sofke prvotno napisa
kaj se djetetu ne smije reći ni da će pasti ?
kad se vere po fotelji i vrlo je realno da će pasti ja joj lijepo kažem da će pasti i da će se možda i lupiti..ona me naravno ne sluša uopće i dalje se vere i onda i padne..e u tom slučaju mi je glupo kokodakati-rekla sam ti, ne slušaš i sl. nego je zamolim -nećeš se više penjati, jel da?
ona se složi - do slijedećeg puta
što se tiče ucjena, ucjenjujem je cijelo vrijeme jer me niti truna ne doživljava, ali uglavnom tipa ako nešto ne napravi onda nema crtića ili nema sladoleda (to joj je koma) i sl.
a bogami joj kažem i da će ostat doma (s tatom) ako mi već ne da da je obučem za van (bježi, baca se po podu, svlači čarape i sl.)..zapravo joj sada govorim da svatko ima pravo na izbor i da mi je svejedno, ako se tako ponaša znači da ne želi ići van i da može i ostati..onda slijedi vrištanje i plač, da li je ucjenjujem, ne znam, ali isto tako ne znam ni kako je natjerati ili bolje rečeno nagovoriti da surađuje (a da se ne derem i ne tučem je i sl
ako liže rukohvat u tramvaju, kažem joj da će joj bakterije uć u usta i da postoji mogućnost da se razboli i da ode u bolnicu..da li posluša? Smije se, gleda me i dalje liže..nekad posluša i ja sam ponosna kako je ona pametna djevojčica s kojom se sve može
znači, cijelo vrijeme neke ucjene pa se ja iskreno divim vašoj djeci kojoj se s dvije godine sve može objasniti i koja su tako razumna
a što se tiče ljutnje, kad se ljutim na nju to joj i kažem-ljuta sam na tebe zbog toga i toga..isto kaže i ona meni (vriskajućim tonovima doduše)..i pita me jel se još ljutiš? Ako se i dalje ljutim kažem joj da se još ljutim..jer je to istina..valjda ne bude emocionalno obogaljena
pa me čisto zanima, u praksi, kako je trogodišnjaku moguće sve tako pametno, smireno i lijepo objasniti, bez povisivanja glasa, ucjena i sl?