a ja kad sam vidla svog andela sve kaj se sjecam od posteljice je da je bio komentar sestre da je mala. bila sam tolko uzbudena zbog bebe ai sretna da vise nijedan trud nece doci da se tog djela uopce ne sjecam
Printable View
a ja kad sam vidla svog andela sve kaj se sjecam od posteljice je da je bio komentar sestre da je mala. bila sam tolko uzbudena zbog bebe ai sretna da vise nijedan trud nece doci da se tog djela uopce ne sjecam
Cijela podjela je vrlo umjetna (skolska, knjiska, medikalizirana). Trudovi "prvog porodjajnog doba" mogu trajati danima, mogu biti jaci ili slabiji, zena ih ne treba niti biti svjesna.Citiraj:
Znači, imam trudove. To je 1. por.doba. Traje nekoliko sati. Trudovi postanu ritmični
Kada postaju zgusnutiji i jaci, tada neki to nazivaju pravim trudovima (u engleskom kazu za ove prethodne da se radi o prelabour, predtrudovima, a kada postane ozbiljno , to je established labour). Koliko ce i ovi utemeljeni trajati, to ovisi o mnogocemu
(Friedmanova krivulja koja kaze da su dobri samo oni koji otvaraju cerviks barem 1cm po satu je upitna; napravio ju je po malom uzorku zena bijele rase, dobrostojecih koje su radjale u bolnici u 50im godinama prosloga stoljeca; osim toga vrlo je zgodno ako se moze predvidjeti da ce porod zavrsiti u 10ak sati, milom ili silom (umjetnim oksitocinom); radi se o svojevrsnom napretku znanosti i tehnologije primijenjenih na tvornicku traku u svrhu postizanja efikasnosti ili rijecima jednog hrvatskog perinatologa "Zene danas ne radjaju dulje od 12 sati",
Nagon za tiskanjem se moze javiti i prije nego sto zavrsti "prvo porodjajno doba" koje se obicno poistovjecuje s potpunom dilatacijom cerviksa. Nagon za tiskanjem se moze javiti i puno kasnije nakon potpune dilatacije cerviksa. I moze trajati satima.Citiraj:
Kad počne tiskanje to je 2. por.doba. Izlazi beba.Pupkovina pulsira.
Pupkovina pulsira (protice krv iz posteljice u krvotok djeteta) jos barem nekoliko minuta nakon rodjenja djeteta. Ako se reze prije toga, dijete ne dobiva onoliku kolicinu krvi koja mu je potrebna.
Ako se reze nakon prestanka pulsiranja, a prije rodjenja posteljice, postoji nekoliko stvari koje se dogadjaju a koje nisu optimalne za majku i dijete.
Skolski je 3 por. doba razdoblje od rodjenja djeteta do rodjenja posteljice.Citiraj:
3. por.doba: Bebu mi dodaju u naručje. Beba sisa. Dolazi do još tiskanja koje izbacuje posteljicu.
Skolski se treba dogoditi u roku od nekoliko minuta do sat vremena (Engleska) Neskolski moze trajati satima, ali su rijetke one (jer se radi uglavnom o nezavisnim babicama) koje su voljne i zadovoljne cekati.
Jedan opstreticar je cekao 22 sata.
Zena moze sama prihvatiti svoje dijete, dakle, nije nuzno da joj ga netko da u narucje; vjerojatno tesko izvedivo ako radja na ledjima na uskom krevetu; vrlo lako ako radja cuceci, u vodi i slicno.
Dojenje potice jace lucenje oksitocina i izbacivanje posteljice, ali to cini i par drugih stvari: topla okolina (koja je prevruca onima koji ne radjaju), neuznemirenost, neometani i stalan dodir sa djetetom itd...
Moze se prerezati tada, moze prije, a moze se uopce i ne prerezati.Citiraj:
Jel se pupkovina prereže kad prestane pulsirati?
Ovisi o tome tko je pokraj tebe.
I, naravno, trebalo bi puno ovisiti i o tome sto ti zelis, jer je presijecanje pupkovine medicinski postupak za koji bi ti trebala moci dati ili nedati svoj pristanak. A posteljica je tvoje vlasnistvo :)
Puno ti puno hvala.
Što je to dilatacija cerviksa?
Meni su kad je Mia rođena dali neku inekciju u ruku za koju su mi rekli da služi da bi posteljica lakše izašla, zatim su mi stavili kateter da se popiškim i babica koja me porodila je izvadila posteljicu a da ja nisam skoro ni osjetila. Nisam morala ni tiskati ni ništa. Rekla mi je da se opustim i stavila ruku na moj trbuh, lagano stisnula i povukla posteljicu van. Ništa me nije bolilo.
potpisujem, samo nisam dobila taj kateter.Citiraj:
tibica prvotno napisa
jedino me je ruka rasturala poslije od te injekcije.
Nakon izlaska bebe kroz par minuta je izašla i posteljica sama od sebe bez ikakve boli ,samo je bljcnula van ko neki veliki mjehur iz mene..
najurednije ispala sama, bez potezanja, bez ikakvog pritiskanja trbuha
ideja da se ne pije vode tijekom poroda je jedna od stvari koje ugrozavaju zivot, ne jedna cura u hr je tako dehidrirala (frendica je toliko dehidrirala da je pocela zaudarat na aceton
u nl je tijekom otvaranja i jede i pije, tijekom tiskanja meni su davali samo vodu, da sam trazila hranu (sto mi nije palo na pamet) sigurno bih i to dobila
tu jako upozoravaju da je moguce da nakon poroda imate problema sa pisanjem, pa savjetuju da se prvo vrijeme piski u kadi, uz tusiranje (ni sa tim nisam imala problema piskila sam odmah, jos sam lezala
ja sam kateter dobila jos kad su mi dali cuvenu epiduralnu koja se nije primila, pa su kateter ostavili do poslje poroda ali mats veli da nutra nije bilo skoro nista i piskila sam tek nakon ispadanja posteljice
Meni je babica prvo stavila kateter da isprazni mjehur i onda lagano pritisnula trbuh.
Posteljica je odmah ispala. Zaboljeo me samo pritisak na trbuh.
[quote="Saradadevii"]... ili rijecima jednog hrvatskog perinatologa "Zene danas ne radjaju dulje od 12 sati"[quote]
:shock: :shock: :shock:
dilatacija cerviksa je otvaranje cerviksa.Citiraj:
makita prvotno napisa
To je, znači, ono što nazivaju: otvorni ste dva, tri, četiri prsta...
je, to je to.Citiraj:
makita prvotno napisa