meni je cedevita u istom košu sa svim šumećim i općerasprostranjenim vitaminskim dodacima.
Pokušavam vitamine dobiti kroz uravnoteženu prehranu, ali npr kad klinci štrajkaju dam im i neki vitaminski sirup ili sl.
Printable View
meni je cedevita u istom košu sa svim šumećim i općerasprostranjenim vitaminskim dodacima.
Pokušavam vitamine dobiti kroz uravnoteženu prehranu, ali npr kad klinci štrajkaju dam im i neki vitaminski sirup ili sl.
Ajde, možda poneko i shvati da je E samo skraćenica iza koje mogu stajati vrlo različite stvari.
Što se obojane plastike tiče, ja imam plastičnu zdjelu u kojoj su se močili artičoki pred jedno 15 godina. Još se nije isprala.
Cedevitu pijemo samo iznimno. Ne koristimo ni vitaminske preparate.
ne pijem je jer mi ima okus po prašini.
radije iscijedim grejp i dvije neranče :mljac:
za vegetu: sadrži 15% mononatrij glutaminata koji se je zabranjen u proizvodnji hrane za bebe (postoji Pravilnik o dopuštenim aditivima) inače je to otrov i za odraslog čovjeka , a poznat je kao i pojačivač okusa
cedevita je kemija i opterečenje na bubrege
a koliko me sječanje služi bebama ispod 12 mj se ne daju agrumi (naranča, limun ..) jer su jaki alergeni
a tko govori o bebama? :D
ja sam par puta čula tu rečenicu zalivenu rakijom .... :/Citiraj:
anki prvotno napisa
nije pitanje kad češ i od čega umrijeti, nego hoćeš li za 40-50g biti non-stop pod operacijama i u bolesničkim sobama ili ka moj pradjed s 90 i sitno šetati po vrtu
sve što trpamo sada u sebe doći će na naplatu za 40-50g
svaki otrov djeluje ovisno o kilaži na koju dospije, stoga ja nastojim da moje dijete jede što zdravije, jer dok ja odlučujem, njeno zdravlje je moja odgovornost
To je tocno, ali ljudi rijetko znaju kad se o kojem broju radi. Osim toga, sto meni posebno ide na zivce je to kad na, npr., vrhnju za kuhanje pise da je bez konzervansa a ima zgusnjivace i emulgatore. A trebalo bi biti prorodno. :?Citiraj:
vertex prvotno napisa
Zapravo, htjela sam napisati to da proizvodjaci bezobrzano koriste trikove poput pisanja "bez konzervansa" da bi privukli kupce, a proizvod je, s druge strane pun sredstava za poboljsanje okusa, emulogatora, zgusnjivaca i sl. To me ljuti.
pa jel sad bitno ili nije dozivjeti stotu (kad spominjes svog djeda) :mrgreen: zbog cega je tvoj pradjed dozivio tako duboku starost, zbog nepijenja cedevite, kravljeg mlijeka, nejedenja danone, vegetarijanskog nacina prehrane, ili si je pravio miso juhu svako jutro s komadicima wakami-alge i sjecako mrkvu po ying-yang principu... jel je pusio (tj. pusi li) ? mislis da su uslovi kad je on zivio bili bolji ? mislis li da se ti zdravije hranis od svog pradjeda ?Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
il se mozda nije cijepio :mrgreen:
moj djed ima osamdeset i nesto godina... ima anginu pectoris i povecan kolesterol... nikad, ama bas nikad u zivotu nije pio, (pusio nesto kratko, al ni to vec zadnjih vise od 40 godina), nije jeo masno, a i druge delicije si nije priustio (nista slano, ni slatko,... kockicu cokoladice na dan ... samo cajeve i vodu, nikakve gazirana pica - ode grlo, jelte, a imao je i svilen stomak)... ponekad mi ga bas bude zao, trebao je zderati k'o svi njegovi pajdasi, pa bi makar znao od cega je dobio infarkt. i kuka kad mu je donji tlak 95... eh, moj zivote. :mrgreen:
nije bitno koliko godina nabrojiš, nego koliko kvalitetnih godina nabrojiš, dakle onih bez beolnica, hrpe ljekova, kemoterapija itd...Citiraj:
mama courage prvotno napisa
uvjek je jeo samo kuhano (brdo povrča, malo mesa), kolače nikakve
ne samo da je pušio, nego je pušio lulu (bez filtera), no imao je po tom pitanju sreče pa je prošao bez raka pluća
hranim se lošije od svog djeda
nije se cjepio,
al kad smo kod cjepljenja, gledala sam Opru nekidan i spominje se povečanje broja autizma kod beba, a zamisli do samo 18 mj starosti prime ni više ni manje nego 37 cjepiva .... "ne postoji dokazana direktan povezanost" ...
Znaš šta, mene ljuti nekritičnost. Ulažem puno energije u to da se svi skupa hranimo što zdravije. S druge strane, vagam vrijeme i energiju utrošenu u to nastojanje, da gubitci ne prevagnu na kraju.Citiraj:
sbuczkow prvotno napisa
Mislim da je najmanje šta ljudi mogu učinit - pročitat deklaraciju. Smeta mi kad se ide u kolektivnu histeriju oko štetnosti neke grozne hrane, a 50% sudionika rasprave nije niti pročitalo deklaraciju na proizvodu.
Onda možemo ići dalje - možda lažu na deklaraciji. E j**i ga, možda, ali tu već gubitak (moje) energije prelazi granicu korisnosti.
Tako kad tisućiti put čitam o "onim groznim E-ovima" ili o tome "tko zna što stavljaju u mlijeko da tako dugu traje" - onda vidim samo neznanje. Pa ne znao netko da dijete ne treba kljukati gumenim bombonima, ili da je trajno mlijeko sterilizirano i zato dugo traje, meni dođe na isto, osim kad ova druga osoba ima još i jako nadmeni stav jer je kao jako osvještena i jasno joj je da nas svi samo truju i varaju.
Aditivi, konzervansi bla, bla, bla - čitam deklaracije i izbjegavam, ali ne potpuno. Smatram da se dodaju kontrolirano. U toj kontroli može biti grešaka, slučajnih ili namjernih. To smatram rizikom vremena u kojem živim.
Svaka tvar može biti otrov, pitanje je količine. I svaka tvar se može konzumirati u neškodljivoj količini.
Ja sam bila sva sretna kako mi djeca s guštom jedu bajame. Onda mi je prijateljica ovo ljeto rekla da je kupila neki vodič kroz prehranu djece i gle čuda - ona tanka smeđa kožica na bajamu je otrovna za djecu.
ovisno za koga (koje starosti je osoba) i u kolikim količinama.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
uostalom, na ambalaži stoji max. preporučena dnevna količina
i mrzim, mrzim, mrzim kad ljudi kemiju izjednačavaju sa smećem!!! :evil:
vertex :naklon: :naklon: :naklon: konacno !!!
vertex, potpisujem u potpunosti tvoj post, osim što se i ja ubrajam u one koji se pitaju to za mlijeko i jogurte - jasno mi je da je trajno mlijeko sterilizirano, ali kako obično mlijeko i jogurti? Pasteriziralo se i prije pa su trajali 2-3 dana a sad jogurti i preko 2 tjedna?Citiraj:
tko zna što stavljaju u mlijeko da tako dugu traje
sorry na OT, ali me jako zanima, ako znaš odgovor pls :!:
ailish, a mene zanima sto znaci "pasteriziralo se i prije ? tko je to pasterizirao? :?Citiraj:
Ailish prvotno napisa
prije = dok sam bila klinka i mlijeko se kupovalo u plastičnim vrećicama na kojima je pisalo "pasterizirano mlijeko"
i trajalo je do 3-4 dana, i takvo se moglo još kupiti prije 6-7g kad su nestala svježa mlijeka iz dućanaCitiraj:
Ailish prvotno napisa
pa nisu nestala nego se preselila u tetrapake i PET boce i sad traju bar tjedan danaCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
a jogurti 2 tjedna ili više, a isto su u čašicama kao i prije
samo radi ambalaže?
baš su "nestala" , tek prije koju godinu je Vindija izbacila svježe mlijeko trajnosti 8 dana (ili tako nekako) u PET ambalaži
pa nije PET ambalaža od jučer :?
nemam pojma jel ambalaža, pitam :?
pa zar ne mislis da je u medjuvremenu tehnologija ipak malo napredovala ? ako vec ne postoji mogucnost da si se (k'o klinka) zabunila...Citiraj:
Ailish prvotno napisa
sjecam se tog mlijeka, al ga ne mogu usporediti s ovim danasnjim.. sjecam se da mi se to mlijeko nikad nije svidjalo (da su ga moji jos dodatno prokuhavali, ako se ne varam :? ) i da sam ja jedino voljela ono "z bregov" u tetrapaku... pa je moja teta prelijevala mlijeko iz vrecice u tetrapak (jer je ovo drugo bilo poprilicno skupo... u ono vrijeme) :mrgreen: to nam je tek prije nekoliko godina priznala... sto ti je mali postrosac i moc reklame :mrgreen:
no, kako god... evo sto nadjoh, pa mozda ti pomogne u tvojim pitanjima:
http://www.ptfos.hr/joomla/zpt/mljek...26_01_2006.pps
Ulažem 1000 kuna da je u pitanju bila Cedevita light. :/Citiraj:
Paulita prvotno napisa
MC, nemoj me patronizirati molim te
pasterizacija postoji, valjda, od Pasteura tj. sigurno je i mlijeko prije 30 godina bilo pasterizirano
tehnologija je sigurno napredovala, mene samo zanima u kojem pravcu tj. što je točno omogućilo da se mlijeko ne kvari - jel to neki dodatak koji se ne mora po propisima deklarirati ili npr. poboljšanje higijene. Nitko sretniji od mene ako je to tako, ali bi voljela da mi to netko tko se kuži to potvrdi.
nazovi vindiju, pa će ti tete lijepo i ljubazno objasniti da se u današnja mlijeka dodaje sredstvo protiv zgrušavanja, pa se ne može usiriti, dok se od onog nekadašnjeg mlijeka u vrećici mogao napraviti sir (daleko bolji od mnogih kupovnih)...Citiraj:
Ailish prvotno napisa
o ostalim dodacima nitko ti neće puno pričati...
ali, svi su navedeni na ambalaži...
magriz :naklon:
ili je to bilo od umj. zaslađivačaCitiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
ili od predozirajna vitaminom C
ili treće...
i vibram ti za čistu vodu :* (nisam ni ja daleko)
ovo je bilo za magriz
a dobro znamo da light proizvodi tek nicemu ne vrijede :mrgreen:Citiraj:
ailish, nije mi bila namjera patronizirati... sorry ako je tako zazvucalo...
magriz, zar ne bi taj zgusnjivac trebao biti deklariran... bas isla provjeriti, pise: pasterizirano, homogenizirano s 3,2% mlijecne masti.
možebit da ispod određenog % ne treba navoditi
mc, sve 5
ljuti me recimo i kad kupim kruh i uredno piše sastav brašno ovo, brašno ono, sjemenke, stabilizator, tvar za rahljenje, trućtruć
ali ne piše ni prirodna ni umjetna boja a kruh tamniji od mojih kakao šnita :mrgreen:
i sad čovjek treba imati doktorat na PBF-u da skuži gdje se sakrila ta boja ili je ispod nekog postotka pa je ne deklariraju
sorry, stvarno neću više ili ću otvoriti novi topic Teorija zavjere u prehrambenoj industriji
OT - u petak su mi objesili obavijest da mi je voda SAMO za ispiranje WCa - znači - 0bodova pranje ruku, tuširanje, kuhanje, pijenje... :evil:Citiraj:
Ailish prvotno napisa
zato ću malo cedevite i vegete da me dokrajči do kraja :mrgreen:
Oprosti ti ako sam ti ostavila dojam osobe koja puno zna o prehrani :mrgreen: . Dakle, ne znam.Citiraj:
Ailish prvotno napisa
Evo, išla sam vidjeti kažu li šta na Dukatovim stranicama. Tamo piše da se pasterizacijom na 100°C uništavaju svi patogeni mikroorganizmi. (Ja sam mislila da se pasterizacija radi na nižoj temperaturi. Ako se danas radi ovako, onda je to vjerojatno razlika u odnosu na mlijeka iz našeg djetinjstva, mislim da su ona bila grijana na šezdesetak stupnjeva. Ona u kesicama se definitivno trebalo prokuhavati.). Kažu da je sterilizacija toplinska obrada pri kojoj se unište svi mikroorganizmi i spore.
:!:
znači ono što smo nekad radili sa mlijekom se onda zvalo prokuhavanje, a sad je pasterizacija :P
Mils (splitska mljekara) kaže da im je svježe mlijeko bez aditiva i konzervansa i da se pasterizira na 85°C 20 sekundi, čime se pobiju patogeni mikroorganizmi.
Je li ovo bio topic o cedeviti :mrgreen: ?
:mrgreen: jel itko probao cedevitu s mlijekom ?Citiraj:
vertex prvotno napisa
suti, dobro je... mogli smo skrenuti i na cijepljenje... mgrubi me fino htjela navuci na tanak led, al se ja nisam dala .. :saint: ;) mgrubi :*
:lol:
Hm, može bit jer Light kupim za sveki koja je šećeraš. I onda ja popijem :mrgreen: :oops:Citiraj:
Po meni je cedevita ista kao i bijeli kruh :)
ako pogledash sastav cedevite i sastav bijelog kruha u kruhu ima dva E vishe :mrgreen:
a i jedno i drugo mi je isto kao i voće sto kupim u trgovini.. tamo malo umjetnih boja ovdje 5-6 špricanja umjetnim otrovima ;)
sve isto sr... samo drugo pakovanje..
ak je prije sve bilo zdravo zasto je zivotni vijek bio kraci :mrgreen:
sveg po malo netreba pretjerivat u ničem..