Loš savjet!Citiraj:
mimica777 prvotno napisa
Printable View
Loš savjet!Citiraj:
mimica777 prvotno napisa
Baš sam ja htjela napisati.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Iva je rođena na CR, zbog pomanjkanja mjesta sam je dobila tek navečer, a rodila sam u jedan u noći i na moje inzisitiranje je ostala na dojenju (oni su mi je odnjeli nakon 5 minuta maženja i rekli da ne može više, ali sam ja inzistirala kod dokotra da mi je vrate na dojenje).
I sve je teklo super.
Ja sam isto rodila na carski, a bebu su mi donijeli kad sam došla sa intezivne nakon 24h.
Kod mene je razlika u tome što je beba bila mala, bradavica veća od njenih usta, pa nije bilo teorije da odmah sisa.
U međuvremenu sam imala i reakciju na spinalnu pa nisam mogla ni držat S. kako spada, a kamoli dojit.
Mlijeko mi je zato došlo tek 3. dan, a S. je u međuvremenu bila na intezivnoj, a tamo malo bebe paze više - tj. nadohranjuju ih obavezno da ne gube već tako malu težinu.
E od trećeg dana sam išla tamo na dojenje i izdajanje, pa je S. dobila sav kolostrum koji je mogla poklopat! :D
Fino svaka 3h na dojenje, pa izdajanje, a oni fino s tim hrane bebu...
Bez obzira što je u tim podojima cicala, nije gutala ništa, pa su je uvjek dodatno nadohranjivali na bocu... Izdojenim mlijekom mojim, ne AD.
skrećem s teme, ali moram reći sweety mišica je :zaljubljen:
U ponedjeljak, 11.08. me zaprimaju u bolnicu zbog indukcije poroda (termin prosao 01.08.). Prvi porod je bio carski zbog disproporcije zdjelice, takodjer, prenesena trudnoca i takodjer prvo indukcija. Za drugi porod je napravljena priprema za carski, medjutim ipak ce prvo pokusati indukcijom da vide hocu li se otvarati, a ako nece ici onda opet carski. Oporavak poslje prvog carskog je bio odlican, vec drugi dan sam dobila bebu na prsa i odlisno smo se snasle (jos uvijek dojimo). E sad zanimaju me Vasa iskustva poslje drugog carskog, da li je oporavak tezi ili laksi? Da li ce mi na zahtjev dati odmah bebu ako cu se dobro osjecati? I procitala sam negdje da se treba ponjeti i pelene za limace, jer ih oni navodno presvlace samo 2 ili 3x dnevno. Da li je potrebno ponjeti jos nesto od opreme za bebace (rezrervni bodic, tetra pelene i sl.)?
Di planiraš roditi??? Sami su predložili da opet idu na idukciju ili si ti to tražila??Citiraj:
Zlato... prvotno napisa
Na sv. duhu. O da, bas sam luda! Bila sam vec na jednoj indukaciji i znam kako je to proslo! Jednostavno se nemogu otvoriti. Najradije bih odmah na carski, ali oni zele prvo pokusati ovako. E sad kad bi sve krenulo prirodnim putem bila bih mozda i optimislicna, ali sa indukacijom nisam ni najmanje. Medjutim tvrdi doktor da nemamo vise sto cekati, da je beba zrela i velika i ako cemo jos cekati nece biti sanse da se beba rodi prirodno... (kao da ovako ima...)
zlato.., na podforumu Porod imas nekoliko topica koji se ticu carskog reza, pa medju ostalim i o razlikama izmedju dva carska, a i o VBAC (vaginalni porod nakon carskog).
iskreno se nadam da ces ovih dana dobiti svoje trudove jer se indukcija poroda (busenje vodenjaka, gel, drip) zapravo ne bi uopce smjela primjenjivati nakon carskog reza, zbog povecane opasnosti od rupture maternice. :/
jesi li upitala ginekologa zasto indukcija, zasto ne bi pricekali tvoje spontane trudove? jesi li ga upitala koji su rizici kod indukcije poroda, obzirom da si prvi put rodila carskim?
inace, savrseno je normalno roditi unutar dva tjedna prije i poslije termina (sto za tebe znaci do 15.8.), tako da cinjenica da je sluzbeni termin prosao, ne bi smjela biti razlog za brigu.
indukcija daje znatno manje sanse djetetu da se rodi vaginalno (jer da se rodi prirodno, nemoguce je, samim tim sto je indukcija u pitanju), dok spontano pocet porod ima neke sanse. osim sto je opasna (povecava mogucnost rupture maternice, povecava mogucnost fetalnog distresa jer dijete ne dobiva dovoljno kisika), indukcija povecava mogucnost zavrsetka poroda carskim rezom.
cinjenica da tvoje tijelo prvi put nije odgovaralo na indukciju onako kako su ocekivali (nisi se otvorila), isto govori da je bolje cekati. nista se ne moze izgubiti ako cekate i kontrolirate stanje bebe i starost placente. ako nesto ne bude u redu a porod jos nije poceo, isto je najsigurnije odmah ici na carski.
ishod poroda (vaginalni-carski) ne odredjuje velicina djeteta, nego kako je porod poceo, da li su davani lijekovi, da li se pozuruje, da li zena lezi i li moze hodati... velicina djeteta je puno manji faktor u cijeloj prici.
preporucuje se, u slucajevima poroda nakon carskog reza, cekati i vidjeti kako ide spontan porod, bez lijekova i pozurivanja. ako ne ide, ide se na carski rez.
Sve je to meni apsolutno jasno, ali nazalost ni prvi put nisu postivali moju molbu ni razloge da pricekamo jos par dana, pa ne vidim ni razlog da bi prihvatili sad. Da cu ih zamoliti da jos pricekamo, dok god je beba u redu, naravno da hocu, ali se bojim da od toga nece nista biti kao ni zadnji put. Oni su doktori i najpametniji su na svijetu, sto ja "laik" znam o tome sto i kako ce biti... U ponedjeljak idem gore, porazgovarat cu s doktorom kojeg nadjem u smjeni, pa eventualno mi pada na pamet ako ce se i dalje drzati svoje price, ostaje mi jedino opcija da potpisem da idem doma na svoju odgovornost, ali nisam pametna dal je to dobro napraviti...
Nego osim prethodno postavljenih pitanja, zanima me i sljedece... Znam da je malo off topic, ali jos uvijek dojim (uspavljujem na cici) svoje zlato koje sad vec ima preko 2 godine. U 7 mjesecu trudnoce mi je nestalo mlijeka, medjutim ona se nije dala skinuti sa cice. Cicala je na suho, tek toliko, minuticu dvije da se umiri pred san. Medjutim prije par dana se odusevila tokom cicanja i rekla mi "mama,mama, opet ima meka" i stvarno, poceo se stvarati kolostrum. E sad sam u dilemi, dopustiti joj i dalje da cica, ili ostaviti taj kolostrum za malenog koji je na putu....
zlato.., nitko te ne moze prisiliti ni na sta. to ti je garantirano zakonom o pravima pacijenata, a ako hoces, i zakonom o ljudskim pravima. nitko ne smije uciniti s tvojim tijelom i tvojim djetetom nesto bez tvoje dozvole. znam da je tako u teoriji, da je praksa malo kompliciranija, ali na to se ipak svodi. na indukciju ces ici ako ti pristanes na to. ne mogu te natjerati, ne mogu te prisiliti. mogu ti samo pokusati utjerati strah u kosti, sto isto tako nije dozvoljeno zakonom.
a ako te i uspiju 'natjerati' na to, mozes se poslije poroda tuziti. mozes napisati pismo ravnateljstvu sv. duha. mozes se pozaliti na doticnog lijecnika jer nije postivao tvoje odluke. mozes im unaprijed natuknuti da ces to uciniti.
mozes ih pitati da ti napismeno daju da indukcija ne predstavlja nikakav rizik po tebe i tvoje dijete. da ne povecava mogucnost rupture maternice. da drip nema nikakvih nuspojava. da se trudnoca mora zavrsiti samo zato sto je proslo 10 dana od termina, iako je sve s tobom i s bebom u redu.
pitaj ih da ti daju napismeno, pa da vidimo ;)
glede kolostruma, slobodno daj bebi. nece se potrositi, samo ce se stvoriti novi. osim toga, kad rodis, bit ces neko vrijeme sama s novorodjencetom. ako te to jos brine, otvori topic na dojenju ili nazovi sos telefon za dojenje.
Moja je beba rođena mala i nakon dva dana natezanja moje cice ništa joj nije pomoglo a kamoli kolostrum dok nije dobila adaptirano - zašto sam se naravno morala posvađati s osobljem.
Ja sam probala dojiti i jedino što se iz toga izrodilo su ogromni bolovi prilikom razbijanja kvrgetina.
Oduvijek sam znala da neću moći dojiti jer gotovo nemam bradavica, ali sam čitajući po ovom forumu i slušajući koješta, bila dovoljno luda da probam dojiti i tako zeznula i sebe i dijete koje je zbog mog vjerovanja da će mlijeko doći i da mu je kolostrum dovoljan, palo u hipoglikemijsku komu.
Smatram da se ženi mora omogućiti da izabere što želi sa sobom i svojim djetetom vezano na ishranu i da se takve stvari NE SMIJU nametati.
Trebala sam vjerovati svom instinktu.
Moja beba je sad već 7 mjeseci i super napreduje i na adaptiranom, bolesna nikada nije bila i ne nedostaje nam ljubavi. Dakle, vidi čuda, preživjele smo i bez dojenja :D