Bezveze je jedino što nakon rođenja djeteta ne upišu podatke na zadnjoj stranici. :(
Printable View
Bezveze je jedino što nakon rođenja djeteta ne upišu podatke na zadnjoj stranici. :(
Ja sam to riješila tako da sam sama upisala sve podatke koje sam znala.Citiraj:
klia prvotno napisa
Meni su upisali (Pulsko rodiliste).Citiraj:
klia prvotno napisa
Kod nas u Zadru ništa, a mnoge bi mame voljele znati npr. koja im je dijete krvna grupa, što mislim da bi moralo pisati! Ja sam to slučajno saznala samo zato jer sam bila 0- pa su mi morali reći da je Matej AB+.
Istina! Ja jos ni dan danas ne znam za sigurno koja je moja krvna grupa jer su mojoj mami kad sam se ja bila rodila, u bolnici rekli jedno (mama je AB (Rh-), tata B(Rh+), ja "kao" A (Rh-), dan danas mi kod lijecnika opce prakse pise B(-)krvna grupa.
Isla sam na transfuziju u bolnici i tamo su mi ustanovili da sam B(Rh+) pa nek si ja mislim, tri razlicite grupe!!!
Uskoro bih trebala otic nanovo vadit krv radi moje bebe pa cu valjd napokon ustanovit koji je klinac...
ps: Ispricavam se, znam da ovaj topic i nije bas za krvne grupe ali sam morala ovo komentirat:)
E vidis - u Puli upisu sve podatke o djetetu, ali krvnu grupu ne rade :twisted:Citiraj:
klia prvotno napisa
S obzirom da sam ja B+ a MM AB+, Erin jedino zasigurno nije 0, pa mi je bilo bas zao kad sam vidjela da to ne rade.
Ja isto cili život, do trudnoće, nisam znala koja sam krvna grupa. :roll:
Gle - nema sanse da si ti 0, a da ti je dijete AB. Onda to nije tvoje dijete (a u to pak sumnjam :) )Citiraj:
Klia prvotno napisa
Krvne grupe se odreduju pomocu 2 alela. Postoje 4 krvne grupe - A, B, AB i O. Rh moze biti samo + ili -, ali to mi za ovu pricu trenutacno nije bitno :)
A si ako su tvoji aleli ili:
a) AA ili
b) A0 (A je dominantiniji alel i on se ispoljava)
B isto tako (tj. BB ili Bo).
O si samo ako si OO. Nema druge opcije, to je "slabiji" alel i NE MOZE se ispoljiti u kombinaciji s alelima A ili B.
AB su kodominantni aleli - tj. srela su se dva gena jednako jaka - i nastala je mjesavina.
Beba dobije po jedan alel od svakog roditelja. Buduci da si ti O, nema sanse da od tebe dobije nesto drugo. A onda jos samo ostaje tata, koji bebi isto daje jedan alel - ili A ili B ili O. Tvoja je beba onda nesto + 0.
Ne znam koliko je ovo ispalo jasno, ali samo da znas da ti je, ako si ti tako rekli - to greska.
A zar ne bi mogao tata biti AB+ grupa, a mama 0- i onda bi to bilo AB+??
(zaboravila sam to s grupama iz srednje škole :oops: :oops: )
Sam ti pitaj, ja jos nisam zaboravila, genetika mi je bila super lagana i rasturala sam skroz (natjecanja). :D
Eh, zasto... Jer, npr. tata je AB. (Rh nije bitan za krizanje alela, pa ga ne spominjem, osim toga, nisam ziher da bih to znala dobro objasnit :oops: ). Dakle - tata ima alele A i B. I kad se od toga naprave spole stanice - pola spermica ima A, pola B. Mama je, velis O. Dakle, ima 100% posto O-O alele, ne moze drugacije. I mamina su jajasca pola pola, ali kako je i jedno i drugo O, mama ima 100% jajasca samo O. I kad se spoji jedan spremic i jedno jaje - na kraju je to ili grupa A (A+O) ili B (B+0).
Spermici se ne spajaju zajedno :D Zato nema kombinacije A-B ako je tu umjesana jedna stopostotna nula :D
Ahaaaa :idea:
Hvala na objašnjenju :D
Valjda je sad jasno :)
Bilo mi je drago :D
Nemogu vjerovati da sam napokon naišla na nekoga tko se kuži u genetiku.Sada kad sam te pronašla imati ću i ja neka pitanjca...uskoro :wink:Citiraj:
plavaa prvotno napisa
Za sada samo ovo-znaš za koju dobru knjigu iz genetike (osnove,pa ostalo)...
Znam i ja samo osnove, Mendelove zakone i sl. Ja nisam studirala medicinu, biologiju i sl, svo to moje silno znanje o genetici je iz udzbenika za srednje skole, gimnazijski program, četvri razred. Zove se (kopa po ladicama i trazi knjigu...) Aha, evo: Biologija 4 (Springer, Papeš, Kalafatić) :DCitiraj:
007 prvotno napisa
...he,he,he :lol: ...hvala za trud,trebalo je to iskopati... :DCitiraj:
plavaa prvotno napisa
Ma, nema problema :wink:Citiraj:
007 prvotno napisa
Reci, kako tvoja bubica mala? Jel sve ok? Raste? :)
bubica mala broji 20 dan-ej zamisli kako je biti star tj. mlad dvadesetak dana :shock: -kako to ludo zvuči...pred tobom stoji život,stoji cijeli vijek,dvadeset ti je dana tek...ma ništa,ništa,malo sam pukla od veselja :D
If, dvadeset dana, ja skoro pa 20 godina.. Neka, neka, nek samo raste ta mala bubica, treba netko mamu razveselit :D
Plavva, onoj bijaše tipfeler, Matej je A+, a tata je AB+. :D
ima li koji biser da je izgubio trudničku knjižicu?? već 3 dana prekopavam sobe, sve živo i nema je i nema.. :nope:
To ti je zbog trudnoće :mrgreen:Citiraj:
kristina_zg prvotno napisa
Možda si ostavila negde u nekoj ambulanti gde si je koristila?
Ja sam poznata po tome da zagubim neki dokument (to se ne odnosi na LK, pasoš, kartice) ili papir,ali mi se srećom to u trudnoći još nije dogodilo.
Pogledaj na mestima gde se najmanje nadaš da ćeš naći...
Btw. meni je pre 2-3 nedelje nestao pleh za pečenje u stanu od 40 kvadrata i nemam pojma gde je. Prevrnula sam sve živo i nigde ga nema :?
vanesax, ja sam sve okrenula naopačke, pretražila na mjestima kud je nikad ali nikad ne bih stavila..i onda kad sam već zaista sve pretražila odlučih se nazvat bolnicu (jer sam išla na pregled sa knjižicom, ali sam bila uvjerena kako sam je sa tog pregleda i donijela doma!) i tamo je ostala!!! Sad barem mogu u miru mirovati :D
da nije možda u pećnici? :lol:Citiraj:
vanesax prvotno napisa
Ah , a mene je drmnula nostalgija na topicu starom 6 godina kad asm pročitala imena Bebe i Oriana..... :heart:
Ja sam izgubila zdravstvenu, tj. ostavila jukod ginekologa i to sam shvatila tek kad sam idući puta došla na pregled i kad mi ju je sestra vratila, :lol: :lol: :lol:
Tako je i kod mene. Trudničku knjižicu sam dobila kad sam došla prvi put na pregled.Citiraj:
Oriana prvotno napisa
Meni nije trebala trudnička. Kupila sam ju samo jer su ju tražili na transfuziji da upišu krvnu grupu u nju. U njoj imam samo 11 tj trudnoće! :lol:
molim vas, ako mi netko može odgovoriti što je to indirektni combison test, TP-PA i HBsAg? to su testovi koji se rade i upisuju u trudničku knjižicu,ali sam zaboravila pitati ginekologa što je to? hvala! :)