Ajde sad razliku između korjena peršina i pastrnjaka.... :lol: :lol:
Printable View
Ajde sad razliku između korjena peršina i pastrnjaka.... :lol: :lol:
ako mu listove odrežeš"!!!!! :lol:
Peršin je naboraniji (grublji) i ima više onih sitnih korjenčića sa strane.
koja je u stvari zuta... ali ju iz milja zovemo bijela mrkava. sve mi je jasno.Citiraj:
apricot prvotno napisa
daj jos sliku pasternjaka....
Pa i krumpir zovemo bijelim, ali je zapravo bež.
Ako kažeš "žuta mrkva", ljudi koji su neosjetljivi na nijanse će ti reći da je i "normalna" mrkva žuta.
Idem tražiti pastrnjak...
sandraf, naći ćemo se jedan dan na placi....uzmi fotić i papir.... :lol: :lol: :lol:
darling, evo pastrnjak....
http://www.povrce.com/index.cgi?IDP=028&P=pro&L=H
a cijeli site je poučan... :D ;)
ja mislim da je ovo ipak bijela mrkava....Citiraj:
apricot prvotno napisa
je,pa da tete na placi shvate da ne znam sto je pastrnjak. ne bih to prezivjela...Citiraj:
Nani prvotno napisa
drzat cu se kaziprsta.
hvala, ali zaboravi.
:lol: :lol: :lol:
ne brigaj, reci cemo da radimo izlozbu fotki naseg omiljenog povrca... :lol:
nani, pusti je... Očito joj nisu rekli da je nepristojno pokazivati prstom, pa sad to debelo koristi.
vjerujem da bi pasternjaku bilo sasvim svejedno sto u njega pokazujem prstom.
a i teti na placi je bitno da proda i zaradi.
a i ja volim trosit. pa se ne sekiram.
eto tako....
Takva sam i ja bila na početku svoje kuharske 'karijere'...ali sjećam se da sam iskrenim priznanjem, milim pogledom i smiješkom dobila mnoge korisne savjete...
Ja sam sve naučila od mame. Uvijek mi je bilo dosadno kad mi je nabrajala koje je sve namirnice stavila u juhu, a sad mi dobro dođe. Osjećam se tako moćnom!
Par žena par velikih mrkvi (bijelih il žutih tako svejedno) i odmah kraval :mrgreen: Uživajte curke u svojim mrkvama!!! :angel:
:lol: :lol: A jeste me nasmijale.
Evo imam jednu pitalicu za vas: Šta je to Ovas iliti Leblebija? A šta je to Naut? Tko će prije.... ;)
Ifi, :P
slobodno se pridruzi. nama ovako brze vrijeme prolazi. onda sefica periodicno pobrise chatanje i sve 5. ako znas neko egzoticno povrce - smatraj se pozvanom obznaniti ga.Citiraj:
Ifigenija prvotno napisa
evo, bacam se na rijecnik stranih rijeci....Citiraj:
ivancica prvotno napisa
Ovas je zob.
Leblebija je ćićvarda ili slanutak, ovisno o području.
Naut...hm... moram pitati mamu!
Mislim da je naut isto neka grahorica. Zapravo, sigurna sam...
Apri, pa ti si stvarno hodajuća enciklopedija. :D
Od svega ovog samo mi je leblebija poznato....mislim čula sam da to moji spominju....ja pojma nemam šta je... :/ :D ...sigurno nešto malo 'loptasto'... :lol: :lol:
Nisam ni sumnjala apri!!!
U zadnje vrijeme me uhvatila manija makrobiotičke kuhinje, a imam neku knjigu beogradskog izdanja pa se borim se nepoznatim mi izrazima za namirnice.
Evo danas pravim juhu od leće iliti sočiva :mrgreen: i integralnu rižu s kukuruzom, maslinama i tunjevinom.
Leblebija se prodaje, u istočnim krajevima bivše Juge, kao grickalica. Popržena je tvrda i okusa sličnog kao neispucali kukuruz koji ostane od kokica.
Nani, pa kuhaš slanutak - to su one beš loptice. Ja ga kuham ko grah, ili na lešo s krumpirom.
Imaš i ivaricin recept - upiši u pretražnik.
Fino i zdravo!
Iskreno, do sada nisam nikad radila slanutak..ni grah...za ta jela su zaduženi moji...oni to duuugo kuhaju, ja nemam vremena za takve stvari, samo brzinski ručkovi dolaze u obzir...
Moja mama je isto imala makrobiotičke faze....sjećam se da je imala te bež loptice, leblebije... :lol: :lol: ...
I grah i slanutak mogu biti brzo gotovi ako uzmeš već prokuhane, iz konzerve.
Meni je to super rješenje i stvarno ne vidim razliku...
Uvijek ima feeling da to nije to....kad je iz konzerve. A kad mogu ovako kuhano, onda se sa konzervama ni ne guram.... :lol:
ja doma uvijek imam konzerve kukuruza, fazola, slanutka.... dusu dalo za brze priloge. pomijesam to s rizom i eto...
Istina živa!
Ali evo ti recept za grah "iz konzerve":
izribam glavicu ljubičastog luka (kapule) i dvije mrkve (onaj ribež gdje mrkva ostane u kolutićima, a luk u listićima), stavim na dva milimetra vode i pusti da omekša. Dodam dvije velike konzerve graha (mislim da je svaka po 400g netto) i pustim da se kuha.
Dodam nekoliko lovorovih listova (protiv nadimanja) i ostale začine.. i začas je gotovo.
I ja sam par puta s rižom stavila grah iz konzerve ali mi uvijek ima neki miris...ili ja umišljam. Ista stvar je reicmo sa graškom....ali zato mi je kukuruz mljac!! :/
Meni je samo crveni (meksički) čudan - ostali su mi OK.
A ja sam baš taj crveni koristila....morati ću probati neki drugi...daj mi ime... ;)
Pa imaš onaj veliki bijeli puter-grah, pa onda onaj po kojemu su smeđe crtice, pa bjelić, pa trešnjo :lol: Čuj, ja ti to sve zovem po bosanski, ali na slici točno znam prepoznati koji je koji i koji se za što koristi...
Taj slanutak iliti leblebije koji je malko prepržen i liči na kukuruz tamanim već mjesecima. Ima ga za kupiti u Ipercoopu. A ja mislila da je to kukuruz, tuka. :mrgreen:
Pa ima i prženi kukuruz!
Leblebija je baš ko loptica - potpuno okrugla i dosta svjetlija od kukuruza.
Dobro jutro, drage kuharice!
Evo, ja tu i tamo virnem, ali nikako da se okuražim na ozbiljnije kuhanje.
Zapravo, zbedirana sam zbog sljedeće situacije: ja od mesa jedem samo ribu+ pokušavam skinuti višak iz trudnoće (dakle laganini dijetalno)+ volim eksperimentirati s novim okusima, začinima, egzotičnim biljkicama... S druge strane MM i moja slatkica jedu meso, na spomen dijete u znak neslaganja premažu kruh Nutellom, više od jednog novog okusa tjedno ozbiljno ih uznemiri, a sve što ne mogu prepoznati u tanjuru najvjerojatnije (čitaj 99%) nije fino.
I tako moje kuhanje postaje nemoguća misija. Jučer sam skuhala (za današnji ručak) proso po receptu od Ivančice, dodala još malo curryja i meni je za prste polizat. Dam se kladit da će moje dijete nakon dve žlice biti neobješnjivo sito (inače je buckica i jede sve što ne može pobjeći, uz uvijet da nije povrće), a MM će u tišini pojesti ( ooo, dobije on još i pureći na naglo!!!) i maštati o kruhu s majonezom i podrigušom.
Dakle, cure pomagajte! Traže se finiiiii, bezmesni recepti ( kojima se kao prilog može dodati kakva šnicla) i još ako se ne moraju pol dana kuhati :*