Wewice moja :heart:
Printable View
Wewice moja :heart:
Stvar je osobnog stava, a moj je taj da je bolje pretrpjeti tih par minutica nego da mi daju narkozu i uspavljuju me pa i na 10 minuta u polusnu.
pepita imas PP
wewa nismo svi isti!!! Znaš puno nas je koji ne pišemo baš u detalje što smo sve prošli. Svakome je njegov put najteži jer svatko se bori za svoje dijete i svoju sreću!!!
Nemoj ti mene krivo citirati, nisam ja rekla da djeluje razmaženo jer želi opću nego mi samo ona rečenica djeluje razmaženo, a zašto to neću pisati javno. Eto da natuknem i porod može biti bezbolniji ako žena želi - epiduralna!!!
Pa ja sam bila razmažena, bezobrazno razmažena!!! Znaju to cure!!!
Nista ja, draga moja, nisam krivo citirala. Druga je stvar ako si se pogresno izrazila, ja tu nista ne mogu.Citiraj:
Pepita prvotno napisa
Nije ovo mjesto za pisanje o porodu - ali za razliku od porodjajnih bolova, bolovi na punkciji nisu prirodni, niti produktivni, niti imaju funkciju. Oni su samo popratna pojava koju je, hvala Bogu, moguce otkloniti.
Neko ih podnosi lakse, neko teze, neko vise puta dok ne ostvari cilj, neko jednom ili nijednom, a poenta je znati sta te ocekuje, pa odluciti na vrijeme da li se zeli proci takvo iskustvo.
wewa nema ti tu na RODI razmaženije od mene :lol: kad pričamo o punkciji. Pogledaj u moj topic IVF-a :lol: kad je moj IVF bio neuspješan svi su samo pisati "bravo što si bila hrabra na punkciji" :lol: pa što ću takva sam... :oops: Vidim wewa da si tu dugo!!! Gle, kad su meni govorili da sam trebala raditi AIH ja se nisam ljutila, jer svi imaju svoje mišljenje. Nikad nikog nisam osuđivala za svoje mišljenje. I da mi kažeš da sam luda pa što ću ne bi se ljutila ako je to tvoje mišljenje :mrgreen:
Postali smo off topic idemo se vratiti temi... :D A ja odoh, jer nije dobro da se trudnica nervira!!!
U pravilu ti kod nas (VV, SD itd.) ne ide - to je jedan ubod, ali boli. Ne znam kako je to vani.Citiraj:
Jill prvotno napisa
cure, a sta ne postoji lokalna anestezija, piknu te u trbuh i taj dio tijela umrtve? il je to nemoguce za taj dio? isto idem ko zelim bebu u 9 mj u vili pa cu ga tad i sve ispitati, do tad cu malo guglati
Mislim da postoji, tako nešto mi se čini daju u Viliju, IVF Poliklinici i CITO-u. Na VV-u i na SD-u dobiješ injekciju u debelo meso, tramal i ketonal, ali to se stvarno ne može nazvat niti simboličnom anestezijom.Citiraj:
marta26 prvotno napisa
hvala ti, ja idem u vili u 9 mj, pa bi bilo super da to imaju, da me ne onesvijeste bas :lol:
Ne znam za lokalnu anesteziju na IVF poliklinici - meni je nisu nudili. Umjesto toga dobila sam intravenozno koktel analgetika i super je djelovao :*Citiraj:
ina33 prvotno napisa
U stvari, ne znam što se točno dobije na SD-u, ovo ti je za VV.
iza mene su svije grozne punkcije na VV "na živo" jer ono kaj se dobije za sediranje je nista. oba puta su bili uhvatili 25 oocita, ne znam koliko je to bilo folikula, ali bilo je bezbroj uboda. bilo je jako grozno, jako bolno, ali sve se to zaboravi kad se uspije. sad sam prošla 3 prirodne punkcije i to je nista, bolno ali kratkotrajno. poslije bolnih punkcija nisam imala nikakve probleme, a svaki put sam bila blago hiperstimulirana. to je grozno, ali prolazno.
Stvarno neznam šta bih novima rekla za anesteziju. Prošla sam izrazito bolnu na VV sa samo 5 stanica i inekciom u guzu (?) do potpuno bezbolne bez ičega i 11 stanica na SD.
Uf.... šta god rekla nije dobro. U svakom slučaju..... i da se ide bez ičega, punkcija ipak traje maksimalno 5-10minuta i sve se može istrpiti... ali zašto trpiti ako se ne mora?
ja sam se zezala da ću prije punkcije otiću u hitnu i zatraziti voltaren injekciju ili nesto protiv bolova ,slagati da me leđe bole,pa onda na VV na punkciju da je manje bolova :mrgreen:
na osnovu vica kad je Mujo isao kod zubara na popravak a bila mu skupa injekcija za anesteziju pa otišao kod drugog rekao mu:" molim s injekcijom popravak." i kad je dobio ovaj mu rekao da izađe u hodnik i sačeka da počne djelovati.
On izašao i otišao kod drugog zubara i rekao ;"Molim vas vađenje bez injekcije."
E, i mislim da ti je rikikiki nedavno punktiravala cistu bez anestezije, pitaj nju. Ja bih vjerojatno išla bez anestezije jer je samo jedan ubod, ali ti vidi. Isto tako sam se malo i plašila opće u Mariboru, ali jednom kad sam je iskusila, stvarno se nema smisla trpit - čemu ?Citiraj:
Jill prvotno napisa
Uopće ne kužim čemu toliko priče oko anestezije da ili ne?
Zašto se neke žene tako panično boje anestezije? Prošla sam sve vrste tih anestezija, i bolnu punkciju na VV i punkciju iz prirodnog ciklusa i smatram da žena ima pravo na izbor. Po meni osobno DA za anesteziju.
Koliko čitam po internetu, u inozemstvu je davanje koktela u venu ili kratka anestezija nešto normalno, uobičajeno i standard.
Očito je u našoj zemlji još uvijek na snazi mišljenje da je žena stvorena da trpi i pati...
evo još jedne "razmažene",nikad ne bih pristala na živo
i rodila bi 100 puta ali punkciju na živo nema šanse
tko god si može olakšati zašto ne,pa ne moramo svi biti sado mazo tipovi
pepita baš me ubolo ono tvoje komentiranje,zaista razmisli malo tko uopće ima pravo ovdje tako nešto napisati
U zadnjem klomifenskom ciklusu sam prošla punkciju jednog folikula i najvjerovatnije jedne ciste. Kažem "najvjerovatnije" jer su mi to tako definirala dva MPO-vca, tj. sumnjali su da se radi o tako brzo bujajućem i ogromnom folikulu, pa su se složili da je to zasigurno cista. Punkcija je bila podnošljivo bolna...sve je trajalo kratko, pa je zaista bilo podnošljivo. Recimo da se ta bol može usporediti s jakom menstruacijskom boli, npr. s jakim grčem. Poslije me još malo bolilo na trenutke, ali sve je prošlo do kraja dana.Citiraj:
Jill prvotno napisa
Ja sam u prirodnjacima, pa nema potrebe za općom a. Ali da imam veći broj folikula, zasigurno bih tražila opću a. ukoliko je moguće...
Pepitu se krivo shvatilo pa se sada koristi prilika za razglabanje. Ja nemam ništa protiv da netko to radi uz anesteziju. Inače, nemam ništa za komentirati što drugi rade. Ja sam komentirala samo jednu rečenicu jer mi nije bilo jasno da se punkcija i porod mogu uspoređivati. No, dobro, valjda sam krivo protumačila tu rečenicu, sigurno jesam :mrgreen:
Što se tiče anestezije izrazila sam samo svoje mišljenje. Ja ne bi i to je to. Ne volim dodatne rizike, a za mene je to rizik. To je moje mišljenje i dokazivati mi suprotno nije potrebno. Isto kao porod, moja prijateljica je baš htjela carski rez jer se boji. Ja je poštujem. Kad me pita za mišljenje ja joj kažem da je meni to glupo i ona poštuje moje mišljenje. Epiduralna, ne bi pristala, jer je za mene i to jedan dodatan rizik.
Svi smo različiti i naravno da se treba poštivati svačije mišljenje. Ja za sebe tvrdim da sam razmažena, punkcija mi je predstavljala užas, bojala sam se, nema cure na forumu koju nisam pitala "kako, što...", preskočila sam AIH jer mi se nije dalo gubiti vrijeme, preskočila sam laparo radi uspavljivanja i anestezije. Ok, razmažena sam i to je to.
Ali da ja nekoga sudim ili prozivam radi toga što hoće ili neće anesteziju, e to nije istina. Svi mi imamo pravo izbora, od dr. pa do toga kako će izgledati postupak.
Mogla sam u CITO ići i napraviti punkciju pod općom, nisam htjela nego sam u VV radila naživo i opet bi i opet bi...takva sam ja, samo ja. Netko nije takav i to poštujem.
Savjet, a kakav ću dati nego u skaldu s onim što mislim. Šteta je primati anesteziju možda za 2-3 folikula. I sama sam negdje gore napisala da ih je 20 folikula možda bi i ja pristala na anesteziju.
Sve u svemu mislim da je jedino bitno da dođemo do bebice.
Nemojte mi cure stavljati u usta ono što nisam rekla. Nije uredu, ako ja tvrdim da nije tako, ako sam bila nejasna prije što sam pisala pa izvodite krivi zaključak evo sada pojašnjavam. Nisam komentirala da netko djeluje razmažen zašto što želi opću ili lokalnu. To nisam komentirala i nije uredu da mi to prigovarate. Jer ako je itko razmažen što se tiče punkcije onda sam to ja. A cure tu znaju kakva sam bila prije punkcije, e svakako da ne bi radi toga rekla da je netko razmažen.
Nisam shvatila rečenicu "rodit ću prirodno, ali za punkciju bi anesteziju". Ok, nisam shvatila i više ne komentiram!!!
:love:
Ma, boje se zato jer to kod nas nije uobičajeno, a sve što nije uobičajeno vjerojatno izaziva podozrivost. Ekipa, vani je to standard, a neuobičajeno je ić' na živo u stimulaciji, pogotovo na više nedostupnih folikula, cistica i slično. Nitko ovako ne bi pitao za anesteziju u zubara, zato jer je to i kod nas uobičajeno. Patnja ovdje nije u funkciji uspjeha, bol nema funkciju kao u porodu, a žene trpe kad ne mogu dobit anesteziju pa se vjerojatno tako međusobno tješe, ali di mogu - iskoristite tu blagodat.Citiraj:
didicro prvotno napisa
Moram malo biti off topic :mrgreen: pas mi mora snimiti kukove, a to ne mogu izvesti bez da ga uspavaju i ja to nedam jer se bojim, a to je isto onako polusan, malo spavanje :mrgreen: valjda sam vam sada sve objasnila :mrgreen:
Možda se previše bojim tog uspavljivanja pa nisam mjerodavna!!!
Svima velika :* i nije mi bila namjera nekoga povrijediti!!! :heart:
kao sto postoji strah od punkcije tako postoji i strah od anestezije.neznam kako ću razmišljati kasnije ali sad radije nebih anesteziju ako nemoram.Mene su i na VV čak 4 puta pitali jesam li alergična na pencilin,neznamzasto ali očito ima razlog i još napomenuli da to kazem i u labu a bila sam u prirpdnom.Vezano za koktel to nesmatram anestezijom(mada jeste u biti) ja svo vrieme govorim o općoj anesteziji.
Moj otac je operiran (embotrombolija) pod općom jer zbog slabog srca nije smio na opću a ta se operacija nemze mjeriti s punkcijom.
Mozda odatle idu moji strahovi .Skidali su mi polipe s grlića maernice bez anestezije pa valjda budem i punkciju izdržala.
A i razumijem Pepitin strah od uspavljivanja i dodatnih rizika s tim u vezi. I meni je bilo tako do prve anstezije, poslije, kad sam se jednom već uspješno probudila, nije me bilo strah uspavljivanja i buđenja, pa čak ni ovih malo većih - za operacije. Rizici anestezije od 10 min kod punkcije su stvarno minimalni, zato liječnici to i nude, bitno je veći rizik da se žena trzne i bude ozlijeđena, ali opet, nije ni taj rizik velik. Punkcija ipak nije operacija, ali da boli - boli, i to kako kad, nema pravila, kao što je i perkica navela, a i ja - mene bitno više bolilo 6 folikula, mislila sam da 7.-mi ubod doslovno neću izdržat i da ću se onesvijestit od bolova, a 13 folikula, očito super zrelih i dostupnih, nisam doslovno skoro niti osjetila. U svakom slučaju, na svakome je da odluči, doktori u nekim slučajevima i sugeriraju (kao meni u Mariboru - kad su vidjeli lokaciju folikula i da ima cisti, sugerirali su mi opću jer da će bit jako bolno). Bilo je i žena s dostupnim folikulima i one su se odlučile ići na živo. I moja je maksima - zašto se patit, ako postoji rješenje, rizik minimalan, a bol nije funkcionalna.
Jače boli punkcija - prošla sam i jedno i drugo. Ali, punkcija se da izdržati, jedino su teški slučajevi ako žena ima PCOS i nekih 20-tak cisti, tada zna dolazit i do kolabiranja od bolova ako se radi na živo, ali opet, riješi se infuzijom, a koji put se zove i hitna, nije često, ali događa se, treba bit realan u svemu i informiran. U pravilu žene iz punkcijske sale izlaze relativno OK, malo se pridržavaju za trbuh, stenju i to je to. Tako, po mojoj procjeni, prođe 90% žena.Citiraj:
laky prvotno napisa
ina33 znaš mene - kukavica :mrgreen: :lol:
Samo da se ne javi andiko koja je bila s menom na punkciji :mrgreen: osramotit ću se :mrgreen: ona je tada imala 13 folikula i izašla iz sale kao junak, a ja 5 pa sam ležala sat vremena jer mi je bilo loše :oops: i zvala sam mamu i muža da neću na transfer da hoću kući :oops: :lol:
A u smokve isto su to slatki bolovi kad testić pokaže plus :love:
Ma samo da vi dobijete bebača
a ohrabrujuće nema PCOS i još nikada cistu.ma samo da dođe do toga onda ću razmisljati a sad punjenje baterija .
Curke, može li mi neko reći, svoje iskustvo sa CITO klinike po ovom pitanju.
Pošto ću za par dana vjerovatno imati punkciju, interesira me kakve injekcije, koju kombinaciju daju na CITO klinici, da li je punkcija bolna?
Pretpostavljam da više JS nosi sa sobom i veću bol, ali izdržat će sve to, kada čovjek zna svoj cilj.
laky draga bit će to super vidjet ćeš :love: :heart:
Uh, mene više bolilo kad sam bila hiperstimulirana nego punkcija. Ma sve to ovisi...
E, kad bi se moglo ništa od toga, a sve cure trbušaste :love:
rozalija pročitaj gore što je napisala ina33 lijepo je sve objašnjeno. Ovisi o zrelosti, njihovom položaju, itd...pročitaj što piše poviše :love:
U CITU mislim možeš birati, dogovori se s dr. on će te najbolje savjetovati.
Pepita, :love:.
Sve su ti kombinacije moguće, dogovaraš se s doktorom, ovisno o tome koliko je folikula, ima li cista, jesi li na stimulaciji ili u prirodnjaku. Tamo se ne trebaš brinuti za bolnost punkcije, u pravilu ne boli, koliko sam ja informirana. Detaljno pitaj na topicu Potpomognuta u Dalmaciji. Sretno!Citiraj:
rozalija prvotno napisa
Ja sam dvije punkcije radila pod lokalnom koje sam blago osjetila a dvije sa ketonalom u debelo meso i bilo je strašno. Sljedeći sigurno mjenjam kliniku ako mi ne htjednu dati lokalnu anesteziju.Doduše uvijek imam po 20-ak ili više folikula,zadebljan desni jajnik a i neke krvne žile koje otežavaju punkciju pa vjrovatno zbog toga više boli.
Rozalija sretno!!!
Ima ina pravo, nekad jače boli zbog samog položaja folikula. Imala sam jedan folikul na valjda čudnom mjestu pa se sestra svom težinom navalila na mene i pritisnula mi jajnik dok je dr. punktirao. To je stravično zaboljelo.
evo ja se kao dogovorila (mislim nisam baš u potpunosti) da radim punkciju ciste pod opštom od 10ak minuta, kao kad se radi punkcija js. Dr mi je rekla da se tako inače radi u ovdašnjim (bg) privatnim klinikama za potpomognutu.
Jedino ne znam da li u ciklusu odmah posle toga može da se radi stimulacija pa opet punkcija, što bi bilo 2 anestezije za 2 ciklusa. Dr kaže može, al ja se naučila da doktorima ne verujem sasvim, i to iz vlastitog iskustva :x
Hsg - dobila sam inekciju voltarena. Kada je jurnuo kontrast put zaštopanog jajovoda zabolilo me jako. Ali to je trajalo kratko tako da su bol i sjećanje na nju jako brzo izbljedili.
Laparo - iskreno, bojala sam se hoću li se probuditi. Tih dana se stalo vrtila ona pisama ".... srce moje kucaj tiše, zastani na tren...." :shock: . Ma šta zastani ???!!!!
Gasila sam radio u panici :lol: . Nakon cca 30 - 40 minuta operacije ipak sam se Bogu hvala probudila :mrgreen: .
Punkcija 2 js (inekcija apaurina i još nečega) - jedan folikul nisam niti osjetila dok me drugi tako jako bolio da su mi suze u potocima lile niz obraze.
Posli sam mjesecima znala osjetiti sijevajuću bol u tom jajniku.
Punkcija 11 js Vv (opet apaurin i još nešto) - svisnula sam od boli. Došlo mi je da se u sred svega ustanem i kažem " ja odoh, meni je dosta svega ".
Opet ona sijevajuća bol, ovaj put u oba jajnika i to uglavnom u dane M.
Zube popravljam bez inekcije, na porod namjeravam bez epiduralne , a budem li morala na još koju punkciju - obavezno sa anestezijom!
Vjerujem da porod boli neusporedivo više od punkcije. Ali to je definitivno potpuno prirodna bol.
Iako bi ja rado i tu bol ublažila nuspojave koje mogu utjecati na djete mi ne dozvoljavaju da prihvatim taj rizik. Zato mislim da je suludo uopće porod i punkciju stavljati u nekakvu usporedbu.
Uvjerena sam da bi doktori u našim državnim klinikama bez razmišljanja u stimuliranom postupku svima davali anesteziju bez rasprave kada bi im financijska sredstva to omogućavala.
Koliko bi i njima bilo lakše i preciznije punkciju raditi bez da se mi trzamo.
Mislim da uopće nije upitna štetnost tih 10-tak minuta anestezije već su isključivo mogućnosti u pitanju.
xCitiraj:
Suncem.m. prvotno napisa
Vidiš marta26 moja draga...nas dvije se i vidimo u Viliju u 9 mj...dr.R mi je rekao da će biti opća od 10 min, ali ga nisam pitala za spinalnu (onu koja umrtvi samo donji dio), ali mislim da je to riskantnije i da baš ne vole to davati ...meni je opća ok kad nije jaka, a bila 2 x na operaciji krajnica pod općom, nisam rigoleto, valjda će ovaj puta biti isto...
zelim bebu, pa mozda se i sretnemo, meni bi po mojim proracunima trebao biti sredinom 9 mj trensfer, ako ce m biti kao sada, al to nikad ne mres tocno znati. ja sam imala 2 put lokalnu i fino sam se izrigala, a nakon opce, hm, bumo vidli, al samo neka se primi, ako se primi ionak cu rigat sljedecih nekoliko tjedana :lol:
sad sam saznala da ovde u državnoj bolnici uopšte i ne rade punkciju ciste, rade samo laparaskopiju pa u okviru nje. a taman sam mislila da ne plaćam privatniku, da ne pričam da opštu anesteziju uvek više volim da radim u velikoj bolnici. valjda i ove privatne imaju sve neophodne elemente za ne daj bože... brrr, pa dobro uvek je malo frka.
Samo kratko da nadovezem na temu:
Ovo u potpunosti potpisujem!Citiraj:
maxime prvotno napisa
I OVO!!!!Citiraj:
didicro prvotno napisa
Moje iskustvo od 7 punkcija sto po Austriji, sto po Hr ili Slo. govori da NIKADA vise ne bih radila punkciju bez kratkotrajne anestezije koja se daje u venu i traje 15min. Punkcija prolazi uspjesno i bezbolno te sto je najvaznije bez dodatnog psih. stresa u cijelom postupku koji nam nikako nije potreban.
Radila sam samo jednu punkciju od 5 folikula u IVF-poliklinici u Zg. na kojoj sam dobila koktel u venu (tramal-apaurin) i nakon toga sam bila gore nego da su me operirali na zivo..Povracala sam i odvratno se osjecala naredna 3 dana..Punkcija je bila opet vrlo bolna,sve sam osjecala i jako se trzala tako da me je sestra drzala..
Dok za razliku od svih ostalih punkcija sa kratkotrajnom anestezijom, nije bilo nikakvih problema niti bolova-pravo zadovoljstvo!
Mislim da kod nas klinike ili bolnice koje ne nude kratkotrajnu anesteziju imaju razlog sto nemaju sredstava (financijskih i ostalih) za anesteziologa.
Svakako sam dozivjela veliki sok pri postupku u RH nakon kojega sam si obecala da ga necu nikada vise prozivjeti..nije potrebno! I ovako se dovoljno patimo...Jos kad sam cula da su neke zene kod nas vrsile kiretazu bez opce anestezije :shock: ostala sam sokirana..To je stvarno izivljavanje.Svakako je kvalitetnija uspjesnost punkcije sa anestezijom i nama jedna trauma manje..
SRETNO svima koje jos kroz to prolazite! :love: