cca 1000,00 kuna? Čula sam da priznaju samo do svote koju daje socijalno, a šta je to nekih 100-200 kuna?
Moj brat ima ženu i ona ne radi, zaboravili su je staviti na poreznu karticu kad su se oženili i sad ih zanima može li je staviti sada pa da mu se isto uzme u obzir i na nju odbitak za uzdržavanog člana ali retroaktivno?
Ne, na njihovim stranicama jasno piše:Citiraj:
Pingu prvotno napisa
Citiraj:
Rezident koji je isključivo za sebe (ne i za uzdržavane članove) u Republici Hrvatskoj iz vlastitih sredstava platio:
- zdravstvene usluge u svrhu liječenja što su obavljene u zdravstvenim ustanovama ili od strane ovlaštenih i registriranih zdravstvenih radnika privatne prakse u RH, i/ili
- nabavu lijekova, i/ili
- nabavu ortopedskih pomagala,
a što nije podmireno iz osnovnog, dopunskog ili privatnog zdravstvenog osiguranja ili iz dobivenih darovanja za te namjene.
Prolazi i račun za fensišmensi naočale, glavno da je na ime. Pa priznaju i leće (i tekućinu za održavanje, posudice za čuvanje...), a toga uopće nema na socijalnom meniju.Citiraj:
marena prvotno napisa
Ženu može prijaviti retroaktivno (uz neke prateće dokumente, ne znam točno koje), ali samo za prošlu godinu.
-----------------------
Inače, dobro je prvo pogledati ima li odgovor na ono što vas zanima u rubrici "Najćešća pitanja" na njhovom webu (većinom ima), pa tek zvati.
je li točno da ako prijaviš i životno osiguranje, da za 20ak god kad ti se ono isplaćuje bude umanjeno za iznose koji si dobila povratom poreza protekih godina i zašto je to tako?
jel se isplati predati prijavu ako imam dodati samo racun za naocale? (oko 2000kn)
Isplati ako ti je povrat poreza veći od poštarine :mrgreen:
pa to pitam :mrgreen: , jel povrat poreza u tom slucaju veci od postarine (15kn)?
plus kave s prijateljicom koja to ZNA napravitiCitiraj:
ivarica prvotno napisa
Mislim da je to 15% pa bi bilo oko 300 kn :? .
Ovo sam i ja čula, jel' netko zna što o tome?Citiraj:
mamuška prvotno napisa
Najbolje ti je ispuniti onu prijavu u excellu (netko ju je već ovdje linkao, pa ti ne treba frendica) sa svim podacima (plaća i ostalo), pa vidjeti jel se isplati, jer ovako napamet nitko ne zna koliki ti je dohodak, po kojoj stopi si u obvezi platiti porez i koliko si ga uopće platila, a o tome svemu ovisi koliko ćeš dobiti povrataCitiraj:
ivarica prvotno napisa
Pa, vjerojatno se radi o tome da kad ti isplaćuju ugovorenu svotu, to podliježe plaćanju poreza na dohodak (u poreznoj prijavi poreza na dohodak ima stavka - Dohodak od osiguranja), a u isto vrijeme se uplaćivanje životnog osiguranja kao štednje može iskoristiti i kao porezna olakšica, tako da za one godine kad si iskoristila poreznu olakšicu, toliko ti poreza na dohodak valjda moraju obračunati prilikom isplate, jedino mi u tome svemu nije baš posve jasno kako i otkud oni znaju za koje si godine iskoristio olakšicu i za koji iznos - zar su umreženi s poreznom upravom :lol: :?Citiraj:
Rhea prvotno napisa
meni se uvijek isplatilo prijaviti honorare i sve sam dobila nazad, nazalost u 2006. ih nemam :(Citiraj:
Anita-AZ prvotno napisa
ja kad sam podizala zivotno osiguranje (otkup police) trazili su me potvrdu od opcine da ga nisam koristila kao poreznu olaksicu
da jesam, onda bi mi opalili porez na svotu osiguranja
ne znam koliko se to isplati koristiti
Ovisi o tvojim primanjima, tj. do koje si porezne stope dogurala.Citiraj:
Stijena prvotno napisa
Kad ukucam tvoju sumu od 2 000 kn u moje podatke, izađe skoro 600 kn (tj. oko 30%).
U tom slučaju možeš s frendicom i u šoping :klap:
a-ha, pa mislila sam da je nakakva takva cakaCitiraj:
Dia prvotno napisa
pa isplati se dok je propis takav kakav je, jer dok ja dočekam 30 godina na koliko sam uzela životno, tko zna kakav će zakon onda biti
a i lakše je dati s većeg kupa, to ionako niti ne vidiš jer su oni to valjda dužni odmah obustaviti
ja ionako već dvije godine to niti ne mogu koristiti jer mi samo kamate na stambeni kredit prelaze 12.000 kn, tako da sam koristila samo 3 godine i nije bio neki povrat, i neće mi baš puno faliti na kraju, ali čovjeka veseli da bar nešto ušićari kad nas ionako na svakom koraku maznu po džepu
Nisu umreženi nego ti moraš otići u Poreznu upravu i izvaditi tamo potvrdu koliko si porezen olakšice ostvarila po životnom osiguranju i za koju godinu, a onda to moraš predati osiguravatelju. :mrgreen:Citiraj:
Stijena prvotno napisa
Znade li netko!
Suprug radi u državnoj firmi i plaća kućanicu( pun radni odnos) ima li na osnovu toga pravo na povat poreza?
Nema, to ne spada u olakšice koje se mogu naknadno uključiti.
Zna li tko da li supruga mogu koristiti kao olaksicu i upisati ga pod uzdrzavanog clana posto je proslu godinu bio nezaposlen?
Ako da treba li kakva potvrda ili nesto slicno?
Prima li TM naknadu za nezaposlene? Ako je prima, i ako je primio ukupno u prošlog godini manje od 9.600,00 kn kuna na ime te naknade i ostalih dohodaka, može ti biti porezna olakšica. Uz kopiju vjenčanog lista i potvrdu od HZZZ-a o visini primljene nakande za nezaposlene, ili potvrde da je ne prima.
Eh da, zaboravila sam napomenuti da smo vanbracni supruznici, na istoj smo adresi prijavljeni i nije primao nikakvu naknadu od zavoda.
Vrijedi li to i za vanbracne supruznike? :?
negdje ti je pisalo da zakon o porezu "ne shvaća" vanbračnu zajednicu,Citiraj:
Marsupilami prvotno napisa
ali nisam ziher
Citiraj:
Stijena prvotno napisa
uvijek je bolje da ti radiš sa svojim parama 15, 20 ili koliko već godina nego da to radi osiguravajuće društvo
Točno, uzdržavani član može biti samo bračni partner, ne i izvanbračni.Citiraj:
fjora prvotno napisa
Hvala vam najljepsa, stvarno ste brze :*
Zašto mi na drugoj stranici izbacuje samo nekakav "VALUE" na mjestu gdje bi trebao pisati dohodak? :shock: :? A ja sama ne mogu upisati, jer piše da je taj dio zaštićen. :shock: :?
Provjeri jesi li upisala ispravno brojeve tj. jesi li koristila decimalni zarez, a ne decimalnu točku.Citiraj:
TeddyBearz prvotno napisa
Provjerila, sve mi se čini ok... :/
:lol: Pomiješala sam mjesto točke i zareza, e tuka... :oops: :lol:
Sad pak ne kužim onu sedmu stranu, što upisujem, tj. koji faktor osobnog odbitka? :?
Našla! :D
Imam i ja pitanje. :mrgreen: Prošle godine imam nekih 6-7 radnih dana,ostalo sam bila na komplikacijama i porodiljnom.Kužim da tu i nema nekog povrata,ali imam 7 računa od ginekologice.Šta sa tim?
mislim da možeš zaboraviti na njih jer nemožeš dobiti povrat poreza ako ga nisi ni uplaćivala, a za ovih 6,7 dana ćeš dobiti povrat na osnovu uplate plaćeCitiraj:
Romana prvotno napisa
Tenk ju. :* Znači i račune mogu baciti.
Opet ja s pitanjem. Moram ispuniti dvije prijave i onda imam i dva problema.
1. Ako je dio godine osoba radila i ima uplaćeni porez i prirez, dohodak itd, a dio godine je bila nezaposlena i primala naknadu za zaposlenje, što onda? Jel' cijelu godinu upisujem olakšicu 1600 kn, a ovu naknadu ne računam kao primitak??
2. Ako je osoba imala primanja dio godine, a nakon toga otišla u mirovinu, što onda?
1. Ima pravo cijelu godinu na olakšicu od 1.600,00 kn mjesečno
2. Za onaj dio godine koji je radila ima olakšicu 1.600,00 kn mjesečno (+ eventualne olakšice na dijete isl.), a u dijelu godine u kojem je primala mirovinu ima olakšicu u visini mirovine, u rasponu od 1.600,00 do najviše 3.000,00 kn, osim ako nije na području posebne državne skbi
Dijete je prijavljeno na PK jednog roditelja.
Kužim da se olakšica za dijete može prebaciti naknadno u poreznoj prijavi na drugog roditelja (a prvom se skine), ako u zbroju to više odgovara obiteljskom buđetu.
Međutim, može li se olakšica za dijete prebacivati između dvoje poreznih obveznika iz mjeseca u mjesec :joggler: ovisno kako im odgovara?