Vrtić Latica -za sada smo prezadovoljni.
Printable View
Vrtić Latica -za sada smo prezadovoljni.
kakvo je trenutno stanje u vrtićima? retfala me zanima...
Moj stariji sin vec godinu dana ide u Mali princ koji nije bas u Retfali vec u Paradžikovoj ulici koja spaja Ilirsku i Strossmayerovu. Toliko sam zadovoljna da sam prije 3 tjedna upisala i mladjeg da idu zajedno. Vrtic je super, imam samo pohvale. I tete su super, prehrana, aktivnosti, evo bas su prije 2 mj. bili na izletu u Baranji, posjetili Batinu, Karanac, to mu je bas bio dozivljaj. Djeca mladja od 4 god. su ostala s drugom tetom u vrticu.
Inace grad ne sufinancira ovaj vrtic u gradu vec sve ostale Mali princ vrtice koji su van grada, koliko ja znam imaju vrtic u Visnjevcu, Antunovcu, Jagodnjaku...ali samo ovaj u Osijeku se placa puna cijena.
Cijena je 850 kn za cijeli dan, a za igranje i rucak bez spavanja cijena je 650 kn. Moja djeca spavaju, a kod spavanja mi je super sto svako dijete ima svoj krevet sa svojom osobnom posteljinom koju roditelj sam donese djetetu, a koju nosi na pranje svaka dva tjedna. Dakle, u krevetu mog djeteta i na njegovom jastuku spava samo on.
Uglavnom, svima preporucam Malog princa :)!
Drage mame (i tate) možete li mi reći što mislite o osječkim vrtićima u kojima se mora plaćati preko ljeta mjesto djeteta u vrtiću mada dijete ne pohađa dežurni vrtić? Meni je to apsurd svih apsurda. Dakle, da je to neki minimalni iznos, simbolični, ali ne, puna cijena od 640 kuna za čuvanje mjesta?! Ma dajte. Da, može se dijete prebaciti na poludnevni pa plaćajte "samo" 400 kuna, ma bravo. Ja sam ogorčena i ne mogu vjerovati da svi roditelji na to šute i plaćaju.
Mislim da imaš krivu predodžbu o tome kako vrtic funkcionira.
Jer, to nije čuvanje mjesta, ne znam odakle si to čula. Zato što preko ljeta velika većina djece i dalje ide u vrtić, pošto ih nema tko čuvati. Prema tome, to je normalan slijed te vrtićke godine i mora se plaćati puna cijena, o da.
Mene više brine zašto roditelji šute uopće na takvu visoku cijenu vrtića i ništa se ne bune. Pogotovo što je ta zadnja cijena donešena iznenada i bez ikakvih naznaka, sramota!
Ne moraš plaćati! Ispišeš dijete i odmah ga upišeš za jesen. Tako sam ja napravila. Samo si sada zakasnila. To si trebala napraviti u 5. mjesecu. Na žalost, nitko ti neće reći da to možeš tako napraviti. Žalosno je što su cijene tako visoke, ali kad svi šute
čekaj dal onda možeš dete uopće upisat u jesen, i to još u istu grupi.
Kod nas u zg, se plača 40% od redovne cijene ako jed ijete bilo manje od 5 radnih dana u vrtiću u određenom mjesecu.
garantira nam to sto nije pomama u osjeckim vrticima kao u ostalim gradovima. tako je kod nas.
mozda ne puna cijena, e pa, u Os se nazalost, placa puna cijena, bar za poludnevni, a to je 400 kuna. prestrasno. a ako ne mora u vrtic, znaci da ne treba ni tetu.
Mi smo svoju vrtićarku prebacili dva mjeseca koja neće ići u vrtić na poludnevni pa plaćamo 400 kn. Ne bih se usudila ispisivati i ponovno upisivati jer u našem vrtiću nema mješovitih grupa nego mora ići baš u određenu grupu, a poprilična je gužva. Na redovnim upisima je odbijeno desetak djece, pretpostavljam da će ipak oni imati prednost pri upisu na eventualna prazna mjesta na jesen.
Ne znam postoji li još ona opcija da se jedan mjesec prijavi godišnji odmor pa da se plati znatno manji iznos (?), čula sam da je to prije bilo moguće.
jel to vrtic u centru?
znaci, centar. ne znam jel ima i u kojem na periferniji guzva. u ovom nasem nema.
Sve se može ako se obavi predupis. Dakle ako se istovremeno napravi upis djeteta u grupu i odmah ga se ispiše.
Ja bih preko ljeta u vjetar trebala baciti 1600kn, za dvoje djece i to mi je potpuni bezobrazluk. Vrtić je prilično skup i ako ti je dijete cijeli mjesec bolesno, ali dođe samo jedan dan moraš platiti punu cijenu 640kn, a ako ne dođe cijeli mjesec u kompletu onda plaćaš 400kn. Preko ljeta se plaćaju oba mjeseca iako dijete ne pohađa vrtić. Kad im se svi počnu ispisivati možda konačno shvate da su pretjerali.
Da ljudi, o tome vam pričam! (sorry što me dugo nije bilo, a ja pokrenula temu)
Dijete sam ispisala jer mi ne pada na pamet plaćati 1200 kn za dva mjeseca koja provede na moru gdje su baka i djeda, a mora biti na moru zbog alergija. I naravno upisala dijete u 5. mj. redovno kad su upisi. Kad sam vidjela da nije primljena za jesen nisam mogla vjerovati. Već 4 godine dijete pohađa taj vrtić i ne mogu vjerovati da nema ljudskosti i da nije primljeno jer je gužva. Nema više da jedan mjesec platiš, a drugi ne kao što je prije bilo. Naravno ako ide 1 dan u mjesecu u vrtić moraš platiti cijeli mjesec. Ako imaš dvoje djece u vrtiću, to je da poludiš. Mislim da mi roditelji smo ludi što se ne pobunimo protiv ove pljačke. Da ne govorim o onih 640 kn "akontacije" koju su nam uzeli pri upisu i obrću naš novac bez kamata. Ja ovo ne mogu vjerovati da se radi u našem gradu!
U koji to vrtić dijete nije primljeno? Može i na pp. Ne mogu vjerovati
Pratim temu jer smo se mi nedavno upisali u jedan osječki vrtić. Nisam baš pratila događanja oko poskupljivanja cijena vrtića u Zagrebu i ne znam jesu li oni nešto postigli prosvjedima? Mislim da bi i osječki roditelji trebali učiniti nešto po tom pitanju!
Draga, molim te pouči me kako se šalje na pp :neznam:
Ne mogu vjerovati da su u tim osječkim vrtićima počeli raditi ovakve stvari. Djeca mi već 8 godina idu u vrtić i jaslice (naravno jedno, pa drugo), tete su prekrasne, ali se i one boje onih pedagoginja koje prave reda po vrtiću. Mislim da one odlučuju o svemu. Znači tko će se upisati, tko neće, koje će dijete u koju grupu upasti. Moja kolegica je imala problema s tim da je predškolsko dijete išlo s najmlađom grupom jer se to nekom tako baš svidjelo. Silni razgovori i pregovori dok joj dijete nisu prebacili u predškolsku grupu. Pa je li to normalno? I to je odlučila nekakva pedagoginja? Jako sam razočarana i mislim da ću otići u privatni vrtić makar i bio puno skuplji.
o svakako da bi trebali....pitanje je koliko nas ima i jesmo zbilja ozbiljni
Prijavljujem se i ja da bi se trebali pobuniti protiv ovako bezobraznog uzimanja novca. Od osobe koja radi u centru za predskolski sam cula da je do prije par godina postojala racunica tocno za broj dana koliko je dijete provelo u vrticu i toliko se placalo. A onda mi je nasa teta rekla da je bilo roditelja koji su nabavljali lijecnicke ispricnice iako je dijete islo u vrtic i tu je doslo do problema. I tako je ta racunica ukinuta. Nama je ovo bila prva godina u vrticu i sve skupa je isla nekih 16-17 tjedana a ovo ostalo je bila bolesna. Na poludnevnom smo bez rucka, znaci uredno svaki mjesec 400kn plus jos placamo tetu kad radimo popodne tj. do navecer i placali tetu za ove tjedne kada je bila kod kuce. Super racunica! Ja bih bila spremna dati nesto preko ljeta ali 800 kn a da ona ne ide je stvarno previse
peticija?
Pa ne znam, koliko mi je poznato, grad donosi cjenik i njima se zapravo treba obratiti a ne centru. Ja bih definitivno potpisala peticiju a znam mnoge koji bi takodjer sudjelovali. Mozda prvo probati poslati neki upit poglavarstvu nakon godisnjih odmora?
pa da, grad donosi cjenik.
Trebalo bi zahtjevati od njih da ako ljeti misle naplaćivati po istom cjeniku djeci koja ne idu u vrtić, da onda drže sve vrtiće otvorenima, ne samo dežurne, i to bez spajanja grupa, nego kao i tijekom ostatka godine.
Potpisujem! Ako će već naplaćivati punu cijenu preko ljeta, onda sve treba ostati isto i kao tijekom školske godine. Iako je to vjerojatno nemoguće zbog godišnjih odmora odgajateljica.
Ja sam definitivno za peticiju i znam dosta roditelja koji su također za to! Meni je totalno apsurdno plaćati vrtić preko ljeta jer radim u školi i kod kuće sam manje više od 15.6. do 1.9.
Samo što moraš u svakom slučaju platiti akontaciju u punom mjesečnom iznosu za onaj program za koji si prijavila dijete (i to do 30.6.). Dakle, 640 kn u cjelodnevnom programu. I ta ti se akontacija obračunava zadnji mjesec prije ispisa djeteta u vrtić - dakle, u nekim slučajevima nakon 4 godine. Ako ne upaltiš akontaciju, smatra se da ste odustali od vrtića i dijete neće biti upisano.
I, da, moguće je da u nekim vrtićima nema mjesta za takve ekzibicije. Npr. Sjenčica, jedva čekaju da se netko ispiše jer odmah dolazi netko drugi na to mjesto - vrtić prebukiran.
Mislim da ti vrate
Novac ne vraćaju, ali ti je to plaćen zadnji mjesec boravka u vrtiću - regulira se prilikom ispisa, a to moraš otići kod njih na blagajnu i srediti. Vidi izvadak izPRAVILA o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja u cijeni programadječjih vrtića i jaslica u Centru za predškolski odgoj Osijek
Članak 14.
Prilikom upisa djeteta u vrtić, roditelj je dužan uplatiti Centru za predškolski odgoj Osijek beskamatni predujam u visini iznosa sudjelovanja roditelja korisnika usluga Centra u punoj mjesečnoj cijeni usluge. Uplaćeni predujam iz stavka 1. ovoga članka obračunava se zadnjim obračunom sudjelovanja roditelja korisnika usluga u punoj mjesečnoj cijeni usluga Centra za predškolski odgoj Osijek prilikom ispisa djeteta iz vrtića.
to je onda pljacka. i sto ako želis dijete ispisati ranije, a vec si im uplatio akontaciju. mislim kako ti mozes znati koliko dugo ce dijete ici ili ne ici u vrtic?
Pa samo ne uplatiš zadnji mjesec. Ako plaćaš 15.-og u mjesecu za tekući mjesec valjda onda i znaš da će ti se dijete taj mjesec ispisati. Vjerujem da bi u suprotnom slučaju ipak vratili novac.
No ako bude kakvih akcija i ja sam za smanjenje cijene, samo mislim da je to jedna vrlo teška, možda čak i nemoguća misija. Trebalo se reagirati kada su povisili. Sada je prošla baba s kolačima.
pa kontam da bi ti vratili. ne mogu oni to samo tako zadržati
I ovako je bezobrazno od njih jer oni tvoj novac (akontaciju) vrte i koriste bez da ti plate i lipe kamate. Po meni bi bilo pravednije da ako već moraš platiti tu glupu akontaciju, da ti to zapravo plaćaš prvi mjesec djetetova boravka u vrtiću. Znači, da akontacija koja je plaćena recimo sada u lipnju da je to zapravo za plaćanje boravka u rujnu ove godine, a ne plaćanje zadnjeg mjeseca djetetova boravka u vrtiću općenito.
Da ti tih recimo 640 kn stoji 4 godine na tekućem računu gdje je kamata zanemariva i da ih ne diraš, dobila bi koju kunu kamate, a ovako ništa. A oni to sigurno koriste i obrću (i tu me uopće ne zanima onaj dug od 0,5 milijuna kuna što su navodno roditelji dužni osječkim vrtićima).
kakv je sad pa tp dug? i od kada su duzni roditelji? od koje godine?
Evo članak iz jučerašnjeg Glasa Slavonije, pa vidi o kakvom se dugu radi.
http://www.glas-slavonije.hr/171384/...u-samo-opomene
Zamisli, 8 godina redovnog plaćanja vrtića, bez dana zakašnjenja i oni odjednom pretpostavljaju da ja neću platiti ratu i zato moram platiti 640,00 kuna. Dakle mojih 640 kn stoji već dvije godine kod njih, od kad je to uvedeno. Kamata naravno ne postoji.
I da, vratili su mi tu akontaciju bez problema pošto dijete nije upisano u vrtić. Zanima me samo odakle dug od 0,5 milijuna kuna ako piše da čim ne platiš dvije rate ne smiješ dovesti dijete u vrtić?