uvijek se sjetim vikinga... rahiticni, sitni i zgoljavi barbari, naravno zbog nedostatka sunca na sjeveru i obaveznih d kapi... :lol:
Printable View
uvijek se sjetim vikinga... rahiticni, sitni i zgoljavi barbari, naravno zbog nedostatka sunca na sjeveru i obaveznih d kapi... :lol:
Možeš, samo upola manje. Ako su preporučene, npr. 4 kapi Plivit D, onda daješ 2 kapi Oleovita.Citiraj:
Winnie The Pooh prvotno napisa
Tako i mi. Mi smo dobili od pedijatrice privatni recept za Oleovit D3 u vrijeme kad u Hrvatskoj nije bilo na trzistu Plivita D3 (zbog seljenja Plivine proizvodnje u Poljsku, tako nesto, negdje prosle godine u proljece).Citiraj:
martinaP prvotno napisa
U to je vrijeme pedijatrica davala na recept Plivit AD3 kapi, koje ja nisam htjela pa nam je tako rekla za te austrijske.
Rekla nam i u kojoj ih ljekarni mozemo kupiti, (ne znam je li to bitno, ali privatnoj) ljekarni u ZGu za nekih 18 kuna.
Plivine su mislim 12 kn (iako idu na recept), ali koliko se sjecam, u 1 bocici austrijskih ima 4,5x veca kolicina vitamina D3 nego u 1 bocici Plivinih, ehh.
Pitaj kod sebe u ljekarni da li ti ih mogu nabaviti :*Citiraj:
Winnie The Pooh prvotno napisa
Zvala i pitaju me tko je prizvođač, pa ako ima koja dobra dušica da mi prepiše sa kutije...Citiraj:
Foška prvotno napisa
Fresenius Kabi, u Grazu
http://www.fresenius-kabi.at/interne...ontent/KONTAKT
hvala
:heart:
Kak je to bez veze. Meni pedijatrica veli obavezno do 2 godine, po 4 kapi D3, i to cijelo vrijeme, čak nam je jedno 2 mjeseca dala dozu od 8 kapi na dan, kao mekana kost na glavici.
Namoru nismo davali, sad kak se sjetim, ali 3 puta tjedno sigurno.
Baš su doktori kontradiktorni.
A meni moja rekla da povećam dozu jer je malac kao velika beba pa mu nije dovoljno prvo prepisanih 3 kapi. Moš si mislit, tako sam i s prvim djetetom dobivala njenu preporuku za d kapima od 4-5 kapi, davala mu možda mjesec , dva i to svaki 10 dan jer bih zaboravila i eto gle čuda nije rahitičan! Koju ludu sreću imam, ha!
Felix, vidiš, zgodan podatak!
:lol:Citiraj:
uvijek se sjetim vikinga... rahiticni, sitni i zgoljavi barbari, naravno zbog nedostatka sunca na sjeveru i obaveznih d kapi... Laughing
kako je jedan od mogucih uzroka rahitisa i nasljedna sklonost, ja se pak uvijek sjetim mog ujka koji je kao mali imao teski rahitis, a rodjen je i zivio je u suncanom gradu na obali Jadrana. To su za mene ozbiljne stvari
ja čitala da su baš zato preživjeli samo svjetloputi jer im koža nema obranu od UV zraka 8) pa se više apsorbiraCitiraj:
uvijek se sjetim vikinga... rahiticni, sitni i zgoljavi barbari, naravno zbog nedostatka sunca na sjeveru i obaveznih d kapi...
Znojenje je navodno prvi znak rahitisa!!! Sa 4 mjeseca nam je rekla da trebamo povecati dozu D3 jer joj se dlanovi i dalje znoje... Pitala sam je da li zna da je dovoljno dnevno unositi 400 I.J. i kada misli da ce nam biti dovoljno... Bas sam je naljutila!
Intuicija mi govori da ne dajem plivin d vitamin, iako smo ga dobili od pedijatrice. Možda po defaultu?
Foška gdje si u Zg kupovala Oleovit D3 ?
Na osnovu čega pedijatri propisuju D3?
Kako znaju na osnovu izgleda je li dijete rahitično? Treba li krvna pretraga?
Ako ja uzmem D3 hoće li se izlučiti u mlijeku?
Nama je bilo prepisano 5 kapi d vitamina i pošto sam na ovdje čitala kako neke to ne daju i sve stvari protiv njega ja sam izbjegavala da mu dajem svaki dan, nekada sam smanjivala dozu itd. i eto nakon današnjeg pregleda povećana nam je doza na 8 kapi :shock: Doktorica mu je opipala fontanelu i po tome odredila broj kapi. Svatko će napraviti po svojoj savijesti, ali osobno samtram da nemam dovoljno znanja kako bih na svoju ruku prepisivala doze i odlučivala jel potrebno ili ne. :/
Moja Elena se znoji jaaako od rođenja. kod dojenja pogotovo, cijela glavica joj je mokra. Ali ja mislim da je to naslijedila od tate jer je i njemu staalno vruće. E sad me malo i brine to za rahitičnost i znojenje :/ , jer mi dajemo kapi svaki dan direktno iz bočice pa i možda ne primi baš uvijek 4 kapi (nekad 2 nekad 3). Sad sam se baš zabrinula, a kakve se pretrage rade da se utvrdi stanje dijeteta, jel rahitično ili ne?
oka, ne znam kakve je pretrage potrebno raditi, ali znam da se i zach jako znojio i da nam je pedica povecala dozu za 2 na 4 kapi neka 2 mjeseca. no, tada je doslo proljece i vise sunca i ja sam prestala davati d kapi, a i zach se prestao znojiti.
mi nismo nikakve pretrage radili.
Oka danas sam skužila da se po veličini fontanele daje, a da je recimo opipala nekakve ping pong loptice na glavi onda bi morao još veću dozu primati :?
U ljekarni Hanžić na Trešnjevki. Trebaš imati recept pedijatra.Citiraj:
mama_jos_malo prvotno napisa
evo ih: Trakošćanska 30 tel. (01) 3097 760
:) To sam čitala za ping pong loptice, ali njih ne možeš opipati na glavici, već je glavica mekana na pritisak na lubanju kao ping pong loptica. :)Citiraj:
da je recimo opipala nekakve ping pong loptice na glavi
Ništa, od danas pažljivo pratim kapi, a vani smo stalno ovak i onak pa se tooplo nadam da je to znojenje samo nasljeđeno.
Oka, ne daji D kapi iz bočice, samo iz žličice! Nama je tako rekao pedijatar. Nisam sigurna zašto, kao, da je pitanje dal D vitamin se tad uopće popije, jel čuo još netko?Citiraj:
oka prvotno napisa
ja našla ovo:
Citiraj:
Rahitisu su sklonija djeca čije majke same nisu primale dovoljno vitamina D pa stoga profilaksa treba početi prije poroda djeteta. U posljednja dva mjeseca trudnoće najviše kalcija se ulaže u kosti i zato se nedonošče rađa s premalom zalihom kalcija. Majčino mlijeko sadrži nešto više vitamina D, u njemu je odnos kalcija prema fosforu optimalan, a apsorpcija odlična. Kravlje mlijeko djeluje rahitogeno (potiče rahitis) jer sadrži mnogo fosfata, smanjuje aciditet (kiselost) želuca jer ima vrlo malo vitamina D. Stoga se kod umjetne prehrane svakako mora dodavati vitamin D. Sklonost rahitisu je različita, ali uz manjak vitamina D razvije se u svakog djeteta. Postoji mogućnost prevencije pomoću sunčanja, ali su klimatske prilike u umjerenom pojasu previše nestalne da bi se preko cijele godine mogla provoditi profilaksa. Preostaje jedino profilaksa lijekovima ili ribljim uljem (u ribljem ulju se nalazi prirodni vitamin D).
E sad sam se jako zabrinula :shock: , od danas pažljivo brojim kapi i pratim znojenje.
i ja od sada brojim kapi
Ja ih često zaboravim dati... :oops: Moram to popraviti...
Davno su tražili recept, prije mjesec dana nisu. Ja kupila boč. za cca 27 knCitiraj:
Foška prvotno napisa
kakve veze ima iz koje žličice se daje? možda je i moja malena plačljivija i ima grčiće navečer zbog tih kapi. probat ću i ja ujutro davati...
ja dajem kada se sjetim i nakon ove teme, više ne osjećam grižnju savjesti zbog toga što sam zaboravna... : lol:
Ja sam kupila Oleovit D3 (austrijski proizvođač) u ljekarni u Velikoj Gorici i to bez recepta, koštale ispod 20 kn. Dajem joj 2 kapi iako je svaki dan na suncu zahvaljujuci ovakvoj zimi (rodila sam je u 10 mjesecu i prakticni smo cijelu zimu vani)...
a uz to dajem joj i zeljezo te c vitamin ..... :D
Evo zanimljiv link:
http://www.geocities.com/HotSprings/Spa/3156/vitd.htm
Mislim da ću ipak malo češće davati vitamin D.
Pekjučer sam pitala pedijatricu za Oleovit, a ona mi je rekla da u Plivnom D vitaminu ima puno više i puno boljih stvari koje koriste bebi nego u Oleovitu. Tako da mi nastavljamo sa Plivinim.
Poceli smo sa dva mjeseca i davali redovito sve do negdje prije jer mamu lupi senilnost
ja dajem svaki dan ujutro kad obavljamo jutarnju toaletu. tu u Austriji u bolnici odmah kazu svaki dan jedna kap (imam Oleovit D3, kupuje se bez recepta i kosta oko 2 eura).mislim da sam samo jednom zaboravila dati, ovdje bas i nema sunca :/ . gledam uvijek dati jednu kap, ali tu i tamo "pobjegne" malo vise, moze bit da sam malo tudum, ali sad me je strah da ne predoziram ( ima li jos kakvih nuspojava osim preranog zatvaranja fontanele?) mi smo bile nedavno kod dr,on je sve pregledao i sve ok...
Gle mi u HR vecinom svi koristimo plivine D3 kapi i barem meni je pedijatrica rekla da dajemo tri kapi dnevno, vidis bas mu sad idem dati da opet ne zaboravim
kupila sam Oleovit, jer kad kušate Pliva D3 kapi smračit će vam se, a i ove su uljne. svaki dan kap-dvije
finoća okusa nije garancija kvalitete... a osobno, ne želim F davati Oleovit nego jedino i isključivo Plivin D3...Citiraj:
mama_jos_malo prvotno napisa
Baš tim riječima je rekla naša pedijatrica.Citiraj:
magriz prvotno napisa
o razlici u otapalu tih dvaju pripravaka ja upitah na plivnom sajtu prije oko 2 tjedna jer plivazdravlje ne prima pitanja - nisu mi još odgovorili :?
kako je vitamin D po definiciji topiv u mastima, ja se za sad drzim uljne otopine
da ali na Plivinom piše da se daje s mlijekom...Citiraj:
Foška prvotno napisa
imam plivit u .doc na hardu pa kaze:
"Kapi se uzimaju u žličici soka ili mlijeka."
evo, ponovih upit Plivi pa bumo vidli ako ce nam sto pametno reci.
Mozda nam se javi i martinaP :heart:
Evo me...
Ja Andriji dajem Plivit D3 razmućen u žličici s mojim mlijekom. S obzirom da je vit. D topljiv u mastima, smatram da će se bolje apsorbirati uz masnoće iz mlijeka. Može se dati i u žličici vode, ali onda neposredno prije ili nakon mliječnog obroka ili (kod veće djece) obroka koji sadrži masnoće.
BTW, meni je okus ogavan, a on traži još :shock: , toliko o okusima.