A da provjeriš još jednom?! :shock:
Lijepo nam je Kalina dala članak u kojemu puše da je naut - slanutak :?
Printable View
A da provjeriš još jednom?! :shock:
Lijepo nam je Kalina dala članak u kojemu puše da je naut - slanutak :?
Jučer musaka, ali sa krumpirima umjesto patliđana. S tim da sam na meso ubacila sira ko za lazanje...Ajme za prste polizat...Kao što se vidi, više nisam na dijeti, a zadnji put kad sam se vagala, imala sam 3 kile manje...Meni dovoljno ;) Sad se trudim imati razumne obroke u razumno vrime...Znači, bez kasnih zalogajčića...zasad funkcionira...,
A danas, danas smo na ribi, još tražim inspiraciju kojoj, na koji način...Još nisam ni ribu kupila, ali bar znam da je prilog blitva s krumpirom... ;)
katka, pazi da ti nije otišla samo voda i da ti se odmah ne vrat...
danas:
škarpina - nasoliti, nakapati limunovog soka, bijelog vina, soja sosa, malo vlasca, ružmarina, češnjaka i maslinovog ulja.
ostaviti da odstoji sat -dva i staviti u vatrostalnu da se peče, cca 40ak min.
prilog- kuhani slani krumpir, preliti sa umakom od škarpine
fino- prefino :D !
dobar tek ! :*
Mama danas kuhala supu, grahce na tavce, cufteta, rizu, piletinu, te neke kobasice. :mrgreen:
ja i jos jedna trudnica smo sve pohalisale :shock:
Ma gdje mi glava, no s obzirom da sam pisala u 1 po ponoći, nije ni čudo. Ispravak:Citiraj:
ivancica prvotno napisa
Naut iliti leblebija = slanutak
OVAS = ZOB
Sad štima. :mrgreen:
Eto ja već teći dan ne kuham jer nisam po cijele dane u kući, dođem samo spavati i lijepo se pojavim uredno mami oko 4 na ručku :mrgreen: 8) . A ona predobra još zapakira i za mm-a da mu ponesem. Eh te mame... :love:
Danas po željama.Krvavice.oslić,dinstano kis.zelje,restani krumpir i dinstani grašak.I kolač od banana.
OVAS = ZOB
Sad štima. :mrgreen:
------------------------------------------------------
Ivancice, jedna mala digresija : ovde se kaze OVAS=ZOB, nema razlike, sinonimi su ;)
Drugi nazivi: ovas, oves, silj, siljevina, usjevna, zob...
(znate pesmicu : " nije vreca nego dzak, nije shija nego vrat,nije sestra nego seka, nije cebe nego deka, nije kuca nego dom...)
sorry, ja skrenula sa teme :roll:
Jučer sam bila mata od eksperimenata u kuhinji :mrgreen: , sve neka nova jela. Šnicle s vrhnjem i kolač od višanja. Stavila sam oba recepta na zasebnu temu da bude preglednije.
Apricot, hvala na brizi...Zasad mi se čini da uspijevam održati tu kilažu ( 180 visine, 70 kg...) a pošto mi baš i psihičko stanje nije na nekoj zavidnoj razini, čini mi se da će otić i više kila nego što sam htjela...Jednostavno ne mogu jesti...Žderem se iznutra...Zato otvaram ovaj vaš topic ne bi li dobila malo inspiracije i apetita...
Čudo od žene!Citiraj:
katka22 prvotno napisa
Prije dva tjedna tražila dobru dijetu, danas priziva apetit...
Je li dolje južina :lol:
cure, čitam ja vas čitam redovito jer obožavam klopu i kuhanje, ali nikako ne stignem napisati neke svoje kuhinjske favorite i egzibicije. Baš ću ovih dana isprobati mrak recept za puretinu sa zelenim i crnim maslinama + njoke od griza i palente. To je toskanski recept. Ako vam dobro zvuči, napisaću ga navečer ! ;)
Anek, napiši, svaki novi recept je dobrodošao! :D
o.k., pišem..ali tek večeras!
Ne,ne, nema južine, bar ne trenutno, (otprilike je vani 12 stupnjeva) a kako ona dolazi i odlazi i moje psihičko stanje se mijenja s njom... a sa dijetom koju sam tražila uspjela sam skinut tih par kila koje sam i htjela skinut...A apetiti će se vjerojatno vratiti već sutra preksutra... ;)
Izbjegavala sam ovaj topic zbog gladovanja, al vratih se u stari kuhinjski ritam.
Danas - gravce na tavce + kobase za muža (za mene samo grah).
Sutra - krpice sa zeljem i faširanci (za mene samo faširanci).
Zadnjih dana sve nešto razmišljam što ću peći i kuhati za Uskrs. :?
i ja si nešto mislim kad će naše forumske cukarpekarice sa idejama na svjetlo foruma, mislim cure, ne znam kaj se čeka, koliko je još ostalo do Uskrsa ?! ;)
:*
Ne da mi se ništa puno peći, tradicija je jedino torta, koja mora biti nekaj šlagasto i lagano.
Obično je to neka jednostavna voćna torta, ovisno na koje voće prvo u špajzi naletim.
A obično napravim i neke lagane rolade od biskvita...
Ostale kolače dijelim s mamom i bakom, svaka uvijek nešto nabaci. Bakina je uvijek Mađarica, od nedavno i Ministarka (to je slično Mađarici al ima valjda milijun kora i file). Mama i ja pikiramo jednostavnije biskvite.
Našla sam dobar recept za tortu od kokica s hrpom kreme, mislim da ću je uskoro isprobati. ;)
Ja baš razmišljam da za Uskrs napravim one kocke od banane :)
A možda tortu od sira ili tortu od mrkve
Ovih dana nitko ne kuha? Ja sam se bas raspalila - jucer orade u pecnici, danas sarma (ali bez mesa).
mi evo vec drugi dan imamo pro-cool-ice ;) super su mi!
inace, vec danima se kanim da vam napisem sta sam pravila ovih dana dok sam bila na bolovanju. pravila sam
sitni cevab (to su komadici teletine izdinstani na luku i mrkvici),
lazanje,
telece medaljone s valjuskama,
gravce na tavce,
pilece "rezance" u saftu od cream cheese-a,
kolacice od fasiranog mesa u paradajz sosu,
pizzu s tunjevinom,
palacinak-tortu,
a mozda i jos nesto, ali se sad vise ne sjecam :D
ohoho, pa to su bile fine gozbice ! ;)
MM se ne buni, razmislja koji sljedeci virus da mi donese :D :D :D
Wewa kako praviš kolačiće od faširanog mesa u paradajez sosu? To mi se čini fino. :)
Ja sam jučer pravila đuveđ. Imam neki novi recept. A danas tjesteninu carbonaru.
Evo kako sam radila ĐUVEĐ:
Izdinsta se luk pa se stavi na dno tepsije. Gore se stavi riža(3 žlice po osobi). Na to red krompira na ploške. Gore na to red svježe paprike isječene na komade. Preliti s pasiranom rajčicom ili isječi svježu rajčicu(koje baš i nema sad pa sam ja pasiranu, dođe na isto). Na sve to se stave komadi mesa: piletina, svinjska vratina, karmenadla. Meso se prethodno namaže s vegetom, curry-em, popapri i posipa s crvenom mljevenom paprikom. Sve se to onda zalije s šalicom posoljene vode. Peče se 1,5 sat na 180°C. Pred sam kraj se na svaki komad mesa stavi malo margarina da ne bude suho.
CARBONARA:
Na skuhanu tjesteninu preliti malo ulja, lupiti 3 jaja, sitno sjeckanu i preprženu slaninicu i na kraju vrećicu parmezana. Ostaviti 10-tak minuta da odstoji.Brzo a fino. :)
kolacice (koje ja ne volim, sta cu kad sam ters) pravim ovako:
smjesu pravim od recimo 1/3 kg fasirane junetine, narendam jednu glavicu crvenog luka, dodam malo soli, bibera, vegete i crvene paprike, malo natopljenog starom hljeba (koji iscjedim koliko mogu), moze i prezla. formiram loptice, uvaljam ih u maaaaalo prezle/brasna i przim na puteru. bitno je da ostanu okrugle.
kad porumene malo sa svih strana, sklonim ih iz duboke tave i na onoj masnoci proprzim malo mljevene paprike, paradajz pirea i pelata, po potrebi dodam zacine (recimo bosiljak, persun, celer) i malo vode. kad saft provrije, vratim kolacice i pustim da se krckaju 15-tak minuta i voila!
ja ih ne volim jer nisam luda za fasiranim mesom, ali MM uziva ;) jos uz to pire i divota!
poenta je samo da kolacici budu sto sitniji, tad su ukusniji, a mogu se jesti i bez safta, s rizotom recimo, ili ih mozes staviti u jogurt ili neki bijeli sos s bijelim lukom, varijacija je bezbroj ;)
a meni je djuvec ustvari sataras s patlidzanima, mada tu tvoju varijantu jedem kao no name rucak vrlo cesto ;)
ja sam pravila priganice, pola filovala sa sirom , apola sa mesom.
ovako:
tijesto je sljedece
500g brasna
1 prasak za pecivo
1 jaje
oko 1/2l jogurta
tijesto se umijesi i ne mora da stoji.Odmah se razoklagija (0,5cm debljine)i isjece na malo vece kvadrate.tatim se na jednu polovinu stavlja fila i preklopi s drugom polovinom, te se pece na vrelom ulju.
NE UPIJU NI MALO ULJA!
1.fila
fasirano meso izdinstano sa lukom i zacinima
2.fila
komadici gaude
jako su fine i bez file, samo se jednostavno rezu na kvadratice ili trakice i peku.
Jedu se vruce, super su za dorucak i iznenadne goste.
white-musk
a koje brašno staviš za tijesto:oštro ili glatko?
evo ja napokon pišem recept za mrak jelo; jednostavno je i brzo gotovo a totalno mljac:
PUREĆA PRSA ZA ZELENIM I CRNIM MASLINAMA /mogu i pileća!/
- ova količina je za 6 osoba -
u velikoj tavi popržite 6 fileta na maslinovom ulju, ali ne do kraja, pa ih stavite na pladanj. u tavu ulijete još maslinovog i na njemu popržite jedan sitno nasjeckani luk i 2 režnja zgnječenog češnjaka.
dodate šalicu Vermuta i pustite da zavrije, pa brzo smanjite vatru.
pokrijte 2-3 min. pa ponovno dodate filete i sok od 1 limuna i šalicu miješanih /neočišćenih/ zelenih i crnih maslina. kuhate 5 min. ili dok ne bude gotovo..
na kraju dodate sol, papar i šaku svježeg nasjeckanog peršina.
Za prilog su dobre njoke, može riža, ili samo kruh i salata /napravi se fini toć pa se može umakati...mmm/
Vermut da neki super okus ovom jelu pa ga se isplati kupiti za ovo /i tak je jeftin/, a dobro dođe i za neka druga jela....ili naprosto da ga cugneš tu i tamo :lol:
ko isproba nek javi kako je ispalo! ;)
pozdrav kuharicama,
do sad nisam ni citala ove topice sa receptima( neznam ni ja zasto), ali moram priznati da ima super idea i recepata. ja vam obozavam kuhati i volim izmisljati jela tako da cu vam u narednim druzenjima napisati dosta recepata. jedino o kolacima nemam pojma.
evo za danas nesto lagano:pita od povrca.
tijesto: pire krumpir,mlijeko, brasno , sol (kolicina ovisi za koliko osoba radite. ja uvijek onako od "oka" stavim)
fil:tikvice
-paprika
-crveni luk
-mrkva
-sunka(ili komadici piletine ili moze i bez mesa
priprema:
luk isjeckati i prodinstati, zatim dodati sunku ili meso (prethodno isjeckano nakockice).to sve prziti uz povremeno mjesanje oko 5 min .na to dodati izrendano povrce(tikvice, paprika, luk ili neko drugo . po zelji), zatim dodati sol, papar i origano.
sve zajedno dinstati jos 3-5min.
zatim umutiti jaje i vrhnje za kuhanje pa to pomijesati zajedno sa pripremljenim filom(povrce i meso).
umijesiti tijesto pa ga podijeliti na 3 dijela.
1.dio staviti na dno prethodno nauljene tepsije, pa na to izliti pola fila. onda se stavlja drugi tio tijesta pa ostatak fila i na kraju se prekrije sa 3. dijelom tijesta.
peci 20-25min na 220°.
kad je gotovo izvaditi iz pecnice i premazati sa vrhnjem.
dobar tek!
p.s.nadam se da ce vam se svidjeti recept.
Tanja, to moram probati. Ja sam inace obozavatelj slozenaca iz pecnice.
Danas sam bila specijalno vrijedna - digla se u cik zore (6.30) i prije posla skuhala rizu kombiniranu s grahom i zelenom sojom. Uz to salata.
ja tek sad kuham dok malena spava....
pileca prsa kuham sa korabom i mrkvom,pa cu korabu i mrkvu zmiksati sa malo te vode u kojoj se kuhalo da dobijem umak....pileca prsa sam narezala na manje komade....zacinila sa malo soli i vegete....i uz sve to riza....
prvi put to radim pa nemam pojma kako ce ispasti...
ja cu danas filovane paprike i tikvice u vecoj kolicini, pa cu pola zamrznut, a pola za rucak iliti veceru.
ja cesto pravim rizu, ali ponekad kad hocu da mi rucak izgleda malo "zanimljivije" skuham rizu i pomijesam je sa : nasjeckanom sunkom, komadicima sira, jedno jaje i malo persuna. to oblikujem u kuglice , uvaljam u brasno i samo malo proprzim . uz to napravim neki umacic (moze i nesto kao sto lidac2004 danas kuha , pileca prsa).
bude super uksno a i nije skroz obicna riza.
Majo, koje paprike filujes? vidjela sam neki dan smrznute paprike za filovanje, jesi ih koristila?
nismo ih odavno jeli a bas ih volimo (da ne kazem da su mi to odmah 2 rucka, a obicno uz to pravim i sarmu u rastici jer ide isti fil)...
inace, danas mi kuha Mercator ;)
Ja ti kupim svjeze paprike ili u VF-u ili Mercatoru. Smrznute mi uvijek imaju neki shmek chudni, pa izbjegavam :mrgreen:
brigita stavljam namjensko za pite i kolace
Majo, Wewa, zamrznite si u jesen paprike. Ja ih dok je još sezona izdubim i očistim od koštica pa zapakiram u vrećice i samo vadim koliko trebam tokom zime. Ništa mi ne smrdi. :)
Ja sam danas radila juhu od rajčice i hladnu salatu od riže. Izmislila recept. Skuhanoj riži sam dodala konzervu tunjevine, vrećicu majoneze, skuhala zrna kukuruza i malo gore origana. Ne znam više šta bi kuhala. :/
Jel ima neko dobar recept za soju?Imam zrnca(ne zelena već žuta) i ne znam više što bi s njom radila?
Anchi, kako radiš grah i soju s rižom? Jel može to i sa žutom sojom?
Anek, radit ću ja piceka s maslinama sutra, pa ti javim rezultate! :D
evo jedan riblji na brzinu (radila u petak):
prodinsta se kapula (luk) na maslinovom ulju, dodaju krumpiri izrezani na kockice, pospu vegetom i zaliju vodom tek toliko da budu pokriveni. I doda se malo pomidora po želji (koncentrat, pire, pelat ili svježi- po želji i dostupnosti). Nakon 5-10 min krčkanja, ubace se fileti oslića izrezani na kockice i kuha još nekih 20- tak min. Pred kraj se ubace sjeckani češnjak i peršin i začini solju i paprom ako je potrebno. I to je to. Mrak!
Joj cure, moram podijeliti s vama svoj novi recept...ustvari je recept Jamie Olivera i prefin je.
Dakle uzmemo 2-3 mrkve, 1 veliku crvenu papriku, celer u korijenu, može i peršin u korijenu, 1 poriluk, može i karfiol....šta se nađe u frižideru. Sve se lijepo opere i samo nareže na velike komade (mrkva na pola, paprika na polovice ili četvrtine, poriluk na tri dijela....) i baci na tavu da malo 'uvene'. U međuvremenu se pileći file (puretina, kobase....) dobro napaca (malo se po površini zareže da začinu uđu), naprave se vrećice of alu folije i sve se skupa ubaci u te vrećice. Dobro se zatvore da nigdje ne curka, stavi se na pleh, ubaci u pećnicu na 200 i peče 20-30 minuta. Vrećicu nikako ne otvarati prije kraja jer će sav toć iscuriti.
Ovo je savršeno jelo....Što je najbolje može se sve pripremiti i spremiti u vrećice i recimo tek popodne ubaciti u pećnicu....tako je napravio Jamie za svoju ženicu.....morate ovo probati, jako jednostavno i prefino!!!!!!!! A tek sa kobasama....njam njam....