Drage moje platneno-pelenašice, mislim da je vrijeme da se i ja konačno prijavim.
Provirujem na ovaj forum već preko godinu dana. Ovdje sam saznala za slatke šarene pelene, i zarazila se. Inače šijem od malena, i kako kažu kod nas, ništa mi se nije otelo, pa ni pelenice 8). Uz malo eksperimentisanja i puno truda, sad imamo 30-tak pelena da presvlačimo, da se pušemo i zgražamo okolinu. :mrgreen:
Pokušala sam, zbog sebe, ali i „nevjernih Toma“ u okolini da saberem troškove nastanka pelena, pa možda nekom bude od koristi. Sve pelene šivene su po kroju Ottobre design sa njihove stranice, na Bagatovoj Ruži i turbo singerici sa 5 konaca (pozajmim od mame). Srednji dio (soaker) od proizvoljnog broja slojeva bilo čega što je bilo blizu, najčešće komada flanela, frotira ili tetri preostalih nakon krojenja pelena, proštepan širokim cik-cak bodom na prvi sloj pelene. Guma ušivena na dodatak za šav kod „prevrnutih“ pelena, a kod onih šivenih overlok mašinom našivena na unutrašnju stranu prema kroju.
Prva tura – plavi flanel 5 komada
Metar flanela širine 240cm – basnoslovnih 30KM, desetak iznosanih T – majica – donacija MM, ostaci frotira i gaze, jedan stari peškir, 5m čičak trake 2cm širine 5KM, 10m gume širine 6mm 3KM, 2 bijela konca 1000m 3KM
Dva sloja flanela i dva sloja pamučnog žerseja sastavljeni overlok mašinom, soaker ispao jako debeo jer sam slijedila uputstvo. Zbog toga su nam ove extra upijajuće , najsporosušeće i jako omiljene, iako su neugledne.
Druga tura – roza flanel, 5 kom. (nismo slikali, spakovane su)
Sveki donirala novu spavaćicu, ostali materijal ostao od prethodnih, šivene po kroju sa ove stranice www.thenappynetwork.org.nz veličina newborn, malčice modifikovanom
Treća tura – 8 šarenih
cca 2,5m flanela, širine 150cm– donacija moje mame iz “ratnih rezervi” (čitaj: nepregledni plakar pun materijala), 6 vrlo otrcanih tetra pelena, moja košulja na štrafte i haljina iz 80-tih, ostatak pamučnog satena, ostaci dječijeg posteljnog platna , debeli bijeli duks koji više niko nije mogao obući, 3m čičak trake 2cm 4.5KM (u mojoj radnji nestalo)
Šivene licem na lice 2x flanel, 2x tetra, šareni dio (žersej, 3x tetra, šareni dio), pa izvrnute – mama imala vremena jer je beba još bila u širokom povoju.
Četvrta tura – još 9 šarenih
~90cm prugastog pamučnog platna ~5KM, ostatak dječijeg i „odraslog“ posteljnog platna, flanelska plahta 160x240 15KM, 1.5m čičak trake 3cm širine 6KM, 8 starih tetra pelena
Šivene na overlok mašini (mama više nije imala vremena, beba dorasla do pelena koje su sad bile extra hitno potrebne) 2x flanel, 3x tetra, šareni dio
Peta tura – razne 6 komada
Flanelska plahta 160x240 15KM, dva stara peškira, ostatak pamučnog satena, dvoje olinjale duge gaće od vafl žerseja – donacija MM :lol:, dva komada frotira (roza i plavi), cca 40cm dužine, ostali nakon pravljenja frotir deke otprilike bi skupa koštali 6-7KM, 2m bijelog čička 3KM, 5m žutog čička 5KM, 2 konca 1000m 3KM, 10m gume širine 6mm 3KM
Slojevi: 2x flanel, 1x vafl, 1x (vrlo čupavi)peškir, saten/ frotir; šivene licem na lice (mama opet ima vremena)
Pelena za foliranje – leptir
Napravljena od pamučnog velura sa obe strane + vafl žersej i frotir, aplikacije na džepiću za čičak bile inspiracija za šaru na guzi, izvezenu sintetičkim koncem preko jednog sloja vatelina radi reljefnosti. Velur preostao od drugog projekta, ne znam koliko bi koštalo tako malo. Inače kupljen je u radnji “metraža na kilogram”, i bio je dosta težak -2m, širine 150cm koštalo je oko 25KM.
Kome se ne da računati, ukupni trošak iznosio je oko 110KM, toliko se, čini mi se, potroši za jedan mjesec na jednokratne pelene.
Napomena: 1.95KM~1€
P.S. Malo sam odužila, ne zamjerite. :*