Ako je to jedno te isto, zašto u bio dučanu ima za kupiti basmati smeđa riža i basmati integralna riža?Citiraj:
smeđa riže je isto što i integralna riža,
Printable View
Ako je to jedno te isto, zašto u bio dučanu ima za kupiti basmati smeđa riža i basmati integralna riža?Citiraj:
smeđa riže je isto što i integralna riža,
MASNOĆA mi je zapela za oko na temi o tikvicama.
Mnogi spominju dodavanje ili čak dinstanje na margarinu i maslacu. Molim da kompetentniji od mene objasne da li je to uopće zdravo. Neki dan se raspravljalo o prehrani odraslih i rečeno je da margarin treba izbjegavati više od maslaca, a ni on nije baš preporučljiv. Ja godinama jedem gotovo bez soli, možda s kojim začinom i tako smo svi navikli. Nije bezukusno, nego prevladava okus onog što jedemo, a ne soli ili ne znam čega. Maslinovo ulje je ok par kapi u neko jelo, ali na kraju, a ne dinstati na tome. To bi svi trebali izbjegavati.
Jesam li u pravu?
do godine dana ništa, eventualno maslinovo ulje, ako netko užasno želi dodavati masnoću (ne vidim razlog, ali eto, ako netko ne može bez toga)
nama je pedijatrica od početka dohrane savjetovala da obavezno u pripremljenu kašicu stavimo kap maslinovog ulja, zbog bolje iskoristivosti vitamina topivih u mastima. međutim, moram priznati da ja do dana današnjeg to još nisam učinila. u početku zbog banalnog razloga što sam konstantno zaboravljala staviti ga u kašicu, a sada jer mislim da u žitaricama i povrću, te u mlijeku ima dovoljno masnoća da bi se ti vitamini iskoristili. ne vidim da mom djetetu bilo što nedostaje time što ne dodajem maslinovo ulje.
nije problem u par kapi masl. ulja, ali jednostavno zazirem od bilo kakvog dodavanja koje nije neophodno, pa ćemo mi tako i nastaviti.
ja osobno za te masnoce ne znam ali sam citala na gotovo svim njemackim sajtovima gdje je rijec o dohrani, da se stavi malo ulja (i to po mogucnosti ne hladno presana jer mogu sadrzavati neke problematicne tvari). e sad, ja nisam pametna, ali stavljam u kasice s povrcem malo ulja kukuruzni sjemenki.
mozda nadem jos koji zanimljiv podatak kako i zasto, pa ga stavim ovdje... :?
Cure, koje boje treba biti oguljeni batat (slatki krompir)?
Čula sam da bi trebao biti naranđasti, a ovaj moj je bijeli.
Jel postoji više vrsta batata ili sam nešto krivo kupila?
Koliko ja znam, batat je jarko narančasti kad se oguli
Mi smo ga danas papali i poludjeli od sreće :D
Možda postoji neka vrsta koja nije narančasta, ne znam :?
šta vi mislite je li ok da jabuka koju sam danas djelomčno 'otvorila' (odrezala ni pola) može stajati do sutra ili je to već onda nezdravo voće?
naravno pitam jer sam malcu danas dala malo jabuke i ovu sam ja strusila do kraja :) , ali me čisto zanima da li jabuka gubi na kvaliteti ako stoji takva do sutra
kod mene ne stoji do sutra jer je u krajnjem slučaju ja pojedem navečer
ali znam jednu te istu jabuku davati od jutra do navečer
I moj je bio bijeli.Citiraj:
tea2 prvotno napisa
danas sam se iznenadila kako je razeni griz crrrrnnnn!? :shock: ne izgleda mi bas lijepo, ali je malac jeo kao veliki. skuhala sam taj griz u 2dl vode i u to naribala malu jabuku i malu krusku - sve je pojeo, puuun onaj tanjur. wow!?!
a sta se tice nacete jabuke: ja mislim da ju mozes dati i sutra, samo odrezes one smedje dijelove i to je to. ne vidim zasto to ne bi bilo ok?
...i ja bih jela batat, ali ne znam gdje ga mozes kupit u vinkovcima!?!
Jabuku jednu dajem od jutra do navecer ... ako potamni odrezem taj dio ...
Imam jedno pitanje vezano za pripremu ribe ... neki dan smo pekli skarpinu u onim vrecicama za pecenje, nezasopljenu, samo poskropljenu maslinovim i ubacim nekoliko reznjeva cesnjaka u vrecicu ... riba bude onak kuhano-pecena u vlastitom soku, uglavnom Leila je isto jela, cak je dopustila da joj ja komadice stavljam u usta i trazila jos. U razgovoru sa mamama kazu mi da trebam izbjegavati davati peceno, ali da li bi i ova kombinacija bila ok obzirom da se ne przi na tavi u gomili ulja i nije zacinjeno ili da je ipak izbjegavam?
ja sam davala pečeno u foliji (doduše alu-foliji, al' računam da je to isto :?)
isto nezačinjeno, isto neslano, i isto je tražila još
nekako sam računala da to nije mnogo odmaklo od kuhanja, nek me neko ispravi, ako sam u krivu :?
Ja stavim kap maslinovog ulja jedino u palentu.Citiraj:
aurora8 prvotno napisa
U ostalo ne stavim ništa, kuham joj na pari, dinstanje ne dolazi u obzir ;)
Inače, D. više voli voćne neg povrtne kašice :/
A baš joj lijepo kuham, malo mrkve, tikvice, korabice+palenta ili rizine pahuljice, riza...
Imate vi neki bolji receptic?
ja sam stavljala malo maslinjaka (domaceg) od pocetka dohrane. par kapi. dinstano sam pocela davati s navrsenih godinu dana, a soliti jos malo kasnije. slatko sam pocela dozvoljavati jos kasnije, ali sada vec svaki dan dobije bar kockicu crne cokse, ako ne i nes drugo, ovisi sta se vec jede.
malom su nova opsesija masline. crne. pojeo bi kilu da stavim pred njega. hvala bogu, bar je naucio da ispljune kosticu. par puta je smazao zajedno s kosticama. smijesna je scena na stolu hrpetina raznih delicija, a mali se zalijepio za masline i samo njih jede, drugo ni ne gleda :lol:
danas sam za dorucak pomijesala zgance i dinkel griz, pa na kraju pomijesala sa svjezim sirom. mmm.. smazao je pun tanjur. naravno, pola sata kasnije je opet htio jesti. hm, ne znam stvarno kako je to kad dijete nece jesti, ja mog ne mogu odvuci od hrane :/
što je s tim amarantom!!!!!!!
nitko ne odgovara?
dakle, da li se može dati bebi od 7 mjeseci (napunili danas!!!!)?
kako se sprema?
s čim ga kombinirati???
unaprijed zahvaljujem na odgovorima i prijedlozima!
amarant moze za bebe, koliko ja znam. kuha se oko pola sata, mijesas ga sa drugim zitaricama (riza, proso), vocem ili povrcem, kako hoces. malo isperes pod mlazom vode prije kuhanja.
mikka; puno ti hvala!
postoji li negdje neki podatak o tome, koliko bi beba (mala djeca) trebala piti vode, barem otprilike?
moj sincic zadnjih dana odbija piti, a prije toga je bas fino pijo.
ne forsiram ga, ali se malo brinem. dosta voli papati i tvrda mu je stolica, a nece da pije! pijo je na sportski cep i casu, sad vise nece... :?
u biti me eto samo zanima, jeli netko pametan jednom napisao ili rekao, koliko bi beba trebala piti... :mrgreen:
po mom, koliko je zedna. ako nece, ne treba mu.
to je nemoguce procijeniti.Citiraj:
Ivana B-G prvotno napisa
no, cim se zapocne dohrana, pa bilo to par zlica, savrsena ravnoteza majcinog mlijeka je narusena i treba poceti sa vodom.
neka djeca ju odmah prihvate, druga teze, no voda je uistino nesto s cim treba biti uporan.
i svakako preporucljivija od sokova i cajeva.
koliko vode?Citiraj:
Storma prvotno napisa
Jede jedan obrok dohrane, sad će 8 mj, i mislim joj dodat još jedan obrok, vodu joj dam onako da ispere ust poslije jela, uglavnom dobije cicu kad ide spavat, a to je uvijek unutar pola sata od papice.
Ne znam da li da joj nudim vodu češće, ona ju voli piti, pa me strah da se ne nalijeva vodom pa će manje cicat.
AnneMary,
obzirom na jedan obrok, nije toliko bitna kolicina vode koliko stvaranje dobre navike - pijenja vode nakon obroka. Brine li te da ce smanjiti dojenje, daj joj da pije koliko zeli, i prati dojke par dana - smanji li ona drasticno podoje, osjetiti ces.
(Mada, mislim da mala djeca ni ne mogu popiti neke velike kolicine vode.)
Krecemo za koji mjesec s dohranom pa me zanima par stvari. Gdje nabavljate rižine pahuljice? Kako ih spravljate (na svom mlijeku, vodi ili nečem trećem)?
Gdje kupujete ekoloski uzgojeno voće (vi koji kupujete eko)? Vidim da Sever nema u ponudo voca pa sam sad u zbunjozi. Eto, toliko od mene, pocetnice u pravom smislu.
Kad napunimo sest mjeseci plan mi je da krenemo s vodom, dakle da je ucim da uzima vise tekucine a tek bi naknadno malo iskusavali jabuku i mrkvu, te spomenute rizine pahuljice
Ja koristim (kršitelj koda) rizine pahuljice koje se pripremaju s mlijekom. Imas posebno one koje se pripremaju na vodi, ali mislim da im je finije s mlijekom. Ako uz to jos imas i na pretek svoga mlijeka, radje bebici napravi kasicu sa svojim.
sad je najgore za eko namirnice, odnosno nije toliko raznoliko kao u proljece i ljeto. Zato nama dohrana isto steka. Za sada smo prosli rizine pahuljice (2 tjedna) i mrkvicu (sad nam je 2.tjed.), a polako cemo jabuku. Ako nema sever (on npr. ima mrkvicu), jabuka ima (barem je bilo prije koji dan kad sam zvala) u eko trgovini Zrno u Lickoj ulici br.27. Tamo ja planiram kupiti jabuke za svoju beburu.
A ako se ne opredijelis ipak za eko, imas na dolcu veliki izbor namirnica. Tako kazu cure. Ja nekako i dalje strepim od spricanog, pa se drzim eko eko. Dijete mi je dermatiticno, pa sve nekako laganini pocinjemo s dohranom.
Ako trebas broj od Zrna, javi pa ti posaljem.
kako severa nema na placevima, gdje vi kupujete povrće? meni tržnice nisu ni blizu usput (čitaj nema ih kod mene), a nikome drugome od svojih ne vjerujem u propitivanju bakica :oops:
jabuke sam našla u bio&bio, ali bih rado probala mrkvu, korabicu i slično s čime se započinje dohrana..., pa javite ako znate neku bio/eko trgovinu koja ima i povrća
:*
a koje vode za tako male bebe? iz pipe, prokuhane, neke kupovne flaširane... ja dajem janu (ta mi najdraža), ali MM kaže da pretjerujem.Citiraj:
Storma prvotno napisa
thx :*
Pa zašto ne neručiš od njih dostavu? Izlaze u susret što se tiče i vremene dostave i skombiniraju i po pola kile ako ti je neke nam. puno kila dvije :)Citiraj:
Rozi prvotno napisa
[quote="Rozi"]Neznam baš koliko je ovo dobra navika :?Citiraj:
Storma prvotno napisa
I mene bi zanimalo da netko ko se fakat kuži napiše koliko bi zapravo trebalo čekat nakon obroka dok bi se ponudila voda :?
Doma dajem vodu iz pipe, a za slučajeve kad nisam doma imam Janu.
Korabicu i mrkvu kupim na Dolcu, nisam sigurna da je bio (vjerojatnije je da nije nego da je), ali mi je opet bolje i to nego u trgovačkim centrima - ovako se tješim da je barem iz Hrvatske. Jabuke kupim u bio&bio, ili na Dolcu, mogu se i tamo naći nešpricane.
e to odluci sama.Citiraj:
Rozi prvotno napisa
neki daju vodu iz pipe, neki prokuhanu, neki flasiranu...
Piti vodu je uvijek dobra navika.Citiraj:
ssss prvotno napisa
Ne moze ti to nitko reci. Neki ljudi piju za vrijeme obroka, neki odmah nakon, neki nakon nekog vremena... prati svoje dijeteCitiraj:
ssss prvotno napisa
:)
ma znam za dostavu, ali glupo mi naručiti 5 mrkvica, a to će malom trajati 100 godina (skroz slabo papa).
dobro, možda bih mogla naručiti sve ono što mi inače jedemo,ali ne volim kad mi povrće stoji tjedan dana, a i kuham samo za sebe, pa to kod mene obično izgleda 1 mali poriluk, 3-4 mrkve, manja brokula... to mi glupo naručiti za dostavu.
koliko uopće košta dostava?
besplatno za vrijednost do 50 kn.
gdje ima tih milupinih pahuljica? Hvala za informacije- znaci voca ima u bio bio recimo u Avenue Mallu?
Mirna, moze broj od Zrna. :love:
Ja narucujem od severa i mi se time isto hranimo. Zadnje sam kupila i persin npr 30dkg, pol kg mrkvice (izaslo 6 mrkvica srednje velicine), itd. Dakle, mozes naruciti i manje kolicine od onoga sto ti treba. Imas njihov web site, pa malo proguglaj. U ponudi sada nema voca, a od povrca za bebice jedino dolazi u obzir mrkvica. Kod nas povrce ide munjevito. Poriluk kad skuham na varivo imam i za 2 dana, a i mrkvice brzo odu (koristim ih za sve - juhe, variva, tjesteninu,...., a mala papa kasicu od mrkvice) tako da tih 6 mrkvica ode u tjedan dana.
Kada dodje proljece bit ce i vise toga u ponudi. Neke stvari covjek moze kupiti dok su u sezoni i zamrznuti pa imati za poslije. Nase bake su uvijek imale zimnicu, sto je nekako kod nas to rjedji slucaj.
Milupine rizine pahuljice kupim ili u DM-u ili ljekarni. U DM-u je veca "prodja", pa uvijek imas one "svjezijeg" datuma. Jednom mi u ljekarni skoro podmetnuli staro. Uglavnom gledas datum i kupi tamo gdje ti je blize.
A broj Zrna ti je sljedeci: 6153671. To ti je negdje tam blizu Vukovarske i NSB-a. Nisam nikad bila. Ak saznas di su, javi pliz. Planiram skociti po jabuke.
Btw, ima voca, mislim, u Avenue Mallu u bio bio, ali provjeri, pa isto javi ako saznas.
Tnx.
mi jabuke kupimo u bio bio u ozaljskoj. znam da i u avenue mallu drže, ali bolje da nazoveš za 100 posto. evo i broja: 6520 552 :*
by the way - i u biobio imaju rižine pahuljice, ali to još nisam kuhala (opskrbila se, ali ni blizu još nije na redu - idem sad vidjeti rok trajanja :oops: )
u zrnu ne drže voće i povrće?
Cure, zlatne ste :heart:
Sever mi se javio mailom, ali jos nisam nista narucivala, ali budem.
Javim kaj sam kupila kad se opskrbim :saint:
Baš se radi o tome da neposredno nakon obroka nije dobra navika piti vodu jer se može poremetit probava :)Citiraj:
Storma prvotno napisa
Mislim da bi netko ipek mogao znati dali je dovoljno 10,15 ili 30 pričekat prije nego li se ponudi voda :/
Najbitnije u mom životu je pratit mojeg S ;)