to nije prema pravilniku - ne bi smjeli tako hraniti djecu. sigurno se nekome mozes zaliti, za pocetak razgovaraj sa zdravstvenom voditeljicom u vrticu.
mozda flower zna kome se obratiti sa zalbom? :)
Printable View
to nije prema pravilniku - ne bi smjeli tako hraniti djecu. sigurno se nekome mozes zaliti, za pocetak razgovaraj sa zdravstvenom voditeljicom u vrticu.
mozda flower zna kome se obratiti sa zalbom? :)
bandiću :mrgreen:
i neka se ugledaju na riječke vrtiće koji imaju super prehranu.
hm, čini mi se da smo se u školi opet vratili na paštetu :/
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=65618
Citiraj:
inače iznenadile su me HRENOVKE za doručak mislim ja to ne jedem, a tamo su djeca od 1g bez zubi...pato su jaslice, i to definitivno nije zdrava hrana, a kamoli hrana za male bebe od kojih su neke tek krenule s dohranom!!!!!
Rekla sam teti da ju ne sili to jest...........ona je rekla ne će ostati gladna uvijek ima kruha i keksa , a kada vidi drugu djecu i ona će jest ALI JA NE ŽELIM DA ONA TO JEDE, BAR NE JOŠ, PREMALA JE ZA PAŠTETE I HRENEVKE ( k tome još s kožom ne oguljene).
Moja Emi neće ništa mliječno, neće čaj, ali s tim nemam problema, ako to bude htijela jesti tamo neka jede , ALI ČOKOLINO, PAŠTETE I HRENOVKE ne dolazi u obzir, probat ću je naučiti da jede ujutro prije jaslica, ona samo palentu jede za doručak, što god joj ponudim drugo neće, i to samu, bez, jogurta, mlijeka ili vrhnja???
Kojemu minisarstvu da se obratim u vezi jelovnika djece u vrtićima, ako tko ima kakav link neka ga stavi...hvala
što se tiče hrane danas sam razgovarala s tetama, i spomenila im zakon ( pošto je danas bila pileća pašteta) a one su s žaljenjem primjetile, da su se sve one, ravnateljica, kuharica, medicinska sestra toliko trudile uvesti " zdravu hranu", ali da su roditelji dolazili i u velikom broju konstatno protestirali i tražili da se hrenovke i paštete vrate, jer njihova djeca samo to jedu ( bebe od 12 mjeseci )
Vrtić je u Brestju u Sesvetama.
Inače ja sam odgojena tako da sve jedem i nisam izbirljiva, ne volim fast food ali to ne znači da ga povremeno ne konzumiram, za mene je zlatna sredina u svemu pravilo, kojeg se pokušavam držati.
Ne mislim terorizirati tete jer moje dijete ne jede ovo ili ono, čak da pače drago mi je što će neke stvari možda tamo početi jesti.
Ona voli kuhano, pojede i puding i čokoladu, nismo bezgrešni, nismo nikada koristili kupovne kašice, ali isto tako mi je npr. pretjerano kada netko govori da blitva kojaa nije ubrana prije 2h, je toksična i nije dobra...a gdje da ja u ZG kupim blitvu koja je ubrana maloprije, pokošav što zdravije hraniti svoje dijete, ali isto sam tako svijesna da je većina hrane špricana, da je voda zagađena itd.......
svijesna sam da će i moje dijete jesti jednome fast food ( nadam se da neće ) ali mogu to malo odgoditi, ne mora to jest do 2g...pa ne bar paštetu i hrenovke, dragi roditelji jel vi znate što se stavlja u hrenovke i paštete?=?????
Zašto moje dijete to mora jesti ili gladovati zbog drugih?
Danas sam joj doma gurala kakao, nije htijela i počela je plakat...što da radim, ne mogu je siliti da jede nešto za što ona sama osjeća da nije spremna...neće mliječno, a ja sam ovisnik o mliječnome...a opet ne želim da tete kuharice kuhaju samo za nju
Problem našeg društva su roditelji, ( ne pašteta) nije mi čudno što mala dijeca vole paštetu, ali da ne mogu pola dana u vrtiću provesti bez nje, to me već zabrinjava?( pon-pileće hrenovke, uto.-pileća paštea..zajutrak mlijeko i keksi, užina-voće, ručak-pećena piletina, kosani odrezak, leća.....-to je odprilike jelovnik za ovaj tjedan)
Posta će mo kao Engleszi pizza i pomfri u školi, pa to isto doma, preliti 10 godišnjaci, iskompleksirani svojom težinom, bez kulture jedenja i hranjenja, problemi u pubertetu s bulimijom i anoreksijom......
Mi smo u ponedjeljak krenuli sa našom prvom adaptacijom (3 godine) i kao alergičari se našli :? E. je alergična na mlijeko, jaja itd. pa su se npr. ponudili da joj kad je za doručak kruh sa linoladom daju suhe kekse??? Isto imaju cedevitu koju joj ja ne dajem zbog umjetnih boja, jedu kiki bombone koje doma ne jede, čips sa paprikom...stvarno to nisam očekivala. Naglašavali su na uvodnom sastanku da ima dosta djece alergičara i da se na to jako pazi ali baš i nisam stekla takav dojam. Za sada još nije jela pa nije bilo problema ali ne znam kako će to funkcionirati kad se teta čudom čudila zašto joj ne dajem doma bombone i čips.
blis, nije to kava, ono sikteruša da te probudi, to je Bianca, kavovina. ono što i u rodilištu dobiješ :mrgreen:Citiraj:
blis prvotno napisa
bar mislim. inače mi dijete do Nove godine neće zaspat :/
Meni i dalje nije jasno izjednačavanje prehrane jasličara i starijih skupina...Al ajde..Kužim i financijsku podlogu priče.
Mada sam i dalje pissed na krafne, pudinge i sl. shitove.... :evil:
MBee, i mi smo alergični na mlijeko, paradajz, limun, soju. Ja sam se dogovorila da će ona jest Pregomin kad oni jedu mlijeko, uvijek joj nakaj zmučkaju od povrća , bez paradakjza i mlijeka.
Ja sam prošle godine jako jašila na zdrastvenoj , pa smo donbekle isfiltrirali prehranu.
Umjesto napolitanki, dobije Sport kekse ili stiropor.
Za rođendane tražila sam da joj ništa ne daju osim stvcari koje ja donesem ( Stiropor i kraŠ štapići), ostavila sam Stiropor da joj se da ako nema kaj drugo za nju.
trebaćeš pšrovjeravati, i ponekad iznebuha doći i vidjeti točno kaj ona jede.
U poćetku su i pisali posebne menije za nju, ali su to prestali, a ja tražim tetu da mi reće kaj je ona jela ako ja to ne vidim.
Napisala sam točan popis kaj se smije , a kaj nesmije, istina ima jednu novu tetu koja se još uhodava, ali ću i nju srediti.
Jučer su klinci dobili za užiinu acidofil, a ona je dobila sport kese i bananu (koju smo nažicali).
povremeno kad oni imaju neke čokolade, ona dobije palačinske (brašno+voda)
Mogu ti poslati njezin popis , pa si ti preuredi kak ti paše.
U prehrani sam stavila ibez ribe, jer u vrtiću imaju samo pohane osliće, pesa i lignje , a ona to ne jede nego samo srdele.
U prehrani8 nema ni orašastih plodova , egzotičnog voća, iztd, jer to ne jede, od citrona samo mandarine, jer je to gastrička odobrila.
pozdrav
nadam se da sam zagulila.
Kod nas su ove godine po prvi puta odvojili hranu jaslicara od ostalih, istina samo dorucak za sada, ali ono sto nije dobro je to sto jaslicarima daju gotove kasice, razno razna lina ili kao danas kekse s mlijekom :/Citiraj:
petarpan prvotno napisa
Prije ljeta je prehrana bila super, domaci namazi od svjezeg sira ili namaz od slanutka je bilo svakodnevna pojava, a ovaj tjedan su vec imali eurokrem (koj je bdw. bio izbacen) kao i pastetu :evil:
Vratili se s konja na magarca i vec sam poslala mail u vrtic s pitanjem kada se misle vratiti pravilniku i ponovno prilagodiniti prehranu.
Nadam se da ce barem odgovoriti :roll:
kad smo kod paštete - evo jedan vic (ili istina :/ ) o tome kako je nastala pašteta.
Đuro Gavrilović šeće po tvornici i pregledava pogone. i dođe do jedne hrpe otpadaka - kosti, masti i sl.
i kaže tehnologu do sebe: "Pa, šteta bi bila sve to baciti!".
:mrgreen:
mi smo danas u Brestju u jaslicama imali varivo i kosani svinjski odrezak-u prijedvodu faširanu šniclu- mala mi je to prvi put jela i sve smazala, ali svinjetina, suho meso, pečena piletina, paštete, hrenovke- pa to fakat, fakat nije za jaslice ( paštete su u onim limenkama od 10 kg, predpostavljam, tko zna koliko su otvorene , a zatvorenima je negdje rok 10 godina)...mislim djeci davati u jaslicama bilo kakve konzerve, pa bile to i vegetarijanske paštete mani nije suvislo ni normalno- kaj je tako teško skuhati palentu?????
da zaboravih, probala sam varivo i šniclu i ne da su bili slani nego meni koja volim malo slanije- PRESLANI!!!!! na to sam totalno poludjelaaaa!
Mala je pojela, a kaj da joj radim, ali budem se bunila na sastanku, našla sam par, mama koje se slažu samnom, pa ćemo vidjeti 8)
Ma znam, ali mi nekako "bijela kava" i "dijete od godine i pol" nikako ne idu zajedno u rečenicu.Citiraj:
thalia prvotno napisa
Usput, ja sam odrasla na takvoj kavi i kruhu.
cure koje pišete o paštetama i hrenovkama...
to su sve državni vrtići?
ili govorite o privatnim?
Državni!Citiraj:
apricot prvotno napisa
Čak imam doma i prepisani menu od prošle godine koji vrvi hrenovkama, namaži-me -raznim, pudinzima, masnim krafnetinama i sl.
onaj o kojem ja pisem je drzavni.
i sad cackam i puokusavam pronaci dokument kojim se to izricito zabranjuje davati djeci u vrticima...
imam jos malo vremena prije nego mi to smece pocen i jesti...
inace, ja imam i mobom slikan jelovnik i potpis vms koja je stavila svoje ime ispod CEDEVITE djeci za rucak!
(a mozda ja fakat pretjerujem - cedevita pise samo 1 dan... dukatino isto SAMO jedan dan, NESQUICK cokoloptice SAMO jedan dan... ) :(
moje mala ne jede takve stvari, ali na meniju druge djece zna se povremenoi naći pureće hrenovke ( 1 u 2 mj.). Prošle godine je i bilo polija, ali sad je zamijenjen s purećom salamom Delux od Vindije ( ona ni to ne dobija)
A evo njenog popisa
, alergija na mlijeko i mliječne proizvode, rajčicu, soju,citrično voće,riba i jaja
Ne davati slijedeće proizvode:
Mlijeko i mliječne proizvode ( mlijeko, kiselo mlijeko, vrhnje, sirevi, maslac, sirutka, pudinzi, kakao, pire krumpir, mliječna peciva i kruhovi, kekse Petit, čokolino ....)
Rajčica, koncentrati rajčice, juha od rajčice.....
Soja, sojine ljuskice .....
Pašteta, hrenovke, Poli narezak, bomboni, čokolada, jaja, riba ....
Lješnjaci, orasi, kikiriki, mango, papaja, ananas, smoki, napolitanke….
Limun, narandža, limunada, čaj s limunom, kivi
Mogu se davati slijedeći proizvodi:Kruh i peciva bez mlijeka i soje
Pahuljice (kuruzne, rižine, rižolino), kekse Sport
Riža, žganci, pire krumpir s Pregominom
Voće i povrće, mandarine
Meso i mesne prerađevine bez mlijeka i soje
Margo
Pudinzi s Pregominom, te mliječni napitak Pregomin, čaj bez limuna
Suho voće: grožđice, marelice, brusnice, smokve, šljive
i još nešto, MM kakao zove "bijela kava", možda je to :aparatic:Citiraj:
blis prvotno napisa
Ne, ovo je baš-baš bijela kava. Tipa ona Bianca...Citiraj: