Upravo zavrsavam s citanje knjige Cécile Delannoy, Au risque de l'adoption. Une vie à construire ensemble, 2006. Kako nije ovdje na Zdenkinoj listi, dodajem i preporucam.
vise o knjizi kad uhvatim vremena...
Printable View
Upravo zavrsavam s citanje knjige Cécile Delannoy, Au risque de l'adoption. Une vie à construire ensemble, 2006. Kako nije ovdje na Zdenkinoj listi, dodajem i preporucam.
vise o knjizi kad uhvatim vremena...
Preporučam slikovnicu Jež Katarzyne Kotowske te također odličnu knigu"Djeca tajne". Nisam sigurna za autora.
Autorica je Catherine Bonnet.
Upravo čitam Journey of the adopted self - a quest for wholeness autor Betty Jean Lifton, prije toga sam pročitala njenu knjigu Lost and Found
Autorica je sama posvojeno dijete, po struci psiholog i radi s posvojenom djecu. U prvom trenu su mi se neka njena razmišljanja učinila i malo radikalnima sa strane roditelja-posvojitelja, a sad dok čitam njenu drugu knjigu počinjem razumijevati o čemu govori. Njoj je rečeno da je posvojena u ne sjećam se kojoj dobi, mama joj je rekla da je to njihova tajna i da ne smije reći tati da zna da je posvojena, i lagali su joj da podacima o biološkim roditeljima. U americi je dugi niz godina bila praksa da posvojena djeca nisu niti kao odrasla mogla dobiti uvid u svoje dosjee i podatke o biološkoj obitelji, osim u najiznimnijim slučajevima nasljednih bolesti i sl. kad je sud odlučivao o otvaranju.
Baš mi je drago da sam počela opet čitati o ovoj tematici iz kuta nekog tko je posvojen. Lako nas svakodnevni život ponese i zaboravimo na neke stvari koje naša djeca nose u sebi, i mene kao roditelja ljuti taj naš sustav skrbi o djeci, u kojem nitko ne misli o njima i njihovim potrebama.
Posvojena odrasla djeca u knjigama koje sam čitala pričaju kako se osjećaju nerođeno, ne samo jer su razdvojeni od biološke majke, već dijelom i zbog toga što priče o njihovom djetinjstvu počinju njihovim posvajanjem. I sve slikovnice o posvajanju koje sam dosad čitala s djecom počinju tako.
Nekako sam instinktivno uvijek njihove priče počinjala od početka, od rođenja, a kako sad imamo u okolini itrudnica, proširili smo na to kako beba raste u trbuhu, kolika je u kojem periodu, što može raditi, iako nam fali dio vremena od rođenja, pričam im što male bebe koje dobi mogu, sjediti, puzati, hodati, pričati i da su i oni vjerojatno tako, još ako koji detalj znam dodam ga. Mogu misliti kako zbunjujuće može biti djeci kad rastu a fali jedan dio njihove priče, a samim time i njih samih. I budem ljuta ponekad što nam toliko detalja fali, a koji su pametnijim postupanjem nadležnih službi mogli biti sačuvani.
U trećem razredu osnovne škole uče iz prirode i društva o desetljeću i onda djeca imaju zadatak opisati svoje desetljeće (i, po mogućnosti, staviti svoje fotografije iz određenog razdoblja). Ne mogu ni zamisliti kako je našoj curi bilo!
Dio njihove priče znamo kako su bili kod udomitelja tri i pol godine, nešto znamo i za razdoblje prije toga. No, kada pričamo o tome uvijek uključujemo i trudnoću i rođenje i dok su bili bebe. Nama je to sasvim normalno.
Vrlo mi je čudan i potpuno nerazumljiv stav da posvojenjem djeca počinju novi/drugi život i kao da ono što se događalo prije pojave tog jednog papira nije značilo ništa!
Njihov život ne počinje posvojenjem ali sustav oko posvajanja se ponaša tako, a često i okolina i nepripremljeni roditelji koji gledaju sve iz svoje perspektive i za njih njihova obitelj počinje posvojenjem, ali djeci ne.
Ima toliko puno prilika gdje se naša djecamoraju osjećati grozno, pa cijeli prvih par razreda osnovne škole se vrti oko, mama, tata, obitelj i sl.
Drage cure, kako doći do nekakve literature na hrvatskom, mislim znam engleski, ali baš ne kupujem preko neta u inozemstvo, jel ima nešto po našim knjižarama?
Nema literature na hrvatskom, ali možeš otići u neku veću knjižaru kod nas, npr. algoritam ili vbz, naći na netu koje knjige želiš i oni ti naruče i ti dodes u knjižaru po njih i platiš. Na amazonu ima hrpa knjiga i čak možeš pročitati par stranica knjige pa viditi da li ti paše ili ne.
ADOPTA je otkupila autorska prava i priprema izdavanje prekrasne slikovnice o posvojenju na hrvatkom jeziku koja inkorporira barem dio identiteta nase djece prije posvojenja. Ujedno zelimo sa tom slikovnicom u vrtice, knjiznice i skole...Ocekujemo izdanje pocetkom jeseni i radujemo se vasim povratnim komentarima!
Što se tiče slikovnica na hrvatskom jeziku, nama je Jež bio prekrasan i djecu je jako dirnuo. Ostalo što imamo ipak je na engleskom...
Gdje mogu nabavit tu slikovnicu? Hvala
mi smo je prije koju godinu nabavili u AGM-u u zg-u
Hvala, jesi brza :mrgreen: ! Tko je autor?
katarzyna kotowska ;)
drage moje, gdje ste nabavile knjigu "Djeca Tajne" C.Bonnet??
ja sam zvala nekoliko knjižara - nitko ju nema, ni ne nabavlja!
probala sam po antikvarijatima, pretražila amazon... sve, ali nikako ju ne mogu naći!
"Gestu ljubavi" sam našla, ali "Djecu Tajne" nema nigdje!
Probaj u gradskoj knjiznici, ako nije za posudbu,
Sorry! Za citaonicu sigurno ima
Djecu Tajne nisam ni ja nikad uspjela pronaći :(
Kad sam čitala Ježa sa svojom nećakinjom, morala sam malo stati jer su joj došle suze na oči, a tad je imala 6 g.
Neki dan sam malo gledala po amazonu i vidjela da ima dosta knjiga i slikovnica na ovu temu. Možda ne bi bilo loše da naši nakladnici izdaju koji prijevod?
Naletila sam na zanimljiv naslov Rina Kralj-Brassard: Djeca milosrđa - napuštena djeca u Dubrovniku od 17. do 19. stoljeća pa evo ako nekoga zanima
Evo još dva zgodna naslova: Rastimo zajedno Plus i Roditeljstvo u najboljem interesu djeteta i podrška roditeljima najmlađe djece s teškoćama u razvoju. Oba naslova su u izdanju Ured UNICEF-a za Hrvatsku
Evo još jedne za pravnike, ali mogu je čitati i drugi: Dobrobit djeteta i najbolji interes djeteta u sudskoj praksi : Europski sud za ljudska prava i Ustavni sud Republike Hrvatske. Autor je Miroslav Šeparović
Naišla na još zgodnih naslova koji su vezani za posvojenje autorice Mirjane Mrkele. Roman Dragi Olivere priča o problemu suživota u obitelji i u domu za napuštenu djecu. A zbirka Vrabac sadrži kratku priču o jednoj djevojčici Mihovilki i priču o jednoj Romkinji Almi :) Ako vam bude pri ruci svakako pročitajte