nama dežurstvo počinje u 16:30, a traje dok ima djece, s tim da djeca ne bi trebala biti više od 10h u vrtiću
prošli tjedan sam dva puta došla po dijete oko 17:20 , još dvoje ih se igralo u sobi
tako da mislim da je do 18h , a za dalje treba najava
Printable View
nama dežurstvo počinje u 16:30, a traje dok ima djece, s tim da djeca ne bi trebala biti više od 10h u vrtiću
prošli tjedan sam dva puta došla po dijete oko 17:20 , još dvoje ih se igralo u sobi
tako da mislim da je do 18h , a za dalje treba najava
Da, ali po meni zasto dezurstvo? Po meni, dezurstvo bi trebalo biti od 18, 1830 na dalje. Prvo, zvuci lose. Drugo, hocu normalan program, a ne da dijete 2h samo ceka da se dodje po njega.
Naš vrtić radi od 7 do 16.30.
Ja I. dovedem oko 7.20, a muž dolazi po njega oko 15.20. I dolazi među prvima, a odlazi među zadnjima.
I teta u vrtiću nam je rekla da nam sin predugo ostaje i da je radi toga jako žalostan (kao kad ostane s njih nekoliko). :evil:
pa kad tvoje dijete dolazi u vrtić? normalan program je do 10 sati dnevno....Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
uostalom, ako si iz zg-a obrati se Bandiću da zaposle više odgajatelja pa da u grupi rade 3 odgajatelja i preklapaju se, pa će automatski i radno vrijeme moći biti duže...dokle su ovakvi uvjeti da su 2 odgajatelja na 25-ero djece, nemoguće je zahtijevati da im svakodnevno radno vrijeme bude do 18.30...a što s njihovom djecom? kamo će oni s njima i kad će biti s njima?
ma gle, ne moraš se ljutiti zbog toga...ona ti samo iskreno kaže...i vjerujem da je tako...ali to ne znači da te traži da dođeš ranije da ona ide s posla ranije nego ti daje bitnu informaciju o osjećajima tvog djeteta...Citiraj:
Švrćo prvotno napisa
a ti ako ne možeš ranije doći, tako joj to objasniš i točka..
[quote="bubička"]
pa kad tvoje dijete dolazi u vrtić? normalan program je do 10 sati dnevno....
Ne ide u vrtic... :mrgreen: Ljutim se onako teoretski...odnosno to me mucilo dok sam razmisljala da je upisem.
svima je jasno da dijete ne bi smjelo biti duže od 10 sati u vrtiću.
ali, npr. danas ima puno ljudi kojima je radno vrijeme od 9 - 17. znači dofuraju dijete u 8.30 i dođu po njega u 17.30 (ako rade blizu i ne upadnu u gužvu), znači dijete nije duže od 10 sati u vrtiću
ili, npr. samohrani roditelj radi u smjenama, i jedan tjedan radi popodne. znači, ne bi doveo dijete u 7 ujutro i ostavio ga do 19.00, nego bi ga recimo doveo u 11.
kužiš?
naravno da kužim...a kužiš li ti da je nemoguće da 2 odgajatelja pokrivaju to radno vrijeme? i uostalom, kužiš li da onda automatski i djeca tih odgajatelja moraju biti u nekom vrtiću toliko ili se i oni moraju snalaziti na razne načine?
Deaedi...sad si me tak :lol:
pa to stvarno ne mora biti tako - kod nas u vrtiću ne pokrivaju dva odgajatelja cijelo dežurstvo, već su od 6 ujutro do 7,30 i iza 17 sati djeca iz tri grupe spojena u jednu grupu i dežurna je jedna teta, dakle od njih 6. I naravno, u tim dežurnim grupama nikad nema više od desetero djeceCitiraj:
bubička prvotno napisa
ja razumijem da bi i tetama i roditeljima i djeci bilo ljepše i ugodnije da ih ima više
meni bi isto tako bilo lakše i bolje da na poslu imam ispomoć i da nisam toliko preopterećena i da ne moram nositi posao doma već da to vrijeme provodim sa svojom djecom... ali eto, sretna sam da imam posao sa puno pozitivnih strana koje anuliraju one negativne. vjerujem da je tako u svakome poslu i da je to sada već totalno OT
gle...ajd malo razmisli....ako je radno vrijeme vrtića od 5.00 do 20.00...to je 15 sati....
u jaslicama npr. popodnevna smjena počinje u 10.30, negdje i u 10.00...ta odgajateljica ak odradi svoju normalnu smjenu + dežurstvo odradi 9,5 ili 10h...da li doista misliš da ta osoba može toliko dugo kvalitetno raditi s djecom?
naravno...ona ne bi radila svaki dan tako, ali ako se radi o malom vrtiću, dežurala bi čak i 2 puta tjedno...što baš i nije malo...
a da ne pričam da ima roditelja koji rade i noćnu...znači li to da bi vrtići zapravo trebali raditi 24h dnevno da zadovolje potrebe svih roditelja?
to bi moglo biti moguće jedino uz povećan broj zaposlenih, te uz veće plaće i za noćne smjene odgajatelja...a za to bi Grad trebao iskeširati dosta love...
a to što ti posao nosiš doma... ne ćemo u ta područja zalaziti, jer otkud znaš da i odgajatelji svoj posao ne nose doma?
ali kao što si rekla...sad smo već debelo otišli u OT
gle...ajd malo stani na loptu i nemoj me molim te pozivati na razmišljanje jer upravo to i činim i ne mogu se sjetiti koji to vrtić u zagrebu radi od 5 do 20? jedan ili dva? da li je to onda pravilo ili izuzetak? ja sam opisivala situaciju u našem vrtiću (radi se o malom vrtiću kakve također spominješ) s kojim sam izuzetno zadovoljna.Citiraj:
bubička prvotno napisa
ne, ne smatram da vrtić treba raditi 24/7, baš naprotiv, smatram da bi bilo idealno da je svako dijete tamo 4 sata dnevno, ali ne razumijem čemu tolika gorčina u jednoj ovako benignoj temi, osim ako nisi direktno pogođena....
i još OT - kako se tebe ne tiče moj posao koji nosim doma, a što sam ovdje navela kao primjer nečega što se tiče samo mene, tako se niti ikog drugog ne mora ticati da li teta iz vrtića svoj posao nosi doma. svatko ima svoj put u životu. a moj je da sad idem raditi ono što sam ponijela za doma ;)
Tete u vrtiću, ako taj dan nemaju dežurstvo, s djecom u grupi rade nekih 5 sati koliko ja znam.
:/
kod nas je jutarnje dezurstvo od 6, a poslijepodnevno počinje u 16.30 i traje do 18. Odgojitelji rade 5,5 ili 6 sati u grupu i 1,5 prateće poslove.
i ja sam razmišljanje primjenjivala na taj vrtić koji znam..za ostale ne znam...jedino znam da bi trebali biti prilagođeni potrebama roditelja po pitanju radnog vremena, ali ako je taj raspon sati velik, onda treba i još ljudiCitiraj:
paci prvotno napisa
za ovo radno vrijeme od 5.00 do 20.00 ne treba još ljudi, jer se ne radi o malom vrtiću, pa odgajatelji nisu dežurni 1 tjedno nego npr. 1 u 2 tjedna
u mom pisanju nema nimalo gorčine... samo jedno realno razmišljanje...
i svi roditelji kojima vrtić nije prilagođen radnim vremenom (a nalaze se u zg-u) trebali bi se malo raspitati o tome i izboriti za svoja prava, jer ako vrtić zatvara svoja vrata u 16.30 (kao što sam negdje pročitala), pa to mi baš i nije ok
to ti ovisi o organizaciji rada pojedinog vrtića i samoj dobi djece s kojom odgajatelj radi....Citiraj:
ana.m prvotno napisa
o samom ravnatelju ovisi koliko će dugačka preklapanja napraviti između 2 odgajatelja u jednoj grupi, tako da i o tome radno vrijeme ovisi....
e, ovo i mene godinama čudi i još se ne mogu načuditi...Citiraj:
Mony prvotno napisa
al dobro...kod nas dežurstvo počinje u 16:30, iako tete vele da one dežurstvom smatraju već sve poslije 16 upravo zbog gore navedenog.
dežurstvo je do 17 čini mi se,vrtić ima radno vrijeme do 19, ali treba na vrijeme najaviti svaki dolazak iza 17h
nije svuda tako - ovisi o smjeni. ali postoji jaaaaako dobar razlog zasto se posao odgojitelja ne radi duze od tog vremena. naravno, mislim u grupi s djecom -postoje mnogi poslovi koje odgojitelji rade a da roditelji za njih niti ne znaju - niti nije njihovo da znaju, ali svejedno postoje.(necu sad o tome da postoje i svaki mjesec sastancenja ko u bilo kojoj drugoj firmi, posao koji se nosi doma, prezentacije rada ili projekata + planiranje svega toga i pripremanje najcesce kod kuce, itd. itd. što sve bude iber onog u sobi s djecom). veci dio nabrojanog ide u satnicu tako da radno vrijeme odgojitelja nije 5 sati kad se sve sumira nego puno vise :*Citiraj:
ana.m prvotno napisa
kod nas su provodili anketu i odlučeno je da naša grupa ''radi'' od 07:15-16:15, a prije i poslije toga je dežurstvo. mm svako jutro dođe oko 07:25 i nemali broj puta teta još uvijek nije bilo. Ja dolazim po F 16:00-16:15 ovisno o prometu i ostaje samo on i još jedna curica od njih 21, s tim da iza 16:10, u polovici slučajeva je već na dežurstvu
40 sati tjedno koje moras upotpuniti razno, raznim zaduzenjima. Od vrtica do vrica je izgleda koji maksimum sati radis s djecom. Tako da su bajke da tete rade samo 5 - 6 sati.Citiraj:
radno vrijeme odgojitelja nije 5 sati kad se sve sumira nego puno vise
Kod nas u vrtiću je dežurstvo do 7.30, druga teta dolazi u 11.30, ne znam kad prva odlazi (ali sam puno puta vidjela kako su dvije u grupi dok djeca spavaju, kada ih realno ne treba dvije da ih gledaju), a popodnevno dežurstvo počinje u 16.45, iako se puno puta dogodilo da se u 16.30 sretnemo u garderobi. Meni je to bas bezveze. Puno rađe bi platila više, a da su tri tete, samo da rade s njima, a ne gledaju ih kak spavaju.Citiraj:
bubička prvotno napisa
A u F. vrtiću u Oslu ih je bilo troje, ali im je i radno vrijeme bilo puno duže.
naš vrtić skupa s još jednim u gradu rade od 6.00 do 21.00 ..ove naše tete budu do 15.30 a onda bude teta koja je dežurna do navečer. djeca smiju biti do 21.00 tamo s tim što naravno ne smiješ ih dovesti ujutro pa da budu do navečer nego max 8 sati dnevno !nadam se da neće imati potrebe za popodnevnim ostajanjem ali eto tko treba moj vrtić radi do 21 h! :)
Loli, ne znam koje je to točno vrijeme kad si dolazila, ali to što su dvije dok djeca spavaju ne znači i da ništa ne rade.... možda je jedna zadužena za djecu dok druga sređuje papirologiju ili izrađuje nešto za rad s djecom....
a za prijevremeno odlaženje s posla mogu samo reći :nope:
a donna, djeca bi po programu smjela biti do 10 sati dnevno
ali eto...ja imam pitanjce....ako se dijete dovede u 11 i ostavi do 21, kakav život i djetinjstvo zapravo to dijete ima? gdje je tu uloga obiteljskog života, jer to dijete s roditeljima možda provede 1-2 h ujutro (ovisno kad se budi), a na večer kad ga se uzme već mu je odavno vrijeme za spavanje :?
nama je rekla max 8 sati.... a sad vjerovatno ima i iznimaka koji trebaju duže...ovisno o poslu mame i tate
neznam ,moja mala je tamo 6 sati i nadam se da neće ni trebati duže biti :)
hoćeš reći da je drugačije s roditeljima koji rade od 8-4? isto su s djetetom par sati svaki dan :cry:Citiraj:
gdje je tu uloga obiteljskog života, jer to dijete s roditeljima možda provede 1-2 h ujutro (ovisno kad se budi), a na večer kad ga se uzme već mu je odavno vrijeme za spavanje
apsolutno se slažem s lutonjicom...
mi smo tek krenuli ove godine, ali pokušavamo maksimalno smanjit njegove ostanke tamo...nažalost, ja kad odlazim s posla u 16h me se gleda malo poprijeko, iako mi je radno vrijeme od 8-16, tako da mi kakav bris sposla ranije ne smije ni pasti na pamet... :/
moji starci rade, ali si mama može početkom tjedna priuštit malo krivudanja s poslom, pa ga za sada od pon.-sri. ona ostavlja oko 9:30 i dođe po njega u 14. zadnja dva dana u tjednu ide od 7:30- 16.30.
među ostalim, rezultiralo je i time da baku doživljava više nego mene...mene ne ferma... :(
donna, normalni program predškolske ustanove je do 10 sati dnevno...sad jedino ne znam o kakvom se tu vrtiću radi...
a curke znam ja da ste vi i ovako malo s djecom i da biste htjele više, ali ipak ako dođete u 17h po njih u vrtić ili doma..ipak imate bar još dobra 4h za posvetiti se djetetu...uostalom, večerate s njim, kupate ga, pričate priču i sl. a ako tek u 21h roditelj dođe po dijete u vrtić, kada će to dijete na spavanje ako obavlja sve večernje aktivnosti ili ih jednostavno mora preskočiti, zar ne?
tih zajedničkih sati ako dijete ostaje do 21h ipak tijekom dana ima jedva 1-2h...o tome vam pričam
mislim da nasi rade do 5, ali to nije ni toliko bitno - u 16.10 kad ja dolazim po malog vrlo cesto vise nema nikog. nije mi bas jasno kako to drugi uspiju organizirati, jedva se othrvam potrebi da se ispricavam teti.
Gdje je pobogu to obdaniste u Sarajevu? I tako jeftino :shock: Ne mogu da vjerujem da imaju nocnu smjenu??Citiraj:
Nataša,Sarajevo prvotno napisa
Slazem se da dva odgajatelja ne mogu pokrivati to radno vrijeme, ali ova da onda automatski ti odgajatelji moraju se snalaziti na razne nacine valjda ti sama po sebi odgovara na pitanje sto mi sve moramo raditi s djecom jer vrtici rade do 17h. Mislim da ljudi koji rade uredsko radno vrijeme, a u to mi i vecinom spadaju tete u vrticu jer im radno vrijeme nije duze od 18h, ne shvacaju koje probleme imaju parovi koji rade u smjenama ili recimo samohrane majke koje rade u smjenama. Ja sam smjenski radnik i muz je smjenski radnik, cuvanje male spasava samo velika placa za babysittericu ili baka u blizini. Ne razumijem zasto bi ja trebala biti uskracena za adekvatnu skrb o mom djetetu, a porezni sam obveznik kao i drugi roditelji?Citiraj:
bubička prvotno napisa
I inače se odgajatelji snalaze sa zbrinjavanjem svoje djece...Citiraj:
jbistrica prvotno napisa
npr. moja prijateljica je dijete upisala u vrtić, koji joj je blizu kuće (drugdje nije našla mjesta), a dobila je posao kao odgajatelj na drugom dijelu grada...ona ni teoretski nije mogla stići do tog vrtića do 17h do kada završava dežurstvo tog vrtića i ravnateljica i stručni tim joj nisu htjeli izaći u susret...tu je ona mogla napraviti svašta da je potegla malo do Gradskog ureda...
no opet, kao što sam već rekla, ima vrtića koji dežuraju od 5 ujutro zbog samo jednog djeteta...Vrtići grada Zagreba trebali bi svi raditi na način da zadovoljavaju potrebe roditelja (to sam već i rekla), no od samog ravnatelja jako ovisi koliko poštuje ili ne poštuje to pravilo
a što se tiče tebe osobno...što točno podrazumijevaš pod adekvatnom skrbi za tvoje dijete? i drugo pitanje - ne možete li ti i suprug uskladiti se tako da uvijek netko može doći po dijete i biti s njim ostatak dana
npr. dok si ti 1. smjena, on vodi u dijete u vrtić, a ti odvodiš... i obratno....
ili vam je to nemoguća misija? :roll:
meni u špici treba sat vremena do posla javnim prijevozom. na poslu sam 8 sati. i onda opet u špicu... to je za dijete, ako su jaslice u kvartu, više od 10 sati boravka :shock:
sva sreća da nisam samohrana majka, ne znam kako bi to izvela
A. još ne ude u jaslice, ali mi imamo plan. 8)
A. će ići u jaslice blizu posla, pa će ga MM odvesti ujutro (on ide kasnije na posao) a ja ću vjerojatno biti prva ujutro na radnom mjestu i time prva odlaziti doma u 15.30 i pokupiti dijete u jaslicama. Biti će tamo cca 7 sati. Naravno ovo je moguće samo ako oba roditelja imaju klizno radno vrijeme.
Još samo moram kupiti i naučiti voziti auto :/
mislim to da bi i nama, koji radimo u smjenama, drzava trebala omoguciti smjestaj djece u vrticima koji nam nece u 18h zatvarati vrata. Pod time ne mislim vrtic u Maksimiru za moje dijete koje se nalazi u Samoboru i sl. Ne trebam nikakav vrtic sa specijalnim odgojnim programom ili nesto tako, samo prilagodjeno radno vrijeme. A za smjene nam nitko nikada nije ponudio opciju da ih namjestimo kako bi barem jedan od nas mogao kupiti malu iz vrtica.Citiraj:
što točno podrazumijevaš pod adekvatnom skrbi za tvoje dijete? i drugo pitanje - ne možete li ti i suprug uskladiti se tako da uvijek netko može doći po dijete i biti s njim ostatak dana
Potpuno si u pravu jer nemaju svi bake, djedove, tete cuvalice,...Meni nekad nije jasno kako se ljudi uopce uspiju snaci. Al dok god je to jedno - dvoje djece po vrticu onda se to financijski ne isplati i nije izvedivo jer treba zaposliti jos jednog odgajatelja i spremačicu koje bi pokrile to radno vrijeme. Financijski ocito nije isplativo, ni izvedivo. A da se stvori grupa od nekih valjda desetak klinaca, e onda bi to vjerojatno izveli.Citiraj:
mislim to da bi i nama, koji radimo u smjenama, drzava trebala omoguciti smjestaj djece u vrticima koji nam nece u 18h zatvarati vrata. Pod time ne mislim vrtic u Maksimiru za moje dijete koje se nalazi u Samoboru i sl. Ne trebam nikakav vrtic sa specijalnim odgojnim programom ili nesto tako, samo prilagodjeno radno vrijeme.
Ja radim u smjenama (škola), donedavno jedan tjedan ujutro, drugi popodne, sad cik-cak kroz tjedan. Popodne radim od 14-20. Taman na vrijeme da pokupim Filipa iz vrtica, odvedem ga kod bake i odem na posao. Jedan od većih razloga zasto trazim drugi posao.
Filip je tek na privikavanju, pa je u vrtiću od 9 do 11 i još se malo podružimo, ali kako će to ići inače :?
Jucer bio MM na roditeljskom sastanku (ja radila). Kažu tete da će se Filip malo duže privikavati i da mu je otežavajuća okolnost što poslije vrtića ide kod baka na čuvanje (Ma ajde! :x ). A što drugo? Ja ne mogu uzeti godišnji van dječijih praznika.
Uz malo bolju organizaciju ( i volju) dalo bi se to dogovoriti. Barem da u svakom kvartu ima jedan vrtić sa smjenskim radom. Jedan u Dubravi-sigurna sam da bi bilo dovoljno roditelja. Naprosto bi trebalo prikpiti podatke njihovih anketa, napraviti analizu i plan-te to ponuditi roditeljima. Ja bih vrlo rado vodila svoje dijete u vrtić onda kad i ja krenem na posao. I nije to malo sati, to je 4-5 sati svako jutro.
Danas će F prvi put ostati cijeli dan u jaslicama. I evo kako je to izgledalo danas ujutro - došli smo u 7:25 u jaslice - naša soba u mraku prazna - F ostaje sa MM a ja u potragu za tetama. I nađem ih na drugom kraju vrtića - ona je dežurna i te dane ih preuzima u drugoj sobi. (Za mene totalni nepotrebni šok za tako malenu djecu od godinu dana - mlađa jaslička.) Pitanje Kad će te doći po F? Odgovor u 16:30. Teta kaže: onda će vam ona biti u toj i toj sobi sa drugom tetom u dežurstvu!
Jasno mi je da oni tako rade ali da li je to baš neophodno raditi sa mlađim jasličkim grupama??? Ja sam vjerojatno preosjetljiva jer nam privikavanje ide loše ali i druge 2-3 mame su u šoku - jer po tetama svi dođu po djecu u 15 sati, i one se zbog nas moraju žrtvovati!!! :?
Kao po druge dođu bake i dede, na što je moj odgovor "da imamo baka servis ne bi bili u jaslicama barem još godinu dana".
I jedno pitanje - da li ste imali roditeljski? Mi još ništa....
I još jedno pitanje - da li je u vašem vrtiću sa mlađim jasličarima medicinska sestra ili odgajatelj?
Kod nas ti je ista situacija sto se dezurstva tice. Tete rade zajedno u smjeni jer je adaptacija jos u tijeku i jos nisu sva djeca ni dosla na adaptaciju, dosta je uplakanih i prestrasenih,.... Neka su se razbolila pa moraju na readaptaciju. Tako da jedna sama ujutro sve to ne bi mogla obaviti ,a da svi budu zadovoljni. Zato su dvije i isto tako rade od 8 do 15 sati. Jasno mi je zasto. I da, imali smo roditeljski, sve nam je to receno u vezi radnog vremena. Da bi pokrile djecu ujutro od 7 kad prvi pocnu dolazit pa do 17 kad posljednji odlaze morale bi raditi svaka svoju smjenu.Medicinska sestra nije s djecom u grupi ali je imaju u vrticu. Imamo mogucnost jos jednog roditeljskog sastanka s med. sestrom ako zelimo.
KAJSA...za samohrane roditelje vrtić ima itekako razumijevanja
jbistrica... još uvijek nisi rekla koje radno vrijeme vrtića bi tebi odgovaralo, a da ti dijete nije u vrtiću više od 10h dnevno?
i jeste li ti i MM uopće tražili da radite drukčije smjene? kako da ti netko ponudi promjenu radnog vremena ako ni ne zna kakav problem imaš?
tanjads... a kakvo radno vrijeme ti MM ima?
ivano2..medicinske sestre (i to u kombinaciji 1 medicinska sestra i 1 odgajatelj) rade samo ako su još za davnih dana počele raditi u vrtiću, kad su još mogle sa tom školom raditi taj posao...tako da od vrtića do vrtića ovisi koliko je još takvih žena ostalo (i to su danas starije žene)
već duže vrijeme samo dipl. odgajatelji mogu raditi sa djecom u vrtiću