joooooj, sorci, nikako mi nije bila namjera da ono kaj sam napisala bude ikakva kritika, u bilo kojem smislu, nego samo podrska tebi da ides dizat prasinu tamo gdje bi to trebalo imati najveceg efekta :( :( :( Sorry na nesporazumu :(
Printable View
joooooj, sorci, nikako mi nije bila namjera da ono kaj sam napisala bude ikakva kritika, u bilo kojem smislu, nego samo podrska tebi da ides dizat prasinu tamo gdje bi to trebalo imati najveceg efekta :( :( :( Sorry na nesporazumu :(
nije bed ančice :mrgreen: . ja od prvog razreda dižem prašinu, i moram priznati da sam u tome uspješna ;) . imala sam uvijek punu podršku učiteljice (u nižim razredima), razrednice (sada u višim), a i ravnateljice.Citiraj:
Ancica prvotno napisa
prema onom što slušam od drugih roditelja (iz drugih škola) - moje dijete ide u izvanrednu školu. :mrgreen: ravnateljičina vrata su roditeljima uvijek otvorena, ukoliko je problem moguće riješiti - rješava se odmah.
idealno nije nigdje, ali to ne znači da se dalje ne treba boriti da bude još bolje.
profesorice rac. vidim da volite citirati :D . vjerojatno vam je promakla rečenica u kojoj sam ja SVJESNO uočila problem :mrgreen: .
šuvar kao šuvar je off topic. kao ilustracija (neuspjele) reforme nije.Citiraj:
sorciere prvotno napisa
drago mi je da ste vi svoj plan rada prilagodili učenicima, ali ja gledam iz druge perspektive. moje dijete ima 12 profesora. različitih. zato se moje i vaše razmišljanje razlikuju.
Žalosno bi bilo da imamo jednaka razmišljanja jer ja problem gledam očima profesora a vi očima roditelja.
Obično citiram stvari na koje imam nekakve komentare jer bez citata bi one izgubile smisao.
A vaša mi rečenica nije promakla. Samo smatram slijedeće:
Praznici se mogu vratiti na staro. Pri tome se ništa od onog što kritizirate neće promijeniti. Nastavnici koji ostavljaju poslove za zadnja dva tjedna ostaviti će ih za zadnnja dva tjedna. Učenici koji ostave učenje samo pred ispit ostavit će ih samo za pred ispit. Ne vidim zašto napadati praznike zbog toga! Prenatrpanost programa tamo gdje je ima ostaje bez obzira na praznike!
Ja nisam trebala svoj način rada prilagođavati nikakvim praznicima jer za to niti nema potrebe, niti previše ovisi o meni. Trebalo bi uvijek raditi kao da praznika nema - i nastavnici i učenici. Imamo najmanje 4 sata tjedno nastave matematike po razredu u mojoj gimnaziji pa prema tome ne moram se bojati da ću imati premalo ocjena. Učenici koji žele odgovarati za veću ocjenu (ako nisu ispucali svoje pravo) odogovarat će i ovako i onako. Testove pišem na kraju odrađene cjeline kada im dođe red bez obzira na praznike. Oduvijek (i prije pravilnika) se unaprijed (bar dva tjedna) dogovaram s učenicima o pismenoj provjeri. Pravilnik nam zapovijeda 3 dana! Mene pomicanje praznika osobno previše ne pogađa. Ah, da, ne mogu ići na dugačka putovanja! Ali mislim stvarno da je ljepše ostaviti zaključivanje nakon Božića nego prije njega. Naravno, ne i sve testove, jer ima dana i u slijedećem razdoblju. Test više ili manje neće promijeniti ništa! I ove godine je bio pozitivan učinak pomicanja praznika jer nisam morala prije Božića zaključivati ocjene. Ako je ocjena trebala biti loša bar za Božić je učenici nisu nosili doma! Ali i to je stvar koja je irelevantna! Kakve god praznike imali problemi ostaju.
No nije stvar samo u zimskim praznicima. Polemike su velike - da li je bolje imati puno manjih predaha ili jedan ogroman kako se neki izjašnjavaju. Ja sam pokušala argumerntirati svoja razmišljanja zašto kalendar praznika nema previše veze s onim na što se većina bune - stres za vrijeme Božića i Nove godine zbog učenja i priprema za zaključivanje ocjena. Zaključivanje je u našim školama postao stvarno preveliki stres za obje strane. Hajdemo malo o tome razmišljati i kako ga ublažiti jer pomicanjem praznika prije ili kasnije tu činjenicu nismo izbjegli. Mislim da se trebamo fokusirati na uzroke a ne na posljedice i u tome je bila bit svega što pišem.
prenosim iz Vjesnika
http://www.vjesnik.hr/html/2005/01/1....asp?r=sta&c=1
Novi školski kalendar, manje frustracija i stresova
Rasprava o kalendaru školske godine najbolji je primjer kako o istoj stvari gotovo svako razmišlja drukčije. Unatoč tome o novom kalendaru školske godine usuglasila se većina stručne javnosti. Dakle, treba uvažavati svekoliku javnost, ali što ako se dio te javnosti koja se oglašava o kalendaru jedino slaže o tome da on nije dobar i ništa drugo? Odluku o kalendaru školske godine mora donijeti struka
VINKO FILIPOVIĆ
Novi kalendar školske godine najbolji je primjer da svaka promjena u školstvu izaziva otpor određenih segmenata društva pa makar ta promjena bila primarna u interesu učenika. Nekoliko novinskih natpisa o zimskim školskim praznicima uzburkalo je dio hrvatske javnosti iz čega se na prvi pogled stječe dojam da je ta promjena gotovo kataklizma hrvatskog školstva.
Niz je pokazatelja da to uistinu nije tako. Kao roditelj i nastavnik koji je sedamnaest godina radio u školi podržavam novi kalendar školske godine, jer je on pozitivan organizacijski pomak koji je prije svega u funkciji učenika.
Novi kalendar školske godine nepobitno zadovoljava nužne pedagoške kriterije. Promjenom se prije svega željelo izjednačiti trajanje prvoga i drugog polugodišta što je bilo nužno zbog niza praktičnih i pedagoških razloga.
Treba podsjetiti da je prema starom kalendaru prvo polugodište trajalo petnaest tjedana, a drugo čak dvadeset jedan tjedan. Ta simetričnost bila je problem za učenike, ali i nastavnike u predmetima koji su u satnici dva, a osobito jedan sat na tjedan, kao što su likovna, glazbena i tehnička kultura u osnovnim školama ili psihologija, logika, informatika, likovna i glazbena kultura u gimnazijama.
Prema starom kalendaru prvo polugodište je u praksi efektivno trajalo još kraće ako se uzme u obzir neizbježno uhodavanje na početku školske godine i predbožićni tjedni na kraju polugodišta. U tih jedanaest do dvanaest tjedana nije bilo moguće realizirati predviđeni nastavni program, a istodobno i zadovoljiti zahtjeve Pravilnika o ocjenjivanju. Sve to je u konačnici najviše štetilo učenicima.
Drugi pozitivan efekt novog kalendara školske godine je da se njime izbjeglo predbožićno stresno razdoblje za učenike i njihove roditelje, ali i učitelje i profesore. Zaboravlja se da je prema starom školskom kalendaru u predbožićno vrijeme bilo niz ispita znanja, kontrolnih zadaća, zaključivanja ocjena. Istodobno su se pripremale božićne priredbe, održavale sjednice učiteljskih i nastavničkih vijeća, dijelile đačke knjižice i izvješća. Sve to je bio uzrok mnogih frustracija i stresova za učenike, što im je kvarilo predbožićno veselje.
Svega toga ove školske godine nije bilo zbog pozitivnih efekata novog kalendara. Zašto su se ti pozitivni učinci već zaboravili?
Namjera je novog kalendara školske godine i da, sukladno dobrim pedagoškim uzusima, učenici svakih mjesec do dva imaju kraće razdoblje praznika koje je dostatno za odmor, koje nije predugo kako učenici ne bi ispali iz školske kolotečine. Konstruktivno gledajući na školski kalendar, njega treba analizirati cjelovito i nužno je promatrati ga u kontekstu svih čimbenika.
Tako bi, na primjer, od nekih zagovarano pomicanje početka školske godine na sredinu rujna donijelo nužno i kasnije završetak škole, što bi izazvalo probleme pomicanja rokova upisa u srednje škole i prijemnih ispita na fakultete. Sve to bi te neizbježne upisne aktivnosti pomaklo do kraja srpnja.
Nemam iluziju da je to nepromjenjivo, da je jedino moguće rješenje školskog kalendara. Možda bi trebalo razmisliti o pomicanju svršetka prvog polugodišta za kraj siječnja ili početak veljače čime bi se na četiri tjedna produljilo školsko razdoblje od božićno-novogodišnjih praznika do kraja prvog polugodišta? Možda bi zimski praznici trebali trajati dva tjedna? Možda bi božićno-novogodišnji blagdani mogli biti nešto dulji? Možda...?
Spominjani ispiti znanja i kontrolne zadaće u prvim danima nakon školskih praznika nisu pedagoški opravdani, ali taj problem se ne može riješiti kalendarom školske godine. To treba rješavati nekim drugim mehanizmima.
Smatram da bi u tjednu nakon svakih praznika trebalo izbjegavati testove i kontrolne ispite čime bi se umanjio stres učenika. Mora se naći načina kako to spriječiti i učiniti sve da se ne događa testomanija u prvom tjednu nakon završetka praznika. Moramo učiniti sve da školu što je moguće više humaniziramo pa tako da i početak nastave nakon praznika za učenike bude što je moguće manje stresan.
Rasprava o kalendaru školske godine najbolji je primjer kako o istoj stvari gotovo svako razmišlja drukčije. Unatoč tome o novom kalendaru školske godine usuglasila se većina stručne javnosti.
Dakle, treba uvažavati svekoliku javnost, ali što ako se dio te javnosti koja se oglašava o kalendaru jedino slaže o tome da on nije dobar i ništa drugo? Svi prijedlozi kakvih bi on trebao biti dijametralno su suprotni. Mislim da ipak u konačnici odluku o kalendaru školske godine mora donijeti struka, kao što je to u svemu drugom logično i uobičajeno.
Autor je profesor, ravnatelj Zavoda za školstvo.
da ne ispadne da novi skolski kalendar podrzava samo struka, javljam se samo kao roditelj djece u 3. i 8. razredu (po peti put o istoj stvari :roll: )
cim sam na pocetku godine cula novi raspred, svidio mi se. zbog loseg iskustva u prethodnom 7. razredu koje je jako dobro opisano u gornjem clanku.
onda sam se nakon ove nove godine i povratka u skolu malo pokolebala jer su nemilice krenuli ispiti. ali potpuno se slazem s g. elom da uzrok problema nije raspored praznika. uz to, jako mi se svidio prijedlog da se ukinu ocjene na polugodistu. ako se to dogodi, onda nemamo sto vise raspravljati o rasporedu praznika.
sorciere, problemi se mogu i moraju krenuti rjesavati iz dubine, a ne s povrsine. barem treba probati :D
:shock:Citiraj:
renata prvotno napisa
ne razumijem tvoju primjedbu. ako sam dobro pročitala ono što sam JA napisala - smatram da je potrebno prije promjene praznika riješiti druge probleme (piše gore).
koliko duboko još treba ići?
svi zajedno znamo sve odgovore. da ih znam sama, ne bih ni potaknula uključivanje u raspravu. otišla bih ministru s gotovim rješenjem.
druga stvar koju si spomenula je (ne)ocjenjivanje na polugodištu.
moje mišljenje je da ga ne treba ukinuti. mišljenje moje kćeri je - da joj je svejedno. jer ona se trudi cijele godine. (vidiš da velike razlike u razmišljanju mogu biti i u istoj kući :mrgreen: . )
njeno mišljenje je, također, da - čak i da se ukinu ocjene na polugodištu - raspored praznika nije dobar. i tu ju podržavam.
što tvoja djeca misle o tome? meni se čini da su mišljenja učenika ipak najvažnija ;) .
evo, upravo ih pitala :mrgreen:
barbara kaze da joj je zapravo svejedno.
onda se nadovezala o ispitima.
ja ju pitam a sto kad ne bi bilo ocjena na polugodistu. reagirala je na nacin kao da ne moze uopce pojmiti kako bi to bilo da nema nagomilanih ispita na polugodistu, oduvijek ih ima.
onda sam pitala veroniku, a ona je tri sekunde gledala u mene, slegnula ramenima uz "ne znam" i nastavila gledati charlijeve andjele :roll:
barbara se jos jednom nadovezala s "meni je svejedno, ali mozda je bolje ovako kao sada" i takodjer nastavila gledati charlijeve andjele :P
ja uvijek uvazavam misljenje djeteta, ali pri tom imam na umu da ona imaju pravo na misljenje ali smo mi odrasli oni koji nose odgovornost ;)
bog!
Zelim ukazati na jedan detalj vazan za bolje razumijevanje. Anketa glasi:
"Slažete li se da treba ukinuti polugodišnje ocjenjivanje?"
Podrazumijeva se zapravo da jeste li za to da se ne izvodi zakljucna ocjena. A, to nikako ne znaci da bi ucenici bili neocjenjeni. Oni vec sada jesu ocjenjeni, samo sto je njihova ocjena mnozina. Stoga je po meni pogresno govoriti o neocjenjivanju na polugodistu.
Ha al ga driblam, pa onda nek se iz te mnozine pravednim postupkom izvede jednina i svi hepi. Bar je to jednostavno. Nije i u tome je kvaka. Ocjena se moze nastojati davati/stjecati u sto humanijim uvjetima ali ona je u biti selektivna. Ona djecu selektira, a ako to ne cini na vrijeme tim veca tragedija. Mozemo mi u ritmu Lijepa nasa hrvatska, hrvatska pjevati Jadna nasa djecica, djecicacijelu osnovnu i svima petice, a skidati sa sebe odgovornost sto se talentirano dijete nije uspjelo upisati u zeljenu srednju skolu. Mozemo i u srednjoj skoli svima sakom i kapom, pa da nam odlikas mizerno rijesi prijemni ispit. Ovog srpnja ce se na zagrebackim fakultetima natjecati tisuce, a primat ce se samo stotine. na temelju jednog jedinog testa. Pravedno? Po meni ne, ali prijasnji stupnjevi obrazovanja nisu rekli svoje.
Dobro, kakve to ima veze s ocjenom na polugodistu. velike. tu je pocetak inflacije visokih ocjena. Ucenik ima recimo 5, 4, 4, 5, 4 sto je cetvorka ako se ide zakljucivati. Tada ucenik trazi da bi odgovarao i odgovari tu negdje za cetiri, ali u tim okolnostima dobiva najcesce 5 i zakljucuje se 5. S kapitalom petice iz prvog polugodista i ocjenama 3, 5, 4,5, 4 na isti nacin se dolazi do petice, kao i onaj tko ju je zardio redovnim ispitima. Da se ne zakljucuje na polugodistu ne bi uopce dosle do promaknuca ove cetvorke u peticu. To odgovaranje van utvrdjenih pravila i ispita bi se slobodno moglo nazavti nelojalna konkurencija.
Netko ce reci kakav sam ja to profesor bez srca. Ne dragi moji, imam ja srce i za one koje se ne guraju i nikada se ne bi usudili pitati nesto za sebe. Imam i razunjevanja za one koji zaista zasluzuju peticu da ne strepe hoce li biti primljeni na faks zbog ne bas pravih petica.
veoma je lose i to sto dok se obavlja "nelojalna kokurencija" mnogi ucenici borave po kaficima. I tako dva tjedna, a prica se da gradiva je previse.
Molio bih da netko da argumente za zadrzavanja zakljucivanja ocjena.
Pozdrav
ps jesam li vas zagnjavio na ovom forumu? :-)
mislim da je vrijeme da se i povucem. ćao
Ma nisi. Pokušala sam malo ići na forum MZOS-a ali ono je tamo tribina za istresanje strahova, bijesa, frustracija, nekulture komunikacije. predstavljanja i promišljanja. Ljudima se dadne mogućnost da pokušaju komentirati postojeće i predlagati nešto novo ali na kraju puno postova je takvih da izgubih volju više i čitati.Citiraj:
simes prvotno napisa
Na ovom Forumu puno je ugodnije.
Ja ti ne mogu dati razloge zašto zadržati zaključivanje na polugodištu jer sam i ja pobornik da se zaključivanje na polugodištu izbaci iz prakse.
Interesantno je ono što sam tamo na MZOS primijetila - većina su ogorčeni ocjenama, načinom njihova izdavanja i čak načinom zaključivanja ali kada im predložiš da se maknu ocjene najednom svi žele zadržati tu istu frustrirajuću i nepravednu ocjenu. Gdje je kvaka 22?
Isprika!
Ovo je nejasno jer mi nedostaje par rijeci. trebalo je:Citiraj:
simes prvotno napisa
S kapitalom petice iz prvog polugodista i ocjenama 3, 5, 4, 5, 4 u drugom polugodistu na isti nacin se, s jos jednim odgovaranjem na kraju, dolazi do petice kao konacne ocjene.
Pozdrav
to je u redu. ali...Citiraj:
flower prvotno napisa
ne znači da je moje mišljenje ispravno, samo zato što ja nosim odgovornost. u našoj kući se sve raspravlja argumentirano i s uvažavanjem.
a kad je u pitanju škola - odgovornost je na leđima djeteta. na njima se sve prelama.
zato smatram da su mišljenja DJECE u ovom slučaju važnija od naših.
npr. ocjenjivanje na polugodištu: meni je to nekakva informacija, u krajnjem slučaju nagrada ili "nagrada" djetetu za rad u cijelom periodu. ili na neki način "sigurnost" roditelja da je sve u redu.
mom djetetu to ne znači ništa. jer ona uči cijelu godinu - i na kraju će imati iste ocjene bez obzira na polugodište.
njeni argumenti su mi u ovom slučaju jači, i iako to nije moje mišljenje - ja ću ju podržati.
renata :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .... :* :*
ja nemam argumente za zadrzavanje zakljucivanja ocjena na polugodistu, nego imam pitanje za g. suljica: sto mislite o prijemnima za srednje skole?
sorci, ali kao informaciju imas niz ocjena koje su u imeniku.Citiraj:
sorciere prvotno napisa
a nagrada je samo petica, sto sa svima ostalima?
renata, pa nije moje dijete mjerilo za sve :mrgreen: . uostalom - nitko od nas ne zna što nas čeka. moje dijete može sutra kiksnuti (ne daj bože :mrgreen: ), a neko drugo zabljesnuti. :angel:
nagrada mogu biti i druge ocjene. :D (ne bih sad o svom zemljopisu :oops: :oops: ). :mrgreen:
ovo je bilo samo moje mišljenje, ne stav za koji ću se zalagati. dobila sam kvalitetne protuargumente :mrgreen:
Za neka specificna zanimanja uvijek su nuzni pravi prijemni, ne testomanija. Glazbena, likovna, neka majstorska zanimanja. A ako se na na temelju opceg jednosatnog testa donosi sudbinska odluka, ja sam protiv. Vi koji imate zensku djecu zamislite ako vam taj dan kcer ima bolnu menstruciju ili da im jednostavno je taj dan los bez obzira decki ili djevojke. Jedan jedini testic odlucuje o sudbini djeteta. A bilo ih je u osnovnoj skoli koliko ces, na temeju koje se mogla donijeti realna a ne inflatorna ocjena. nazalost sada su neke ocjene inflatorne. Nastavnici uopce ne razmisljaju da ako dadu neopravdanu ocjenu je ona nekoga ostetila. Misle samo da je nekoga spasila. Svojim gimnazijalcima pokusavam objasniti da se solidarnost iskazuje drugacije, a ne dati svom konkurentu da prepisuje pa mu kasnije gledati u ledja na fakultestskoj listi. Mislim da se stvari pomalo mijenjaju.Citiraj:
renata prvotno napisa
Na kraju. Ipak ce morat odlucivati unificirani testovi ispravljeni po jednakim kriterijima, odnosna vanjska valorizacija. Ali ta vanjska valorizacija mora biti na zavrsetku stupnja obrazovanja, a ne kao prag u novom. Briga je nastavnika iz osnovne kako bi njegov đak prošao na upisu, ali ga ni ne obvezuje. ali ako dobijes informaciju tvoji s prosjecnom ocjenom 4.4 su ostvarili na maloj maturi 2.8, i ako je malom maturom u srednjiem racunalu ujedno ocjenjen i nastavnik, onda vise nista nije kao prije. Dakle, za ucenika je takvo sto kao sto je mala matura ipak manji sok nego prijemni u ss, a za nastavnika je veci sok. Ali tako i treba biti i to ce urediti mnoge probleme.
pozdrav
ps ocekujem jos argumente za zakljucivanje na polugodistu. Sto se gubi ako se ukinee?
test je uvijek sok i neugodan, a pogotovo u nekoj novoj zgradi, novoj ucionici, nepoznati nastavnici, silna nova lica u konkurenciji. Prvise i za odraslog, a kamo petnaestogodisnjakaCitiraj:
simes prvotno napisa
Racela na neki nacin je logicno da gledamo problem na drugaciji nacin..tebi je to struka...meni su to moja djeca....
Ono sto sam htjela reci....neka praznici budu kakvi god..neka ih cjepka,neka ih slaze,ma neka radi s njima sto hoce,ali ljudi pa ne mozete staviti novi krov na rusevnu kucu...treba postaviti i pojacati temelje i zazidati stare rupe u zidovima pod 1.!!!!
Ljuti me sto prije nego je preispitao i javnost i struku i RODITELJE I DJECU (jer se njih to naj tice) donio je odluku koju je svatko po potrebi prilagodio sebi..Neki profesori su rasporedili nacin ispitivanja ....bilo pismeni ili usmeni..i prilagodili ga promjenama + stanju brojcanom u razredu...Medjutim VECINA NIJE !!!! Ja ne mogu govoriti (a predpostavljam ni sorciere )u ime drugih skola vec samo one koju pohadjaju moja djeca...
I nije vic u tome da se roditelj kao usamljeni jahac osvetnik zaputi ka ravnateljici jer ona provodi ne svoju vec odluku ministarstva skolstva !!!!!
A sad dalje..kazes ne sjecam se svog skolovanja..ma kako da ne..sjecam se da je moj mladji brat (10 godina mladji) dobio moje knjige ( a moji klinci su godina dana razlike i do sada nisu niti jedne knjige mogli naslijediti jer im je program svake godine drugaciji)...
Sjecam se da su nam testovi bili najavljivani (cak i diktati),a da moji dolaze zuti u faci jer ih je iznenadila testom,iako su joj skrenuli pozornost da su taj dan vec pismeno odgovarali (uz primjedbu "zalite se ministru")...
Sjecam se da smo sa nestrpljenjem ocekivali 14 dana zimskih praznika jer smo sve stigli...i skijanje i odmor i ponavljanje...,a gledam mojima tuzne face ,jer iz Du otici na skijanje znaci gubitak 2 dana koji odlaze na put,znaci 5 dana skijanja i hops u klupe !
Sjecam se da smo i onda imali profesore koji su bili bog i batina i razrede od 34-37 ucenika,ali nisu bili optereceni stizanjem programa niti silnim kontrolama kojekakvih inspektora skolstva...
Sjecam se da pojma nisam imala tko je direktor skole (sada ravnatelj) jer su nam profesori bili izuzetan autoritet,a mojim klincima upravljaju kamere po svim hodnicima ,a ravnateljica je predmet sprdnje ....
Sjecam se kad je covjek sletio na Mjesec...ali kakve to veze ima..Poanta price je da se ide na bolje....a iskreno....ne nazirem to svjetlo na kraju puta,.....
Ne kazem da su mu sve ideje lose.....dapace..pozdravljam olaksavanje skolskog programa...ideju matematike jedan dan ,hrvatskog drugi dan,manje knjiga,lakse torbe,opisne ocjene za lik,tjel,glaz.,uvodjenje inform. od 1 razreda,vracanje vjeronauka u crkve..,pa i rascjepkane odmore...ali NE podrzavam experimentiranje na vrat i na nos jer tako stradaju moji klinci...
btw. i ja jos pamtim i osjecam posljedice suvarovog rezima,zbog kojeg nisam u struci u koju sam bila zaljubljena
I sto kaze prijateljica po muci....Moj sin je evo do 7 razreda bio odlikas,napredni matematicar i informaticar,malac sa fotogr. pamcenjem..Po PRVI put ga vidim raspamecenog i to da on ne stize!!!!!!
Kako me vec krenulo..nastavljam...(admin..sorry)
Navodno postoji prijedlog da se ukine ocjenjivanje na polugodistu i tu sam aps. za..mada ne bi promijenilo cijelu situaciju jer...
Nasa skola ima sistem..ne gledaju se ocjene koje pisu u imeniku kao ogledalo znanja..Svaki profesor ocjenjuje ucenika po vlastitu nahodjenju...ocjene su samo smjernice..Npr. moja kcer je 6 razred....Pismeni ispiti joj izuzetno teko padaju (dogadja joj se blokada od straha) ,dok je usmeno jaca..(zbog istog problema vec smo drugi mjesec na obradi kod psihologa i logopeda u lokalnoj bolnici,a koji su nam rekli da je s njom sve oke..znaci nema dislex. ili disgraf.,vec je problem u obimnu programu koji netko moze a netko ne moze savladati)..
So..Iz matematike..pismeni uratci su joj u rasponu od 1-3 unatoc vjezbanju,pomoci i bilo cemu (doma sve zna,u skoli cvrc).Sreca je sto ima profesoricu iz matematike (stara skola,ali izuzetno stroga i pravedna ,pravi pedagog) koja ju prati tijekom nastave (i ne samo nju vec cijeli razred) ,znaci javljanje,sudjelovanje u nastavi,zalaganje i na osnovu toga (znaci vlastita opazanja) ocjenjuje i nju u svu djecu kojoj ptedaje.Zahvaljujuci tome moja kcer ima 4 iz matematike ,jer prof. tvrdi,ona znanje ima,samo ga nije u stanju staviti na papir. TO JA ZOVEM PROFESOROM !
zanamala, profacica je izgleda fakat odlicna, samo se ja nadam da ona i pomaze tvojoj kceri da prebrodi njen problem pismenog izrazavanja svojeg znanja jer nazalost to je, uz usmeno izrazavanje, kljucni element uspjeha. :heart:
Buducnost nam nosi to da ce biti glavni element uspjeha u skolskom sustavu. Tome se bas ne veselim, jer znam kako kreativna djeca znaju zbrljati na kliseiziranim ispitima, ali vanjska valorizacija ce pocivati na njima. takvi su danas prijemni, takva ce biti drzavna matura i druge vanjske valorizacije. Prema tome uciti nam je i za testove koje ce izmedju ostalog strojevi ispravljati.Citiraj:
Ancica prvotno napisa
pozdrav
iz današnjeg večernjaka (na web-u):
Primorac: Nije određen kalendar za iduću školsku godinu
ZAGREB Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac rekao je jučer kako školski kalendar za iduću školsku godinu još nije određen, a javna rasprava o njemu trajat će do 1. travnja ove godine.
U izjavi novinarima nakon završetka okrugloga stola o tome mogu li katalozi znanja promijeniti hrvatsko školstvo, što ga je organizirao Savjet za obrazovanje, znanost, kulturu, medije i sport SDP-a, ministar Primorac opovrgnuo je informaciju iz preksinoćnjega HTV-ova Dnevnika da je donio konačnu odluku o školskom kalendaru za školsku godinu 2005./6.
Moja je izjava u HTV-ovu Dnevniku u smislu odluke da će početak iduće školske godine biti prvoga ponedjeljka u rujnu, a sve drugo samo je medijska interpretacija zaključio je ministar Primorac. (H)
djizus,jos ce nas ubjediti da to nije ni on bio na tv-u???????????????????
od silnih informacija i dezinformacija ovo postaje nocna mora....sin mi je sinoc dosao iz skole sav sretan i kaze jupiiiiii vise ne moram vijati prosjek ocjena i krajnji ishod na kraju godine jer je Primorac rekao da ce uvesti malu maturu lallallal (?????)
i sad ti hajde ne poludi!
rekla sam mu,sine dok Primorac smisli i realizira sve to sto je izbaceno na tv-u novinama i sl. proteci ce jos puno puno vode,ali ne na tvoj mlin.....zato neovisno o njemu...Ti zlato uci kao da svega toga nema...sto im pametno reci ? :shock:
Može li netko potvrditi da svi učenici imaju praznike od 1. do 3. studenog?:angel:
Tako piše na nekim stranicama kao što je https://ucenici.com/novi-kalendar-sk...-do-18-1-2021/