Ma pitala sam patronaznu i rekla mi je da joj stavim toplomjer u guzu al ja je nebi rado s tim mucila ak nije potrebno.kolko ja vidim nju to ne muci.za tjedan dana idemo na kontrolu pa cemo vidit kak napreduje.
Printable View
Ma pitala sam patronaznu i rekla mi je da joj stavim toplomjer u guzu al ja je nebi rado s tim mucila ak nije potrebno.kolko ja vidim nju to ne muci.za tjedan dana idemo na kontrolu pa cemo vidit kak napreduje.
Dobro došla na forum!
Možeš li mi odgovoriti na nekoliko pitanja:
1) s kojom težinom je dijete rođeno? koja je bila najmanja težina?
2) da li je u međuvremenu izvagana?
3) je li vas nakon dolaska iz rodilišta posjetila patronažna sestra? ako je, da li je vidjela kako dojite i je li komentirala kako beba hvata dojku?
4) koliko mokrih pelena imate u 24 sata?
5) koliko često dojiš (od početka jednog podoja do početka drugog)? dojiš li prema nekom rasporedu ili kad god dijete želi?
6) ograničavaš li podoje (vremenski)?
7) daješ li u jednom podoju jednu dojku ili obje?
8) kako se dijete ponaša kad je na dojci - primjećuješ li gutanje, koliko dugo dijete aktivno siše (vuče i guta)? je li uspavana na dojci?
9) da li je imala žuticu?
za sada ću ti samo napisati da je normalno da ovako mala beba želi stalno biti na dojci budući da je dojka puno više od izvora hrane, ona bebama daje sigurnost i utjehu.
osim toga, majčino mlijeko je lako probaljivo pa dosta djece ima potrebu često sisati.
dijete do 6. tjedna starosti trebalo bi imati minimalno 5-6 mokrih i 3-4 pokakanih pelena (stolica bi trebala biti barem veličine kovanice od 5 kn) u 24 sata.
evo, toliko za početak, znat ću ti više reći kad odgovoriš na pitanja. :-)
Rodena je sa 3190 a pustena iz bolnice sa 3020.popiskanih pelena ima sigurno 7 dnevno a sta se tice pokakanih znaci ne kaka svaki dan al kad se pokaka bude puna pelena i zute je boje.kod dojenja lijepo se cuje kako guta.unutar tri sata joj dajem jednu dojku pa onda drugu.nije imala zuticu i nije vagana otkad je dosla iz bolnice al na njoj se vidi da se zbuckala malo.
Zaboravila sam napisat da dojim na zahtjev a vrijeme podoja je kako kad neki put pol sata neki put i sat vremena al ona u tom periodu je mirna i 15 min bas jako vuce i guta da se i zagrcne s mlijekom neki put kolko ga navuce.bila nam je patrozna i rekla da je to normalno a ja sve sta sam citala pise da je normalno za djecu preko mjesec dana da ne kakaju svaku dan
ketty, preporučila bih ti da odeš izvagati dijete, kako bi bila sigurna da dovoljno jede.
normalno je da dojena djeca starija od 6 tjedana ne kakaju, tvoje dijete je ipak nešto mlađe.
nije nikakva panika, samo bi je trebalo izvagati i provjeriti.
Jucer smo ju doma probali doma izvagat i dobila je 700g.mislilm da je to okk ili se varam.jucer i danas je napokon umala pokakanu pelenu i to punu i bila je zute boje a pedijatrica me narucila 24.5.jer ima guzvu pa se moram jos malo strpit iako mislim da je sve ok.jucer sam pogledala filmice o dojenju pa sad malo mijenjamo polozaje i uspjela je par puta izdrzat da ne jede 2 sata.nadam se da nam ide na bolje sta se tice razmaka izmedu podoja
Mi, hvala Bogu, nemamo problema sa stolicom. Kaka redovito i po nekoliko puta dnevno.
Od prijateljice maleni od rodjenja ima "problema" s probavom, zna ne imati stolicu do 10 dana. Ona tad popije sok od marelice i to ga onda "protjera". Doji ga.
Eto, ako si voljna pokusati...
Hvala na savjetu ako se nastavi probat cu jer mi je vec pricanja da joj dajem caj i dohranu dosta jer ne zelim prestat dojit.
matahari, nije poanta u tome da se stolica izazove pošto poto
radi se o tome da je nedovoljan broj stolica kod djeteta mlađeg od 6 tjedana indikator toga da dijete možda ne jede dovoljno
zato treba provjeriti prirast na težini i u slučaju potrebe (ako dijete nije dobilo dovoljno) poraditi na tehnici dojenja i učestalosti podoja
nakon 6. tjedna starosti stolice postaju rjeđe i tolerira se neimanje stolice (kod dojenog djeteta) do nekih 10-14 dana
A ako je stolica pokazatelj dal jede dovoljni jel znas onda mozda zasto nece na bocicu jest ni moje mlijeko a ni dohranu.zbilja sam zbunjena jel sam vec tolko toga citals a i pitala patronaznu koja mi je rekla da je to u redu i da je ona beba koja iskoristi sve sta pojede pa joj treba par dana da se nakupi nesto da bi se pokakala.
Cure, djeca do 6 tjedana bi morala imati 3-4 stolice dnevno. Mogu imati manje ili, iznimno, poneko dijete, svako nekoliko dana, ali tada je nuzno potrebno provjeriti dobiva li dijete uredno na tezini.
Mislim, sve je to Laumi napisala, ali kao da ne vjerujete ili ne cujete. :)
Ketty , ovo je odlican dobitak na tezini!
dijete do 6 tjedana starosti trebalo bi imari 3-4 stolice dnevno
ne trebaju biti obilne
već se mrlja veličine kovanice od 5 kn računa kao stolica
postoje i iznimke, kao što je Busy Bee napisala, ali onda treba provjeriti djetetovo napredovanje na težini
ketty, ni ja nisam razumjela tvoje pitanje
ovo dijete je super dobilo na težini
neko drugo dijete možda ne dobiva dovoljno i onda treba raditi na tome da se popravi tehnika dojenja. jer nedovoljan broj stolica u prvih 6 tjedana života najčešće znači da dijete nije u organizam unijelo dovoljno mlijeka
što se tiče savjeta o dodavanju soka, pedijatar se očito ne drži preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da prije 6 mjeseci djetetu ne treba ništa osim majčinog mlijeka. i eventualno lijekova ako je bolesno.
Pitanje je bilo da ako je dijete gladno i ako kad ju dojim ne popije dovoljno mlijeka zasto mi onda nije htjela jest na bocicu?kad sam joj dala bocicu samo ju je pljuvala a na cici uziva i cujem ju da guta a i dobila je na kilazi.jedino me mucilo to sta nema stolicu svaki dan.
Nitko nije rekao da je ona gladna.
Samo da treba provjeriti dobiva li uredno na težini (jer je mogla stagnirati, npr.) jer djeca do 6 tjedana MORAJU kakati svaki dan, a ako ne kakaju, što je odstupanje od uobičajenog, treba ih izvagati da se uvjerimo da ipak dobivaju na težini. :)
S druge strane, kao što će neka totalno sita djeca sisati (sisu, bocu) bez obzira jesu li gladna ili ne (pa nakon toga bljuckati ili povraćati višak), tako druga djeca neće jesti preko osjećaja sitosti, a treća će teškom mukom ikad prihvatiti bočicu.
Djeca su različita.
Matahari,
nije važno koliko djece ima pedijatar, niti to što on u najboljoj namjeri daje savjete (a većina ih s najboljom namjerom to radi), ako nije informiran o najnovijim saznanjima i postupcima koji ne ugrožavaju dojenje i idu u prilog tome da se dojenje uspješno održi usprkos eventualnim poteškoćama.
Odličan je savjet da mama popije sok (jer mame moraju imati osjećaj da nešto rade, nečim doprinose da pomognu djetetu), ali nije ok informacija da dijete mlađe od 6 tjedana smije nemati stolicu svaki dan, a da se usput ne provjeri dobiva li uredno na težini.
Ja sam te odmah skužila što si napisala vezano uz sok. :)
Ali si napisala i ovo:
Laumi i ja se referiramo na to da kad dijete mlađe od 6 tjedana ne kaka redovito, 3-4 puta dnevno, a ima uredan broj mokrih pelena 5-8 ovisno o vrsti pelena), prvo što treba napraviti jest utvrditi dobiva li dijete ipak dovoljno na težini.Citiraj:
Od prijateljice maleni od rodjenja ima "problema" s probavom, zna ne imati stolicu do 10 dana. Ona tad popije sok od marelice i to ga onda "protjera". Doji ga.
Eto, ako si voljna pokusati...
Ako ne dobiva dovoljno, treba proučiti tehniku dojenja i navike dojenja i korigirati što treba. Ne samo piti sok/kompot.
Ako dobiva dovoljno, s te strane je sve ok, mama slobodno može piti kompot od šljiva, jesti suhe šljive, piti sok od marelica, kako bi indirektno potaknula djetetovu probavu.